Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Voda kao lek
  • Boba R.
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 33
    Pridružio se: pre 12 godine

    Voda kao lek

    od Boba R. » pre 11 godine

    Voda kao lek
    Ne čaj, ne vruća supa, ne ceđeni voćni sok - već najobičnija, čista voda, hladna ili topla, može predstavljati jedno od najdragocenijih prirodnih lekovitih sredstava. Teško vam je da poverujete? Srećom, bar je to lako isprobati, ne košta ništa, a ne može ni da naškodi.
    Možda ste nekom prilikom, ako ste prolazili kineskim tržnim centrom u beogradskom bloku 70, imali prilike da vidite “domaće” Kineze kako piju ili nose čaše sa toplom ili vrućom vodom. A ako ste možda bili u Kinu, verovatno ste zapazili ulične prodavce koji prodaju - vruću vodu. U Rusiji je tradicionalni napitak “kipjatok” - samo vruća voda. U Japanu je rasprostranjena praksa da se ujutru pije po nekoliko čaša tople vode našte srca. Šta je izvor ovih, za nas pomalo čudnih običaja, i imaju li oni medicinskog smisla?
    Ajurvedska medicina (najstariji medicinski sistem na svetu) već odavno preporučuje konzumiranje prokuvane vode. Po teoriji ajur vede, sve bolesti nastaju usled nakupljanja telesnih toksina. Kada je čovekova digestivna vatra (agni) jaka, korisni delovi hrane usvajaju se za normalan razvoj tkiva, a nekorisni se izbacuje kroz creva i urin. Međutim, kada je agni slab, jedan deo hrane niti se usvaja, niti se izbacuje. On ostaje da truli u crevima i stvara lepljivu materiju neprijatnog mirisa koja se zove “ama”.
    Voda rastvara toksine
    Vruća, prokuvana voda najefikasnije rastvara “amu”. Na primer, u akutnim stanjima, kada je temperatura posledica nazeba, gripa, prehlade itd. ajur-veda prepisuje da se koristi voda spremljena u odnosu pola-pola. To znači da kuvate litar vode dok ne ostane pola litra, a zatim to sipate u termos. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja ove vruće vode, groznica će brzo proći. Naravno, voda ne sme biti vrela, da oprži jezik, već dovoljno vruća, kao čaj. Vekovima potvrđena praksa ajur vede preporučuje redovnu upotreba prokuvane vode gde samo jedna četvrtina ispari (ostane 0,75 l od jednog litra) kod svih hroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinuzitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost...
    Mlaka voda za dugovečnost
    U Japanu je tako reći narodni običaj da se ujutru, našte srca, popiju po četiri ili više čaša tople (mlake) vode. Nakon toga ne treba ništa jesti tokom 45 minuta. Japanska tradicija smatra da ova procedura pomaže kod glavobolja, bolova u telu, poremećaja kardiovaskularnog sistema, artritisa, ubrzanog rada srca, masnoća u krvi, gastritisa, dijareje, hemoroida, dijabetesa, zatvora, očnih bolesti... Zagovornici ove prakse tvrde da se već nakon mesec dana, u najvećem broju slučajeva, mogu videti rezultati. Ako znamo da Japanci spadaju u trenutno najzdravije i najdugovečnije narode, ne bismo mogli tako olako reći da ova procedura nema smisla.
    Lekar koji je lečio vodom
    U savremenoj medicini prvi je pažnju na suštinski važnu ulogu čiste vode u organizmu skrenuo dr Ferejdun Batmanheliđ, (jedan od poznih studenata čuvenog nobelovca dr Aleksandra Fleminga). Svojim kliničkim ispitivanjima, kao i teorijskim radovima objavljenim u poznatim medicinskim časopisima, dr Batmanheliđ je pokazao da nedovoljan unos čiste vode može biti korenski uzrok dispepsije (poremećaja varenja), esencijalne hipertenzije (povišenog pritiska kome se ne zna uzrok), arterioskleroze, alergijskih reakcija, artroze i drugih veoma rasprostranjenih poremećaja koji se, uglavnom bezuspešno, tretiraju lekovima. Prema dr Batmanheliđu, ako ne unosimo dovoljno vode (dnevne potrebe su 1,5 do 2 litra) organizam postepeno i neprimetno dehidrira, a dehidracija pokreće mehanizme samoodbrane koje je ljudsko telo nasledilo još od svojih predaka vodozemaca, kojima je isušivanje bilo najveća pretnja. Ti fiziološki mehanizmi tako reći “ukidaju” snabdevanje vodom “manje važnim” funkcijama da bi udovoljili prioritete, a takva preraspodela menja normalne fiziološke procese, postajući okidač navedenih bolesti. Teorija dr Batmanheliđa je veoma dobro zasnovana, a dokazana na preko 5000 slučajeva koje je tretirao samo povećanim unosom vode.
    Čaša vode na recept
    Da bismo predupredili degenerativne bolesti u čijem je korenu “tiha dehidracija”, poznati američki lekar dr Batmanheliđ preporučuje da svako jutro popijemo odmah po ustajanju čašu ili dve vode, po čašu vode pola sata pre svakog obroka, i po čašu vode sat i po do dva nakon svakog obroka, a i još poneku čašu tokom dana, ako uspemo. Hladne ili tople - isprobajte, pa procenite šta vam više prija.
    http://www.zdravahrana.com/prirodne-ter ... o-lek.html
  • Banja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Voda kao lek

    od Banja » pre 10 godine

    Odlično! Svaka čast na ovom lepom postu! Ja inače živim u Vrnjačkoj Banji i jako dobro znam značaj vode.
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju