Odgovori 13 postova Stranica 1 od 1
Problemi sa probavom
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 12 godine

    Ne znam da li postavljam temu na pravom mestu,pretražila sam sve teme na forumu i nigde nisam pronašla sličnu,pa reših da je otvorim. Naime,već neko vreme imam problema sa probavom,odnosno nemam stolicu redovno. Tragala sam po google-u baš baš puno i uglavnom svuda savetuju uzimanje što više vode,kao i voća i povrća. Pijem 3l vode obavezno svakog dana i svakog jutra doručkujem jabuke,uz ručak i večeru uvek jedem puno sveže salate,a i dalje se mučim. Dodje period kad imam redovno stolicu,a dodje i...ovakav period. :x Posle nekoliko dana obično posegnem za nekim čajem,jer ne znam šta više da radim,a ne mogu da izdržim više. Ako može ovde savet šta da radim,ko god se seti bilo kog "prirodnog leka" da mi napiše (a da to ne ometa tok UN dijete) ? :005:
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od Praslin » pre 12 godine

    Jasmina, ako ti je za utehu, tvoju muku mnoge žene muče. Nažalost, naše debelo crevo je duže nego kod muškaraca, još neke stvari drugačije funkcionišu, pa se patimo.
    Taj problem ti se verovatno ponavlja iako paziš na ishranu zato što ti se negde stvorilo malo proširenje, pa se to bukvalno malo "zaglavi" (izvinjavam se što ću biti banalna u ovom postu).

    Koliko se sećam, sirov kupus spada u neutralno povrće pa sme da se jede na UN-ki u svim danima. A i da ne sme, ima toliko malo kalorija i nizak glikemijski indeks, da sam sigurna da neće remetiti dijetu.
    Dakle, pokušaj da ispratiš sledeće:
    1. svako veče pojedi uz večeru malo sirovog kupusa (kupus salate)
    2. vodu pij, ali ne moraš baš 3 litre ako nisi žedna toliko
    3. jedi i ostale salate i voće kao i do sada
    4. ujutro kad ustaneš, knjigu ili časopis u šake i prvac u WC. Lepo kao u filmovima, sedi na šolju i čekaj, ako treba pola sata - pola sata. Nipošto nemoj da se naprežeš, da ne bi dobila hemoroide.

    Verovala ili ne, neka istraživanja pokazuju da žene često imaju problem da time upravo zato što stalno žure i ne uspevaju da "obave posao" na brzaka. Muškarci su tu mnogo skloniji da udovolje sebi - sednu i baš ih briga da li ukućani hoće u kupatilo, ili se treba spremati za posao ili nešto već slično.

    Ja sam do 35. godine konstatno imala problem sa probavom, a pila sam vode, jela voće i povrće, sve kako treba. Međutim, ja ne mogu da idem u javni WC, jednostavno ne mogu, a mnogo sam radila, pa sam malo bila kod kuće, a kad jednom "zadržiš" i istrpiš počnu da se stvaraju ti džepovi... Onda sam negde pročitala to istraživanje (sad ne uspevam da nađem) koje je govorilo baš o tome vremenskom aspektu i odlučila da probam. Od tada više NIKADA nisam imala problema sa probavom. Trebalo mi je neko vreme da se probava uredovi, ali sam bila uporna. I sada radi kao satić šta god da jedem, bez obzira koliko vode pijem.

    Držim fige da uspe :)
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 12 godine

    Praslin,hvala puno na savetima. :009:
    Nisam žedna,ali pijem vodu jer "moram". :roll: Od sada ću piti 2 i po l jer krećem u školu i ne mogu baš 3l da popijem od popodne do uveče,osim toga na 25kg treba da ide l vode,tako da na moju težinu to ispada tačno 2 i po l. :wink:
    Ovo pod 4 neće biti baš izvodljivo (mada sam jednom pokušala i nije uspelo :oops: ) jer ja uvek idem pre podne u školu i nemam baš vremena ujutru da sedim pola sata na šolji. :D Mogu ja da ustanem ranije,ali mama se u isto vreme sprema za posao i stvarno ne bi imalo smisla da uzurpiram kupatilo. :D A ionako mi stalno prebacuju što provodim puno vremena u kupatilu.
    Jaoooo,i ja sam "zadržavala" mnogo puta. :oops:
    Jutros kada sam ustala popila sam čašu vode u kojoj sam rastopila kašičicu meda i jabukovog sirćeta (pročitala sam negde da je to dobro,a pokušala sam bez meda i nema šanse,odvratno je :cry: ),a pre nego što sam ustala "masirala" sam deo oko pupka (i za to pročitah da je dobro za probavu) i jutros imala stolicu 2 puta! :013: :D Ne znam da li je sirće i "masaža" ili čaj od juče :oops: ,želim da verujem da je ovo prvo.
  • blinkivinki
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od blinkivinki » pre 12 godine

    Draga Jasmina,
    moja drugarica je u trudnoći imala taj problem.
    Doktor joj je rekao da je pije Donat mineralnu vodu i kaze da ga je resila na taj način.

    Pokusaj, nista ne kosta.
    Drugi savet je da za doručak ubacis probiotski jogurt 2-2,5dcl sa 2 kašike mekinja.

    Da li si bila kod lekara?
    Ja sam vrlo kratko imala taj problem kada sam imala poremećenu floru u zelucu i gljivice. Hvala bogu resila sam :)
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 12 godine

    Hvala na savetima. :) Ako ponovo budem imala problem,pokusacu sa tom vodom. Nisam bila kod lekara,od srede pa sve do danas sam jela samo voce i pila mnogo vode i imala sam stolicu mnogo puta na dan. :D To mi je bilo kao neko "ciscenje" jer sam pre toga brljala,pa sam morala malo da se pročistim i na taj način da održavam ovu težinu sa tikera. Inače,kad samo doručkujem voće,kad sam na UN-ki na primer,to mi ne pomaže u pražnjenju crevne flore,ali kada jedem samo voće,naročito ako doručkujem suve šljive...Milina. :D Danas sam pauzirala,pa ću sad još neki dan voće i možda po koju šolju jogurta...Savršeno mi odgovara tako,a imam samo par kilograma do cilja...Na UN-ku više neću,ne mogu da trpim tu nadutost...
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 11 godine

    Problemi sa probavom i dalje tu. :D Kupila sam laneno seme pa me zanima kako sve može da se koristi? Tražila sam po celom forumu da li ima tema vezana za to,ali nisam pronašla,pa će mi valjda neko ovde odgovoriti. Na internetu sam pročitala da se potope 2 kašike semena u toplu vodu,to se promeša,poklopi,ostavi da stoji 45 minuta i popije se tečnost ujutru na prazan stomak (btw a šta sa semenkama :? ?) Da li je neko probao ovo,pomaže li? Ako je neko probao,bilo bi dobro da znam posle kojeg vremena otprilike deluje? Pročitala sam da može i u jogurt da se dodaje ali pretpostavljam da onda ne treba da stoji? Ili treba? :005:
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Problemi sa probavom

    od Moderator » pre 11 godine

    Laneno seme je jedan od "tradicionalnih" čistača creva i može se koristiti na više načina.
    1. Potapanjem 2 kašičice u toplu vodu 1 sat a zatim konzumiranje vode je najbezbolniji (tečnost se procedi i zajedno sa semenkama baca u baštu pa dobiješ lepo laneno polje naredne godine :))
    2. U 2 dl tečnosti se kuva na laganoj vatri kašičica lanenog semena dok se voda ne upolovači. Semenke se raspadnu a dobijena masa je prilično sluzava i prilično... hmmm... kao bih opisao... pa da... sluzava... U svakom slučaju, dobijeni decilitar se pije između obroka (ne na prazan stomak) sa sve raspadnutim semenkama (ništa se ne cedi niti baca) a rezultati su "vidljivi" već za nekih desetak sati (prilično efikasna stvar, isprobana ;))

    3. Možda najelegantnije rešenje: Blago se proprže (mada mogu i sirove) lanene semenke i samelju u mlinu za kafu... Kafena kašičica praha se dodaje posipanjem preko jeli više dana (nema kontraindikacija) i obezbeđuje odlična i probava a i extra omega 3 masne kiseline (laneno seme je jedino koje ih sadrži od svog biljnog sveta).

    Sve tri stvari su isprobane, rade, sigurne su... i dovoljno je samo da odabereš ono što tebi odgovara (budući da si mlada - savetujem trojku... i to na duge staze )...

    pozd
    M
  • lenka debelka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 50
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od lenka debelka » pre 11 godine

    Hej, jasmina, pozdrav! pre par godina sam imala tih problema i upravo mi je laneno seme pomoglo. nisam se baktala sa pripremom vec sam svako jutro na prazan stomak uzela kasiku semena, stavila u usta u popila casu vode. prvi put sam gledala u onu kasiku kao u zabu, ali zacudjujuce lako se popije. Eto mene prve u redu za kupatilo sledeceg jutra.
  • IVANA002
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 96
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od IVANA002 » pre 11 godine

    Ja mislim da je najgore to kad se čovek suzdrži. Ja kad to uradim nekad, jer mi je isto neprijatno da se "praznim" u gostima ili javnom WCu, posle toga narednih dana imam problem.
    Prepodručila bih ti čaj od đumbira, ima da se kupi u granulama, pa se može rastvoriti i u hladnoj vodi, ako ti se ne pije toplo. Uz to sam čula i da je zdrav, pa probaj možda ti pomogne.
    Meni pomaže i crna kafa, ali ne znam baš koliko je ona preporučljiva.
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 11 godine

    Moderator napisao:Laneno seme je jedan od "tradicionalnih" čistača creva i može se koristiti na više načina.
    1. Potapanjem 2 kašičice u toplu vodu 1 sat a zatim konzumiranje vode je najbezbolniji (tečnost se procedi i zajedno sa semenkama baca u baštu pa dobiješ lepo laneno polje naredne godine :))
    2. U 2 dl tečnosti se kuva na laganoj vatri kašičica lanenog semena dok se voda ne upolovači. Semenke se raspadnu a dobijena masa je prilično sluzava i prilično... hmmm... kao bih opisao... pa da... sluzava... U svakom slučaju, dobijeni decilitar se pije između obroka (ne na prazan stomak) sa sve raspadnutim semenkama (ništa se ne cedi niti baca) a rezultati su "vidljivi" već za nekih desetak sati (prilično efikasna stvar, isprobana ;))

    3. Možda najelegantnije rešenje: Blago se proprže (mada mogu i sirove) lanene semenke i samelju u mlinu za kafu... Kafena kašičica praha se dodaje posipanjem preko jeli više dana (nema kontraindikacija) i obezbeđuje odlična i probava a i extra omega 3 masne kiseline (laneno seme je jedino koje ih sadrži od svog biljnog sveta).

    Sve tri stvari su isprobane, rade, sigurne su... i dovoljno je samo da odabereš ono što tebi odgovara (budući da si mlada - savetujem trojku... i to na duge staze )...

    pozd
    M

    Hvala puno. Isprobala sam prvi način još onda kada sam postavila pitanje i bilo je rezultata (ne nekih značajnih,ali bilo je) odmah narednog jutra.Potrošila sam to što sam imala i nisam više kupovala,ne znam zašto.
    lenka debelka napisao:Hej, jasmina, pozdrav! pre par godina sam imala tih problema i upravo mi je laneno seme pomoglo. nisam se baktala sa pripremom vec sam svako jutro na prazan stomak uzela kasiku semena, stavila u usta u popila casu vode. prvi put sam gledala u onu kasiku kao u zabu, ali zacudjujuce lako se popije. Eto mene prve u redu za kupatilo sledeceg jutra.
    Hvala i tebi.Uh,tako sam i ja gledala u onu sluzavu tečnost koju sam trebala da popijem,mislila sam da ću povratiti sigurno,medjutim isto je kao obična voda,skroz neutralno,bez mirisa i ukusa.
    IVANA002 napisao:Ja mislim da je najgore to kad se čovek suzdrži. Ja kad to uradim nekad, jer mi je isto neprijatno da se "praznim" u gostima ili javnom WCu, posle toga narednih dana imam problem.
    Prepodručila bih ti čaj od đumbira, ima da se kupi u granulama, pa se može rastvoriti i u hladnoj vodi, ako ti se ne pije toplo. Uz to sam čula i da je zdrav, pa probaj možda ti pomogne.
    Meni pomaže i crna kafa, ali ne znam baš koliko je ona preporučljiva.
    Hvala na savetima.Evo juče sam posle 4 dana imala stolicu. :shock: Kod mene ne pomaže ni kafa (provereno) niti bilo šta što "normalnim" ljudima pomaže kada imaju taj problem.Probala sam sve što je mojoj mami pomagalo kad god je imala tih poteškoća,njoj recimo pomogne hladno mleko,čorba od zelja,slatka crna kafa,šljive...meni ništa od toga.Nisam još uvek 100% sigurna,ali čini mi se da su breskve jedino što "radi" u mom slučaju jer sam 2 puta nakon što sam ih jela išla u wc narednog dana,danas sam ih večerala,pa videćmo,ako sutra budem imala sreće,da,definitivno su to breskve. :D
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 11 godine

    Bog blagoslovio laneno seme! :01:
    Polovinom jula počela sam redovno,pritom mislim svako jutro,bez izuzetka da pijem onu 'sluz',koja mi uzgred budi rečeno više uopšte nije odvratna,naprotiv,pila bih šta god samo da problem nestane,i hvala Bogu,i lanenom semenu,nestao je. :veseljak: Inače,ne pijem samo to,zapravo od kada sam počela redovno to da konzumiram,istovremeno sam počela sa doručkovanjem pšeničnih pahuljica (3 kašike pšeničnih pahuljica i 1 kašika lanenog semena u jogurtu),svako jutro,čim otvorim oči odlazim u kuhinju i popijem onu tečnost koju sam pripremila prethodne večeri,potopim pahuljice u jogurt,nakon 20 minuta doručkujem i onda čekam.I ljudi moji,svako jutro u isto vreme,a neretko i više puta u toku dana. :D Nemojte mi se smejati,iako na prvi pogled može delovati kao da ima razloga za to,ali imala sam vrlo ozbiljan problem,shvatićete zašto sam tako srećna.Preporodila sam se.Bukvalno.
  • jeti
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jeti » pre 11 godine

    ni laneno seme ne sme često
    čak ga povezuju sa Kronovom bolešću (i senu).

    probaj sa sirovim djumbirom.
    meni je dovoljno da ga izerendam i dodam u zadnji ključ (ako je supa-čorba) ili napravim marinadu za mesu ili ribu sa njim.

    ili potpomažem se sa Mivelom (ima visok sadržaj Mg, pa potera lenja creva)

    ili, pojedu ujutro kivi.

    hoću reći, kombinuj sve po malo..nikad ne sme da se koristi samo jedno te isto

    Interesantan članak:
    Laksativi (laksansi) jesu lekovi za lečenje zatvora.
    Zatvor (opstipacija, konstipacija) je stanje u kojem osoba ima neugodno ili retko pražnjenje creva. Takva osoba ima tvrdu stolicu koja teško prolazi, a i osećaj da se rektum nije u potpunosti ispraznio. Postoji akutni i hronični zatvor.

    Ovaj zadnji može trajati mesecima i godinama. Zatvor može za posledicu imati oboljenja debelog creva usled koncentrisanja toksina iz fecesa.
    Razlozi nastanka zatvora stolice mogu biti:
    - promena ishrane,
    - neadekvatna ishrana (moderna ishrana industrijskim, rafinisanim namirnicama bez sadržaja prirodnih nevarljivih vlakana),
    - fizička neaktivnost,
    - lekovi (antacidi, soli bizmuta, gvožđa, antihipertenzivi, narkotici, sedativi…),
    - poremećaju štitnjače,
    - hiperkalcijemija,
    - ostali razlozi.
    Ponekad je za lečenje takvog stanja potrebno samo prilagoditi ishranu. A često je zatvor stolice samo simptom neke druge bolesti.
    Jedan od oblika hroničnog zatvora je tzv. “staračka tromost debelog creva” od koje pati veliki broj osoba starije dobi, a uzrok je degenerativne prirode – debelo crevo počinje sve slabije reagovati na nadražaje. Uzimanje laksativa u tom slučaju može samo otežati stanje. Za lečenje zatvora (akutnog) koristimo laksative. Laksative takođe koristimo i kod priprema pacijenta za dijagnostičke ili operacijske zahvate, a i u slučaju trovanja kada treba što hitnije isprazniti digestivni trakt. Razlikujemo grupe u zavisnosti od mehanizmu delovanja

    Osmotska sredstva
    izvlače velike količine vode u debelo crevo čineći stolicu mekom i rahlom. U ovu grupu spadaju neorganske soli magnezijuma (magnezijum sulfat – “gorka so”), natrijum sulfat, polialkoholi (glicerol, manitol, sorbitol), šećeri koji se slabo resorbuju kao što je laktoza ili laktuloza ili pak organske kiselina koje se slabo resorbuju (limunska, vinska i jabučna kiselina). Takva sredstva su dobra za brzo rešavanje akutnog problema ali zbog mogućih nuspojava nisu pogodna za svakodnevnu primenu.

    Kontaktni laksativi
    vrlo snažno, efikasno i direktno podstiču zid debelog creva uzrokujući njegovo stezanje i pokretanje stolice. To su, npr, bisakodil, senozidi A i B iz biljke sene (Cassia angustifolia), ramnozidi iz kore krušine (Rhamnus frangula), fenolftalein, glikozidi iz rabarbare (Rhei rhizomae). Valja istaći da se oni mogu koristiti vrlo ograničeno jer izazivaju grčeve, a takođe mogu uzrokovati zavisnost od laksativa jer ukoliko se često uzimaju razvijaju sindrom lenih creva. Takođe, često i produženo uzimanje takvih laksativa izazvaće oštećenje debelog creva. Često se koriste pre dijagnostičkih pretraga u cilju uklanjanja sadržaja debelog creva.

    Sredstva koja bubre
    Ovi laksativi povećavaju zapreminu stolice čime se podstiče prirodno rastezanje creva. Takođe, takva sredstva izvlače vodu i omekšavaju stolicu.

    To su npr. pektini iz voća (smokve, šljive), mekinje, ljuskice semena indijskog trpuca, psilijum, kalcijum polikarbofil i metilceluloza. Vrlo su prikladna za lečenje hroničnog oblika zatvora zbog svog polaganog i prirodnog delovanja te sigurnosti. Naime, unošenje takvih materija simulira “prirodniju” ishranu koja bi trebala biti puno bogatija nerastvorljivim vlaknima.

    Emolijentni laksativi
    Ti laksativi olakšavaju defekaciju tako što razvodnjavaju i omekšavaju feces. Nazivaju se još i skliskim sredstvima. Npr to su tečni parafin (koji se ne koristi zbog sumnje u kancerogenost) i maslinovo ulje. Takođe, u ovu grupu spada i natrijum dokuzat koji nije ništa drugo nego posebna vrsta detergenta. Danas su uglavnom napušteni.

    Antiapsorpcijski laksativi
    U pitanju su izrazito jaki laksativi. Deluju na način da izazivaju ulazak vode ili blokadu apsorpcije vode pa stolica postaje mekana. Zapravo, ovakva sredstva izazivaju stanje proliva. To su npr. ricinusovo ulje, krotonovo ulje i dr

    Senozidi A i B
    Senozidi A i B jesu antrahinonski glikozidi iz lišća i ploda biljke sene (Cassia angustifolia). Sena se iz Indije, preko Arabije proširila do istočne Afrike, odakle su je egipatski trgovci proširili Evropom. Od davnina je opisivana kao sredstvo koje izvrsno čisti i otklanja lenjost donjeg dela trbuha jer “otapa” sve što sustigne.
    Senozidi se u digestivnom sistemu razgrađuju na antrahinone koji se apsorbuju u tankom crevu da bi se opet izlučili na sluznici kolona gde zajedno sa neapsorbovanim delom leka deluju kao hemijski laksativi. Zbog toga laksativni efekat nastupa tek nakon 6 do 10 sati. Kod primene senozida boja mokraće je smeđa ako je urin kiseo, a crvena ako je urin bazan. Senozidi mogu uzrokovati kolitis i hiperemiju male zdjelice. Stoga se ne preporučuju bilo kakvi preparati na bazi sene da se daju trudnicama, tokom menstruacije, i pri upalnim procesima karličnih organa. Katkada uzrokuju grčeve i stoga se ne smeju davati deci. Senozidi obično dolaze u obliku ekstrakata iz lišća ili ploda sene. Takvi ekstrakti sadrže različite količine senozida pa se stoga moraju biološki standardizovati. Senozidi A i B se primenjuje u svrhu pražnjenja creva pre radioloških pregleda digestivnog i mokraćno-polnog sistema, scintigrafije celog tela, pre kolonoskopije i rektoskopije te pri zatvoru. Dolaze u obliku sirupa sa ekstraktima sene i u obliku čaja (gde je lišće ili plod sene monodroga ili mešavina).

    Glicerol
    Glicerol se primenjuje kao laksativ, a deluje osmotski, tako da izvlači vodu u lumen creva iz okolnih tkiva. Sadržaj creva time postaje mekši i crevna funkcija biva olakšana. Dostupan je u obliku tečnosti ili čepića, za rektalnu upotrebu. Takav laksativ može pomoći u više situacija: kada je potrebno razviti normalnu crevnu funkciju nakon perioda loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, zatim u pripremi za pregled ili operaciju, pre porođaja, u periodu od par dana nakon porođaja i može pomoći kod konstipacije često uzrokovane drugim lekovima (narkoanalgetici, antidepresivi, antikonvulzivi, blokatori kalcijumovih kanala).
    Neke nuspojave pri njegovoj upotrebi mogu biti nelagoda u trbuhu, grčevi, gasovi. Treba uzeti u obzir i mogućnost alergijskih reakcija. Lokalna primena biće kontraindikovana kod medicinskih problema poput apendicitisa i rektalnog krvarenja nepoznatog uzroka.

    Bisakodil
    Bisakodil je hemijski i farmakološki srodan fenolftaleinu, ali mu je delovanje 10 do 20 puta potentnije. U tankom crevu se resorbuje i nakon biotransformacije izlučuje u tanko crevo preko žuči. Dakako, izlučuje se u obliku glukuronida pa se ne može iznova apsorbovati te stoga prelazi u debelo crevo gde se pod uticajem bakterijske flore iznova oslobađa bisakodil. On deluje na sluznicu podstičući peristaltiku creva.
    Zbog tako dugog puta do mesta delovanja delovanje mu počinje tek za 6 do 12 sati, ali ako se primeni u obliku čepića tada delovanje započinje mnogo brže – za pola sata do sat vremena.
    Tokom primene mogu se pojaviti tegobe u trbuhu, uključujući grčeve i bol u trbuhu. Zapažen je i proliv.

    preuzeto sa farmaceuti.com
  • jasmina95
    Amater
    Amater
    Postovi: 105
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Problemi sa probavom

    od jasmina95 » pre 11 godine

    čak ga povezuju sa Kronovom bolešću (i senu).
    :shock: hm,ovo mi je prosto neverovatno. Procitala sam 3 miliona stranica na internetu i svuda piše da laneno seme pomaže u prevenciji raka debelog creva (kao i mnogih drugih vrsta raka) i raznih crevnih infekcija,a ti mi kažeš da se povezuje sa Kronovom bolešću (što je,koliko ja znam,crevna infekcija).Nema šanse. Za senu ok,znam da nije zdrava i da konzumiranjem sene nastaje problem još veći nego ranije,uverila sam se u to,zato sam i tragala za sigugrnim a bezbednim rešenjem i voilà! - laneno seme! Zdravo,bezbedno,preporučljivo! Pomaže u lečenju mnogih bolesti,kao i u prevenciji istih i jako je poželjno svakodnevno konzumiranje! Smatram da ne preterujem,ujutro popijem tu tečnost i za doručak jednu kašiku pomešam sa žitaricama i to je to...Stolica redovna,sve ok. Nekad dodam i u ručak ako imam jogurt ili nešto u šta mogu da umešam semenke. Mislim da ne preterujem i da nema opasnosti. :?
Odgovori 13 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: zabzab i 12 gostiju