Folna kiselina čuva srce
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    Folna kiselina čuva srce

    od melisa » pre 16 godine

    Osećate se iscrpljeno? Ujutro se teškom mukom izvlačite iz kreveta? U tom slučaju, pojedite šaku kikirikija koji je bogat folnom kiselinom, jer je ona garant dobrog raspoloženja. Norveški stručnjaci su otkrili da nedostatak folne kiseline može da dovede do depresije.

    Razlog: Ako ne unosite dovoljno folne kiseline u organizam, povećava se proizvodnja homocisteina, produkta koji se stvara tokom metabolizma i koji snižava nivo hormona sreće serotonina. „Žene su izložene dvostruko većem riziku od depresije nego muškarci“, kaže profesor Peter Bung, ginekolog iz Bona. „Razlog zbog koga su žene sklonije depresiji još uvek nije dovoljno istražen. Ko kod sebe primeti simptome depresije, na primer, trajnu tugu, trebalo bi da vodi računa o tome da unosi dovoljne količine folne kiseline.“ To takođe znači: ko unosi dovoljno folne kiseline, indirektno doprinosi regulisanju nivoa serotonina u organizmu, pa samim tim ostvaruje unutrašnju ravnotežu i postaje srećniji.

    U kombinaciji sa vitaminom B, folna kiselina duže deluje
    Nemačko društvo za namirnice preporučuje dnevnu dozu od 600 mikrograma folne kiseline, koliko sadrži 50 grama kvasca, 100 grama pšeničnih klica, 500 grama suncokreta ili 500 grama peršuna. Ako to ne možete da postignete, dopunite ishranu tabletama folne kiseline. Ako se uzima zajedno sa vitaminom B, efekti folne kiseline su trajniji.
    lOjačajte srce odgovarajućom ishranom
    Energetska supstanca folna kiselina sprečava arteriosklerozu i moždani udar. Razlog: folna kiselina ne dozvoljava da homocistein napadne zidove krvnih sudova. Osim toga, ona igra značajnu ulogu u proizvodnji krvi. Za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži organizmu je potrebna određena količina gvožđa, vitamina B12 i, pre svega, folne kiseline. Nedostatak folne kiseline može da prouzrokuje manjak crvenih krvnih zrnaca, a time i anemiju.

    Folna kiselina je važna za trudnice

    Žene koje očekuju potomstvo trebalo bi na vreme da počnu da unose folnu kiselinu: mnoge žene, naime, primete da su trudne tek posle nekoliko nedelja, a nedostatak ovog vitamina može da dovede do toga da se dete rodi sa otvorenom kičmom (spina bifida). Između 23. i 28. dana trudnoće kod embriona se zatvara takozvana neuralna cev, iz koje se kasnije razvija kičmena moždina.
    I kasnije u toku trudnoće važno je unositi folnu kiselinu u kombinaciji sa vitaminom B. Ona jača organizam buduće majke i obezbeđuje normalnu deobu ćelija i stvaranje ćelija u oplođenoj jajnoj ćeliji.
    Važno: Folna kiselina je veoma osetljiv vitamin koji laku gubi svoja svojstva u toku kuvanja i čuvanja. Zbog toga pažljivo pripremajte hranu koja sadrži folnu kiselinu.

    Dnevne doze i namirnice koje preporučuju stručnjaci

    Starost Folna mikrograma dnevno Namirnice
    bebe do 4 meseca 60 Majčino mleko
    Bebe do 12 meseci 80 Majčino mleko
    Deca do 6 godina 200 100 g tosta+2 kuvana jajeta
    Deca 7-9 godina 300 300 g neslanih krekera+200 g spanaća
    Deca 10 do 14 godina 400 100 g pileće džigerice+1 manje parče gaude
    Tinejdžerii odrasli 400 300 g komorača+200 g pasulja
    Trudnice i majke 400 25 g kvasca+100 g pšeničnih klica

    Izvor: blic.co.yu
    Slika

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 47 gostiju