Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1
Zeleni čaj
  • Jelena Trojanska
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 7
    Pridružio se: pre 13 godine

    Zeleni čaj

    od Jelena Trojanska » pre 13 godine

    Kako sam na UN dijeti već 14 dana, počela sam praktikovati povećan unos tečnosti (vode) i piti 2-3 šolje zelenog čaja. Pijem ga sa malo limuna, da ne izgubim redovnu količinu unesenih vitamina i minerala. O njegovoj učinkovitosti, prednosti i manama, tragala sam po internetu i evo par redova o tome:

    Svi znamo da Japanke i u sredovečnim godinama ostaju supervitke, a da se čudo pripisuje velikoj količini zdrave ribe bez koje je japanska trpeza nezamisliva. To nije sve, kažu istraživači iz Tokija i Ženeve, koji su upravo došli do epohalnog otkrića. Zeleni čaj, ritualno piće u Japanu, sadrži jedinstveni antioksidant, toliko moćan da je efikasniji od svakog sredstva za mršavljenje.

    Što je najzanimljivije, ne morate imati japanski metabolizam da biste osetili njegove prednosti. Žene širom Amerike zagušile su Internet pričama o težini koju su izgubile kad su aktuelnoj dijeti dodale zeleni čaj, tri puta dnevno. Važnije od njihovih ispovesti u ovom trenutku su, ipak, međunarodna istraživanja koja podržavaju mogućnost da zeleni čaj efikasno smanjuje težinu.
    S druge strane, naučnici su došli do zaključka da zeleni čaj zaustavlja rak prostate.
    Katekini "skidaju" stomak
    A ta istraživanja pokazuju da zeleni čaj „gađa” salo na stomaku zbog kojeg su gojazni ljudi i najnesrećniji. U studiji, koju objavljuje „Američki žurnal za kliničku ishranu” (AJCN), naučnici iz tokijske korporacije „Kao” iznose podatak da su učesnici koji su 12 nedelja svakodnevno pili čaj obogaćen sa 690 mg jakih biljnih antioksidanta, zelenih katekina, izgubili 450 procenata više stomačnog sala od onih koji su pijuckali napitak od placeba – iako su unosili isti broj kalorija. To nije bilo samo površinsko salo: smanjenje je zabeleženo i u dubljim, upornijim slojevima koji oblažu organe ispod mišića, ističe vođa istraživačkog tima Tomonori Nagao.

    Šta katekine čini tako ubitačnim po stomačno salo? Ispostavilo se da se masne naslage na ovom delu tela teško skidaju zato što oslobađaju sastojke koji ne dozvoljavaju da ih organizam sagori i pretvori u energiju. Ukratko, stomačno salo čuva neka vrsta armije. Katekini su moćni zato što uporedo onesposobljavaju tu vojsku i aktiviraju mitohondriju, međućelijske sklopove koji hranu pretvaraju u gorivo. Katekini, dakle, efikasno i trenutno od stomačnog sala prave korisnu energiju.Da li je dijeta suvišna!
    Ima još dobrih vesti: zeleni čaj ne sagoreva samo salo na struku i stomaku. Profesor Nagao iznosi podatak da su ljudi, koji su pili čaj obogaćen katekinima, gubili gotovo tri puta više masnih naslaga od članova grupe koji su bili samo na dijeti. On ukazuje i na sposobnost napitka da poveća termogenezu, to jest tempo kojim telo sagoreva nutrijente kako bi proizvodilo toplotu.
    Do sličnog otkrića došli su i naučnici Univerziteta u Ženevi koji u listu „AJCN” objavljuju podatak da epigallocatechin gallate (EGCG), najzastupljeniji katekin u zelenom čaju, pojačava dnevnu termogenezu organizma do 43 procenta.

    Konkretnije, oni koji su uz tri dnevna obroka uzimali i 90 mg katekina EGCG (odgovara količini od jedne šolje proceđenog čaja), plus 50 mg kofeina (prirodni sastojak zelenog čaja), sagorevali su 10 procenata više uskladištene masti.

    EGCG i kofein zajedničkim snagama povećavaju proizvodnju i aktivnost norepinefrina, metabolizam masti – kaže dr Džefri Blumberg, direktor Laboratorija za ispitivanje antioksidanta na „Tafts” univerzitetu u Bostonu. – Ukoliko vam je nivo norepinefrina veći, utoliko vam metabolizam brže radi. neurotransmitera koji stimuliše termogenezu i

    Na osnovu ovih i drugih studija, ispostavilo se da tri do pet šolja zelenog čaja, uz bilo koji programu ishrane, uzrokuje mršavljenje. „Čarobni napitak” možete dodavati svakom obroku, koktelu ili desertu (sladoledu, na primer), bez nekog posebnog držanja dijete.

    A ako niste baš ludi za zelenim čajem, probajte ga kao osvežavajuće letnje piće: dejstvo je isto. Sipati u bokal 4 šolje zelenog čaja, 1 šolju svežeg limunovog soka i četvrt šolje meda. Dodati led i ukrasiti kriškama limuna. Ili: izmešati u „blenderu” 1 šolju hladnog zelenog čaja sa nektarom od manga (ili drugog egzotičnog voća) i sokom od ananasa. Dodati led. U oba slučaja, dobijate 4 čaše napitka da se rashladite i – doterate liniju.

    Zdravlje će vam se osetno poboljšati i sa samo dve šolje dnevno


    Izvor: Stetoskop


    Da li pijete zeleni čaj? Ako da, koliko šoljica dnevno? Da li je neko već primetio poboljšano stanje organizma, izazvano njegovom učinkovitošću? Znate li još neke odrednice ili podatke koji mogu dobro doći (ili biti interesantni) konzumentima ovog napitka?
    Svi muškarci očekuju od žene isto, žene od svakog muškarca očekuju nešto posebno.
  • Lenami
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Zeleni čaj

    od Lenami » pre 13 godine

    Pijem, ali samo ujutru.

    Ranije dok sam držala dijetu pila sam i ujutru i uveče :)
  • mila_usa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Zeleni čaj

    od mila_usa » pre 11 godine

    pijem ponekad 2 case max nisam neki ljubimac caja...
    Success is Journey not Destination
  • Aleksis
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Zeleni čaj

    od Aleksis » pre 11 godine

    Planirala sam da počnem da ga pijem ali samo u kombinaciji sa limunom, jer bez toga ne dolazi u obzir :)
Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju