Vasa iskustva i saveti !!!
  • lilit

    Vasa iskustva i saveti !!!

    od lilit » pre 16 godine

    Svako od nas je probao bar nekoliko recepata iz prirode ili magicnih preparata i bilo bi velikodusno i poucno podeliti ih sa drugima.

    Evo za pocetak moje iskustvo sa maslinovim uljem.

    Posto se vec godinama farbam u plavo, u jednom momentu, kosa mi je vise licila na slamu dok nisam cula od mamine poznanice da pre pranja kosu namazem maslinovim uljem (isti ucinak ima i maslinovo od komine, a duplo je jeftinije), stavim na glavu kapu za kupanje, najlonsku kesu, obavijem folijom, vazno je da je kosa "upakovana" i drzati najmanje sat vremena, ali moze i duze. Sto duze to bolje.

    U pocetku ulje hoce pomalo da curi, pa stavite neki peskir ili pamucnu krpu oko vrata, a ubrzo se skore i "drzi" se na kosi cvrsto.

    Kosu prvo pazljivo pokvasiti toplom vodom, a zatim je oprati kao i obicno.

    Iznenadicete se koliko ce vam se kosa oporaviti, dobiti mekocu i sjaj za veoma kratko vreme.

    Napomena: leti nisu potrebne kese i kape na glavi :wink: .

    *************************************************************

    Masna kosa

    Masna kosa obično dolazi s masnom kožom. Ona je rezultat pojačanog rada lojnih žlezda, a to je pak uzrokovano poremećajima metaboličkih procesa. Loj inače štiti kosu i čini je glatkom, no u slučaju masne kose to nije tako.

    Osim konzumiranja nemasne hrane, preporučuje se i korištenje neutralnog šampona biljnog porekla kao i mlaka voda. Vruća voda, naime, stimuliše rad lojnih žlezda!

    Pranje kose prilagođenim šamponima možete smiriti stanje uzrokovano stresom, umorom, zagađenjem i neodgovarajućim tretmanima. Šampon s ekstraktom lavande i kadulje, na primer, ima antiseptičko delovanje, pomaže pri regulisanju masnoće vlasi, a njegov potpuno prirodan sastav omogućuje svakodnevno pranje masne kose.

    Masnu kosu možete prati svaki dan samo pod nekoliko uslova. Ne smete koristiti agresivne proizvode ili koncentrate. Izaberite blagi šampon s umirujućim učinkom, nikako one namenjene bebama! Takvi će šamponi vašu kosu učiniti još težom i masnijom!

    Nežno pranje
    Proizvodi prilagođeni nezi masne kose sadrže prirodne sastojke, belančevine biljnih ekstrakata (kopriva, neven, čičak) i eterična ulja, koja deluju antiseptički i osvežavajuće i uravnotežuju pH.

    Na tržištu ima i šampona za masnu kosu s glinom koja poput sunđera upija loj, ne šteti i ne otežava kosu.
    Osim nje, pomažu i kiseline (mlečna, limunska i jabučna) jer regulišu rad lojnih žlezda.
    Ne zaboravite da je vašoj kosi potrebna nežnost!
    Šampon nanosite na korijen kose, ne duž vlasi.

    Ne trljajte teme, jer će to podstaći rad lojnih žlezda, već ga, otprilike minut, nežno masirajte vrhovima prstiju.
    Potom pričekajte nekoliko sekundi dok šampon deluje, a zatim isperite mlakom vodom.

    Pažljivo s…
    - temperaturom vazduha iz fena - mali razmak između kose i fena i topli vazduh isušuju i oštećuju kosu, a to podstiče izlučivanje loja. Sušite kosu hladnim vazduhom ili prirodno.

    - modnim dodacima - kape, šeširi, kacige pritiskaju kosu, onemogućuju joj 'disanje' i podstiču proizvodnju loja.

    - češljanjem - odaberite kvalitetnu četku za kosu, koju ćete moći lako očistiti i održavati higijenu bez uranjanja u mlaku vodu i sapun.


    Zdravlje & Lepota:
    Poslednja izmena od lilit u 13 Nov 2007, 17:20, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Pufna
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Pufna » pre 16 godine

    Ovaj deo je odlican!!!
  • crnooka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 16 godine

    od crnooka » pre 16 godine

    Ja stavljam majonez na kosu sto se tice oporavka 100% oporavlja kosu. Vidite u sasav majoneza sta ulazi.Maslinovo ulje jaja,znaci exstra pakovanje.Nacin koriscenja kao sto je lilit navela.Isti postupak uviti kosu drzati jedno sat vremena Kosu prvo pazljivo pokvasiti toplom vodom, a zatim je oprati kao i obicno.
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Sada ti ne mogu tacno navesti izvor ove informacije, ali znam da je bila u okviru neke emisije na TV-u o pakovanjima za kosu, gde je skrenuta paznja svim sledbenicama stavljanja zumanca na kosu da to ne bi trebalo vise od pola sata da stoji na kosi, jer posle toga zumance postaje toksicno.

    Izvini na nedostatku izvora, ali cu se potruditi da ti nadjem izvor ove moje informacije :) .
  • lilit

    Suve i ispucale usne

    od lilit » pre 16 godine

    Ako imate problem sa suvim i ispucalim usnama, potrebno je da na njih nanesete sloj meda. Slatka masa mora najmanje jedan sat da odstoji da bi se fina struktura koze oporavila i postala meka i glatka.
    Preporucljivo je da pred spavanje nanesete med.

    Ostatak, ujutro mozete da polizete....
    Poslednja izmena od lilit u 21 Oct 2007, 22:04, izmenjeno 1 put ukupno.
  • lilit

    Sitne bore

    od lilit » pre 16 godine

    Usled velike kolicine masnoce koju sadrzi vazelin, moguce je otkloniti ili barem ublaziti manje bore oko usana.

    Nanesite otprilike dva milimetra debeli sloj vazelina i ostavite 30-ak minuta da upije.

    **************************************************************

    Lečite kožu uz pomoć kućne apoteke

    Prema tvrdnjama pojedinih dermatologa, ključno rešenje u prevenciji različitih od preranog starenja do hiperpigmentacije, možda se već nalazi u vašoj kućnoj apoteci. Zato, upoznajte se sa nekim medikamentima koji mogu da poboljšaju izgled vaše kože.

    I vašoj koži je neophodan odmor od svega što joj se dešava. Dan za danom, vaša
    koža trpi uticaje ultravioletnog zračenja, hemijskih tretmana i zagađenog vazduha (ovo su samo neki od štetnih faktora). Upravo zbog toga dolazi do pojave tamnih podočnjaka, akni, crvenila i dr. Iako nismo uvek u mogućnosti da sprečimo pojave koje nanose štetu našoj koži, ipak možemo da sprečimo štetne posledice.

    Antihistamini i antiinflamatori, dva medikamenta u najširoj upotrebi, mogu vrlo lako da posluže kao preventivna sredstva u tretiranju problema kože.

    Dolina senki

    Uprkos velikoj ponudi krema za negu kože oko očiju, samo nekoliko njih zaista mogu da reše problem tamnih podočnjaka. Iako hroničan umor pogoršava ovo stanje, tačnije čini ga izraženijim, za pojavu tamnih podočnjaka u osnovi su "krivi" genetika, zadržavanje tečnosti u organizmu i alergije. Što se tiče ovog poslednjeg, posebno treba izdvojiti histamin - materiju koju organizam oslobađa kao odgovor na spoljašnje iritante. Mnogi stručnjaci veruju da histamin povećava propustljivost zidova krvnih sudova da bi leukociti mogli lakše da neutrališu alergene. Međutim, povećana propustljivost izaziva oticanje (krvni sudovi ne zadržavaju ćelijske tečnosti) i crvenilo (krv se sliva u problematičnu oblast). Kako je koža oko očiju upola tanja u odnosu na kožu ostalog dela lica, tamni krvni sudovi su mnogo izraženiji u toj oblasti.

    Kreme za spoljašnju upotrebu (topične kreme) mogu samo privremeno da ublaže natečenost, dok oralni antihistamini potpuno eliminišu problem jer blokiraju oslobađanje histamina. Ovo otkriće je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali su eksperti vrlo ohrabreni prvim rezultatima - kod svih ispitanika, koji su oralno uzimali antihistamine, došlo je do potpunog povlačenja tamnih podočnjaka. Ukoliko zbog problema sa alergijom inače uzimate antihistamine, budite sigurni da će on, pored svoje osnovne funkcije, i poboljšati izgled vaše kože.

    Vruća tačka

    Ono što jednu zapušenu poru na koži može da pretvori u gnojnu aknu jeste upala. Bakterija koja je odgovorna za ovu upalu (p. acnes), reaguje kada dođe u dodir
    sa masnoćom kože produkujući masnu kiselinu koja je glavni iritant. Oralna primena
    antiupalnih medikamenata redukuje crvenilo akni tako što snižava nivo cirokina koji, inače, uzrokuje upalnu reakciju. Antiinflamatorna sredstva odavno su obavezni deo u lečenju akni. Injekcije kortizona ubrzavaju zarastanjevećih akni, dok masti na bazi kortizona mogu da posluže za lokalno tretiranje akni. Ove masti su delotvorne i u prevenciji akni, tj. U fazi kada osećate da će se ona pojaviti. Bolnu i crvenu izbočinu na koži lica, koja nagoveštava skoru pojavu ružne akne, treba da mažete dva-tri puta dnevno malom količinom kortizonske masti. Na ovaj način sprečićete "erupciju" na površini kože.

    Druga korist prevencije akni jeste ta što smanjujete rizik od pojave
    hiperpigmentacije (tamnih mrlja na koži koje se javljaju nakon povlačenja akne), koja
    može daleko duže da traje od početne iritacije. Kada je koža pod upalom, epidermis oslobađa proteine koji aktiviraju ćelije imunološkog sistema (dobra stvar!) i melanocite koji stvaraju pigment (loša stvar!). Učestala pojava akni, I posledične pigmentacije, stvoriće problem na koži koji je moguće eliminisati samo laserskim
    tretmanima ili prilično agresivnim preparatima za izbeljivanje kože. Loša strana duge upotrebe antiinflamatornih masti jeste rizik od istanjivanja kože, zbog
    čega lekari obično preporučuju oralnu primenu istovrsnih sredstava. Naravno, duža upotreba (nekoliko nedelja i meseci) i jednih i drugih medikamenata mora da bude pod kontrolom lekara, zbog potencijalnih štetnih uticaja na
    jetru i želudac.

    Primereno godinama

    Upotreba antiupalnih i antihistaminskih sredstava u prevenciji bora dovela je do prave revolucije u dermatologiji. Američki dermatolog Nikolas Perikon, autor knjige "Nega bora" i vlasnik velike fabrike preparata za negu kože, izneo je teoriju, na kojoj se
    zasniva tehnologija izrade njegovih proizvoda, da izlaganje iritantima uzrokuje
    prerano starenje kože. Naime, on smatra da iritacije ispod kože vremenom narušavaju
    dermis. Redukovanjem stresa, kojem je izložena koža, i izgradnjom unutrašnje rezerve antioksidanasa, može bitno da se obnovi zdravlje kože.

    Još jedan priznati američki dermatolog, dr Hauard Murad (takođe poseduje preparativnu kozmetičku liniju) slaže se da prerano starenje kože može da bude uzrokovano unutrašnjom iritacijom (razlaganjem kolagena). Prema njegovom mišljenju, upala kože izaziva slabljenje mreže kolagena, te koža gubi svoju čvrstinu i elastičnost. Ovaj stručnjak zato preporučuje uzimanje antiinflamatornog vitamina C ili zelenog čaja (u tabletama ili u hrani) jer oni predstavljaju prirodnu alternativu hemijskim sredstvima iste namene. Štaviše, dr Murad tvrdi da pomenuti problemi sa kožom mogu da se reše bez upotrebe medikamenata. Potrebno je samo strpljenje (tj. meseci), ali i vitamin C i zeleni čaj - sredstva koja dokazano redukuju iritacije kože.

    Iako neki dermatolozi oklevaju da propišu antihistamine i antiupalne medikamente
    (zbog još nedovoljne ispitanosti), s druge strane, veći deo medicinskog sveta smatra da se radi o zaista delotvornim sredstvima.

    Naravno, ovde nije reč o magičnim pilulama koje će izlečiti sve boljke, ali će svakako pružiti tako potreban odmor vašoj koži.

    Ako vam se lice crveni posle nanosenja neke kreme ili vam izadju crvene flekice bubuljice i slicno.Prestanite da koristite razne kremice.Nemojte tri cetri dana nista stavljat na lice.Samo se umijte tri puta dnevno.Najvaznije je ujutru i pred spavanje i obavezno odvojite sebi peskir sa kojim ce te se samo vi brisat.Nemojte ga drzati u kupatlu,drzite ga u svom ormanu ili negde gde vam nece pasti prasina ili bakterije.Nakon tri cetri dana,ujutru posle dorucka ili pred spavanje napunite kadu punu vode isecite bar jednu narandzu na kolutove i stavite u kadu sa vodom.Ostavite 10min.Za to vrijeme isecite jedan svjez krastavac na kolutove.Vama je potrebno 7srednjih kolutova.Smjestite se u kadu, stavite 2krastavca na celo,na oci po jedan, na lice takodje po jedan i jedan kolut da trljate povremeno po nosu i bradi.Pokusajte da ne mislite ninasta samo se opustite.Ako vam krastavac klizi sa lica drzite malo rukom.Za bradu i nos ne brinite, dovoljno je 5min. da protrljate krastavac.Tako opusteni sa krastavcem budite u vodi 20min.Skinite krastavac sa lica i tako ostani te jos 10min. u kadi.Lice umijte sa mlakom vodom. Nemojte da bude bas topla.Bolje nek je malo i hladnija, al' ne previse.Ovo radite bar 4puta u mjesecu i naredni mjeseci sve dok vam lice ne bude fino i cisto.Bez crvenila i bubuljica.Ne morate svaki put da imate narandzu.Vazno je da imate krastavac.Mozete da koristite jednu vrstu kreme, ali povremeno kad osetite da vam je lice malo suvo.Nemojte puno da natrockate kreme.Nemojte nikad da lice kvasite toplom vodom vec hladnom.Budite strpljivi i uspjecete.
    Poslednja izmena od lilit u 13 Nov 2007, 17:49, izmenjeno 3 puta ukupno.
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    Citrusi i ljepota

    Pripravci od citrusa čiste i osvježavaju lice, kosu čine sjajnom i svilenkastom, a tijelo zatežu i oslobađaju od celulita.

    Mirisi i okusi citrusa, limuna, limete, mandarine, grejpa i naranče posebno nam gode zimi. Njihov sok istiskujemo u čajeve, njihove ušećerene korice dodajemo kolačićima, a eterična ulja kapamo u mirisne lampe. Citrusima pomažemo našem organizmu da prebrodi vlažnu i hladnu zimu, pa njihovim plodovima i napicima podižemo imunitet i liječimo prehlade.
    Limun, njegov sok, ulje, kao i preparati na bazi limuna, posebno učinkovito čiste, jačaju i učvršćuju kožu te potiču obnavljanje njenih stanica
    No, okusi i mirisi citrusa gode i duši. U zimsko depresivno doba njihovi mirisi relaksiraju, ali i razbuđuju, čine nas zadovoljnijima i koncentriranima, ali i miroljubivima i sklonima kompromisima.
    Budući da su bogati mnogim vrijednim sastojcima, citrusi su i pravi melem za kožu i kosu. Tako kozmetički preparati i domaći pripravci na bazi citrusa čiste i osvježavaju lice, kosu čine sjajnom i svilenom, a tijelo zatežu i oslobađaju suvišnih masnih nakupina.

    Citrusi za ljepotu

    Plodovi, sokovi i eterična ulja citrusa odavna se koriste ne samo u prehrani, već i pučkoj medicini i kozmetici. Njihova stabla sadila su se još prije 4 000 godina u Aziji, Kini i Indiji, a potom i u Egiptu. Uslijed osvajanja Aleksandra Velikog, citrusi su se najprije udomaćili u Grčkoj, da bi se kasnije raširili čitavim Mediteranom. Zahvaljujući vrijednim sastojcima, a posebno visokom udjelu vitamina C te eteričnim uljima, plodovi citrusa nisu se koristili samo za hranu, nego su se upotrebljavali i u medicini i kozmetici. U Egiptu je sok limuna služio za balzamiranje, a u Grčkoj kao sredstvo za konzerviranje namirnica, ali i za čišćenje i dezinfekciju. Uz to, upotrebljavao se za liječenje mnogih zdravstvenih poteškoća, a najčešće kod problema s probavom, prehlada, visokih temperatura i upala zubnog mesa.
    Sastojci limuna i naranče imaju izuzetan učinak na kožu, pa se ti citrusi stoljećima koriste kao sredstvo za postizanje njena zdravlja i ljepote. Između ostalog, sadrže obilje vitamina C i E, minerala i elemenata u tragovima (željezo, kalij, kalcij, fosfor) te limunske kiseline, pektina, limunovog ulja i bioflavonoida. Stoga limun, njegov sok i ulje, kao i preparati na bazi limuna, posebno učinkovito čiste, jačaju i učvršćuju kožu, te potiču obnavljanje njenih stanica, zbog čega se preporučuju svim vrstama kože.
    Limun je kao stvoren za njegu masne i nečiste kože sklone sujedicama, aknama i prištićima budući da čisti i sužava proširene pore. Preparati i pripravci na bazi limuna daju izuzetne rezultate u tretiranju starije i zrelije kože jer ju jačaju i učvršćuju, čine nježnijom te ublažavaju bore i izbjeljuju neravnomjerne nakupine pigmenata. No, citrusi se uspješno primjenjuju i za njegu kose i noktiju (limun, na primjer, uspješno rješava problem masne, oštećene i beživotne kose te lomljivih noktiju).

    Pripravci od citrusa za kožu lica

    Vrlo jednostavni, učinkoviti i mirisni pripravci od citrusa, limuna i naranče mogu se pripremiti i kod kuće.
    U zimsko depresivno doba mirisi citrusa nas relaksiraju, razbuđuju, čine zadovoljnijima i koncentriranima.

    Maska za svježi ten
    Izmiješajte 15 kapi eteričnog ulja naranče, 3 žlice mekog sira, 2 žlice jogurta i 1 žumanjak. Masku nanesite na lice i pustite da djeluje 15 minuta, a potom je odstranite mlakom vodom. Isti učinak postiže se maskom od usitnjenog mesa svježe, ekološki uzgojene naranče.

    Maska za masnu kožu
    Najprije izmiješajte 60 ml slatkog vrhnja s 5 g propolisa u prahu i pustite da odstoji oko sat vremena. Masu potom zagrijte na laganoj vatri. Maknite s vatre, umiješajte 50 g meda i 10 ml soka od limuna, pa pustite da se ohladi. Masku zatim nanesite na lice i pustite da se osuši. Osušenu masku odstranite mlakom vodom.

    Maska za nečistu kožu
    Izmiješajte 3 žlice punomasnog mekog sira, 1 žumanjak, 1 žličicu ulja pšeničnih klica i sok od pola limuna. Masku protiv mitesera i prištića nanesite na lice, pustite da djeluje 20 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

    Maska za smanjivanje pora
    Izmiješajte 3 žlice jogurta i sok od pola limuna. Vatom nanesite na T-zonu, čelo, nos i bradu, dijelove lica s proširenim porama i na dekolte, pa pustite da djeluje oko 30 minuta. Masku, koja sužava pore, ali i čisti i učvršćuje kožu, isperite mlakom vodom.

    Maska protiv bora
    Izmiješajte 3 žlice punomasnog mekog sira, 1 žumanjak, snijeg od 1 bjelanjka, 1 žlicu zdrobljenog grožđanog šećera i sok od 1 limuna. Masu nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje oko 30 minuta i isperite mlakom vodom. Masku, koja regenerira kožu, smanjuje pore i osvježava ten, možete kao mjesečnu kuru aplicirati svaka tri dana.

    Peeling za masnu kožu
    Izmiješajte 3 žlice jogurta, 2 žlice zobenih pahuljica, naribanu koricu ekološki uzgojene naranče i 1 žlicu maslinova ulja. Dobivenu masu nanesite na lice, masirajući kožu laganim kružnim pokretima. Potom je ostavite da djeluje još pet minuta. Peeling čisti masnu kožu i sužava pore.

    Tonik za čišćenje lica
    Izmiješajte 100 ml slatkog vrhnja, 1 žlicu soka od limuna i 1 žlicu tekućeg meda. Mješavinu vatom nanesite na lice, vrat i dekolte, ostavite da djeluje 5 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

    Lifting za lice
    Izmiješajte sok od pola limuna sa žlicom tople vode. Mješavinu, koja zateže kožu i briše borice, vatom nanesite na lice dvaput dnevno.

    Citrusni pripravci za tijelo i kosu

    Relaksirajuća kupka
    Za kupku izmiješajte 1 šalicu mlijeka u prahu, 1 žličicu sušenog ružmarina, 1 žličicu sušene lavande i 2 žlice sušenih korica naranče. Mješavinu pod mlazom vruće vode stavite u kadu. U aromatičnoj kupki, koja relaksira, ali i vlaži kožu, uživajte dvadesetak minuta.
    Kupka za njegu tijela
    Na kolute narežite pola kilograma biološki uzgojenih limuna, prelijte ih uzavrelom vodom i pustite da odstoje sat vremena. Tekućinu potom dolijte u vodu za kupanje i uživajte dvadesetak minuta.

    Kupka za noge
    Izmiješajte sok od 2 limuna, 2 žlice slatkog vrhnja i 5 kapi eteričnog ulja lavande. Mješavinu stavite u toplu vodu, pa u njoj 20 minuta namačite umorne noge. Ako nemate dovoljno vremena za namakanje, stopala nakon pranja i brisanja natrljajte limunovim sokom.

    Ulje protiv celulita
    Izmiješajte po 7 kapi eteričnog ulja naranče, lavande i borovice s 50 ml ulja jojobe. Nakon kupanja ili tuširanja, mješavinom masirajte dijelove tijela zahvaćene celulitom.

    Pakung za masnu kosu
    Iscijedite 2 limuna, pa sok nanesite na kožu glave masirajući je. Kosu potom očešljajte i pustite da limun djeluje oko 20 minuta, a na kraju kosu dobro isperite. Limun će djelovati antiseptički i pospješit će cirkulaciju kože glave, a kosa će biti sjajna i podatna za oblikovanje.

    Hranjivi pakung za kosu
    Izmiješajte 2 žumanjka, 2 žlice maslinova ulja i sok od 1 limuna. Masu nanesite na kosu, pustite da djeluje 20 minuta, a potom dobro isperite. Masku, koja hrani sve vrste kose te je čini sjajnom i svilenkastom, pripremite jednom mjesečno.

    Pakung za oštećenu kosu
    Izmiješajte sok od 1 limuna, 1 žlicu meda, 2 žumanjka i 1 bjelanjak. Masirajući, masu nanesite na kožu glave i kosu, ostavite da djeluje 10 minuta, a potom dobro isperite. Ako je kosa izuzetno suha, masi možete dodati 1 žličicu ulja pšeničnih klica.
    Pakung za posvjetljivanje plave kose
    Istisnite sok od 2 limuna i rasporedite ga po kosi nakon pranja. Ostavite da djeluje 15 minuta, a potom kosu dobro isperite.

    Vitaminski pakung za kosu
    Izmiksajte pola banane s po 1 žlicom soka od naranče, limuna i grejpa te punomasnog mlijeka. Masu nakon pranja rasporedite po kosi, ostavite je da djeluje 20 minuta, a zatim kosu dobro isperite.

    Izvor: sajt Coolinarka.hr
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    I još neki recepti prikupljeni sa raznih strana...

    MED ZA TEN

    PILING OD MEDA
    Pomešajte 1 kašiku meda, 2 kašike fino mlevenih badema ( mlevenih u mlinu za kafu ) i ½ kašike soka od limuna. Blago trljajte po licu. Isperite sa mlakom vodom.

    TONIK ZA LICE

    U mikseru umutite jednu kašiku meda i oguljenu jabuku. Nanesite na lice i vrat. Ostavite 15 minuta. Isperite u mlakoj vodi.

    MASKA
    Pomešajte dve kašike meda i dve kašike mleka. Nanesite na lice i vrat. Ostavite 10 minuta. Isperite u mlakoj vodi.

    LOSION ZA KOŽU

    Pomešajte jednu kašiku meda, jednu kašiku biljnog ulja i ¼ kašike soka od limuna. Utrljajte na ruke, laktove, pete i svuda gde je koža suva. Ostavite 10 minuta. Isperite u mlakoj vodi.

    KUPKA ZA KOŽU
    U kadu sa vodom uspite ¼ šoljice meda.

    REGENERATOR ZA KOSU
    Pomešajte ½ šoljice meda I ¼ šoljice maslinovog ulja. Nanesite na kosu, a onda zamotajte kosu u kapu i ostavite 30 minuta. Operite kosu i osušite.

    ZA SJAJNU KOSU

    U 4 šoljice tople vode uspite 1 šolju meda. Žene sa svetlom kosom mogu istisnuti i malo limuna. Nakon što ste oprali kosu, prlijte tu smesu po kosi. Osušite kosu.
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    Tonik od paradajza za masnu kozu

    Potrebno 1 zreli paradajz i 1 supena kasika glicerina
    Paradajz izgneciti i procediti kroz cedilo.Dodati glicerin (50 gr oko 60 dinara ,ima ga u apoteci) i dobro izmesati.Staviti u staklenu teglicu i drzati u frizideru.Nemoze dugo trajati pa zato praviti manje kolicine za 3-4 tretmana.
    Ovaj tonik odlicno cisti masnu kozu,koza postaje meka i nezna.Ujedno sprecava i pojavu mitisera i popravlja PH koze.
    Koristiti tako sto cete nekoliko puta dnevno tampon vate namociti u tonik i tamponirati kozu lica i vrata.

    Bezalkoholni tonik od nevena za suvu kozu
    Potrebno`8 supenih kasika cveta nevena i 0,5 l vrele vode
    Neven u posudi preliti vrelom vodomi ostaviti da stoji 2,5-3 sata.Procediti i sipati u staklene bocice.Ovaj tonik ubrzavaobnavljanje suve koze i nevidljiva ostecenja epiderma.
    Koristiti ujutro i uvece,a potom nanositi hrannjivu kremu,po mogucnosti od ulja nevena.
    Ovakvim postupkom koza se brzo oporavlja.

    Vocni tonik za masnu kozu
    Potrebno:2 limuna (manja),narandza,kisela jabuka,krastavac,2 supene kasike ruzine vodice i 4 supene kasike alkohola
    Jabuku i krastavac dobro oprati i izrendati i procediti kroz duplu gazu.Ovom soku dodati procedjeni sok limuna i narandze,zatim dodati alkohol i ruzinu vodicu.Ceo sadrzaj staviti u staklenu bocicu i zatvoriti.

    Voda za lice od narandze
    Potrebno:kora od 3 narandze i 1 l vrele vode
    Kore narandze dobro oprati,iseckati i preliti vrelom vodom.POsudu zatvoriti i ostaviti da stoji 3 sata i potom procediti i sipati u bocice.Vodu primenjivati svakodnevno i primetit cete da vam koza bolje upija preparate nego ranije a izgledace negovanija nego pre.Ovo se narocito preporucuje zimi.

    Voda za lice od jabuka
    Potrebno:15 gr suve nane,3 supene kasike soka od jabuke i 250 ml vode
    Nanu prstima isitniti i preliti sokom od jabuke i ostaviti da stoji 24 h.Potom procediti i dodati vodu,promuckati.
    Ova voda ulepsava ten,izbeljuje ga i ozivljava uspavane,neaktivne pore znojnih zleda.

    Sredstva za ciscenje koze
    Mleko sa maslackom i kamilicom
    140 ml prokuvane vode
    18 gr isitnjene kamilice
    12 gr isitnjenog cveta maslacka
    140 ml mleka
    Vodom preliti cvetove kamilice i maslacka i ostaviti da stoji 10 do 12 sati.NAkon toga mesavini dodati mleko promesati i ostavit da stoji jos 2 sata.Procediti,sipoati u steklene posude i ostavite u frizider.
    Ovo mleko koristiti za grubu i masnu kozu sa debljim epidermom.Duzom upotrebom koza se profinjuje.
    Ako mleko koristite za ciscenje suve koze,posle toga koristiti neku hranljivu kremu.

    Mleko sa krompirom
    4 supene kasike vode u kojoj se kuvao krompir
    140 ml mleka
    Tecnosti pomesati i koristiti za ciscenje suve i osetljive koze.

    Mleko sa medom
    3 supene kasike vode
    1 kafena kasika meda
    140 ml mleka
    1 zumance
    Med dobro rastvoriti u vodi,zumance umutiti,pomesati sa mlekom i sve zajedno izmesati.Nastala emulzija nije stabilna i potrebno je drzati u frizideru.
    Ovo sredstvo sadrzi najkalitetnija sredstva za lepotu koze i preporucujem je za svaki tip koze i svakog uzrasta.
    Redovna upotreba umiruje,hrani i profinjuje kozu lica,ruku,vrata i citavog tela.

    Mleko sa nanom i persunom

    3 supene kasike lista persuna
    3 supene kasike lisca nane
    280 ml mleka
    Preko nane i persuna (suvih) preliti mleko.Dobro izmesati i ostaviti 12 sati da stoji.Ocediti,presuti u staklene posude i ostaviti u frizider.NAna na kozu deluje umirujuce,a persun regulise prekomernu masnocu koze i hrani epiderm.U kombinaciju izuzetbi su za ciscenje i negu masne koze,koja je sklona necistoci,mitiserima i aknama.
    Za vreme koriscenje ovog mleka nema potrebe za koriscenje drugih krema.

    KREMA ZA NEGU LICA,VRATA I OCIJU
    *Vlazna vocna krema
    Potrebno je:3 supene kasike cvetova zove (bazge),2 supene kasike maslonovog hladno cedjenog ulja,1 supena kasika kokosovog ulja, 1,5 supena kasika bademovog ulja;1,5 supena kasika ulja avokada;pola supene kasike pcelinjeg voska;pola kafene kasike boraxa;et.ulje po zelji
    Sveze ubrane cvetove zove preliti sa 0,5 l prokuvale vode.Poklopiti i ostaviti preko noci a sutradan procediti.
    Vosak i ulja topiti u parnom kupatilu (manja posuda koja stoji u drugoj vecoj posudi u kojoj je vruca-vrela voda) i mesati sa drvenom-plasticnom kasikom.Kad sjedinite ceo sadrzaj polako dadajte sok zove u kojej ste prethodno rastvorili borax.Sjediniti smesu i uz mesanje skinuti sa izvora toplote.Kada se smesa prohladi (mlaka)dodati et.ulje i nastaviti mesati dok se krema ne ohladi.Sipati u posudu-e i zatvoriti.
    Ovu kremu preporucujem za negu svih tipova koze kao vlazni ,razmeksavajuci krem za dnevnu negu.Posle ove kreme koza se razmeksava i bolje upija nocne kreme i kreme protiv bora.

    A. CAJ KOJI CISTI KOZU (PIJE SE)

    1. Kasicica hajducke trave
    2. 5 bobica kleke
    4 Kasicice kadulje

    Pripremiti kao obican caj i popiti pred spavanje (dvije sedmice)

    B. OSNOVNI PRIPRAVAK ZA OBLOGE ZA CISCENJE SVIH VRSTA KOZE

    3 dijela lista jagode
    3 dijela lista ili cvijeta crnog sleza
    2 dijela kadilje lista
    1 kasika cvijeta kamilice

    Ovu smjesu koristiti kao obloge ili kao kupke za tijelo. Najbolje ako namozite bilje u gazu i napravite oblog i sl.

    TINCTURAUzmite
    35 grama sitno isjecenog OSUSENOG biljnog dijela
    100 mll (pola litra) 40% alkohola

    Isjeckanu biljku ili biljni dio stavite u staklenu posudu - naprimjer teglu
    Sada prelijte alkoholom. Dobro zatvorite.
    Ostavite na toplo mjesto gdje treba da stoji minimalno 14 dana a
    najbolje 21 dan
    Dva puta dnevno dobro promuckajte.
    Poslije navedenog broja dana profiltrirajte u bocicu od tamnog stakla i dobro zatvorite (Mozete koristiti cep od plute).
    Na bocici napisite od cega je tinktura-Ime biljke i datum kada ste napravili.
    Rok trajanja skoro svake tincture je godinu dana.
    Od cega mozete napraviti tinkturu.
    Cvijet: Kamilica, Neven, Glog, Kadifa, Arnika, Hmelj-sisarke,Lavanda, Smilje
    List: Breza, Menta, Melisa, Ruzmarin, Kadulja, Izop, Gorka djetelina...
    Korijen: Valeriana, Oman, Lincura, Cicak, ...
    Plod: Kleka, Komorac, Kim, Anis, Glog, ...
    Kora: Hrast, Frangula, Jasen bijeli

    AKNE
    Obavezno lijeciti uzroke: Hormonski, zivcani ili psihicki problemcici.
    Dijeta: Ne jesti zivotinjsku mast niti brzo svarljive secere.
    Jesti crni hljeb, neoljustenu rizu koji su bogati vitaminima potrebnih kozi.

    Umivajte se obicnim sapunom bez ikakvih dodataka (Bebi sapun) sa hladnom vodom.

    Na akne stavljajte obloge od:
    Nastrugani crni luk ili tople samljevene listove svjezeg kupusa.
    Jak caj od Nevena (Cijela biljka). Ohladiti i stavljati obloge.
    Sitno samljevena svjeza Mrkva-Sargarepa - Oblog.

    3-4 puta na dan popijte soljicu caja od biljke
    Viola tricoloris-To vam je trobojna ljubicica-Macuhica.

    CELULIT
    Za vanjsku uporebu - Masiranje

    10 kafenih-kavenih kasicica-zlica tinkture lista BRSLJANA
    1 kavena kasicica tinkture MAJORANA
    10 kavenih kasicica LANOLINA i
    100 grama VAZELINA

    Dobro izmijesati, ohladiti i koristiti kao mast za lokalnu upotrebu (Masirati mjesta sa celulitom)


    ROSACEA
    20 kasicica tinkture preslice (Equisetum arvense)
    5 kasicica tinkture Nevena ( Calendula officinalis)
    10 kasicica tinkture Gloga-cvijet i list ( Crataegus monogina ili oxyacantha)
    1 casica mala bademovog ulja .

    Jednostavno dobro promuckati i utrljavati ali ne prejako vec kao da milujete povrsinu koze

    Koktel čini sastavni deo jedne stare terapije za bolesti ko?e, ali se preporučuje i zdravim osobama kao preventivno sredstvo.
    Sastav :
    200 grama mrkve,
    200 grama jabuka,
    1 kasika limunovog soka,
    1 kasika propolisa
    1 kasika maslinova ulja.

    Praksa je pokazala da ovako pripremljen koktel deluje na pobolj?anje vida, regulaciju metabolizma, popravlja boju ko?e, sprečava odlaganje masnoće u organizmu - usporava ateriosklerozu - te smiruje živce.
    Uz ovako pripremljeni biljni koktel mo?e se svaki dan piti i sok od bazge (zove), koji deluje i na regulisanje krvnog pritiska.
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    Osvežavajući tonik za lice
    Potrebno:
    - jedna oljuštena jabuka
    - jedna kašičica meda
    - dve kapi esencijalnog ulja limuna
    - sveže ružine latice
    U izgnječenu jabuku dodajte med i ružine latice i zatim sve to stavite u vodu da proključa. Sačekajte 20 minuta da se ohladi, dodajte ulje i nanesite vatom na čisto lice. Isperite posle deset do 15 minuta.

    Osvežavajuća kupka za stopala
    Potrebno:
    - 200 grama morske soli
    - suva kamilica, žalfija i nana
    U dva decilitra proključale vode stavite suvo bilje i ostavite da odstoji neko vreme. Rastvorite so u toploj vodi i zatim u to dodajte vodu sa prokuvanim biljem. Zaronite stopala desetak minuta, a zatim ih možete istrljati sledećim pilingom.

    Hranljivi piling za ruke i stopala
    Potrebno:
    - jedna kašičica šećera
    - jedna kašičica maslinovog ulja
    Pomešajte sastojke na dlanu i zatim istrljajte ruke i ostale delove tela na kojima vam je koža gruba. Ako umesto šećera dodate morsku so dobićete odličan piling protiv celulita. Ukoliko dodate cimet ili izmrvljene listiće nane napravićete savršeno sredstvo za poboljšanje cirkulacije.

    Voćni hranljivi balzam za kosu
    Potrebno:
    - sok dve pomorandže
    - pola očišćene jabuke
    - pola banane
    - jedna kašičica kima
    Izmešajte sve sastojke u blenderu i nanesite mešavinu na opranu vlažnu kosu. Umotajte kosu u topao peškir i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Zatim isperite masku i ponovo operite kosu šamponom.

    Maska za suvu kožu
    Potrebno:
    - tri kašike meda
    - deset kapi limunovog soka
    - jedan ohladjeni krastavac
    Dodajte sok od limuna u med, nanesite za lice i masirajte pet minuta. Ne spirajte, već stavite kriške krastavca na lice i ostavite masku da odstoji 15 minuta. Zatim isperite lice

    Piling od morske soli i maska od jogurta

    Ovo je lak nacin da se otarasite nepotrebnih, mrtvih celija, a da ne potrosite gotovo ni dinar!
    Potrebno je:
    1/2 soljice morske soli
    dve kasike kokosovog ulja
    prirodni jogurt
    mleko
    Mesajte so i kokosovo ulje u ciniji dok ne oformite pastu.
    Nezno nanesite pastu na lice i telo. Budite pazljivi i ne pritiskajte suvise jako, so moze da grebe.
    Kada osetite da je piling tj. uklanjanje povrsinskog sloja koze gotovo, isperite toplom vodom.

    Izmesajte soljicu jogurta sa nekoliko kasika mleka.
    Uzmite ovu smesu i nanesite je na ona mesta gde ste stavljali piling. Na ovaj nacin cete omeksati i nahraniti kozu.

    Regenerator za kosu od meda
    Zaboravite one skupe regeneratore i devojke sa reklama! Neka priroda obavi svoj posao i vi cete imati sjajnu i lepu kosu.
    Potrebno je:
    1/2 soljice meda
    1/4 soljice maslinovog ulja (2 kasike za normalnu kosu)
    prazna plasticna flasica (moze od starog sampona ili regeneratora)
    Izmesajte med i ulje u staroj flasici.
    Nanesite mesavinu na kosu (pazljivo i na svaki pramen!) i ostavite najmanje 30 minuta.
    Samponirajte kosu vise puta dok ne uklonite ostatke regeneratora.

    Balsam za usne
    Ovo je recept za sve vas koji trosite balsam za usne u ogromnim kolicinama. Zar nije divno biti u mogucnosti da mu dodate miris koji VI zelite? A evo i kako da to uradite.
    Potrebno je:
    pcelinji vosak
    mirisno (etericno) ulje po izboru
    kokosovo ulje
    stara plasticna kutijica od grozdane masti
    "Nastruzite" vosak u neku serpicu. Stavite na slabu vatru i sacekajte da vosak pocne da se pretvara u tecnost.
    Dodajte dve kasike kokosovog ulja u zagrejani vosak. Promesajte i sklonite sa vatre.
    Sada je vreme da dodate par kapi nekog mirisljavog ulja (od ruze, lavande, cimeta...).
    Sipajte tecnost u staru kutijicu.
    Kada se ohladi, dobili ste sjajan balsam za usne!

    Paradajz-pasta maska za lice
    Kome su potrebni skupi preparati za prevenciju bubuljica, ako vec imate paradajz i jogurt?!
    Potrebno je:
    1 veliki, zreli paradajz
    2 kasike jogurta
    Iscedite sok iz paradajza i pomesajte ga sa jogurtom.
    Nanesite mesavinu na lice, isti postupak kao sa obicnom maskom, i ostavite je 10 do 15 minuta.
    Isperite vodom.
    maska za lice od svezeg krastavca drzi se 15 minuta
    onda sa mitisere na predelima nosa brade i cela,uzme se parcence svezeg kvasca i pomesa se sa malo mleka dobro se napravi glatka masa i nanese se na cisto lice ne oko ociju i obrva drzi se 10-15 min i ne sme da se prica dok se maska drzi na licu da ne bi prilikom susenja popucala.Kada je maska suva opere se lice mlakom vodom i posle pola sata nanesite hidratantnu kremu na lice

    kukuruzni griz pomesati sa belancom i kasikom meda, ostaviti 10-15 min. da deluje, a zatim isprati mlakom vodom uz blagu masazu lica...koza bude super....

    maska za kosu : uzmes umutis jedno zumance i u to dodas maslinovo ulje i nacedis malo limunai dobro sve muti rucno da se sjedini. operes kosu normalno samponom pa je isfrotiras i naneses masku prvenstveno na krajeve kose,i drzis 20 min


    za plavu kosu: jako je dobro ispirati kosu cajem od kamilice, daje lepsi sjaj i intenzivniju boju.
    Za crnu kosu: ispirati crnim-indijskim cajem, iz istih razloga

    Za ciscenje organizma:
    Caj od persuna: supenu kasiku persuna preliti vrelom vodo i ostaviti da odstoji 5 minuta, procediti i piti 2 puta dnevno 2 nedelje. Kako cisti organizam tako posredno pomaze i kod celulita.

    P. S. Naravno da ove sve recepte nisam uspela isprobati. Koristila sam neke za lice, kukuruz i belance, krastavac, kvasac...tako to.
    Slika
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Melisa, ovo ti je sve sjajno.
    Ja imam jedan mali doprinos da dam. Vrlo je efikasan recept, a nema šta da se sprema.

    Očišćenu kožu lica treba namazati sokom od narandže ili limuna i to je sve. Iskreno, ja često samo uzmem krišku narandže, prelomim na pola i namažem lice. Ostavim da odstoji 10-tak minuta. Onda isperem vodom i namažem kremom. Nekada čak ni ne namažem, jer koža mi bude toliko mekana i vlažna da joj ništa ne treba.

    Ne znam tačno u čemu je caka, ali valjda te citrusne kiseline probude kožu da radi. Vrlo je efikasno, a jednostavno, probajte.
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Ako su vam ruke ogrubele ili se perutaju, pomesajte u nekoj ciniji koja moze da se poklopi (zbog mirisa) jabukovo sirce i vodu i povremeno zamocite ruke u tu mesavinu i lagano ih trljajte dok koza ne upije tecnost.
    Ubrzo, koza ce vambiti meka i negovana kao da se i ne bavite kucnim poslovima :wink: !
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Izbegavanje secera skida deset godina

    Šecer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina kljucnih za zdravlje kože. Da biste vratili sat unatrag, dovoljno ga je izbegavati Šecer ne utice loše samo na liniju, nego i može ubrzati stvaranje bora, tvrdi dermatolog Dr. Frederic Brandt, medu cijim su klijentkinjama Madonna i Cher. On veruje da je dovoljno jesti manje šecera da biste vratili sat deset godina unatrag te poboljšali teksturu i sjaj kože. - . Drugim recima, on vas cini starijima - kaže on. Prema njegovim iskustvima, lice se prirodno “zategne” vec nakon deset dana bez šecera, a nakon godine potpuno se promeni i izgled celog tela. Neprijatelji mladenackog izgleda kriju se i u zlatnoj, hrskavoj korici. Kuvanjem i pecenjem hrane na visokim temperaturama, baš kao i pri jedenju šecera, stvaraju se molekule koje štetno deluju na izgled kože. Da biste ih neutralizovali, dobro je piti zeleni i beli caj koji su bogati antioksidansima. Kuru pomladivanja zapocnite tako da iz ishrane izbacite sve slatko, ukljucujuci med, fruktozu i zasladivace. Cuvajte se skrivenih šecera u alkoholnim i bezalkoholnim picima. Tokom cišcenja dobro je izbegavati pšenicne proizvode (jer tokom probave otpuštaju šecer), kvasac, povrce bogato skrobom, npr. krompir, te slatko voce. Slobodno jedite zelene jabuke, borovnice, brokulu, smedu rižu, meso i ribu. Na kraju cišcenja možete ponovno jesti sve, osim slatkiša.
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Ako procitamo sastav kreme za zatezanje koze stomaka, primeticemo da u vecini tih krema se (izmedju ostalih) nalazi ulje od brsljana.
    Zasto kupovati skupe preparate, kada mozemo u svakoj apoteci nabaviti ulje od brsljana.
    Dva do tri puta na dan, na cisto telo dobro utrljati (grubo) ulje brsljana da koza pocrveni.Ako vas ne mrzi, radite masazu po stomaku dok utrljavate ulje.Nemojte samo par dana da probate, budite uporni izvesno vreme.Odusevicete se dobrom rezultatu.koza postaje glatka i zategnuta.

    Zene koje imaju veliki visak koze stomaka, ovaj tretman nece moci cudo da izvede.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • Vanilla
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Vanilla » pre 16 godine

    Za Lilit ( i sve druge) : Sto se tice primene kafe kao sredstvo u borbi protiv celulita, vrlo je jednostavno. Navlazis kozu i dobro je istrljas crnom kafom. Na pola procesa poprskas telo sa jos malo vode i to je to. To sam procitala negde pre nekih mesec dana, verujem da mozes naci ako malo "proguglas". Iskustva ostalih korisnica su takodje pozitivna. U svakom slucaju, ne moze da skodi, a da funkcionise kao piling uopsteno, da.

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju