Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Kako doziveti Vitalnost i Dugovecnost? -Iskustva-
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater
    Postovi: 194
    Pridružio se: pre 8 godine

    Kako doziveti Vitalnost i Dugovecnost? -Iskustva-

    od volja cini cuda » pre 8 godine

    Na ovom kvalitetnom forumu nisam pronasla ovu temu, pa je zato pokrecem. Biti zdrav i dugovecan je nesto sto cemo se svi sloziti da zelimo da postignemo i zadrzimo. Oblik tela, konstituciju, procenat masnoca u telu itd. je nesto sto je stvar ukusa svakog od nas i to je ok. Ali mene zanimaju vasa iskustva ili iskustva drugih ljudi za koje znate da su postigli dugovecnost. Evo pocecu ja.

    Imam u svom okruzenju komsiju i komsinicu koji ove godine pune 89. godina i usli su u 90. Zaista impresivne godine! Otkrila sam neke razloge njihovog dugog zivota pa bih htela sa vama da ih podelim, a bilo bi super i da se drugi ukljuce u prepisku. :)
    Iz njihovog zivota zakljucila sam(opisacu komsijin slucaj, necu komsinicu iako zive zajedno, isto se hrane,..):
    1. Mesto mislim da zauzima - Volja za Zivotom. Ja vam ne mogu opisati koliko oni zele da zive, koliku volju i dan danas imaju. Verujte mi kod mladjih ljudi(i kod sebe same) se susrecem sa apatijom, malodusnoscu, izgubljenim smislom,..ali ne kod komsije! Kod njega ne postoji nesto sto on ne moze da uradi, bas ima veliko samopouzdanje i veliku veru u sebe i zaista sa takvim mentalnim stavom je i uspeo jako puno toga u zivotu da postigne, da se profesionalno afimise, da postane majstor svog zanata,...
    2. Stalno je u pokretu, i stalno nesto radi. Tu mozda i preteruje, ali on je i dan danas po 8 sati na nogama. Kao i komsinica. Oni uvek sebi nadju neki posao. Da li rad u basti(komsinica) ili rad u radionici(komsija uvek nadje neki aparat da popravlja), da ne kazem o ciscenju kuce(strasna je pedanterija),..Zaista uvek nesto rade. Mozda im taj fizicki rad i pomaze da imaju mentalno pozitivan stav i ljubav prema zivotu.
    3. Ishrana. Nisu nikad bili vegetarijanci, na prvi pogled navike u ishrani im se ne razlikuju mnogo od drugih ljudi. Medjutim, nije bas tako. Prvo sto sam primetila kod komsije jeste da je uvek Umeren. Ne znam kakvu ukusnu hranu pred njega da stavite, on ce sebi malo odmeriti u tanjir i to ce pojesti. Ni makac vise. Nema on nikakvu presiju da sad mora sebi da ogranicava porcije, jednostavno je takav da ne voli da se prejeda i skoro da nikad to nije ni radio. Takav je i kad je rec o alkoholu ili cigaretama. U kuci ne pusi niti pije alkohol. Ali kad mu dodje neki gost ili ode na slavu ume da popije malo ali to je na godisnjem nivou mozda nekoliko puta po casicu. Umerenost u jelu je definitivno kljuc njegove dugovecnosti. Takodje, uglavnom jedu kuvanu biljnu hranu tipa bornija, kupus, tikvice,... Meso jedu mozda 2 puta nedeljno. Kazu meso je skupo, a i nece da se zamaste. :D
    Haha, carevi su.
    4. Kakvi su sa ishranom, takvi su i sa higijenom svog tela, zuba..jednostavno vode racuna o svom zdravlju i higijeni.

    Eto, to su neke stvari koje sam kod njih primetila koje smatram da su zasluzne za njihovo zdravlje.
    Naravno i genetika, volja Bozija i drugi faktori sigurno da uticu. Ali mislim da je mnogo i do nas i koliko dugo cemo ziveti, a i jos bitnije kakvim kvalitetom cemo proziveti taj nas zivot.

    Kakva su vasa iskustva? Imate li u vasem okruzenju, medju rodbinom, prijateljima nekog ko je zdrav i dugovecan?
  • Vedrana
    Amater
    Amater
    Postovi: 115
    Pridružio se: pre 8 godine

    Re: Kako doziveti Vitalnost i Dugovecnost? -Iskustva-

    od Vedrana » pre 8 godine

    Interesantna tema.
    Moji baba i deda sa tatine strane su doživeli više od 80 godina, kao i njihova braća i sestre. Hvala Bogu deda će uskoro napuniti 85. Snaga ga već izdaje mada i sada radi neke lakše poslove, a do pre godinu dana je ašovio baštu.
    Tajna dugovečnosti? Nikad nisu pušili, hranili su se povrćem iz svoje bašte, pili i jeli meso, mleko, surutku i sir svojih životinja. Vršnjaci mog dede koji su pušili, više odavno nisu među živima.
    19.09.2018. 103.3 kg
  • Ashtanga
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 22
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Kako doziveti Vitalnost i Dugovecnost? -Iskustva-

    od Ashtanga » pre 7 godine

    Odlična tema! :D
    Da, naši djedovi i bake znaju dugo živjeti. I prehrana i način života itekako imaju velike veze s tim.
    Sva hrana je bila prirodna, neprerađena, ne iz konzervi... najččešće onakva kakva je u prirodi, sa minimumom mesa (1-2 puta tjedno), a ne svaki dan za svaki obrok i još kobase i sl nakrkane nitritima.
    Nije bilo sokova, slastica i sl. Tj. bilo je, ali je to bio luksuz.
    Za hranu su radili (fizička aktivnost), nisu imali poslovne stresove, internet, televiziju, aute, zagađeni zrak... (sve od navedenogg također izaziva stres, makar ga nismo svijesni na taj način).
    Spavali su noću, bili aktivni danju. Danas je sve obratno.

    "Civilizacija" nosi svoje.
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju