Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Shvatite umor ozbiljno!
  • snowhite
    Amater
    Amater
    Postovi: 104
    Pridružio se: pre 14 godine

    Shvatite umor ozbiljno!

    od snowhite » pre 13 godine

    Stres, preopterećenost, neuredan život... Umor je odbrambeni refleks organizma, koji nam tako stavlja do znanja da smo preterali. To je simptom na koji treba obratiti pažnju. Pospanost, iscrpljenost, bezvoljnost... Više od 50 odsto anketiranih ovim rečima opisuju kako se osećaju. Umor je sastavni deo svakodnevnog života, ali ponekad može da postane hroničan, a može da ukazuje i na neku bolest (tada se naziva astenija). Uzroci umora su mnogobrojni.
    Znak za uzbunu

    Različite vrste umora manifestuju se na različite načine. Psihološki umor je praćen stresom, nervnom napetošću, anksioznošću, depresijom i sl., za funkcionalni umor karakteristični su bolovi u čitavom telu (bez vidljivih oštećenja organa), dok je opšta iscrpljenost ponekad posledica neurednog života (nepravilna ishrana, hronična neispavanost, konzumiranje alkohola, pušenje, nedovoljna ili prekomerna fizička aktivnost...). Ponekad je umor posledica svih tih faktora zajedno.
    Žene umornije nego muškarci

    U nekim periodima smo osetljiviji na umor nego u drugim (recimo, na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba ili zimi, kad je smanjeno lučenje melatonina). Takođe postoje trenuci u životu kad smo mu podložniji nego inače: detinjstvo (period intenzivnog učenja), adolescencija (intenzivan rast, nedostatak sna...) i menopauza, odnosno andropauza (oko 50. godine života). Osim toga, statistike pokazuju da se žene dva puta češće žale na ovaj problem nego muškarci, što je i normalno (predmenstrualni sindrom, bolne menstruacije, trudnoća, materinstvo...).
    Obratite pažnju na simptome

    Osećaj umora često je praćen čitavim nizom tegoba. Označite kategorije simptoma koje imate i pronađite savete koji se odnose na vas.

    -Problemi sa mišićima: grčevi, drhtanje, bolovi u leđima...

    -Poremećaji sna: košmari, nesanica, preterano dugo spavanje...

    -Seksualni problemi: slabljenje ili nedostatak seksualne želje

    -Intelektualni umor: otežana koncentracija, oslabljeno pamćenje

    -Promene karaktera: mračne misli, razdražljivost, preosetljivost, preosetljivost na buku, pesimizam...

    -Stomačne tegobe: dijarea ili zatvor, oslabljen apetit ili bulimija

    -Somatske tegobe: suvo grlo, ubrzano lupanje srca, teškoće sa vidom, nesvestica, glavobolja...

    -Opšte loše stanje: naglo slabljenje ili gojenje, bledilo, pojačano znojenje, tamni podočnjaci...
    Označili ste...

    ... od jedne do tri kategorije
    Preforsirali ste se

    Ustajanje u šest ujutru i noćni provodi do ranih jutarnjih sati, koji su, pri tom, dobro zaliveni alkoholom... Vi jednostavno ne možete da izdržite takav tempo!

    - Redovna fizička aktivnost i trenuci opuštanja (topla kupka, čitanje, slušanje muzike...)
    Da biste se bolje osećali

    Da biste pomogli organizmu da lakše prebrodi povremene krize, uzimajte vitamine (C, B i E) i oligoelemente (magnezijum, fosfor, gvožđe, kalcijum).

    ... od dve do četiri kategorije
    To je prolazna slabost

    Umor koji osećate verovatno je posledica vašeg načina života: preopterećenost, stres, nedostatak sna, nepravilna ishrana (nedostatak vitamina C može, na primer, da smanji otpornost organizma na infekcije i izazove osećaj umora)... Vreme je da reagujete.

    - Idite ranije na spavanje. Najvažniji su prvi sati sna.

    - Hranite se pravilno.

    - Pijte puno vode.
    Da biste se bolje osećali

    Da biste brže napunili baterije, možete da koristite koktele vitamina i minerala, ali prethodno se konsultujte s lekarom.

    ... više od četiri kategorije
    Premoreni ste

    Previše ste se opteretili obavezama na radnom mestu, a uz to preterujete i sa fizičkom aktivnošću ili sa noćnim izlascima.

    - Ako ne možete sami da otkrijete uzrok premorenosti, posetite lekara. Uporan umor može da ukaže na čitav niz bolesti (mononukleoza, virusni hepatitis, hipertenzija, dijabetes, reuma, srčana insuficijencija...). On je često povezan i sa hormonskim promenama.
    Da biste se bolje osećali

    Samo na osnovu pregleda i analize krvi lekar može da postavi tačnu dijagnozu i preporuči odgovarajuću terapiju.
    Označili ste sve kategorije

    Ako umor osećate ujutru, on je najverovatnije povezan sa vašim psihičkim stanjem.

    - Glavni krivci: stres, teško snalaženje u novoj situaciji

    - Bavite se fizičkom aktivnošću - plivajte, šetajte, vozite bicikl...
  • IVANA002
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 96
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Shvatite umor ozbiljno!

    od IVANA002 » pre 13 godine

    Hroničan umor zna da bude baš nezgodan.
    Moja sestra je mesecima imala povišenu temperaturu. Išla je na sve moguće analize i na kraju je ispalo da je u pitanju hroničan umor.
    On ne nastaje odjednom i često se posledice ne osećaju odmah, ali ukoliko se čovek iscrpljuje danas, što radom, što učenjem, što izlascima...to ga kad tad stigne. I onda može da traje više meseci, pa i do godinu dana. I onda se čovek zamara pri svakom manjem naporu, a može da ima i nesanice i/ili tempraturu. Tako da ukoliko mislimo da smo mladi i da sve možemo, ipak trebamo misliti i na budućnost i posledice.
  • mila_usa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Shvatite umor ozbiljno!

    od mila_usa » pre 11 godine

    Ja imam sve to i umor i stres i nesanicu i svasta jos nesto ali sam nasla nacina da se oslobodim toga naime kad imam stresan period ja se trudim da provedem makar sat do dva na svjezem zaduhu u prirodi parku ili odem na obalu jezera pa setam uzdus i poprijeko i dok setam slusam opustajucu muziku ...Moramo naci nacina da se posvetimo sebi i nasim potrebama najprije,pa sve ostalo...
    Success is Journey not Destination
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju