Cao mama24,
Mislim da ovaj tvoj opis savrseno opisuje problem sa hiatusnom hernijom (HH):
"
Preko dana sam koliko toliko ok, kada zaspim ponekad imam nelagodnost u stomaku ali ne strasnu,
ali negde pred zoru, s pogotovo kada se sa ledja okrenem na
levu stranu tokom spavanja krece
bol u stomaku u delu oko pupka, preko pojasa ili u predelu zeluca, a uz bol, i
osecaj mucnine i rekla bih
panike, sa vrtoglavicom i osecajem da cu se
onesvestiti, a onda ljutnja jer vise ne znam ni kome da se obratim ni sta da radim. Ne znam da li je u pitanju pomeren zeludac, cesto primecujem i
krcanje u crevima,
nadutost a ponekad n
e mogu da udahnem duboko. "
Dakle, ovo su sve pokazatelji da je velika verovatnoca da upravo HH izaziva sve ove probleme. Ili bolje reci, skolski primer lose pozicionirane HH (ima i onih drugih - sa kojima ljudi provedu citav zivot i ne primete). Sta se u stvari dogadja? Kada se okrenes na levu stranu, hernija izvrsi pritisak na srce koje onda prostim recima receno ono nema dovoljno mesta za normalan rad sto signalizira mozgu koji pokrece proces ubacivanja u krvotok adrenalina i norepinerfina sto ubrzava rad srca, disanje postaje plitko i jako brzo izazove napad teskobe. Generalno, nemogucnost da se udahne duboko je takodje veoma cest pratilac HH i bez obzira u koliko si dobroj kondiciji - ne mozes ga vezbanjem popraviti. Mozes da me pitas: A zasto se bas to desava nocu ili u ranim jutarnjim satima? Pa odgovor je jednostavan: Sva hrana je napustila zeludac a buduci da postoji visak kiseline on se preliva u kilu i povecava njen volumen. Takodje, krcanje stomaka i sve ono sto spominjes - pokazuje da sam proces varenja nije dobar pa tako delimicno svarena hrana odlazi u tanko crevo i dalje...
E sada, kakva vajda od svega ovoga kada ti i dalje pravi probleme? Pa, postoji jedan skup radnji - neko bi rekao zivotni stil - koji, kada se skupi na gomilu - daje dobre rezultate u povlacenju HH.
- Ishrana - ne moram da ti pricam sta smes da jedes a sta ne... lekar ti je verovatno vec to sve objasnio... E sada, ako nije - pogledaj clanak:
https://www.dijeta.net/ishrana_dijeta_hi ... a_gerd.htm. Svaki zalogaj zvaci najmanje 70 puta ili dok se ne pretvori u tecnost... Tecnost ne koristi u velikim kolicinama - pij cesce a manje (bukvalno u pocetku - gutljaj-dva na svakih pet minuta)...
- Vezbe - postoji skup vezbi - imas ih na dijeta.net youtube kanalu koji pomazu ciljano za jacanje stomacne regije i jacanje dijafragme, pa ih pogledaj... Prve nedelje radi ih lagano - jer ako naglo krenes mozes pomeriti HH negde drugde sto nije cilj - vec njeno vracanje u fizioloski polozaj.
- Vezbe relaksacije - Licno preporucujem Joga Nidru - vodjenu relaksaciju koja opusta bukvalno svaki misic tela. Postoji sve vise studija koje ukazuju da je stres glavni uzrok nastanka HH (drugi je fizicko ostecenje - sto ne verujem da je slucaj kod tebe) pa zato treba raditi na tom polju.
- Masaza, masaza, masaza... jako dobar nacin da budes fleksibilna i da vremenom vratis normalnu funkciju i probave i drugih organa.
Naravno, ukoliko imas u okruzenju osobu za koju se pouzdano zna da je dobra u "namestanju zeluca" - slobodno se prepusti i odradi namestanje.
I, ma koliko pateticno zvucalo a i utesiteljski... ne kloni duhom - problem koji imas moze se resiti... Traje duze, smara, ali je RESIV.
Eto toliko od mene... Ako imas pitanja - samo izvoli. Takodje, javljaj kako napredujes u borbi sa HH (mada je rec borba prilicno glupa za bilo koju bolest jer ispada da se boris sama protiv sebe... mozda je bolje reci u korekciji problema koji imas).
Srecno!
M