Ljudi,kako da ne jedem slatko?!
  • mitumba
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    Ljudi,kako da ne jedem slatko?!

    od mitumba » pre 16 godine

    Društwo,možda je normalno za moj uzrast,ali ipak smatram da nije da više od polovine mog dnevnog energetskog unosa čine testo,stakkishi i razne grickalicePrema nekim mojim proračunima,imam 3 kg viškaNi tih tri niko ne primećuje,swi kažu da samo umišljam,al ja imam drugačije mišljenjeUkoliko se uporedi ono što jedem ja i ono što jedu moje vršnjakinje koje nose isti konfekcijski broj(swi kažu da je to glavni pokazatelj trenutnog stanja telesne težine),ispadne da ja jedem 3x više od njih,a one su čak aktivnije od mene i stalno su na nekim dijetama,a slatko jedu gotovo samo jednom sedmično.Jel može neko da mi objasni?!
    i što je mnogo bitnije,neka mi neko da odgovor na temu:Kako da se izborim sa slatkišima?
    Pozz,
    mitumba :wink:
  • Dinka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Dinka » pre 16 godine

    Pa jednostavno zamjeni ih necim zdravijim sto ce ti pomoci da se oslobodis tih 3 kg.Ja npr.kad me uhvati da mi se jede slatko posegnem za nekom vockicom i to je to.Pokusaj i ti a ako bas ne mozes bez slatkisa jedi u nekoj manjoj kolicini samo jednom sedmicno.
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Sa takvim nacinom ishrane krupnim koracima stvaras milijarde masnih stanica koje strpljivo cekaju da tvoj metabolizam posustane i brzo se ispune salom.

    Dinka te je vec posavetovala, voce, voce, povrce, jogurt, riba, sveze salate, integralni hleb, med, maltex...uostalom toliko toga vec ima napisano na forumu, da ces uz mlo truda naci resenje za svoj problem :) .
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Samo da dodam: secer stvara zavisnost poput narkotika.Pokusaj da se "skines" sa njega tri dana i mnogo manje ce ti se jesti..
  • Pippi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Pippi » pre 16 godine

    Sunset napisao:Pokusaj da se "skines" sa njega tri dana i mnogo manje ce ti se jesti..


    Potpuno se slazem sa ovim. Kad par dana ne jedem slatko, uopste mi se posle i ne jede (iako volim da jedem slatko)
  • mitumba
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    od mitumba » pre 16 godine

    A šta mislite da slatkiše zamenim nečim što podseća na njih,recimo lešnicima,kornfleksom,medom,sušenim voćem...?
    Sve to obožavam,a prilično je zdravo.Jes da sušeno voće ima 4x više kalorija od običnog,meni je ukusnije :009: A lešnik ima puno masnoće u sebi,pa to održava osećaj sitosti.Med je vishe nego ukusan,a kornfleks može da posluži :005: za doručak,a takođe volim kukuruz šećerac,ali bez čorbe.On i nije tako zdrav,al je bar ukusan :013:
    A šta kažete na owaj doručak?
    Slatki corn flakes

    50 g kupina
    150 g manga (iz konzerve)
    1 čajna kašika meda
    45 g corn flakes
    2,5 kašike mleka ili jogurta

    Na laganoj vatri zagrejati kupine, mango i med. Stavite u tanjir i dodajte corn flakese. Sve prelijte mlekom.
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Dorucak je OK.Iako mi nije jasno zasto zagrejavati mango i kupine? U svakom slucaju neuporedivo bolje neko mars cokoladice. Ti si stvarno pametnica :) Sto se tice suvog voca i lesnika, u pravu si samo pazljivo sa kolicinama..inace sirov badem, lesnik..sve je to super izbor...kao i suvo voce//vremenom ce ti se ukus promeniti i videces da ce ti suva kajsija biti draza od kit-kat-a, samo daj im sansu...
  • mitumba
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    od mitumba » pre 16 godine

    To je iz "Dijete dobrog raspoloženja",ja sam pravila nešto nalik tome,al ne za doručak,nego da grickam,al sam dodavala crnu čokoladu i swašta još-semenke,suvo voće,nedo sam videla ovaj recept,pa da pitam za mišljenje :009:
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Ovde imas recept za Domacu bonzitu od nase clanice Pufne, koja je skinula ogroman broj kg, ali se povremeno sladila ovim zdravim slatkisem.

    :)
  • Dragulj Medine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Dragulj Medine » pre 16 godine

    Super je ova bonžita.Meni mama pravi to često mada ja volim i one koje se kupuju,mada su ove neuporedivo zdravije.Meni baka ponekad pravi nešto što se zove vodeni kolač,bar tako mislim...Jel zna neko koliko on ima kalorija? :009:
    Kada nas vole oprastaju nam sve nase zlocine. A kada nas ne vole ne oprastaju nam cak ni nase vrline.
  • Ninchi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ninchi » pre 16 godine

    Molim vas da mi neko odgovori: Koliko je "opasno" jesti pitu od visanja i opcenito kolaca umjesto slatkisa?
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Ninchi napisao:Molim vas da mi neko odgovori: Koliko je "opasno" jesti pitu od visanja i opcenito kolaca umjesto slatkisa?


    :) , nije opasno jesti pitu od visanja, niti kolace, opasno je ako se preteruje u kolicinama. Sve sto je umereno, manje i skodi. Naravno, sve zavisi i od stanja u kom se nalazi nas organizam . Ako smo zdravi, umerenost nas nece razboleti, ali opet tu su i genetske predispozicije i odosmo mi ko zna gde sa pricom :wink: .

    Konditorski proizvodi su puni raznih dodataka u vidu aditiva i emulgatora, vestackih zasladjivaca i stetni su za nase zdravlje zbog tolike upotrebe "hemije" .
  • Venoma :)
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 76
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Venoma :) » pre 16 godine

    Draga, znam TACNO kako se osecas. Ja ih se nisam oslobodila, ja pokusavam da se umerim, i jedino mi to i uspeva (povremeno i dalje posustajem). Saver za 'skidanje' sa secera tj ja bih konkretno rekla SA COKOLADE je mnogo dobar. Znam da kad jedan dan, dva dana, tri dana zaredom pojedem nesto cokolade, zelecu to jaaaako i sledeceg dana, u jos vecoj kolicini. Dakle, za borbu sa cokoladom moras da malo apstiniras od nje. Ostale grickalice pokusaj (ako ne mozes odmah da izbacis) onda da zamenis cipsom light, pardon tankim stapicima ili necim manje masnim ili u manjem pakovanju, u svakom slucaju, da ima manju kcal vrednost. Sto se tice pekare... Tu bi trebalo stvarno da izbacis vecinu stvari (nazalost, to su uglavnom kroasan i lisnata testa, jako kaloricna) a ako ne mozes bez peciva, probak sa malim integralnim kiflama i stapicima. A fast food... Sta da ti kazem, zatvori oci, i zapusi nos, da ne gledas i ne vidis da bi mogla da izbegnes.

    Ja sam otprilike pre 6 meseci imala isti visak i brz metabolizam kao ti - onda su krenuli problemcici jer sam krenula da preterujem u jedenju zbog pilula... Onda sam ukapirala da moram nesto da ucinim bar da ne nastavim da se gojim, i tako je krenula borba. Ovo gore su moji nacini. Slobodno mi posalji koju pp ako te jos nesto zanima.
    Muku muci da ne jede previse :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    od dudank » pre 15 godine

    Evo iskustva nekog ko je pre 17 godina MORAO da se odrekne slatkiša iz zdravstvenih razloga - možda će pomoći. :) I ja sam nekad volela slatkiše, ali onda mi se javio nekakav poremećaj - manjak "nečega" u želucu (nikad mi nisu tačno utvrdili čega - nekog enzima, kiseline, čega već), tako da su počeli da mi se javljaju bolovi, alergija, temperatura čim pojedem kolač, sladoled, čokoladu... sve što ima kombinaciju šećera s bilo čime (skrobom, mlečnim proizvodima, itd). Smem da jedem samo voće ili šećer u čistom obliku (npr. tvrde bombone), i u najboljem slučaju domaće kuvano slatko. To zahteva veliku snagu volje, i morala sam da naučim ne da ih se odričem (jer to je patnja), nego da jednostavno PRESTANEM DA VOLIM SLATKIŠE. A u tome mi je NAJVIŠE pomogao jedan davni članak iz novina - o zdravoj ishrani - gde je neko napisao otprilike ovo:

    "Kad god posegnete za slatkišem, pomislite najpre čega drugog sebe time lišavate. Umesto dve kockice čokolade možete pojesti lepu goveđu šniclu."

    "Lepa goveđa šnicla" je zvučalo tako sočno da sam otad zaista počela da je zamišljam kad god mi ruka krene ka kolaču ili čokoladi. Posle su šniclu, naravno, zamenile neke druge stvari - zašto umesto ovog parčeta torte (od kojeg će me, uzgred, boleti stomak i od kog će mi iskočiti koprivnjača) ne bih pojela lepu količinu roštilja sa salatom? Zašto umesto ovih nekoliko vanilica ne bih smotala dve sarme? Zašto umesto ove štangle čokolade ne bih pojela porciju špageta? I zaista već dug niz godina slatkiši me jednostavno uopšte ne mame... čak mi je maltene muka kad vidim nekog kako jede čokoladu ili tortu. Eto, sve se može kad se hoće. :) A voće je uvek tu da nas razgali. :)
  • Kiwi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 21
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Ljudi,kako da ne jedem slatko?!

    od Kiwi » pre 14 godine

    Pozdrav svima.Kompjuter mi je bio u kvaru par dana pa nisam baš u toku....ali jednom kad prestaneš da jedeš slatko-više ti se neće ni tražiti.
    Ja lično praktikujem dijetu prepisanu od strane nutricioniste i već sam joj mesec dana dosledna skinula sam tri kg. bez gladi i opterećenja sa vagom i brojkama.Polako ali sigurno.Tri kg. mesečno je super!Slatko sam izbacila skroz,eventualno ponekad nešto-keksić,parčence ratluka ili sl.jednom u nedelju dana!Pokušaj! 8)

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Vanja i 6 gostiju