Odgovori 7 postova Stranica 1 od 1
Ghi
  • Hat
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 62
    Pridružio se: pre 15 godine

    Ghi

    od Hat » pre 15 godine

    Gi potiče iz Indije i prvi put se spominje u starim indijskim tekstovima - ajurvede, koji su stari više hiljada godina. Ajurveda bi se mogle najkraće definisati kao znanje, mudrost, koje ima trajnu vrdnost i primenljivo je u svim civilizacijama i vremenskim dobima. To je znanje celovitog pristupa životu i nastalo je iz meditativne spoznaje indijskih mudraca - rišija, dolazeći direktno i na nivou kosmičke svesti primenjive na materijalni svet. Ajurveda sadrži osam osnovnih grana medicine (pedijatriju, dijagnostiku, opštu medicinu, hirurgiju, ginekologiju, oftamologiju, gerijatriju i otorinolaringologiju), koje su zasnovane na teoriji o pet osnovnih životnih elemenata: etar, voda, vazduh, vatra i zemlja; zatim na teoriji o došama (telesnim tipovima): vata, pita i kafa; teoriji o tri male (mokraća, stolica, znoj); teoriji o sedam dhatua (telesnih tkiva) i o teoriji o životnom trojstvu: telo, um i duhovna svest. Ajurveda govori o svim aspektima ljudskog života, dajući savete koji su vekovima služili svima koji su težili skladu, miru, harmoniji i dugovečnosti.
    Gi je prečišćeni puter, odnosno puter oslobođen vode, proteina, zasićenih masnih kiselina, laktoze i ostalih čvrstih komponenti mleka, tako da se gi smatra posnim namazom. Koristi se kao zamena za ulja i ostale masnoće u svakodnevnom kurvanju, kao namaz umesto putera, margarina. Veoma je pogodan za prženje, jer se za razliku od ostalih masnoća ne raspada na visokim temperaturama i zadržava svoj prirodni ukus. Rasprostranjena mu je primena u medicini i kozmetici, jer ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava.
    Lekovita svojstva Gi -a: balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže celokupan imunološki sistem organizma. Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa), pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove, pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.
    Gi spada u lako svarljive masnoće i naš organizam ga koristi kao izvor energije, sporo sagoreva i tako snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Jedna kašičica Gi -a (5g) sadrži 45 kalorija, 0,0g proteina, 0,0g ugljenih hidrata, 0,0g vlakana.
    Smatra se da je rok trajanja Gi -a neograničen ukoliko se čuva na hladnom mestu, a da sa godinama njegova nutritivna svojstva rastu i da nakon 20 godina leči sve bolesti na svetu.
    izvor
    Poslednja izmena od Hat u 04 Nov 2008, 22:57, izmenjeno 2 puta ukupno.
    17. 12. 12. ~67 kg
    26. 12. 12. ~64 kg
  • Hat
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 62
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Hat » pre 15 godine

    Zanima me da li je neko koristio gi, kakvog je ukusa i gde ga je nabavio? :)
    17. 12. 12. ~67 kg
    26. 12. 12. ~64 kg
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Ghi

    od Misha79 » pre 13 godine

    Ghi - tekuće zlato i kako ga napraviti

    Slika

    Sastojak bez kojeg indijska kuhinja nije potpuna...

    Stoljećima je u Indiji bio znak bogatstva,pa se stoga i nazivao 'tekućim zlatom'. U drevna su ga vremena nazivali 'hranom za mozak' jer je izvor bjelančevina i energije. Osim Ayurvede, koja mu pridodaje veliko značenje u balansiranju dosha, zauzima posebno mjesto u hindskoj religiji. Osim što se prinosi kao ponuda bogovima, koristi se i u žrtvenim yajnama (jađnja) kod ceremonija vjenčanja, sprovoda, prizivanjima povoljnosti itd.

    Drago mi je da se novija saznanja dozvoljavaju umjerenu uporabu ghija, jer iako spada u zasićene masti, ne šteti više od običnih ulja (osim ukoliko ne govorimo o hladno prešanim uljima čija je kvaliteta i blagotvorno djelovanje na zdravlje neusporediva s ostalima). vidi Wiki
    Njegov je okus, orašast i karamelasto sladak, također neusporediv i nezamjenjiv.

    Često se pri kuhanju može začiniti rimskim kuminom, lišćem curryja, svježim đumbirom ili zelenim čilijima, te preliti preko kuhanog povrća za ukusan i vrlo okusan ručak.
    Neke naše trgovine i male mljekare nude gotov ghi. Više vrsta i po povoljnijim cijenama lakše je pronaći vani, mada sam u posljednje vrijeme čitala da neki proizvođači unutra stavljaju sve i svašta.
    Vrlo ga je lako napraviti doma, pa predlažem da jednom pokušate i sami.

    Volim ghi jer se dobro poklopljen može držati u smočnici čak 2 mjeseca (bdw, jeste li primjetili da ta prostorija ne postoji u novo građenim zgradama????!!!! ne razumijem…), a ukoliko ga držite u frižideru čak 4 mjeseca. Ako ga smrznete rok trajanja mu je 6 mjeseci.

    Stoga, za one entuzijastične i uporne evo recepta.

    Ghi

    Laganim kuhanjem maslaca isparava se tekućina koju on sadrži, a krute se bjelančevine talože na dnu lonca. Krajnji rezultat procesa je pun lonac mirisnog tekućeg zlata.

    Ukoliko ne možete nabaviti domaći maslac, kupite onaj od malih mljekara. S nekima od naših velikih proizvođača imam ne tako dobrih iskustava. Za ne povjerovati je koliko se tekućine nalazi u nekima od njih.

    Kuhinjska pomagala:

    lonac (5l)
    kuhača
    posuda za odstranjenu pjenu
    cjedilo
    papirnati ručnici ili gaza
    staklenka s poklopcem

    još vam treba

    1/2 -2 kg nesoljenog maslaca (postupak je isti kod svake količine, varira samo veličina lonca i vrijeme spravljanja)

    1. Stavite maslac u lonac. Otopite ga na umjerenoj vatri. Kada se masla otopi, a površinu mu prekrije pjena, lagano ga promiješajte i u potpunosti smanjite vatru. Kuhajte ga tako dok se pjena ne nakupi u većoj količini i ne stvori se korica.

    Slika

    2. Uzmite kuhaču i pažljivo skinite nakupljenu pjenu. Ovaj ćete postupak ponavljati još nekoliko puta, svakih 20-30 minuta.
    Na dnu ćete vidjeti nataložene želatinaste proteine koji će tijekom kuhanja tamniti. Niti u jednom trenutku ne miješajte više ghi.

    Slika

    3. Nakon što se prestala stvarati pjena, maknite ghi s vatre i procijedite ga.

    Slika

    4. Pričekajte da se malo ohladi pa ga ulijte u staklenke i poklopite.

    Slika

    (Pjenu koju ste skinuli u Indiji upotrijebe za spravljanje uppme, pri spravljanju tijesta za razna peciva, kao namaz i sl. Poklopite ju, spremite u frižider i potrošite u roku 3-4 dana).

    izvor: http://indijskakuhinja.blog.hr
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
  • Anatema
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 90
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Ghi

    od Anatema » pre 13 godine


    Mmm,hvala na linku. :D
    Slika
    "Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići."
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Ghi

    od dudank » pre 13 godine

    Korisna napomena: gi je potpuno isto što i naše maslo (identična procedura pravljenja), tako da može da kupi u prodavnici... a ja lično preporučujem maslo od mleka bivolice ako negde neko uspe da ga nađe, još je zdravije i ukusnije od kravljeg. :) (Imala sam prilike da koristim - fantazija.)
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Ghi

    od Misha79 » pre 13 godine

    Dudic, maslo i maslac -je li to isto ili ne??? :? Ja nigde nisam videla da bas pise ''maslo'' na etiketi, jer, radoznala kakva jesam, provereno bih ga kupila.
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Ghi

    od dudank » pre 13 godine

    Nije isto, maslo je topljen i prečišćen maslac, openjen i proceđen, istovetno kao gi. To je nekada bio način da se sačuva bez frižidera, pošto je maslac mnogo više pokvarljiv. Maslo je prozirnije, žuće, masnije, mnogo jačeg mirisa i ukusa. Ja ga kupujem u Bosni (kantice od pola kila, pa ga razdelim i zamrznem - mada je bolje koristiti sveže), ali verujem da ga ima kod nas po većim gradovima, a ima i u Sandžaku, pošto je to tradicionalni deo tamošnje kuhinje. (Čak se i bivolice ponegde gaje.) Što se ukusa tiče, zamenjuje maslac otprilike u razmeri 1:5 - npr. staviš u ručak zrnce veličine lešnika i kao da si sve spremala na buteru. :) (Dešava se da se miris oseti čak i kroz kožu, ako jedeš u većim količinama i češće.) Da ne pričam o onim divnim starinskim receptima u koje obavezno ide maslo, pošto smo ovde svi manje-više na dijeti... :09: Ukratko, koristim ga već godinama i totalno sam navučena. :headbang:

    Edit* - Evo, nađoh neki link na jedvite jade, teško se nalazi na netu pošto "maslo" na drugim slovenskim jezicima uglavnom znači "ulje" ili "maslac". Ovde su ukratko opisane tehnologije mlečnih proizvoda, pa ima i o maslu: http://webcache.googleusercontent.com/s ... en&ct=clnk
Odgovori 7 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju