Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Moderator » pre 7 godine

    @dasi1985 - Kava je situacija? Pretpostavljam da si u međuvremenu odradio dodatne pretrage. Kičma jeste povezana sa želucem a i ostalim organima, međutim u najvećem broju slučajeva ona je kolataralna šteta a ne izazivač problema. Jednostavno, postura se prilagođava neprijatnost kojoj je telo izloženo a tu je obično problem sa vagus nervom koji bude uklješten, prignječen i slično...
  • nikolasarajevo
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 7 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od nikolasarajevo » pre 7 godine

    Ako moze neko da mi da neki savjet imam 30 godina i hh koja je ustanovljena uz zeludac pomjeren u lijevu stranu. Stomak mi je ko balon naduvan i imam non stop kao neku kuglu ispod lijevog rebra koja me pritisce otezava mi disanje ali i bas utice na krvni pritisak i puls vise je izrazeno u stojecem polozaju nego lezecem jer tad vise me pritisce dali od tog nadutog stomaka ili cega vec ne znam ni ja. Bio sam kod kardiologa i rekao mi da je sa srcem sve uredu tako da vise i ne znam sta da radim. Imam stalno podrigivanje i kruljenje u gornjem dijelu stomaka ali i pulsiranje i zeludca i cijelog tijela zbog toga. Ako ima neko neki savjet da se rijesim ovih muka. Hvala unaprijed. Pozdrav iz Istocnog Sarajeva :-)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Moderator » pre 7 godine

    Ćao Nikola,

    Po opisu koji navodiš liči na baš dobro pomeren želudac. Da li imaš nekoga u okruženju ko se bavi nameštanjem želuca? Takođe, možeš da probaš sa više manjih obroka u toku dana i jutarnjim lakim masiranjem nadutog dela ukoso desno. Masiranje treba da bude prijatno i da traje 3 do 5 minuta. Posle takvog masiranja trebalo bi da osetiš olakšanje. Takođe, pogledaj vežbe za jačanje mišića stomaka na prvoj strani - jaki mišići sprečavaju HH da se previše pomera a i želudac da beži.

    Pozd.
  • nikolasarajevo
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 7 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od nikolasarajevo » pre 7 godine

    Hvala puno na odgovoru. Pokusao sam sa namjestanjem i sve bude ok dok se ne pojavi nadutost koja sve poremeti. Najvise me brine skok krvnog pritiska i pulsa a i nedostatak daha(dali to bas moze izazvati ovo stanje sa pomjeranjem) i sve se desava nezavisno koju hranu da jedem . Pokusat cu sa vjezbama redovno. Hvala puno na savjetima
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Moderator » pre 7 godine

    Budući da si prošao kardiološki pregled i da je srce ok - onda je problem u želucu i gasovima (lako moguće i u debelom crevu). Dakle, veća količina gasova podigne dijafragmu, koja pritisne srce - praktično oduzme mu deo prostora. Da bi se to kompenzovalo, srce počne ubrzano da radi a pritisak je još jedan pratilac ovog stanja (delimično i psihološki jer ko voli da mu se odjednom "iz čista mira" ubrza srčani rad - većina odmah u glavi pravi različite "scenarije" šta je u pitanju).
    Dakle, rešenje je u izboru namirnica koje neće stvarati gasove (to je toliko individualna stvar i sa njom moraš da eksperimentišeš), zatim, kada su simptomi baš izraženi, uzimanju sredstvar za smanjenje gasova (Espumisan npr.). A kao odlična stvar pokazala se i yoga vežba za izbacivanje viška gasova iz creva.

  • nikolasarajevo
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 7 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od nikolasarajevo » pre 7 godine

    Hvala puno pokusat cu sa svim sto ste mi predlozili nadam se poboljsanju :-)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1914
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Debeliccka » pre 7 godine

    Ova vežba deluje fantastično! :)
    A takođe, bar meni tako izgleda, deluje da je samo položaj stopala razlikuje od vežbe za lumbalnu kičmu koju npr ja moram da radim zbog svojih kičmenih dijagnoza i tegoba). Kod ovakvih vežbi za kičmu stopala su podignuta tj usmerena prema plafonu a ostalo deluje skoro isto.
    (A svakako sam kandidat i za vežbe za smanjenje gasova ili recimo nervozna creva... )
    Slika

    5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dasi1985
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 13
    Pridružio se: pre 7 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od dasi1985 » pre 6 godine

    [quote=Moderator post_id=478489 time=1489334840 user_id=3]
    @dasi1985 - Kava je situacija? Pretpostavljam da si u međuvremenu odradio dodatne pretrage. Kičma jeste povezana sa želucem a i ostalim organima, međutim u najvećem broju slučajeva ona je kolataralna šteta a ne izazivač problema. Jednostavno, postura se prilagođava neprijatnost kojoj je telo izloženo a tu je obično problem sa [url=https://www.dijeta.net/vagus-nerv/]vagus nervom [/url] koji bude uklješten, prignječen i slično...
    [/quote]

    Hvala na pitanju, u suštini ja sam manje više sanirao problem i vratio kilažu.Kao što reče Debeliccka ove vježbe su jako slične vježbama za lumbalni dio kičme, već nekoliko mjeseci radim jednom dnevno(pola sata),u početku sam išao kod fizijatra da me nauče vježbe i radio svako jutro i veče,sad sam smanjio na jednom dnevno.
    Ono što je pozitivno za vrijeme vježbi stomak već reaguje jer počinje da radi bolje.Mene u principu ubija kancelarija,pa se pored vježbi trudim da svaki dan predveče šetam jer mi fizijatri baš i ne preporučuju teretanu.Nisam odustao od čajeva iako pravim pauze ali najčešće pijem ujutru i naveče spoj hajdučke trave i kima u rifuzi.Odlična kombinacija za dobar rad stomaka.
    I da na kraju kupio sam knjigu o akupresuri. :D Zanimljiva je ta akupresura i akupunktura.Šteta što je kod nas još uvjek tabu tema. Prosto sam morao da istražim tu azijsku tehniku jer sam već pisao da mi je jedna starija baka pokazala kako da legnem na ruke(stavim raširene šake ispod zadnjice) i ležim tako dok ne utrnu ruke.Meni je ta tehnika imala odličan efekat jer bi se želudac skupljao i počinjao da radi u trenutku kada ruke trnu.I sada kada se prejedem (a sklon sam prejedanju) znam često da legnem na ruke.Tehnika je prosto odlična.
    Što se tiče ishrane jedem sve,jedino što se trudim da pijem jogurt i kefir češće, nekada kupim lan pa ubacujem u jogurt.Takođe đumbir mi se pokazao kao odličan za želudac,ja ga čak grickam sirovog uz malo meda.To naravno nije varijanta za čiraše.Ali sve u svemu na kraju mi se čini da mi vježbe najviše pomognu jer taj lumbalni dio kičme je itekako povezan za želucom.Eto toliko od mene za sada.Nadam se da sam nekome pomogao...
  • Siki2086
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 6 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Siki2086 » pre 6 godine

    Za početak veliko hvala moderatoru koji godinama pomaže ljudima na ovom forumu. Pročitao sam cijelu temu, vidim da su neki postovi još od prije nekoliko godina. Još malo pa će postati tinejdžeri. :D U mom selu bi rekli da je to "sevap" a siguran sam da postoji neko ko će to nagraditi onako kako bi trebalo. :)

    Pa i ja ću pitati za savjet, ali prvo bih morao opisati svoje stanje.
    Gastroenterološkim pregledom nakon par godina borbe sa aritmijama i još nekim zdravstvenim problemima ustanovljena mi je hijatus hernija (mala) i GERB.
    Prije nego što sam uopšte došao do gastroenterologa obišao sam brojne kardiologe (pa čak i uvažene kardiologe iz BG - neću ih imenovati), operisao sam sam krajnike jer su stalno oticali, pregledao sam skoro sve organe, otkrio da imam hroničnu upalu štitne žljezde itd, a pio sam razne terapije za razne bolesti a u stvari uzrok mog problema je bila i još uvijek je hijatus hernija GERB.

    Namještanjem želuca kod jedne bakice (6-7 tretmana po 1h) gotovo da sam se riješio aritmija, ali želudac i dalje nije na svom mjestu. Ne znam može li i vratiti nakon toliko godina lošeg položaja.... Tačno ispod grudne kosti a čini mi da tu baš i počinje želudac, veoma često mogu prilikom istezanja da čujem "pucketanja" ili čak prstom da to "pucketanje" izazovem a zuvk je najsličniji pucketanju zgoba na prstima. Poslednja gastroskopija od prije par mjeseci, kod novog ljekara, nije pokazala ništa a uzorak je pokazao da ima neki upalni proces i dali su mi pantoprazol.

    Jedan od mojih problema je i ravna kičma, pa ako predugo sjedim donji dio leđa zna da me zeza. Siguran sam da je to povezano i sa želucem. Ali nisam siguran koje vježbe bi bile dobre i za hh i za ravna leđa? Ako biste mi mogli reći nazive vježbi, ja bih ih potražio na YT ili otišao da mi se pokaže kako ih pravilno raditi.

    Inače sam smirena osoba, zadnjih godinu dana sam se preselio u drugu državu i ovde u uređenoj zemlji konačno imam svoj mir. Ali i dalje imam neke od ružnih simptoma za koje sam siguran da imaju neke veze od hh, a to su npr znojenje dlanova, tabana, povremeno zujanje u ušima, nelagoda pri ležanju na lijevoj strani (osim ujutru kad mi je želudac prazan), neugodan dah (iako su mi zubi zdravi), "žile" na ledjima između pleći i kučme su na dodir bolne, svaka 3mj kupujem nove patike jer ružno gazim itd...

    Nadam se da mi post nije predug, a imao sam namjeru da u jednom postu pokušam sve objasniti.

    Volio bih da čujem i Vaše mišljenje, šta činiti i šta raditi?
    Već neko vrijeme sam na dijetalnom režimu, pa i smršalo se ali i onako sam imao koju kilu viška. :)
    Eh da, imam 30 godina. :)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Moderator » pre 6 godine

    Ćao Siki i dobro nam došao!

    Pre svega - hvala na lepim rečima - eto, malo se trudimo, što se kaže, za doprinos zajednici :).

    A sada o tvojim problemima. Nemoj da se čudiš što imam podosta pitanja, ali odgovori na njih daju tačno usmerenje šta je najbolje raditi u tvom slučaju. Slobodno piši koliko god treba i šta misliš da je važno, a i ono što misliš da možda nije, ali si primetio.

    Počnimo od srca:
    - Pišeš da si imao aritmije par godina. Koliko godina? (razlikuje se recimo 2 god od 5 :)).
    - Kada su ti se javljale aritmije? Da li si primetio povezanost sa fizičkim naporom? Vežbanjem? Penjanjem uz stepenice? Ili su ti se dešavale recimo noću u ležećem položaju... ili možda ujutru... ili sve skupa - to molim te pojasni.
    - Koliko su vremenski u kontinuitetu trajale aritmije (minut, 5 minuta, sat, dva, deset sati, dva dana...) i kojeg su bile tipa: ubrzan srčani rad, usporen srčani rad, nepravilni otkucaji ili mix svega? Ukoliko si imao epizode aritmija tj. recimo imaš aritmije jedan dan pa onda sedam nemaš - koliki je bio razmak između epizoda?

    SAVET ZA DRUGE SA SLIČNIM PROBLEMIMA: Uvek potražite prvo mišljenje interniste, a tek onda kardiologa - ako to internista preporuči... neću da ulazim u duže pojašnjenje ove priče...

    Idemo dalje prema crevima: Kakva ti je situacija sa debelim crevom? Imaš li redovno pražnjenje? Da li imaš gasove? Da li ti je stolica normalno formirana? Ima li hrane koja ti ne prija i izaziva jaku potrebu za odlaskom u WC?

    Jetra i žučna kesa: Pretpostavljam da su OK... samo potvrdi da li ti je možda na UZu nađena presavijena žučna kesa ili žučna kesa sa talogom.

    Želudac: Osim gastroskopije da li si radio snimanje želuca barijumom? Koje veličine je hernija - obično se definiše po nekom voću tipa veći orah, manja mandarina i sl. Da li imaš podrigivanje? Štucanje? Da li nekada podriguješ kiseli sadržaj? Pretpostavljam da su ti odradili test na heliko i da je negativan...

    Na to da se nadovežem: Upala štitne žlezde da li je davala neki poremećaj hormona? Da li si radio status fT3, fT4 i možda TSH mada on i nije hormon štitne...

    Da li imaš problema povremnim kašljucanjem? Da li imaš povremeni problem sa glasnim žicama da teže pričaš? Da li imaš bilo kakvih problema sa sinusima?

    Eto, par pitanja - čisto da vidimo u kakvom si stanju :).

    Inače, ono pucketanje koje čuješ - najverovatnije je od grudne kosti - ona tako pucketa kada se ujutru protegnemo i to je sasvim ok... mada, evo ja sam se sada setio da se protegnem posle silnug kuckanja danas i pucketa poprilično :)

    Ravna kičma zna da pravi probleme i to je ono na šta bi trebao da obratiš pažnju i redovno vežbaš - za početak plivanje, a kada dobijem odgovore na gornja pitanja - onda i neke ciljane vežbe.

    Očekujem odgovore pa ćemo videti koji je najelegantniji način da rešiš probleme.

    Pozdrav,
    M
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Moderator » pre 6 godine

    Zaboravih jos da pitam, a da ne pravim edit: Kakvo ti je bilo psihološko stanje? Anksioznost, deprisija, možda panični poremećaj? Možda višak stresa? I da li si uzimao ili uzimaš neke lekove iz grupe anksiolitika ili antidepresiva?

    Koje su to ostale bolesti i koje si terapije uzimao?

    Pozd
    M
  • Siki2086
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 6 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Siki2086 » pre 6 godine

    Pokušaću da odgovorim na pitanja, ali i da dodam po nešto. Možda još nekome bude od koristi, da neki od simpotma sigurno pokazuju da nešto sa želucem nije ok. :)

    Aritmije sam imao od sredine 2010 do kraja 2015, skoro 5 godina. Bile su svakodnevne i holter ekg je pokazao, kako kad, ali od 150 do 200 u toku dana. Najviše je bilo ekstrasistola ali i još jedne vrste, koje ne mogu da se sjetim a nalaze nemam kod sebe. U principu jedne sam osjećao a druge je holter utvrdio. Pokušaću da opišem osjećaj: srce kao da zastaje te onda jako udari nekoliko puta i nastavi sa normalnim radom. Taj odjećaj je bio najčešći kod mojih aritmija a rijeđe sam osjećao da kad jako udari jednom ili par puta, zastane pa nastavi sa normalnim radom. Tad sam znao osjećati kao da srce lupa negdje ispod mojih lijevih rebara a bliže sredini stomaka. Recimo ako bih potrčao znao bih osjetiti taj "preskok", nekad kad bih ustao nakon sjedenja znao sam osjećati kao da lupa u predjelu stomaka tj želudca itd. Ali sve je to 95% nestalo nakon namještanja želudca. Čak bakica što je namještala tvrdila je da ne može da opipa puls mog želudca. Sad, kad legnem na ravno, ja mogu da osjetim da je pulsiranje negdje na 3 prsta iznad pupka.

    Što se tiče debelog crijeva, tu je sad načešće sve ok - trudim se da što više poštujem preporuke za GERB i HH koje sam našao na vašem sajtu. Kad ne poštujem preporuke onda zna biti problematično. :D Pražnjenje je gotovo svakodnevno, nekad se desi da ne bude dan, dva al onda jedan dan bude veseo i firno formiran :D Najcesce je fino formirana stolica, dok kad sam imao aritmije to nije bio slučaj. Ne prija mi pasulj, al ga i ne volim tako da to nije problem. Najviše mi odgovara čvrsta hrana. Ako supa nije domaća nije baš da mi prija. Začine koje koriste Njemci nije baš da podnosim.

    UZ abdomna je pokazao da je sve ok, osim što je jetra bila blago uvećana na pregledu al nemam pojma u kakvom je stanju sad.

    Snimanje barijumom? Nisam siguran da li sam to radio jer ne znam šta je to :D ali na poslednjoj gastroskopiji su mi dali da popijem nešto "bijelo" a na predhodnim nisam ništa pio. Na 1.gastroskopiji otkrivena je manja hh, malo gastritisa i upala, te GERB . Na 2. manja hh i gerb, (potom je usljedilo namjestanje zeluca od 5-6 tretmana) dok na 3. sa tim nekim bijelim kontrakstom doktor ništa nije vidio - (ovo sam radio u DE, gdje sad i zivim) ali uzorak iz zeludca je pokazao odredjenu upalu i dali su mi controloc tj pantoprazol. Veličinu hh ne znam, ali naša doktorka (koja je radila prve dvije gastroskopije) je rekla da "to nije za operaciju i da je malena i da ljudi sa tim žive". Ne mogu da se pomirim sa tim da "treba" sa hh da živim "normalno".

    Svi hormoni su bili u granicama normale, samo je UZ pokazao da postoji hronična upala, po nekim ožiljcima koji su ostali. Dobio sam Letrox, pola doze od najmanje tablete. Da napomenem da sam svaki pregled od UZ srca, abdomena. štitne radio najmanje kod 2 ljekara. Osim kardioloških, kardiologa sam obišao desetak. Npr prof Dr Miodrag Grujić - specijalista za aritmije (ako je imenovanje dozvoljeno) rekao je ljudi sa aritmijama koje ja imam žive normalno.

    Trenutno moj naveći problem je vraćanje sadržaja iz želudca, noću to najviše zna da mi se desi. Sad kako sam smršao, trudm se jesti disciplinovano i spavam na dva jastuka te je mnogo bolje, ali i dalje zna po nekad da se desi to vraćanje sadržaja. U zavisnosti od hrane koju jedem zna da bude kiselo, al trudim se da ne jedem ništa što mi izaziva kiselinu. Mada uvijek se otkrije nešto novo... Od toga vraćanja mi je grlo hronično upaljeno, nekad više nekad manje a rijetko da nije. Od te upale (kad je jača) se osjećam umorno, kao da isisava svu moju energiju. Smrad da ne spominjem. Ja bih se sam od sebe razveo, ali sreća pa me draga neda. :D

    Sa sinusima znam da imam problrema baš onda kad i sa grlom tj kad je upaljeno. Kao da imaju neki pritisak, ne znam kako bih to nazvao i opisao.

    Što se tiče opisanog pucketanja, zna to da bude od grudne kosti, ali ovo drugo nisam siguran da li potiče od nje. Pokušaću opisati zašto to mislim, u liniji poslednjih rebara a tačno na sredini stomaka pritiskom prstima mogu po nekad da izazovem pa čak i osjetim to "pucketanje". Možda je hh. Ne znam...

    Što se tiče vježbanja, za sad idem u teretanu ali isključivo šetam ili brzo hodam na traci dok uspon podesim na skoro navjeći nivo. Vikedom gledam da šetam po nekim usponima, brdima ili sl. samo ne baš da je suviše strmo. :D Ne znam zašto ali sam si zamislio da na taj način uz pravilno disanje mogu da vježbam stomačne mišiće (nemojte se smijati ako griješim), steknem kondiciju i skidam kile. :)

    Psihološko stanje je dobro, čak bih rekao i odlično za uslove života pod kojim sam bio doskoro. Po prirodi sam pozitivac, ali bilo je momenata kad sam u slučaju da mi u saoobraćaju auto izleti osjećao sam se kao da mi se želudac diže. Nekima srce brže lupa u takvim situacijama, a meni očito sve ide u stomak.

    Potrudio sam se da što detaljnije i bolje napišem ovo sve, ako nisam uspio izvinite al već više od sat vremena kuckam na tastaturi. :)


    Edit: zaboravih napomenuti da su podrigivanje kao i gasovi...na žalost prisutni u većoj mjeri nego što bih ja to želio... Naručito nakon dužeg sjedenja....
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od Moderator » pre 6 godine

    - Poslata PP - Previše elemenata koji ukazuju na drugu vrstu poremećaja... -
  • creativewin
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 6 godine

    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

    od creativewin » pre 6 godine

    Mogu li dobiti PP o "poremecaju" koji ima Siki2086, s'obzirom da imamo identicne simptome. Ima postavite ovde na forumu, jer masa ljudi je sa slicnim tegobama. Pozdrav..
Odgovori 389 postova

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju