Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1
DOSIJE SO - Kako utiče na zdravlje?
  • lilit

    DOSIJE SO - Kako utiče na zdravlje?

    od lilit » pre 16 godine

    Višak natrijuma povećava krvni pritisak, ali je važan njegov odnos s kalijumom, kalcijumom i magnezijumom

    Kuhinjska so, natrijum-hlorid, često se optužuje kao jedan od glavnih krivaca za povišen krvni pritisak. Stoga se ne preporučuje preterano soljenje (kakvo je u našim krajevima uobičajeno, čak i pre probanja jela iz tanjira), jedenje pomfrita i sličnih namirnica… ide čak dotle da se kaže da slanik treba skloniti sa stola.
    Ima li u toj priči istine?

    Travama protiv soli

    Ako vaši ukućani često posežu za slanikom, a vi želite da ih odviknete od toga, počnite da u jela dodajete razne začinske trave, beli luk i limun, kako bi im se čulo ukusa promenilo jer je to put za smanjenje dosoljavanja. Trebalo bi da tri nedelje budu dovoljne za tu promenu.

    Uloga natrijuma

    Natrijum čini oko 40 odsto kuhinjske soli. Ovaj element, u malim količinama, igra ključnu ulogu u prenošenju nervnih impulsa, kontrakciji mišića i očuvanju ravnoteže telesnih tečnosti.
    Previše soli, kao što smo već napomenuli, dovodi do porasta krvnog pritiska jer so vezuje vodu i povećava zapreminu krvi. Osim toga, previše soli škodi i ženama, jer doprinosi osteoporozi, kojoj su one naročito naklonjene u klimakterijumu. Velike količine soli, naime, dovode do pojačanog rada bubrega i izbacivanja vode iz organizma, a time se, pored ostalog, izbacuje i kalcijum.
    Utvrđeno je i da so povećava rizik od pojave astme i raka želuca.


    Ako se zna da i naš, kao i organizam svih živih bića, poteklih iz “prvobitne supe”, to jest slane morske vode, sadrži so, onda je blizu pameti razmišljanje da ona ipak ne može biti toliko štetna koliko se optužuje. Problem je, zapravo, u nedostatku, ili neuravnoteženom odnosu ostalih minerala s natrijumom, jer je regulisanje nivoa krvnog pritiska povezano i s kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.
    Da bi se izbegao povišen krvni pritisak (sa svim posledicama koje nosi po kardiovaskularni sistem), važno je, zapravo, promeniti navike u ishrani. Pre svega, treba jesti mnogo voća i povrća, a malo mleka i mesa, a bitno je i ostaviti pušenje i smanjiti telesnu težinu.
    Odgovarajući unos kalijuma najbrže će se obezbediti pijenjem dve šoljice instant kafe dnevno, ili jedenjem banana, paradajza, citrusa i lubenica, kao i kuvanog krompira, a za magnezijum treba jesti koštuničavo voće (orahe, lešnike, bademe). Kalcijuma, naravno, ima u mleku, ali se preporučuje obrano, i mlečnim proizvodima. Uz to ipak treba voditi računa da se ne pretera s unetom kuhinjskom solju – ne treba zaboraviti da nje ima u svem povrću, mada ga ne osećamo kao slano! Naravno, ima je i u svim industrijskim prerađevinama: od mesnih, do supa iz kesice, kao i u masnim sirevima, konzervisanom povrću…


    izvor
  • VipStar23
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 16 godine

    od VipStar23 » pre 16 godine

    Ja sam pre dijete koju sam poceo...jako puno koristio so...cak i pre nego probam jelo..haos...
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    Ja koristim krupnu morsku so i kalijevu so ali u minimalnim količinama, ali zato eksperimentišem sa začinima. Ipak bolje i so nego začini tipa ''Vegeta'',...
  • kale72
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 16 godine

    od kale72 » pre 16 godine

    Ja sam na morsku so prešla pre godinu dana i kad god ja spremam hranu koristim isključivo nju i to u minimalnim količinama. Kada ručak spremaju moji roditelji, oni koriste običnu belu so, i trudim se da ih navedem da promene navike, ali slabo mi ide...
  • lulu
    Amater
    Amater
    Postovi: 125
    Pridružio se: pre 16 godine

    od lulu » pre 16 godine

    Lilit ovo zadnje je tacno.

    Naucna istrazivanja nisu dokazala da je so stetna, ali kombinacijom osalih minerala steti organizmu. Najbolja je morska krupna so...nekoliko zrnca da jako dobar ukus.
    Samo mi nesto nije jasno moram to da istrazim. Ovde se kupuje sitna morska so i nema druge bar ja nisam videla sve su morske :shock: , moram to da istrazim, mozda je to ta kuhinska :? sto mi koristimo tu...ma ne znam nista mi nije jasno!!

    Pogledacu kod kuce pa cu vas izvestiti...cisto to zbog mene jer nesto sam ja tu pobrkala. Videcem!

    Ja volim vegetu, daje bolji ukus i manje se stavi... sta znam! Sta sve nije dobro mi bi trebali da prestanemo i da disemo. Umerenost je mislim sasvim dovoljna.
    Slika
Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost