Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • tvrđava
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 10 godine

Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od tvrđava » pre 10 godine

Izgleda da sam na pravom mjestu. Imam 43 godine. Prije mjesec i po iznenadni skok pritiska me odveo u hitnu pomoć (inače imam nizak pritisak). Nitroglicerin pod jezik i sve se smirilo, pritisak se vratio u normalu i tako do prije dvadesetak dana. U međuvremenu sam uradila sve kardiološke preglede (ekg, uzv srca, holter krvnog pritiska i sve ok). Štitna žljezda i svi hormoni štitne uredni. Prije 20 dana, opet skok pritiska (poslije večere) i opet hitna. Spuštanje, dovodjenje u normalu. Ginekološki pregled (hronična upala lijevog jajnika + cista + izostanak ciklusa 2,5 mjeseca). Tokom drugog skoka pritiska, javlja se drhtavica, mučnina, nagon na povraćanje. Nakon ginekološkog pregleda, bol na lijevoj strani ispod rebara. Poslije svakog uzimanja hrane težina i bol na lijevoj strani. Nadutost je prisutna već dugi niz godina i trudim se da je regulišem pravilnom ishranom. Pritisak regulisan, ali otkucaji srca ludjački (do 130). Internista mi savjetuje byol (pola tablete za smirivanje otkucaja) i pola xanaxa (za opuštanje). Otkucaji smanjeni, ali ne i opuštenost. Imam utisak da mi želudac pritišće pluća, ne mogu da udahnem, zadnjih nekoliko dana kao da imam knedlu u grlu. Naravno da je nervoza povećana (inače sam nervozna), jer ne mogu kontrolisati ovo stanje. Uglavnom, sva objašnjenja se svode na "vjerovatno rana menopauza", ali ja još nisam čula da ljudi (žene) u menopauzi imaju mučnine, ne mogu da jedu jer poslije svakog zalogaja nadutost pritišće pluća, grlo...Ciklus je "došao" poslije 2,5 mjeseca sa užasnim bolovima kompletne lijeve strane. Bolovi su prestali, ali je ostala mučnina, nadutost, knedla u grlu i plitak dah.
    Što se tiče ishrane - doručak: napitak od mrkve, cvekle, jabuke, narandže, pola limuna i malo đumbira. Ručak: normalan, kuvan (meso, povrće, salata). Večera: zna se nekada pretjerati vrućim kiflama. I najveća slabost - slatkiši. Kilaža, maksimalno 5 kg viška. Pušač. Posao sjedeći, kretanje minimalno, stres prisutan.
    Krajem 2011. slični simptomi (bez povišenog pritiska). Gastroskopija: antralni erozivni gastritis. Terapija: nexium, klarexid i efloran. Poslije terapije i korigovanja ishrane prestali simptomi.
    Kiselina se javlja povremeno, ali već sam uočila od kojih namirnica pa ih izbjegavam (npr. čaj od mente, limunada...).
    Šta savjetujete kao sljedeći korak? Sada sam pročitala način na koji mogu provjeriti da li je želudac na mjestu, pa ću i to ujutru provjeriti. Unaprijed hvala :-)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine

od Moderator » pre 10 godine

Cao,

Prebacicu cu se na PP - buduci da ovde ima dosta psihosomatike pa da ne davimo druge. :)
  • mama24;
    Početnik
    Početnik

od mama24; » pre 10 godine

Nadam se da cete i za mene imati neki dobar savet jer od problema sa svojim zelucem i stomakom ne znam vise sta da radim. Naime, moji problemi su poceli pre cetiri godine, i posle sestomesecnog lutanja po lekarima i ispijanja kojekakvih lekova otisla sam na gastroskopiju gde sam dobila sl. dijagnozu: hronicni gastritis, GERB i manja klizeca hernija. Nakon toga, dobila terapiju (nolpaza, famotidin), vodila racuna o ishrani ali nekog znacajnijeg poboljsanja nije bilo. Posle zavrsene terapije, okrenula sam se prirodnim preparatima, sok od kupusa, sargarepe, belanca, cajevi, sve sto sam cula da moze pomoci probala sam, ali su olaksanja bila privremena i kratkotrajna. Prosle godine u avgustu javili su mi se bolovi u stomaku koje nisam povezivala direktno sa zelucem, bili su tupi, u predelu pojasa, oko pupka, doktorka opste prakse prepisala mi je ponovo Nolpazu, krvna slika uradjena, uredna, osim slabijeg hemoglobina. Posto se stanje nije popravljalo otisla sam kod gastroenterologa koji je terapiju ukinuo i dao da odradim analizu stolice na mikrokrvarenje- bila je negativna, ponovljeno sa tri uzorka, iz krvi je trazio da se uradi analiza broja retikulocita- nalaz normalan, uradjen ultra zvuk-nalaz uredan, ponovljena gastroskopija-nalaz identican prvoj gastroskopiji, histopatoloski nalaz uredan, nema ni helikobakterije. Lekar mi je rekao da meni sve probleme stvara ta mala klizeca kila i dao savet: manji a cesci obroci, uzdignuto uzglavlje, izbegavanje podizanja tereta, jacanje stomacnih misica. Terapija- nista, po potrebi soda bikarbona, rupurut. Bolovi du se primirili da bi se pocetkom decembra ponovo javili, tupi, u predelu pupka i traju do danas. Lepo sam vise luda i ne znam kome da se obratim. Preko dana sam koliko toliko ok, kada zaspim ponekad imam nelagodnost u stomaku ali ne strasnu, ali negde pred zoru, s pogotovo kada se sa ledja okrenem na levu stranu tokom spavanja krece bol u stomaku u delu oko pupka, preko pojasa ili u predelu zeluca, a uz bol, i osecaj mucnine i rekla bih panike, sa vrtoglavicom i osecajem da cu se onesvestiti, a onda ljutnja jer vise ne znam ni kome da se obratim ni sta da radim. Ne znam da li je u pitanju pomeren zeludac, cesto primecujem i krcanje u crevima, nadutost a ponekad ne mogu da udahnem duboko. Jos mi je samo ostalo da nadjem nekoga ko i to moze da proveri. Isla sam kod jednog coveka zbog bola u kicmi, za koji mislim da je posledica spavanja sa uzdignutim uzglavljem i on mi je pregledajuci kicmu rekao da mi je zeludac usao u dijafragmu. Molim vas za savet. Inace imam 38 godina, ne radim, stresa uvek ima ali nista strasno. Ja vise ne zivim zivot, vec zivim bolest, a osecam se potpuno nemocno i bez nade da ce se ovo ikada resiti.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao mama24,

Mislim da ovaj tvoj opis savrseno opisuje problem sa hiatusnom hernijom (HH):

"Preko dana sam koliko toliko ok, kada zaspim ponekad imam nelagodnost u stomaku ali ne strasnu, ali negde pred zoru, s pogotovo kada se sa ledja okrenem na levu stranu tokom spavanja krece bol u stomaku u delu oko pupka, preko pojasa ili u predelu zeluca, a uz bol, i osecaj mucnine i rekla bih panike, sa vrtoglavicom i osecajem da cu se onesvestiti, a onda ljutnja jer vise ne znam ni kome da se obratim ni sta da radim. Ne znam da li je u pitanju pomeren zeludac, cesto primecujem i krcanje u crevima, nadutost a ponekad ne mogu da udahnem duboko. "

Dakle, ovo su sve pokazatelji da je velika verovatnoca da upravo HH izaziva sve ove probleme. Ili bolje reci, skolski primer lose pozicionirane HH (ima i onih drugih - sa kojima ljudi provedu citav zivot i ne primete). Sta se u stvari dogadja? Kada se okrenes na levu stranu, hernija izvrsi pritisak na srce koje onda prostim recima receno ono nema dovoljno mesta za normalan rad sto signalizira mozgu koji pokrece proces ubacivanja u krvotok adrenalina i norepinerfina sto ubrzava rad srca, disanje postaje plitko i jako brzo izazove napad teskobe. Generalno, nemogucnost da se udahne duboko je takodje veoma cest pratilac HH i bez obzira u koliko si dobroj kondiciji - ne mozes ga vezbanjem popraviti. Mozes da me pitas: A zasto se bas to desava nocu ili u ranim jutarnjim satima? Pa odgovor je jednostavan: Sva hrana je napustila zeludac a buduci da postoji visak kiseline on se preliva u kilu i povecava njen volumen. Takodje, krcanje stomaka i sve ono sto spominjes - pokazuje da sam proces varenja nije dobar pa tako delimicno svarena hrana odlazi u tanko crevo i dalje...

E sada, kakva vajda od svega ovoga kada ti i dalje pravi probleme? Pa, postoji jedan skup radnji - neko bi rekao zivotni stil - koji, kada se skupi na gomilu - daje dobre rezultate u povlacenju HH.
    - Ishrana - ne moram da ti pricam sta smes da jedes a sta ne... lekar ti je verovatno vec to sve objasnio... E sada, ako nije - pogledaj clanak: https://www.dijeta.net/ishrana_dijeta_hi ... a_gerd.htm. Svaki zalogaj zvaci najmanje 70 puta ili dok se ne pretvori u tecnost... Tecnost ne koristi u velikim kolicinama - pij cesce a manje (bukvalno u pocetku - gutljaj-dva na svakih pet minuta)...
    - Vezbe - postoji skup vezbi - imas ih na dijeta.net youtube kanalu koji pomazu ciljano za jacanje stomacne regije i jacanje dijafragme, pa ih pogledaj... Prve nedelje radi ih lagano - jer ako naglo krenes mozes pomeriti HH negde drugde sto nije cilj - vec njeno vracanje u fizioloski polozaj.
    - Vezbe relaksacije - Licno preporucujem Joga Nidru - vodjenu relaksaciju koja opusta bukvalno svaki misic tela. Postoji sve vise studija koje ukazuju da je stres glavni uzrok nastanka HH (drugi je fizicko ostecenje - sto ne verujem da je slucaj kod tebe) pa zato treba raditi na tom polju.
    - Masaza, masaza, masaza... jako dobar nacin da budes fleksibilna i da vremenom vratis normalnu funkciju i probave i drugih organa.

Naravno, ukoliko imas u okruzenju osobu za koju se pouzdano zna da je dobra u "namestanju zeluca" - slobodno se prepusti i odradi namestanje.

I, ma koliko pateticno zvucalo a i utesiteljski... ne kloni duhom - problem koji imas moze se resiti... Traje duze, smara, ali je RESIV.

Eto toliko od mene... Ako imas pitanja - samo izvoli. Takodje, javljaj kako napredujes u borbi sa HH (mada je rec borba prilicno glupa za bilo koju bolest jer ispada da se boris sama protiv sebe... mozda je bolje reci u korekciji problema koji imas).

Srecno!
    M
  • mama24;
    Početnik
    Početnik

Hvala vam na brzom i detaljnom odgovoru, pomogli ste mi da se malo smirim jer sam se vec zabrinula da se jos nesto iskomplikovalo. Zaista je tesko boriti se i ziveti sa ovim problemom, ali cu svakako pokusati da se u sto vecoj meri pridrzavam datih saveta. Ja sam inace pre tri meseca krenula na pilates u nameri da ojacam stomacne misice koji su u toj meri oslabljeni da nisam u stanju da uradim ni jedan jedini trbusnjak, tako da necu jos neko vreme moci da uradim bas sve vezbe koje su preporucene. U svojoj okolini na zalost ne znam nikoga ko ume da namesta zeludac, a ako vi slucajno imate nekog koga bi ste mi preporucili bila bih vam zahvalna. Ja sam inace iz Beograda. Preporucili ste mi i masazu, pa me zanima da li ste mislili na relaks masazu ili masazu stomaka i ako je u pitanju masaza stomaka imate li neki snimak koji pokazuje kako se ta vrsta masaze radi a da ne napravim sebi jos veci problem. Zaista mislim da moja probava bas i nije sjajna i da bi je stvarno trebalo poboljsati. Hvala jos jednom sto ste izdvojili vreme kako bi ste mi odgovorili i pomogli, lepo je znati da jos ima ljudi poput vas. Veliki pozdrav.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@mama24;

U Beogradu ima dosta sjajnih masera koji rade razlicite vrste masaza od kojih su neke zdravstvene. E sada... buduci da ovo nije mesto za neko reklamiranje usluga i slicno, mozemo se cuti preko PP pa eventualno da ti posaljem neka imena ljudi za koje znam da su vec ne godinama vec decenijama u ovom poslu i da su provereno dobri. Da li ces uspeti i kada da zakazes kod njih - to vec ne znam.

Srdacan pozdrav,
    M
  • mama24;
    Početnik
    Početnik

Bilo bi sjajno da mi posaljete kontakt nekog od tih ljudi pa cu pokusati da do njih dodjem. Ne znam kako tacno funkcionisu pp, ako vam je potreban moj mail ja cu ga napisati.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Odgovoreno na PP :)
  • Aurota
    Početnik
    Početnik

od Aurota » pre 10 godine

Da odem kod zene da mi namjesti zeludac ili da radim vjezbe i masazu sama? Kako cu znati da mi je namjesten? Hvala vam puuuuuno!!!
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@Aurota

Mozes probati sama - ove vezbe ne mogu nista "pokvariti". Promene ces osetiti relativno brzo - nestace tezine iz stomaka, puls ce biti negu u pupku a generalno ces se bolje osecati. Ako ne uspe - onda potrazi nekoga ko se bavi namestanjem po tradicionalnim metodama.
  • mmacmm
    Početnik
    Početnik

od mmacmm » pre 10 godine

Poštovani,

pročitala sam većinu ove teme i zaista, svaka čast na odgovaranju svima i na gomili veoma korisnih informacija.
    Kao i većina ljudi ovdje, imam specifično stanje, pa bih imala nekoliko pitanja i nadam se da biste mi mogli odgovoriti na njih.
    Počelo je u martu prošle godine, imala sam toliko nesnosne bolove da sam redovno u hitnoj završavala u toku noći. Bolovi (oštro grčenje želuca, kao da ga neko stišće rukama) su mi se javljali kad bih pojela veću količinu hrane i toliko su bili intenzivni da nisam bila u stanju ništa da radim, sem da se sklupčam i čekam da prođe (što je nekad znalo i do 12 sati trajati) ili odem u hitnu.
    Elem, prošle godine u aprilu mi je dijagnostifikovan gastritis i GERB, gastroskopijom, i dobila sam antibiotike (Klaritromicin, Metronidazol) u kombinaciji sa Kontrolokom, što mi je u narednih nekoliko mjeseci smirilo situaciju. Nakon završetka terapije (2-3 mjeseca sam pila Kontrolok) sam nastavila da ga uzimam po potrebi i sad na jesen, prije 5-6 mjeseci moji bolovi opet počinju, možda čak i jači nego prije. Ništa, preživjela sam tu jesen nekako, sad zima je bila malo mirnija, i evo prije 15 dana sve opet počinje. Stvar je u tome što meni određena hrana (recimo kafa) izazove bol i kao da pokrene lavinu koja ne može da se smiri narednih 5 dana. U tih 5 dana ŠTA GOD da pojedem, ja ću da preživljavam bolove, makar to bila banana ili 2 kašike riže, apsolutno nebitno, tim danima mi želudac uopšte ne vari hranu, uveče povraćam nešto što sam pojela u 10 ujutru. Kad ne jedem ništa 2-3 dana, smiri se i onda opet mogu da počnem da jedem. I sve tako. Svaki put kad mi nešto iziritira želudac, ja moram da se smirim 2-3 dana i ne jedem apsolutno ništa (čak ni čaj od kamilice, primjera radi) i onda opet mogu polako da počnem.
    Otišla sam juče na gastroskopiju opet i dijagnostifikovan mi je GERB i blaga želudačna kila. Dobila sam Nexium i Gastroperidon da pijem naredna 3 mjeseca, neke savjete o ishranu, da ne ležem nakon obroka, ne jedem prije spavanja, visoko uzglavlje i to, te da se javim na kontrolu onda.
    Moje glavno pitanje je, šta još mogu da uradim po pitanju te kile, tj. gdje da nađem te vježbe za pomjeranje želuca i postoje li još neke metode, čajevi, bilo šta, što bi moglo da mi pospješi oporavak?

Hvala unaprijed na odgovoru :)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@mmacmm

Cao i molim bez persiranja :).

Elem, u toku tzv. "napada" kada si sklupcana - da li si primetila u kakvom su ti polozaju sake i stopala? Da li znas na koju stranu su okrenuta?
    Takodje, kako stojis sa stresom?

pozd
    M
  • Supergirl27
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

od Supergirl27 » pre 9 godine

Poštovani,

imam ogromnih problema sa želucem, pa bih Vas molila da mi pomognete, ako možete. Naime, meni se stalno podiže želudac. U roku od dve nedelje sam išla tri puta, kod tri različitih osoba (sticajem okolnosti), da ga vrate na mesto, ali je bilo bezuspešno. Moje tegobe se manifestuju tako što ne mogu da dišem, jako plitko mogu da udahnem, imam osećaj kao da sam progutala cepanicu koja je zapela po sred jednjaka, jer je šira od njega. Jako mi smeta i guši me. Vrti mi se u glavi. Na nos slabo dišem, jer mi je sluzokoža atrofirala, a imam problem i sa devijacijom nosnog septuma. Kad bih mogla da podrignem, bilo bi mi lakše. Ponekad se i to desi, ali jako kratko traje. Oko 1 sec. Tačno osećam kao da mi se želudac povremeno popne u grlo (pošto i u grlu osećam kao pulsiranje). Inače, osećam kao da mi se želudac nabio u pluća. Kao što bi lekari rekli, hijatus hernija, tj. da je želudac prolabirao u grudni koš. Do sada sam bila tri puta kod lekara po pitanju ovog problema. Po pitanju drugih problema, u poslednja tri meseca, bila sam oko 60-ak puta kod lekara različitih specijalnosti. Prvo su me lečili od astme, pa sam od silnih kortikosteroida, dobila kandidu u grlu, koju još uvek lečim, ali se stanje po tom pitanju dosta popravilo, jer sam u lečenju koristila i ulje divljeg origana. Ovaj problem sa želucem mi traje oko 1,5 mesec. Do sada sam bila kod gastroenterologa (dobila sam Klometol i Ranisan kao terapiju), kod lekara opšte prakse (dobila sam Digestal kao terapiju) i kod interniste (ostavila me je i bez dijagnoze i bez terapije).

Izvinite što pišem "z-brda-z-dola", koncentracija mi nije na zavidnom nivou, jer mi se vrti u glavi i borim se za svaki dah. Da napomenem do ovog stanja je moglo da dođe usled stresa koji sam imala pre 4,5 meseci, kao i usred suvog magarećeg kašlja, koji sam imala pre 3 meseca, i koji je trajao 1 mesec, 24 h u kontinuitetu.

Molim Vas da mi pomognete nekim savetom. Zahvaljujem Vam unapred.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

od Moderator » pre 9 godine

Cao Supergirl27,

Ono sto me zanima je koje sve lekove uzimas? Koliko si visoka i teska (pretpostavljam da imas 27 godina)? Da li ti je nekada dijagnostifikovana anksioznost? Da li si proveriala rad stitne zlezde? Koliki ti je puls u mirovanju? Kakvo ti je varenje? Da li imas gasove? Da li imas redovnu stolicu?

Hvala.

Pozd
    M
  • Supergirl27
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

od Supergirl27 » pre 9 godine

Poštovani,

trenutno koristim samo Daktanol gel, protiv Candide u grlu. U subotu mi je pozlilo, završila sam na hitnoj, dali su mi injekciju Klometola intramuskularno. Taj dan mi je skočio pritisak, imala sam jaku glavobolju, kao i mučninu. Što se tiče anksioznosti, do sada sam dva puta bila kod psihijatra, kada sam imala magareći kašalj i grčeve u grlu, pa mi je prepisala prvo Bromazepam od 1,5 mg, pa posle Ksalol od 0,25 mg i rekla mi je da ne moram više da dolazim kod nje, jer nemam nikakvo psihičko oboljenje. Te lekove mi je prepisla da bi mi se mišići u grlu opustili. Radila sam hormone, antitela i UZ štitne žlezde. Stanje je sledeće: hormoni su u granicama referentnih vrednosti laboratorije u kojoj su rađeni, antitela su povišena 10 puta, štitna je normalnih dimenzija, ali joj je struktura promenjena. Dijagnoza mi je Hashimoto tireoiditis. Mene stalno goni da podrignem, ali nema šanse. Čini mi se da bi mi bilo lakše kad bih to mogla. Puls u mirovanju mi je uglavnom 65, najviše do 80 (retko). Stolica mi je do pre par dana bila redovna, sad nešto nije. Imam 31 godinu, visoka sam 165 cm, teška 54-55 kg. Da napomenem da sam do pre 4 meseca bila fizički aktivna, bavila sam se klasičnim baletom i nisam imala nijednu tegobu, a balet inače zahteva i duboko disanje i dosta savijanja.

Pozdrav!
Odgovori 389 postova