Hrana koja jača imunitet
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Hrana koja jača imunitet

    od Misha79 » pre 13 godine

    Svi želimo bolji život. Za svakog od nas bolji život znači nešto drugo. Ali zajedničko nam je svima da je očuvanje zdravlja osnova za bolji život. Što možemo napraviti? Posljednjih godina znanstvenici su utvrdili da unošenje velikih količina voća i povrća može spriječiti pojavu bolesti kao što su srčane bolesti, srčani udar, rak, te razne druge bolesti starenja.

    Sve te bolesti nastaju zbog štete na stanicama uzrokovane posebnim tvarima, tzv. slobodni radikali. Voće i povrće, pokazala su istraživanja, sadrži stotine tvari zvanih fitokemikalije. Upravo ti sastojci imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Neke fitokemikalije smanjuju štetnost slobodnih radikala, neke uklanjaju otrovne tvari, aktiviraju enzime koji onemogućuju nekontroliranu diobu stanica, olakšavaju izmjenu hranjivih tvari u stanici itd. Što više fitokemikalija unosite u tijelo, to više smanjujete opasnost od obolijevanja.

    Ako ste u nedoumici da li uzeti dodatke za hranu kao tablete i slično, imajte na umu da se hranjive tvari važne za imunitet bolje apsorbiraju iz hrane nego iz tablete. Također, sinergijski učinak hrane nije zanemariv. Česti sastojci umaka za tjesteninu kao rajčica, češnjak, ljute papričice daju više zaštite kad ih jedete zajedno negoli zasebno.


    Prehrambene biljke zaštitnice

    Rajčice su prepune vitamina C i snažnog antioksidansa likopena. Upravo im likopen daje snažnu crvenu boju. Nakon mrkve, rajčice su drugi veliki izvor beta-karotena, fitokemikalije važne za izgradnju imuniteta. Da bi pravilno iskoristili ovu pravu malu bombu zdravlja, rajčicu treba pripremati s malo masnoće. Naime, likopen je topiv u masnoći i time tijelu dostupniji. Zato je pizza ili tjestenina s umakom od rajčica bolji izbor od svježe narezanih rajčica u salati. Ruku na srce, vec vjerojatno jedete pizze i tjestenine ili druga jela s ovakvim umakom. Ali ako to radite rijeđe, sada je dobar čas da počnete najmanje dva puta tjedno konzumirati rajčice i proizvode od rajčica, te pomoći tijelu u očuvanju zdravlja.

    Borovnice, uz drugo bobičasto voće kao brusnice, maline, kupine i jagode izvrsno jačaju imunitet tijela. Antioksidans koji im daje prekrasnu plavu boju, štiti tijelo od slobodnih radikala, te potiče brži protok krvi kroz žile. Korisne tvari tako brzo stižu do dijelova tijela koji ih trebaju. Šaka borovnica dnevno dovoljna je za očuvanje dobrog zdravlja. Jedite ih kao dodatak jelima ili s palačinkama, ako su smrznute ili sušene. Ako ne volite borovnice, jedite drugo gore navedeno bobičasto voće. Ono sadrži zdrave hranjive tvari pa ako ste ljubitelj npr. jagoda, navalite.

    Brokula. Zajedno s keljom , kupusom, cvjetačom, kineskim kupusom, prokulicom te lišćem gorušice ili repe obiluje sulforafanom. On potiče tijelo na proizvodnju enzima koji uništavaju slobodne radikale i karcinogene tvari. Istraživanja pokazuju kako je brokula zajedno s ostalim navedenim povrćem nevjerojatno zdrava. Kako god pripremali ovo povrće, njegova konzumacija ojačat ce vaš obrambeni sustav. Zato, dobar tek.

    Češnjak je također izuzetno zdrav. Kemikalije koje mu daju karakterističan okus sprječavaju razvoj tumora te može potaknuti proizvodnju kemijskih spojeva imunosnog sustava. Preporučljivo je pojesti bar 2 - 6 češnja sirovog ili kratko kuhanog češnjaka tjedno (previše kuhanja može uništiti korisne sastojke). Možete ga dodati umacima, gulašima, juhama. Kako je osnovni sastojak umaka za pizze i tjestenine lako ćete ga jesti u potrebnim količinama.

    Slika Slika
    Slika
    Mrkva sadrži velike količine hranjivih tvari od kojih tijelo neke pretvara u A vitamin. Izvor su i beta-karotena, a osobe s visokom razinom beta-karotena u krvi manje su sklone obolijevanju od raka i srčanih bolesti. Pokušajte dnevno pojesti četvrt kilograma kuhanih mrkvi.

    Gljive shiitake su već tisućama godina česti sastojak azijske kuhinje. Sadrže tvari za jačanje imuniteta tijela kao što je lentinan. Istraživanja pokazuju da ove gljive smanjuju razinu kolesterola u krvi i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Dnevno bi trebalo pojesti 85 grama svježih ili 10 grama sušenih gljiva.

    Iako je opća tendencija već niz godina izbacivati masnoće iz prehrane, posve to učiniti bilo bi pogrešno. Masnoće sadrže esencijalne kiseline potrebne za energiju i pomoć u apsorpciji, u masnoćama topivim, hranjivih tvari. Međutim, zasićene masnoće životinjskog podrijetla kao one u maslacu, slanini, punomasnom mlijeku i mesu nisu dobre za nas. Zdravi izvor masnoća predstavlja maslinovo ulje. Maslinovo ulje sadrži polifenole koji pomažu u razgradnji štetnih tvari koje onda mogu biti izlučene mokraćom ili žući. Takoder, skvalin, sastojak svih maslinovih ulja poboljšava imunitet i sprječava promjene stanica. Zato, upotrebljavajte maslinovo ulje u salatama, a ako ga možete priuštiti, koristite ga što češće.

    Bogati izvor bjelančevina potrebnih našem tijelu jest morska riba. Ne samo da sadrže bjelančevine nego i posebne masne kiseline nazvane omega-3. Omega-3 kiseline pružaju iznimnu zaštitu od nekoliko vrsta raka, a riblja ulja reguliraju rad imunosnog sustava. Sardele, haringe i skuše izvrsne su za vaše tijelo, 100 grama dnevno zadovoljit će polovicu potrebe tijela za bjelančevinama. Ostatak potražite u mahunarkama.

    Mahunarke poput graha i soje prepune su spojeva koji sprječavaju širenje stanica raka. Nastojte pojesti 10 dkg dnevno. Sušene mahunarke kao grah ili slanutak namočite prije kuhanja.

    Jogurt je mliječni proizvod bogat bjelančevinama i sadrži snažne sastojke za izgradnju imuniteta. Bakterije iz jogurta istiskuju mikrobe iz crijeva i probavnog sustava. Potrudite se zato, pojesti jogurt ili dva dnevno.



    Jedite agrume - naranče, limune, limete, grejp - jer su bogati vitaminom C. Svakako uvrstite kivi u vašu prehranu. Po gramu kivi Ima više vitamina C nego naranča, više kalija od banane i više vlakana nego mekinje.

    Ne zaboravite čašu ili dvije crnog vina dnevno, te uživajte u čokoladi koja baš kao i to crno vino, voće ili povrće, sadrži antioksidanse.

    izvor:
    http://zagreb-shop.vacau.com
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju