Odgovori 10 postova Stranica 1 od 1
Dijeta i vrtoglavica
  • Serpentine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 16 godine

    Dijeta i vrtoglavica

    od Serpentine » pre 16 godine

    Moje pitanje za sve vas glasi:Da li imate vrtoglavice za vreme drzanja dijete i kako se sa njima borite?

    Razlog za otvaranje ove teme je sledeci..
    Negde u maju ove godine pocela sam sa drzanjem UN dijete.Posle 10 dana imala sam 5kg manje,sto je bio odlican podsticaj,ali su se istovremeno javile i nesnosne vrtoglavice zbog kojih sam na kraju i morala da prekinem dijetu.
    Da li ste i vi imali slicnih problema?
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Sa ovim nacinom ishrane ja nemam ni nesvestice, a ni bilo koje druge negativne propratne pojave nezdravog nacina ishrane.

    Ti si jako mlada, 17 godina, cini mi se, i jos uvek rastes i razvijas se i ne bi trebalo na svoju ruku da drzis dijetu, vec da posetis higijensko-dijetetski zavod i da na osnovu svih laboratorijskih analiza i drugih pregleda, ti strucan nutricionista napise program ishrane i da se tako oslobodis viska kg zauvek, a da ostanes zdrava i da se nesmetano razvijas.
    :)
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Draga moja, 5 kilograma za 10 dana???Pa nije cudo sto si imala vrtoglavice..Dobro da se nisi onesvestila..Nemoj tako da mrsavis, nije zdravo, a i nema dugotrajnijeg efekta. Sama si videla da se to tako ne radi..Ima Lilit pravo usvoji principe zdrave ishrane, najbolje je da posetis nutricionistu jer ako tako oslabis ostavices za sobom probleme tezine zauvek. Sve drugo ce te uvuci u magicni krug dijete - debljanja iz kojeg se tesko izlazi...A kad ti odrede rezim bice super da se druzimo i uzajamno podrzavamo. :009:
  • Serpentine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Serpentine » pre 16 godine

    Bila sam kod nutricioniste pre jedno godinu dana...Devojci koja aktivno trenira odbojku i meni(kojoj je jedina aktivnost preko dana odlazak do autobuske stanice) je dao istu dijetu...Meni to nesto nije logicno...
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    I nije, sreco.
    Promeni nutricionistu. Bar ovde u prestonici ih ima dovoljno.

    Nemoj da te jedan neodgovoran covek demoralise i da zbog njega ne verujes ostalim strucnim i savesnim nutricionistima.

    Nije cilj da se sada oslobodis tih 10-ak kg, vec da naucis pravilno da se hranis, da znas sta te goji, a koju hranu ce na pravi nacin iskoristiti tvoje telo.

    Ja verujem da ti vec sada znas sta su tvoje lose navike i pokusaj da ih eliminises jednu po jednu ili bar uzimaj u manjoj meri, pa ce biti i rezultata, bez zdravstvenih posledica.
    :)

    p.s. Koliko si visoka ?
  • Serpentine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Serpentine » pre 16 godine

    lilit napisao: p.s. Koliko si visoka ?


    Oko 172 cm.

    A taj doktor je inace nutricionista u Institutu za majku i dete...
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Postoje sigurno i idrugi doktori i u zavodu, a najbolje bi bilo da odes u higijensko-dijetetski institut ili cak i pri domu zdravlja - ponavljam, nemoj donositi sud o celoj profesiji po jednom neodgovornom i neozbiljnom clanu iste.
    :)
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Mene zanima jedan podatak: jesi li se ti pridrzavala te dijete pa nije bilo efekta ili ti je cinjenica da je istu dijetu prepisao drugoj devojci bila dovoljna da je ne primenis? I jos: da li bi mogla da nam kazes kakva je ta dijeta bila, koliko kalorija dnevno je predvidjala? Ako se secas naravno. :)
  • Serpentine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Serpentine » pre 16 godine

    Izmedju ostalog i to,ali evo jos razloga..Doktorka iz doma zdravlja je rekla da ce mi vaditi krv,uraditi analize i na osnovu toga utvrditi kakva mi dijeta treba.Umesto toga izmerili su mi tezinu i visinu i izracunali BMI.Zatim su poceli da me ispituju o bolestima u mojoj familiji i utvrdili kako cu dijabetes dobiti sa 20,neku srcanu bolest sa 30 i da cu infarkt imati sa 40..Meni se cini da je to malo preterano jer nemam ja 100 kg vise nego 10...

    A evo i dijete..

    Dorucak:
    1) 2 parceta crnog hleba,mladi sir,kvalitetni suhomesnati proizvodi u jednom sloju
    2)obrano mleko (1.6%) ili jogurt (0.9-1.5%)+ 4 supene kasike zitarica
    3)kacamak sa jogurtom,sirom ili mlekom
    4)parce crnog hleba,obrano mleko,2 kuvana jaja

    Rucak:
    Salata,supa od povrca sa ociscenim prosom(komentar medicinske sestre je bio:To jedu pticice,samo ti kupi ocisceno..(crkoh od smeha :? )) ili socivom,bareno meso

    Vecera:
    1)crni hleb,porcija povrca,porcija salate

    Pretpostavljam da cete reci da dijeta i nije losa (i meni se to sad cini),ali verujte kad vam neko bukvalno predvidja vreme smrti ne pada vam na pamet da prihvatite njegov savet... Mozda je to slucaj sa mnom i mozda je infantilno,ali to je moje misljenje..
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Serpentine, mislim da si naišla na lošeg nutricionistu. Pre svega, tako kako su oni razgovarali sa tobom, tako se ne razovara sa mladom osobom koja ima ne baš toliko ogroman višak.
    Pretpostavljam da su hteli da te zaplaše da bi ti dijetu shvatila ozbiljno, ali lično mislim da takva taktika ne daje rezultate.

    Istina je da postoji mogućnost da jednog dana (ne sa 20 godina) dobiješ dijabetes ako ne paziš kako se hraniš i ako u tvojoj porodici ima dijabetesa, ali baš da te tako štrecaju... :x

    Pre svega mislim da je neodgvorno sa njihove strane što ti nisu uradili krvnu sliku i bioheniju. Moja nutricionistkinja u Savetovalištu za dijetetiku na NBgd ne prima na prvi pregled bez tih analiza, jer je odgovoran lekar i ne pada joj na pamet da prepisuje dijetu bez osnovnih parametara.

    E, sad. To što si imala vrtoglavice može da bude samo posledica naglog zaokreta u ishrani. Ako si se pre dijete hranila drastično drugačije, ako si jela mnogo koncentrovanih ugljenih hidrata, organizam ume da kuka za njima, pa se onda javljaju vrtoglavice i glavobolje, najčešće drugi ili treći dan dijete, ali do četvrtog dana ti to trebalo da prestane.
    To što si skinula 5kg za 10 dana može da bude previše, ali ne mora, jer je opet dosta toga možda bila voda, pa sa naglom promenom ishrane, odoše zalihe glikogena i voda sa njima.

    Pošto sam pročitala dijetu, odmah mogu da ti kažem da taj tvoj lekar, bez obzira što radi u Institutu majka i dete nema pojma! Postoje razni načini da se dođe do diploma i radnog mesta, a nešto mislim da je taj doca koristio jedan od alternativnih, o kojima se manje priča. :x Osnovno je da nije smeo da te ostavi na 3 obroka dnevno, nego da je trebalo da ti da još i dve užine između.

    Šta bi, po meni, trebalo da uradiš?

    Ako imaš ikakvog razloga da sumnjaš u svoje zdravlje (a posle ovih nesvestica ima razloga za oprez), idi u neku privatnu laboratoriju, neka ti urade krvnu sliku i biohemiju, da vidiš da li je sve u redu. To nije previše skupo, zaista. Trebalo bi lekar da ti tumači rezultate, ali već ćeš i sama videti da li ti je sve u normalnim granicama, ili nešto iskače. AKo nešto iskače, odmah kod lekara, a ako je sve OK; onda možemo da smišljamo neku malo bolju dijetu.

    Krv vadi ujutroa prethodno veče od 20h nemoj ništa da jedeš, možeš da piješ samo vodu. Ujutro kad ustaneš idi i izvadi krv pre nego što bilo šta staviš u usta. OK?

    I nemoj da se brineš. Ti si OK, samo si naletela na diletanta.

    pozzzzz
Odgovori 10 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju