od snezanabs » pre 11 godine
Poštovani moderatoru,
Mnogo hvala što ste postavili ovu temu, pročitala sam dosta korisnih stvari i saveta. Moja najveća zamerka današnjim lekarima je što nas posmatraju ne kao jednu celinu, nego svako gleda samo svoju specijalnost i ne povezuju stvari, da se problemi dešavaju u okviru organizma i da sve prate, pa mislim da zato ima toliko lutanja i promašaja.
Elem, da i ja ispričam svoju priču. Problem je krenuo pre tri i po godine, osetila sam nešto ljuto u grlu, odjednom, iz čista mira i odmah kreće kašalj (bukvalno ne prestaje), promuklost, peče me grlo i imam osećaj da mi je sekret gust i lepljiv i kad padne na glasnice, ostanem bez glasa. U domu zdravlja,( lekar opšte prakse) mi dijagnostikuju jaku upalu grla i leče me Hemomicinom, meni nije bolje ni za dlaku. Ponekad mi se dešava osećaj kao da me neko ubode iglom u grlo, a kašalj me uguši. Na kontroli doktorka lakonski (bez da pogleda u grlo) zaključuje da se verovatno upala iskomplikovala sa alergijim, ponovo prepisuje Hemomicin uz Presing. Tada mi se dešava prvo gušenje, u toku noći sam ustala i konstatovala da ne mogu da udahnem i da mi je spazam u grlu, ne znam kako sam uspela da prodišem, ali sve se dobro završilo. Onda sam otišla kod ORL lekara, detaljno me pregledala i rekla da imam dve debele crvene crte na grlu, da je jaka upala u pitanju i ordinirala mi Amoksiklav. Nakon dva dana od prvog gušenja, ponavlja se u toku noći ista stvar, jedva sam prodisala, kroz dvoja vrata se čuo ropac i borba da se taj spazam u grlu odblokira da vazduh prođe. Ta doktorka ORL me veoma savesno opet ispregledala, snimala sinuse na rendgenu i rekla da sam ja zdrava što se tiče njene specijalnosti i preporučila pregled kod ftiziologa. On je na osnovu moje detaljne priče odmah posumnjao na GERB, ali je ipak odradio sve preglede iz svog domena, a koji su pokazali da su pluća u redu. Na kraju sam otišla kod gastroenterologa, veoma brzo mi je urađena endoskopija, a ovo je taj rezultat:
Jednjak očuvanog lumena, u distalnom delu refluksno ezofagitis gr. A. Z-linija na 40 cm od inciziva, kardija inkompetentna. Želudac forniks-u retroverziji klizajuća hijatus hernija. Forniks, korpus, angulus i antrum-fokalna hiperemija mukoze sa multiplim erozijama na korpusu, bez ulceracija. Pilorus zjapi, Dijagnoza reflux oesophagitis gr. A. (LA), hiatus hernia-sliding, gastritis chronica erosiva. decembar 2010.
Za terapiju sam dobila Nexium i Gastroperidon. Čitala sam o svojoj dijagnozi I trudim se da ne provociram kiselinu, odnosno da izbegavam hranu koja povećava njeno lučenje (kao što su slatkiši na primer), pridržavamo se preporuke da ne legnem nakon uzimanja hrane, da ne ležim na desnoj strani, da spavam na uzdignutom. Došla sam do zaključka da sam većim delom odgovorna za nastanak GERB-a I to zbog vežbanja. Naime, u tom periodu sam radila za jedan trening I po dvesta trbušnjaka, imam utisak da sam mehanički oštetila te mišiće, ako je to uopšte moguće. Napominjem da su oba gušenja bila u toku noći nakon vežbanja. Od tada sam I prestala sa odlascima u klub I vežbanjem, a fizičku aktivnost održavam šetnjama. U međuvremenu sam išla na kontrole kod gastroenterologa, otprilike na 6 meseci, nisam pila nikakve lekove. Skoro mi je urađena opet endoskopija, I evo rezultata:
Jednjak očuvanog lumena, u distalnom delu neerozivni refluksno ezofagitis. Z-linija na 42 cm od inciziva, kardija zjapi. Želudac forniks-u retroverziji klizajuća hijatus hernija. Forniks, korpus, angulus i antrum-fokalna hiperemija mukoze bez erozija i ulceracija. Pilorus centralno postavljen, prolazan, GERB nonerosiva, hiatus hernia, gastritis chronica . April 2014
Odmah mi je prepisam nexium (čula sam da je lekar rekao da je jednjak plameno crven) dok ne dobijem rezultate isečka, koji ja naravno ne pijem, pošto sam pročitala kontraindikacije. Sada pokušavam da pronađem neku alternative, čaj ili bilo šta da ne moram da pijem lekove.
Imam 55 godina, ne znam broj kilograma, ali višak postoji. Napominjem da mi je urađena histerektomija 2001. godine, nakon čega sam se ugojila I nije mi bilo lako da skinem viškove I da se dovedem koliko toliko u red. Od tog trenutka kako sam osetila ljuto u grlu, stalno imam sekret u većoj ili manjoj meri, osećam ga u grlu I povremeno moram da ga ispljunem. U akutnom stanju bolesti sam imala osećaj kao da imam neku lopticu u grlu, koju ja progutam, ali se ona odmah vrati u grlo, kao da je na nekom kanapu. Moj lekar smatra da taj sekret nema nikakve veze sa dijagnozom, a ja mislim da je sve to povezano.
Da li postoji mogućnost da se ta hernija nekako sanira? Bila bih zahvalna na mišljenju I savetima.
Srdačni pozdravi