Articoka
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    Articoka

    od andjela » pre 16 godine

    ARTIČOKA - CVET KOJI LEČI

    Artičoka je u raznim dijetama najbolja dopuna ishrani za dijabetičare da bi i oni mogli nesmetano da uživaju u jelu jer je poznato da sadrži veći procenat insulina koji pomaže u lečenju dijabetičara
    Artičoku je dobro uzimati i u slučaju raznih trovanja: alkoholom, nikotinom, hranom i lekovima, kao i u slučaju vodene bolesti, ascitisa i oboljenja bubrega

    Artičoka se smatra pravom delikatesom, dijetalna je i bogata vitaminima i mineralima.
    Njen cvet poslužuje se već 2.000 godina kao prava poslastica, stoga je s pravom smatraju najplemenitijim povrćem. Artičoka potiče sa obala Sredozemlja, prvi su je uzgajali stari Egipćani, a potom i Grci i Rimljani. Od svog drevnog pretka današnja biljka ne razlikuje se mnogo, jedino što su uzgojene vrste bez karakterističnih bodlji.
    Cvet je na vrhu zelene stabljike s lišćem, ali listovi i koren nikad se nisu koristili za jelo.
    Artičoka ima malu energetsku vrednost (od 39 do 51 kalorije) i gotovo zanemarljivu količinu masnoće i belančevina, ali je zato bogata mineralima (mangan, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, sumpor i magnezijum) i vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C), a za njen pomalo gorak ukus zaslužna je taninska kiselina.

    LEKOVITA SVOJSTVA:
    Reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masnoća, poboljšava varenje i rasterećuje jetru, zaduženu za proćišćavanje krvi.
    Podstiče rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količinu uree u krvi. Korisna je za dijabetičare jer je siromašna šećerima.
    Artičoku je dobro uzimati i u slučaju raznih trovanja: alkoholom, nikotinom, hranom i lekovima, kao i u slučaju vodene bolesti, ascitisa i oboljenja bubrega, a u nedostatku cvetne glavice artičoke može se piti čaj od njenog lišća.
    Artičoka lekovito deluje na rad žuči, a u probavnom sistemu kao blagi laksativ koji izaziva pražnjenje creva.
    Artičoka je u raznim dijetama najbolja dopuna ishrani za dijabetičare da bi i oni mogli nesmetano da uživaju u jelu jer je poznato da sadrži veći procenat insulina koji pomaže u lečenju dijabetičara.
    Kao kardiotonik, blagotvorno utiče na rad srca, odnosno srčanih mišića, pa se preporučuje konzumiranje ovog povrća srčanim bolesnicima, kao i obolelima od povišenog holesterola. U lečenju reumatskih oboljenja artičoka uspešno eliminiše mokraćnu kiselinu i ureu iz krvi i na taj način pomaže obolelima od gihta.

    KAKO JE IZABRATI?
    Treba voditi računa o tome da se listići lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivozelenu boju i da nije posuta mrljama.

    RECEPTI

    ČAJ
    Potrebno je: 2 sveža lista artičoke, 2 dl vode
    Uputstvo za pripremu: Listove artičoke usitnimo i prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procedimo
    Uputstvo za upotrebu: Čaj piti pre svakog obroka

    LEKOVITO VINO
    Potrebno je: 20 g korena ili lista artičoke, 1 dl beloga vina
    Uputstvo za pripremu: Koren ili list artičoke namočiti u vino mesec dana a zatim procediti
    Uputstvo za upotrebu: Piti čašicu pre jela tri puta na dan

    NAPOMENA:
    Artičoke posle dužeg stajanja gube boju, a delovanjem bakterija POSTAJU OTROVNE. Teško su probavljive u sirovom stanju.

    izvor http://www.svet.co.yu/?state=3&izdanje= ... lanak=8747
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju