Šest saveta za uspešan gubitak težine
 • Korisnikov avatar
  Katrin
  Početnik
  Početnik
  Postovi:49
  Pridružio se:pre 13 godine
  Lokacija:Ovde!
  Kontakt:
  Šest saveta za uspešan gubitak težine

  od Katrin » pre 13 godine

  Sigurno ste do sada milion puta imali priliku da čujete mantru za mršavljenje „manje jedite – više vežbajte“! Savet jednostavan – primena komplikovana


  Čini vam se da jedva uspevate da se provučete normalni kroz sve dnevne obaveze – odvesti decu u vrtić ili školu, obaviti sve zadatke na poslu, odraditi prekovremene sate u fi rmi, napraviti večeru i ugušiti se u nagomilanim kućnim poslovima. Ako i vas, kao većina osoba, muči problem prekomerne težine, sigurno ste već isprobali brojne mogućnosti mršavljenja. No nije lako pronaći onu koja će odgovarati upravo vama i pružiti zadovoljavajući rezultat.
  Zbog toga se po pravilu gomilaju neuspešni pokušaji, a proporcionalno njima i izgovori, opravdanja i neispunjena
  obećanja.
  Činjenica je da zdravo mršati znači kombinovati dijetu i vežbanje kao i promeniti navike u ishrani i stilu života. Samo trajne kvalitativne promene mogu dovesti do značajnijeg gubitka telesne težine, ali i omogućiti njeno održavanje. Predstavljamo vam šest delotvornih strategija kojih bi trebalo da se pridržavate radi postizanja i održavanja idealne težine:
  - budite odlučni i istrajni
  - tražite podršku okoline
  - postavite sebi realan cilj
  - uživajte u zdravoj ishrani
  - postanite i ostanite aktivni
  - promenite stil života


  Budite odlučni i istrajni
  ● Postizanje idealne težine zahteva koncentraciju, vreme i trud. Budite sigurni da ste spremni za korenite promene i da se ne dvoumite oko svojih razloga. Niko drugi ne može da vas natera na to, morate sami želeti i moći. Pritisci iz okoline često postižu suprotne efekte.
  ● Promena životnih navika i ishrane zahteva fi zičku, ali i psihičku snagu i izdržljivost, pa se pobrinite da ranije rešite sve druge značajne probleme koji bi mogli da vas odvuku u smeru suprotnom od mršavljenja. „Tajming” je ključ uspeha, morate biti u formi kako biste se izborili sa svim izazovima.

  Tražite podršku okoline
  ● Jedino sami sebi možete da pomognete u mršavljenju, samim tim sami snosite odgovornost za svoje ponašanje. Naravno, to ne znači da sve morate da radite sami, tražite podršku sredine u kojoj radite, svojih prijatelja i porodice, ali birajte osobe za koje ste sigurni da vam žele samo dobro i koje su spremne da vas ohrabre i podstaknu kada se pokolebate.
  ● Idealnu podršku pružiće vam neko ko je u stanju da strpljivo sluša vaša razmišljanja o teškoćama mršavljenja ili, još bolje, neko ko će vežbati zajedno s vama. Strucnjaci predlažu i druženje, zajednički fi tnes, i komunikaciju s nekim ko ima isti cilj – smršati, jer udvoje je sve lakše!

  Postavite sebi realan cilj
  ● Budite realni u vlastitim očekivanjima vezanim za nove navike u ishrani i stilu života. Gubitak težine je dugotrajan i spor proces pa je najbolje postaviti sebi za cilj gubitak jednog kilograma nedeljno. Za postizanje tog rezultata, potrebno je sagoreti 500 do 1.000 kalorija dnevno kroz niskokaloričnu dijetu i redovno vežbanje.
  ● Veći gubitak težine znači gubitak tečnosti iz organizma i mišićne mase, a ne isključivo gubitak masti. Postavite nedeljne i mesečne ciljeve i pratite vlastiti napredak. Dobro je ciljeve u formi brojki zameniti opštim ciljevima poput zdrave ishrane i zdravijeg načina života, ali neka oni budu tačno odreoeeni, merljivi i ostvarivi, npr. šetnja od 30 minuta pet dana u nedelji.
  ● Pratite šta i kako jedete i vodite evidenciju, konsultujte lekara o doz voljenom gubitku težine koji neće ugroziti vaše zdravlje, a dobro je posetiti nutricionistu ili drugu kvalifi kovanu osobu koja će moći da odgovori na vaša pitanja.

  Uživajte u zdravoj ishrani
  ● Tečni obroci, tablete za mršavljenje i neobične prehrambene kombinacije nisu način dugoročnog kontrolisanja i regulisanja težine. Zato, naučite da jedete zdravo i raznoliko.
  ● Jedan od načina smanjenja unosa kalorija je veća konzumacija biljnih namirnica – voća, povrća i integralnih žitarica. Kontrola unosa kalorija je znatno lakša ako se usredsredite na smanjenje unosa masnoća.
  ● Vremenom će sigurno doći do promena u željenom kalorijskom unosu, bilo da ste stalno gladni, bilo da ste postigli željenu telesnu težinu i ne želite dalje da gubite na težini.
  ● Dijete s vrlo niskim unosom kalorija, dugoročno gledano nisu zdrave. Manje od 1.200 kalorija dnevno za žene i manje od 1.400 za muškarce ne preporučuje se, jer tako preuzimate rizik nedovoljnog unosa hranljivih materija neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.
  ● Kako bi se izbegle takve greške, najbolje je da se konsultujete s nutricionistom koji će moći da proceni vaše
  mogućnosti, ali i da vam preporuči najzdraviji i najdelotvorniji način mršavljenja.

  Postanite i ostanite aktivni
  ● Sama dijeta može da dovede do gubitka telesne težine, ali uz svakodnevnu 30-minutnu brzu šetnju učinak se udvostručuje. Konačni cilj vežbanja jeste da se sagori više kalorija, ali je korisno i za vaše zdravlje i opšte stanje organizma.
  ● Sagorevanje kalorija zavisi od učestalosti, trajanja i intenziteta vežbi, a većina ljudi je sklonija areobnim vežbama koje duže traju ali su slabijeg intenziteta. Klasično vežbanje u teretani pogodno je za nadoknadu mišićne mase do
  čijeg gubitka nužno dolazi kod držanja dijete, a budući da upravo mišićno tkivo spaljuje najviše kalorija, mišićna masa je jedan od ključnih faktora održavanja zdrave težine. Što više mišića imate, u mogucnosti ste da više kalorija sagorite.
  ● Ako tek planirate da počnete s vežbama, prilagodite ih svojim mogućnostima. Krenite lagano i vremenom povećavajte i trajanje i opterećenje. Šetnje su idealan početak, a zatim slede plivanje, vožnja bicikla, trčanje i ples.

  Promenite stil života
  ● Nije dovoljno zdravo da se hranite i vežbate nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Te navike moraju da postanu sastavni deo vašeg života. Klonite se svega što vas je dovelo do prekomerne težine.
  ● Morate da se zapitate jedete li isključivo kad ste gladni ili vas na to navode ljutnja, nervoza, dosada, depresija
  i stres? Jedete li prebrzo? Da li svaki put pojedete sve što imate na tanjiru? Jedete li dok gledate TV?
  ● Ako su odgovori potvrdni, u klopci ste s rizikom nepotrebnog „prejedanja”! Osmislite svoju strategiju jer priznati greške u ishrani nije dovoljno i ne očekujte promene preko noći!
  ● Pristupite mršavljenju kao vašem projektu – studiozno i planski. Očekujte i posustajanje i povremeno kršenje novog režima ishrane i života, ali ništa od navedenog nije razlog potpune predaje i odustajanja. U novi dan uoeite spremni da odolite izazovima i svesni da su dugoročni ciljevi vredni odricanja.

  www.lisa.rs

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta