Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Ishrana tokom praznika.....
  • lilit

    Ishrana tokom praznika.....

    od lilit » pre 16 godine

    Pripremio: Goran Perko, dr.med.

    Božić je simbol mira i nade, najsvečaniji od svih kršćanskih blagdana, pa ga tako želimo i proslaviti – tjednima prije vrijedne domaćice počinju peći mirisave medenjake i druge kolačiće, kuhaju se i peku brojne slane i slatke delicije kako bi naš blagdanski stol bio što bogatiji i raskošniji... U tom obilju mirisa i okusa teško je ostati dosljedan i ne prejedati se...Slijedećih nekoliko savjeta vam može biti od pomoći da prevladate blagdanska iskušenja:


    • Jedite! To znači da ne preskačete obroke, jer kad se izgladnjujemo, puno više pojedemo za vrijeme blagdanskog ručka ili večere. Isto tako, prije svečanih obiteljskih okupljanja preporučuju se mali obroci s proteinima i vlaknima – jaje na tostu ili jogurt i voće mogu biti dragocjena pomoć u izbjegavanju prejedanja.
    • Posebnu pažnju je potrebno obratiti na pripravu blagdanske hrane. Preporučuje se smanjiti količinu kalorija gdje god to možemo. To praktično znači da prednost dajemo suhim kolačićima bez slatkih, čokoladnih krema, kao i voćnim kolačima. Umjesto hrskave pečene korice, jedite pureće bijelo meso bez kože, koje se također može pripraviti kao ukusan i hranjiv lagani obrok. To vrijedi i za druga pečenja. Uz puricu se kod nas tradicionalno jedu mlinci. I dalje možete uživati u mlincima, ali oni ne moraju plivati u masnoći, sasvim su ukusni i ako reducirate količinu masnoće. Za izradu francuske salate koristite light majonezu i vrhnje. Za pripravu kolača smanjite količinu šećera iz originalnog recepta ili koristite fruktozu – ima istu kalorijsku vrijednost kao i bijeli šećer ali je slađa pa je potrebna upola manja količina. Još jedna velika prednost fruktoze je ta što ne izaziva nagli rast, a zatim nagli pad glukoze u krvi, pa nećemo osjetiti želju za još jednim kolačem nakon pojedenog.
    • Uživajte! Kad proslava započne budite izbirljivi, uživajte u slasnim zalogajčićima hrane koju jedete samo nekoliko puta godišnje, a odolite onoj hrani koja je i inače sastavni dio vaše prehrane
    • Uravnotežite svoj blagdanski tanjur! Ne zaboravite izvore proteina i vlakana kao što su račići i integralni krekeri ili kruh i voće
    • Još jedan dobar savjet je neka blagdanski stol obiluje povrćem. Što više vrsta svježih salata, kao i kuhanog povrća, djeluju vrlo dekorativno, a što je još važnije povrće je bogato vlaknima koja doprinose razvoju osjećaja sitosti. Isto tako ono obiluje vitaminima i mineralima te doprinosi detoksikaciji organizma u vrijeme kada jedemo više masnog i slatkog. Antioksidansi iz povrća pružaju potporu i našem imunološkom sustavu koji također može biti oslabljen tijekom blagdanskog prejedanja.
    • Prošećite! Jednom kad ste se poslužili slasticama s blagdanskog stola, odmaknite se, porazgovarajte s prijateljima. Na taj način ne samo da ćete se družiti s prijateljima, nego ćete i usporiti svoj ritam hranjenja
    • Uživajte u bezalkoholnim pićima i vodi, na taj način ćete ostati rehidrirani i izbjeći ćete dodatni unos kalorija u obliku alkoholnih pića
    • Zabavite se! Ne dozvolite da vam hrana bude jedini oblik zabave tijekom blagdana. Plešite ili izađite u šetnju s obitelji i prijateljima, grudajte se, radite snješka....
    • Krećite se! Ako ste vi na praznicima, ne znači da je i vaša uobičajena tjelesna aktivnost na odmoru! Brzo hodajte, trčite, kližite, iznajmite bicikl. Potrošite te suvišne kalorije, ne dozvolite da se gomilaju.


    Bit Božića je davanje i primanje – u prvom redu ljubavi i topline, a darovi za najbliže bi trebali biti od srca i po mogućnosti da ih sami izradite – neki zgodan stih, ručno izrađena čestitka ili neka figurica anđela u koju ćete utkati svoju ljubav i pozitivnu energiju. Zaboravite predblagdansko ludovanje po shoping centrima i preskupe materijalne poklone, pretjerivanje u hrani i piću – to nije duh Božića. U toplini svog doma oko okićenog drvca zajedno sa svojim najdražima u miru i blagoslovu proslavite dolazak na svijet djeteta Spasitelja.

    izvor
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Ishrana tokom praznika.....

    od Misha79 » pre 13 godine

    Kako izbeći zimsko gojenje

    Zimi najčešće dolazi do povećanja telesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a usled suženog izbora svežih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija. O svim ovim stvarima treba misliti na vreme. Kilogrami se vrlo lako dobiju, ali ne mogu se skinuti na brzinu u maju ili junu... Kako zaobići zamke obilnih zimskih obroka govori Slavica Matić, dipl. dijetetičar-nutricionista.

    Ukoliko prilagodimo ishranu godišnjem dobu lakše ćemo podneti visoke odnosno niske temperature. Leti biramo namirnice koje hlade organizam, suprotno tome zimi su nam potrebne namirnice koje će nas ugrejati i pomoći da na neki način steknemo otpornost prema hladnoći.
    Ukoliko osluškujemo svoj organizam onda ćemo i sami primetiti da u letnjem periodu posežemo za jednom vrstom hrane a zimi za drugom.
    Svako godišnje doba prate određene pojave. Zimi najčešće dolazi do povećanja telesne težine, javljaju se respiratorne infekcije a usled suženog izbora svežih namirnica može doći i do deficita određenih hranljivih materija. O svim ovim stvarima treba misliti na vreme. Kilogrami se vrlo lako dobiju, ali ne mogu se skinuti na brzinu u maju ili junu kada obično kreće priprema za more i briga o tome kako ćemo izgledati u kupaćem kostimu. Isto tako imunitet treba ojačati na vreme kako bi organizam spremno dočekao nalet virusa i bakterija.

    Slika

    Zamke usled kojih dolazi do povećanja telesne težine:

    Zimski period karakteriše veliki broj slava i proslava gde se konzumiraju veće količine hrane i alkoholnih pića. Organizam se opterećuje velikom količinom masti životinjskog porekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju.

    Savet:

    Ne odlaziti na ovakvu vrstu skupova gladnog stomaka (neki ne jedu ceo dan jer se čuvaju za slavu!?) Popiti čašu obične ili mineralne vode pre obroka. Voditi računa o količini. Veći deo tanjira ispuniti svežom salatom a preostali deo ostalim namirnicama. Izbegavati tzv. kalorijske bombe kao što je ruska salata, gibanice, masna mesa. Obratiti pažnju na količinu alkohola. Na primer, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina a dva za muškarce.
    Jesti polako, svesno, jer se za vreme razgovora najčešće ne obraća pažnja na količinu hrane koja se pojede. Izbegavati torte već se radije opredeliti za tzv. sitne kolače i zadržati se na 1-2 kolača.
    Nepravilno sproveden post može biti uzrok taloženja kilograma. Usled izbacivanja namirnica životinjskog porekla može se javiti povećan osećaj gladi, pa se uzimaju namirnice bogate ugljenim hidratima i biljnim mastima.
    Praktikovati izbalansiranu ishranu bogata proteinima biljnog porekla kao što su soja i ostale mahunarke, integralne žitarice, dovoljno svežeg voća i povrća.

    Slika

    Zamke zdravije ishrane

    I zdravije namirnice mogu sadržati dosta kalorija!!! Ništa se ne može uzimati u neograničenim količinama. Na primer jezgrasto voće jeste veoma zdravo, ali sto grama bilo kog jezgrastog voća sadrži preko 500 kcal a može se pojesti u jednom dahu!
    30 g dnevno ovog voća sasvim je dovoljno.

    Imunitet

    Unositi dovoljne količine vitamina C, beta karotina, cinka i omega tri masnih kiselina.
    Ukoliko je ishrana raznovrsna nisu potrebni suplementi.
    Iako je obično limun sinonim za vitamin C, ovaj vitamin se može uneti i putem drugih, pri tome jeftinijih namirnica.
    100 g limuna 40 mg vit. C
    prokelj 90 mg
    raštan 100 mg
    crveni kupus 55 mg
    ren 120 mg
    šipak 800 mg
    Koristiti začine koje greju: đumbir, cimet, karanfilić, anis.
    Čaj od đumbira izvrstan lek protiv prehlade, kao i čaj od anisa, koji je efikasan u slučaju kašlja.


    Izvor: http://www.zdravahrana.com
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Ishrana tokom praznika.....

    od Misha79 » pre 13 godine

    Zimski čuvari zdravlja

    Uz malo mašte i upoznavanja novih namirnica, lako je obogatiti zimski jelovnik i učiniti ga zdravim, ukusnim i hranjivim. Ulaskom u zimski period broj svežih namirnica na našim jelovnicima neminovno se smanjuje, a pijace kao da nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima.
    Prema nekim podacima svako od nas tokom zime prosečno dobije od 1 do 5 kg, a situacija poprima ozbiljnije razmere kada se razmotri da su izuzetno retki medju nama oni koji uspevaju da izgube novostečeno masno tkivo. U najcrnjoj varijanti ako prebrojimo sve svesno proživljene zime, vrlo lako ćemo se šokirati brojem kilograma smo dobili u prethodnih 10-godina.


    Slika

    Pametni se sada pitaju da li je moguće tokom zime održati vitku liniju. Uz malo mudrosti i mašte, odgovor je, naravno, potvrdan. Temelj ishrane čoveka čine žitarice, a iskonska snaga, postojanost i hranljivost žitarica posebno dolazi do izražaja zimi. Osim namirnica na koje smo prilično navikli (pirinač, testa, hleb, kačamak), postoje brojne zanimljive žitarice koje doprinose bogatstvu zimske trpeze. Pšenica, ječam, zob, heljda, proso fantastično obogaćuju topla kuvana jela, ali i hladne salate od povrća. Ukoliko do sada niste obavezno probajte kinou i amaranth. Ove semenke su krcate belančevinama, i nisu samo hranljive, već poseduju poseban ukus i krckavu teksturu. Ako je vaš izgovor malo vremena za pripremu zdravih obroka predlažemo kuskus - zrnca kuskusa dovoljno je preliti vrelom vodom, dodati prstohvat biljnog začina, par kapi maslinovog ulja, i gotov je ukusan i hranljivi prilog koji možete odmah poslužiti uz povrće, hladno meso, ribu.

    Slika

    Kombinacijom žitarica postiže se potpuni aminokiselinski profil, odnosno osigurava se unos svih esencijalnih aminokiselina. To je posebno važno za vegetarijance, ali i za sve one koji povremeno požele posni obrok. Neke takve tradicionalne kombinacije za mnoge su narode već vekovima osnovna hrana. U Brazilu se naprimer kombinuju pasulj i pirinač, a u Kini i Japanu pirinač i tofu, u Indiji pirinač i sočivo.

    Kuvani pasulj je tradicionalno zimsko jelo. Bilo da se odlučite za posnu varijantu variva ili za onu obogaćenu suvim rebarcima, ona predstavlja nezaobilazni svima omiljeni obrok tokom hladnih zimskih dana.

    Korenasto povrće dostupno je i tokom zimskih meseci. Koren peršuna, paštrnjak, luk, crna i bela repa odlični su u supama i varivima. U tipično zimska povrća ubrajaju se i kupus, brokoli, prokelj i kelj, grupa koja je posebno cenjena jer sadrži glukozinolate kojima se pripisuju antikarcinogena svojstva.


    Zima je period tokom kog posebno prijaju tople supe i variva. Postoji bezbroj maštovitih kombinacija povrća i žitarica, a uvek tek na kraju kuvanja dodajte malo hladno cedjenog maslinovog ulja, jer zima je vreme za uživanje u mladom maslinovom ulju!

    1. Budite fizički aktivni. Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje su aktivnije imaju jači imuni sistem jer telesna aktivnost može povećati broj imunoglobulina

    2. Hranite se pravlino. Za pravilan rad imunog sistema neophodni su cink, gvožđe, bakar, selen, vitamin A, B6, C i E, a većina supstanci nalazi se u voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima

    3. Uzimajte vitamine i minerale. Ako ponekad nemate vremena za kvalitetne i uravnotežene obroke, osigurajte se makar vitaminom C

    4. Opustite se! Hormoni stresa, koji se luče kao odgovor na stres, oslabljuju imunološki sistem. To može biti i ključno objašnjenje za brojna istraživanja koja su ustanovila da loša psihološka stanja poput stresa, potištenosti i žalosti slabe imuni sistem

    5. Pazite na varenje. Zanemarivanje zdravlja sistema za varenje znači i zanemarivanje zdravlja imunog sistema. "Dobre bakterije" u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorne su za celokupno zdravlje.

    Kod gripa i prehlade:
    - Pridržavajte se izbalansirane ishrane bogate voćem, povrćem, žitaricama i siromašne prostim šećerima i zasićenim mastima u svrhu pojačavanja imuniteta
    - Jedite više citrusa zbog njihovog bogatstva vitaminom C i bioflavonoidima
    - Povećajte unos hrane bogate cinkom koja uključuje spanać, pasulj, semenke bundeve
    - Povećajte unos hrane bogate selenom koja uključuje školjke, brazilske oraščiće i žitarice
    - Pijte dovoljne količine vode, svežih sokova od povrća i biljnih čajeva
    - Smanjite unos kofeina
    - Povećajte unos belog i crnog luka
    - Izbegavajte alkohol


    izvor: http://celulit.org
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju