Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Semenke
  • ceci
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 25
    Pridružio se: pre 16 godine

    Semenke

    od ceci » pre 16 godine

    SUNCOKRET USPORAVA STARENJE. Suncokretovo seme je najbolji izvor vitamina E – antioksidanta važnog za zdravlje: 28g pečenog suncokretovog semena obezbeđuje 76% preporučene dnevne doze vitamina E. Tokefeoli iz vitamina E imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, pre svega kancera i bolesti srca.


    SEME BUNDEVE ŠTITI KOSTI. Seme bundeve često se naziva semenom za muškarce - cink iz semena bundeve povoljno utiče na funkciju prostate i istovremeno je odlična preventiva protiv osteoporoze, koja predstavlja problem za zene u menopauzi, ali i za 20% muškaraca preko 50 godina starosti.
    Osim toga, seme bundeve je odličan prirodni diuretik i snižava krvni pritisak.


    SUSAM PROTIV HOLESTEROLA. Fitosteroli su sastojci koji imaju hemijsku strukturu sličnu holesterolu, a kada su u dovoljnoj meri prisutni u ishrani, veruje se da mogu da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastajanja određenih vrsta kancerogenih oboljenja. Seme susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola od svih semenki (400-413mg/100g).
    Osim toga, susam je odličan izvor kalcijuma i od davnina se koristio kao hrana i kao lek protiv ćelavosti, išijasa, peruti, poremećaja u dojenju, zubobolje i zujanja u ušima još u starom Egiptu, Asiriji, Vavilonu, Indiji i Kini.

    LANENO SEME SNIŽAVA PRITISAK. Seme lana je nezamenljiv izvor nezasićenih masnih kiselina. Štiti od srčanih bolesti, snižava holesterol i kontroliše visok pritisak. Preporučuje se kod angine pektoris, divertikulitisa, endometrioze, opstipacije, psorijaze. Seme lana stimuliše estrogen kod žena u menopauzi. Snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate.
    Hladno ceđeno laneno ulje je najhranljivije ulje od svih ulja na svetu – sadrži 57% više omega 3 od ribljeg ulja.

    Izvor: Magazin Poslovna Žena
  • Tajci

    od Tajci » pre 16 godine

    Sve ove semenka ja malo proprzim sa morskom ili kalijumovom soli. Kao sto se pravi gomasio. Sve izmesam, izdrobim u suribaciju ili ko ga nema moze kratko iseckati u seckalici, pa i u mlinu za kafu. Tek toliko da se izdrobi
    Staviti u teglu i u frizider.
    Svako jelo moze biti posuto sa ovo smesom. Povrce pogotovo, a o aromi i ukusu....da ne govorim. Probajte, ako vec niste.
    Meni je to uvek pri ruci.
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju