Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
DESET ZAPOVEDI MRŠAVLJENJA
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    DESET ZAPOVEDI MRŠAVLJENJA

    od Misha79 » pre 13 godine

    DESET ZAPOVEDI MRŠAVLJENJA

    Deset zapovijedi koje je Mojsije donio sa svete gore Sinaja mogu vas ispravno voditi na vašem životnom putu. Vrlo slično, deset zapovijedi mršavljenja može vas voditi kroz vaše pokušaje mršavljenja i pokazati vam put do zdravijeg i sretnijeg načina
    života. Pomoći će vam da započnete i služit će vam kao smjernice u vašem osobnom putu do uspjeha.
    U vašem napredovanju, neke od deset zapovijedi mogu vam postati važnije od ostalih. To je sasvim u redu. Koristite ih za inspiraciju i motivaciju.


    1.VJERUJTE U SEBE

    Zatvorite oči i uzmite nekoliko tihih minuta da razmislite što vas je dovelo do ove točke u vašem životu. Razmislite o razlozima koji su vas doveli do toga da želite smršavjeti, a ne zašto to drugi žele. Ova odluka i jest u tome da sebe učinite sretnima, a ne druge.Pravu motivaciju možete naći samo u sebi.
    Možda želite imati više energije kako biste se konačno uputili s partnerom na vožnju biciklom ili vam je potrebna za održavanje tempa s djecom. Možda želite izbjeći zdravstvene probleme koji su zadesili vaše roditelje ili bližnje, a možda ste samo umorni od malodušja i želite se početi osjećati zadovoljnima. Koje god razloge pronašli, sve ih zapišite na komad papira.
    Držite svoju listu na mjestu gdje ćete je često viđati. Nalijepite je u kupaonici ili je pričvrstite na hladnjak. Napravite jednu kopiju za novčanik i jednu za posao. Čitajte je kad god imate slobodnog vremena. Ukoliko smislite nove razloge,dodajte i njih.
    Svaki put kad pogledate listu, potvrdite svoju odluku za mršavljenjem. Čestitajte si zbog odluke da budete dobri prema sebi. Zapamtite da ostavljate stare, nezdrave navike prošlosti i da stvarate novu budućnost za sebe. Jednom kada se odlučite osjećati bolje, živjeti sretnijim, zdravijim životom, i kada se odlučite brinuti za sebe jednako dobro kao što se brinete za druge, uspjet ćete. Vjerujte u sebe. Tisuće drugih pobijedilo je kilograme. I vi to možete!

    2. POSTAVITE PRAVILNE CILJEVE

    Ciljevi vas mogu održati motiviranima i usmjeriti vas pravilno - ako postavite one prave. Ali kako znati koje ciljeve postaviti i
    kako ih učiniti stvarnima? Prvo pravilo je započeti s malim. Postavite dnevne ili tjedne miniciljeve za promjenu nekih vidova svoga ponašanja koji stoje između vas i uspjeha u mršavljenju. To može biti nešto jednostavno kao što je grickanje kokica dok gledate televiziju, umjesto uobičajenog čipsa. Ili svakoga jutra voditi djecu u školu šetajući, umjesto automobilom.
    Kako ćete se osjećati sve bolje, prirodno će vam dolaziti inspiracija za uspostavu težih ciljeva. Možete odlučiti da se u potpunosti odreknete čipsa ili da povećate vrijeme dnevne šetnje s pola sata na sat dnevno. Dobro je unapređivati ciljeve kako ostvarujete sve veći napredak, ali osigurajte da budu što ostvarljiviji. Drugo pravilo postavljanja ciljeva je da ih zapišete. Kada ih vidite lijepo ispisane, gube na apstraktnosti i već se na neki način ozbiljuju. Imam prijateljicu koja piše svoje ciljeve na post-it blokiće i lijepi ih na ogledalo u kupaonici. Oni su prva stvar koju ugleda svakog jutra i oni je podsjećaju na njezine nove prioritete. Kako se god odlučili, držite svoje ciljeve ostvarivima i vidljivima. Zalijepite ih i promatrajte ih na djelu!

    3. JEDITE VIŠE

    Jedite više da biste smršavjeli? Svakako! Možete natrpati svoj tanjur slatkim, primamljivim, okrepljujućim voćem, živopisnim hrskavim povrćem, i zadovoljavajućim žitaricama. Mršavljenje ne znači glad ili preskakanje obroka, ili pak život samo na brdima salate i celera. Ne samo da možete jesti više, možete jesti i češće. Studije su pokazale da prebacivanje s dva do tri teška obroka na pet do šest zdravih miniobroka održava vaš metabolizam zdravim i omogućuje sagorijevanje kalorija. Ujedno drži vašu energetsku razinu visokom, tako da ste uvijek spremni za pokret. Učinite svoje obroke zanimljivim i poticajnim. Kušajte voće i povrće koje niste nikad ranije kušali. Mnogi supermarketi imaju ponudu egzotičnih proizvoda poput azijskih krušaka, klementina, kelja i sličnog. Eksperimentirajte s biljkama, začinima, aromatiziranim octima i ostalim dodacima koji daju divnu boju i okus s malo masnoće i kalorija.Hrana nije neprijatelj kad pokušavate smršavjeti. Ona je vaš saveznik. Odaberite mudro, i postat ćete tanji, zdraviji i nabijeni energijom.

    4. JEDITE PAMETNO

    Više jedenja može vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve pri mršavljenju. Ali morate biti pametni. Prelijete li svoju predivnu salatu za ručak punomasnim preljevom, ona više nije tako divna. Premažete li roladu od integralnog brašna maslacem, ona više nije u zdravoj kategoriji nego u onoj ne-tako-zdravoj. Najjednostavniji i najbrži način da naučite kako jesti pametno
    jest da vodite dnevnik prehrane. U malu bilježnicu zapišite točno kada, što i koliko jedete. Je li riba kuhana ili pržena? Jedete li kuglicu sladoleda, dvije ili tri? Je li vaš kuhani krumpir preliven nemasnim jogurtom, maslacem ili slatkim vrhnjem?
    Mogli biste se iznenaditi koliko se vaše poimanje toga što i koliko jedete razlikuje od onoga što uistinu ulazi u vaša usta. Možda nikad niste shvatili koliko šaka bombončića dohvatite tijekom dana iz svoje uredske posude za bombone. Ili da boca kole koju pijete uz ručak nije više jedna nego dvije. Ili da je vaša uobičajena porcija ribe tri puta veća nego što bi trebala biti. Sve se te dodatne kalorije hvataju.
    Naučite prepoznavati veličine porcija. Važite i mjerite hranu sve dok ne naučite kako porcija izgleda. Uvijek čitajte etikete na
    proizvodima. Bit ćete zapanjeni odakle sve kalorije izviru. Pametno jedenje nije jedenje dosadnih neukusnih obroka - ili
    nejedenje uopće. Pametno je jedenje samo kad ste gladni, odabir zdrave hrane i kontroliranje porcija. Ono je svjesnost razloga jedenja. Ono je vezano uz ispravnu prehranu vašeg tijela i osjećaja zadovoljstva samim sobom.

    5. POKRENITE SE

    Aktivni životni stil izrazito je važan za svakoga, bez obzira želi li ili ne želi smršavjeti. Studije su pokazale da oni koji redovito vježbaju naginju dužem životu i osjećaju samozadovoljstva od onih koji se nikad ne miču s kauča. Razmislite o ljudima koje poznajete. Veće su mogućnosti da oni koji izlaze i redovito se kreću imaju više energije i vitalnosti od onih koji to ne čine.
    Ukoliko ste voljni odmah krenuti s programom tjelovježbe, osnovna je stvar da krenete polako. Pet minuta nečeg tako jednostavnog kao što je šetnja dovoljno je za početak, posebno ukoliko ste bili neaktivni. Svakog tjedna povećavajte vrijeme šetnje za pet minuta, dok ne dođete na 45 do 60 minuta najmanje 5 dana u tjednu.
    To ne znači da trebate provesti sve vrijeme na steperu. Postoji pregršt aerobnih aktivnosti. Izbor je na vama! Isprašite svoj stari bicikl s 10 brzina i iziđite na vožnju. Odigrajte nekoliko partija tenisa ili se upišite na vodeni aerobik u lokalnom sportsko-rekreativnom centru. Pronađite aktivnost u kojoj uživate. Na taj ćete način vjerojatnije zadržati zanimanje. Također, pokušajte mijenjati rutinu tjelovježbe da vam ne bi postalo dosadno. Ako vozite sobni bicikl 45 minuta ponedjeljkom, utorkom odšećite u šumu. Ili za promjenu scenarija postavite bicikl u dvorište. S vremena na vrijeme, bacite se na neku aktivnost koju nikada ranije niste probali, kao što je planinarenje, vožnja skateboardom, ili tai chi. I nemojte previdjeti male stvari koje mogu poboljšati vaše zdravlje i kondiciju - a i sagorjeti nešto suvišnih kalorija. Umjesto vozikanja ukrug po parkiralištu supermarketa ostavite auto uz sam kraj. Očistite garažu, pograbljajte lišće, ili izvjesite rublje vani radije nego da ga strpate u sušilicu. S vremenom, aktivnost i tjelovježba postat će prirodan, čak i ugodan dio vašeg života. Imajte vjere i pokušajte.

    6.IZGRADITE MIŠIĆE

    Dok vam aerobne vježbe ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju kondiciju, trening snage je taj koji gradi mišiće. To je važno, jer što više mišića imate to će vaše tijelo lakše sagorijevati kalorije. I još nešto, mišići sagaraju kalorije čak i kada sklupčani u kauču čitate knjigu. Ne možete zamisliti sebe kako idete u teretanu i raspitujete se gdje je soba s utezima? Učinite jednostavan ali učinkovit mišićni trening-program u svom vlastitom domu koristeći se ručnim utezima ili čak bocama šampona. Ipak, možda ćete željeti konzultirati osobnog trenera, koji vas može naučiti rutini kao i pravilnoj formi.
    Serije od 15 do 20 minuta 2 ili 3 dana tjedno, sav su mišićni trening koji vam je potreban da izgradite mišiće i razvijete glađu i čvršću pojavu. Vidjet ćete rezultate već za 6 do 8 tjedana. Osjećat ćete se jačima i samopouzdanijima. Odjeća će vam pristajati bolje. Vaš trbuh će biti ravniji; ramena i noge ljepše oblikovani.Stoga samo naprijed s dizanjem! Voljet ćete ono što ćete vidjeti - i kako ćete se osjećati.

    7. OSIGURAJTE SE OD PREŽDERAVANJA

    Ako ste skloni lumpanju, nemojte se brinuti. Možete tomu stati na kraj i preuzeti kontrolu nad svojim prehrambenim navikama. Ali prvo morate razumjeti zašto se to događa. Što je uzrok vašem prežderavanju? Za neke je uzrok stres, usamljenost, ljutnja ili tuga. Za druge je to večera vani s prijateljima ili jednostavno dobar provod na tulumu. Čitanje svoga dnevnika prehrane može vam pomoći da prepoznate i predvidite emocije ili situacije koje vas vode k prežderavanju.
    Sa svijesti o tome na što »pucate«, možete izbjeći te situacije i pronaći druge, neprehrambene izvore ugode. Ukoliko osjećate da krećete prema prežderavanju ili se uhvatite usred jednog, još ga uvijek možete zaustaviti. Jednostavno otiđite
    - ostavite sve kako jest i izađite iz kuće. Žurna šetnja po susjedstvu daje vam vrijeme da razmislite što vas tjera da želite jesti. Jednom kada se opet vratite kući, imat ćete novo viđenje situacije i možda shvatite da niste zainteresirani za jelo.
    Sigurno će biti situacija kada ćete morati popustiti napadu lascivne gladi, recimo za čokoladnim sladoledom s lješnjacima, i tada neće biti drugog izbora nego si brzo pomoći nabavkom istog. Ali, moram vas opomenuti, ne odmah cijele kutije. Stavite si malo u zdjelicu a ostalo vratite u hladnjak. Tek se tada elegantno prepustite uživanju u sladoledu. Neka se svaka žlica rastapa u vašim ustima, i naplavi vaše jezične pupoljke. Kad se dogodi najgore, tj. prepustite se cjelonoćnoj orgiji s
    hranom, nemojte se poslije još ubijati grizodušjem. Prihvatite što se dogodilo i hrabro jurnite naprijed. Nema se smisla maltretirati što ste taj put zabrljali. Pametnije vam je da sljedeću tjelovježbu produljite pola sata, i da budete posebno pažljivi glede hrane cijeli idući tjedan.

    8. NAGOVORITE SE NA MRŠAVLJENJE

    Ako je neka osoba u programu mršavljenja dobra, tada osoba s partnerom mora biti još bolja, zar ne? U najvećem broju slučajeva, odgovor bi bio - da. Partner može biti motivator, osoba od povjerenja, pozitivan primjer. On vas može nagovoriti da nataknete obuću za trčanje i krenete u šetnju radije nego da trulite u naslonjaču pred televizorom ili ispunjavate svoje vrijeme nekim sličnim, gubitničkim radnjama. Pažljivo će saslušati vaše priznanje o gutanju cijele vrećice čokoladnih kolačića, a onda predložiti da to poslijepodne odete odigrati partiju tenisa. Dakle, hoćete li napokon unovačiti nekoga da vam pomogne boriti se protiv kilograma? Za izbor najboljega potrebno vam je samo zrno zdravog razuma i povjerenje u vlastite instinkte. Ako upadnete u nevolje svaki put kad u vaš ured dostave pizzu i tome slično, zamolite kolegu odmah do vas da vam bude partner u borbi protiv tog iskušenja. Ako trebate nekoga da vas digne u 6 ujutro radi tjelovježbe, možda je najbolji izbor vaš bračni partner.Nema nikoga kući s vama da obavlja posao pijetla? Probajte na Internetu. Na toj mreži postoje sve moguće vrste chat roomova na temu mršavljenja, uključujući i one povezane s web stranicama organizacija kao što su Weight Watchers i Jenny Craig. Kad budete sigurni da ste našli partnera u mršavljenju, recite mu što očekujete. Tražite li moralnu potporu? Partnera za tjelovježbu? Rame za plakanje kad stvari krenu po zlu? Svoje želje i potrebe izložite kratko i jasno. To je jedini način da vam partner bude u mogućnosti pomoći.

    9. OLAKŠAJTE SI MOTIVACIJU

    Dok ste još svježi u procesu mršavljenja, lako se osjećati motivirano. I zaista, pojava prvih rezultata diže nas na sedmo nebo. No, nakon nekog vremena, i u programu mršavljenja entuzijazam počne venuti. Možda se uhvatite u razmišljanju: »Dovraga, pa neće mi jedna krafna naškoditi!« Ili vam tjelovježba ide sve više na živce - uzima vam previše vremena, ili je naprosto dosadna. Ili ste možda u naporima dosegli vrh a niste gubili više od pola kilograma tjedno.
    I što učiniti kad se umorite od mršavljenja? Obnoviti motivaciju, eto što! Sastavite listu razloga zašto želite smršavjeti, i imajte pred očima istinsku svrhu pothvata. Prisjetite se koliko ste težili kad ste tek krenuli s likvidacijom masnoće, i zabilježite koliko ste kilograma dosad izgubili. Izračunajte koliko ste povisili minutažu svog plivanja, trčanja ili šetnje. Čestitajte si na dosadašnjem dobro obavljenom poslu, i uskladite nove ciljeve s dosadašnjim postignućima, da bi vas doveli na onu rajsku težinu koju toliko želite. Lijepo ih popišite i stavite na što vidljivije mjesto. Ako u posljednje vrijeme niste izgubili ništa na težini, pokušajte otkriti razlog zastoju. Možda te prošvercane krafne i propuštena tjelovježba imaju neke veze s neuspjehom. Ali, ako ste bili odani svom programu tjelovježbe i zdrave prehrane, razlog se možda krije u slabijem sagorijevanju kalorija zbog vaše smanjene težine. Tijelo teško 70 kilograma sagorijeva manje kalorija od tijela teškog 85
    kilograma. U tom ćete slučaju morati ponešto smanjiti unos kalorija, ili vježbati nešto duže da kompenzirate razliku. Imajte na umu da svatko dotakne svoj plafon dok mršavi, pa je pad motivacije nešto sasvim normalno. Trik je u tome da sami sebe
    morate nadmudriti u takvoj situaciji i nastaviti dalje. Dospjeli ste predaleko za odustajanje. Tješite se da je sat prije svitanja najcrnji.

    10. NAGRADITE SE

    Sigurno se sjećate kad ste kao dijete kući donijeli svjedodžbu s odličnim ocjenama? Znali ste da će vam te krasne ocjene donijeti roditeljsko odobravanje i nagradu, i radovali ste se unaprijed hvalospjevima vašem marljivom učenju. Nešto novca od bake i djeda isto tako nije bio loš popratni efekt. Svi mi volimo biti pohvaljeni za ono što činimo dobro. Ta istina vrijedi i kad je riječ o uspješnom mršavljenju i kad je riječ o petici iz matematike.
    Neke od najljepših nagrada koje ćete dobiti doći će od drugih. Ali još su važnije one koje poklanjate sami sebi. Sjećate li se prve zapovijedi mršavljenja, »Vjerujte u sebe«? Kada postanete svjesni svakog dosegnutog cilja na svom putovanju do idealne težine, dajete počast predanosti i napornom radu koji ste uložili u kreaciju jednog novog, zdravijeg životnog stila. Vjerujte mi, nije potrebno iscrpljujuće čekati samo one megaciljeve tipa: »Nemam više 30 viška!«, da biste se radovali.
    Neka programska sitnica, kao što je dodavanje kilometra više vašoj dnevnoj šetnji ili udaranje sedmodnevnog veta na pommes frites može biti itekakav razlog za slavlje. Dakle, samo naprijed! Uzmite slobodan dan. Otiđite u kupovinu. Počastite se manikurom. Kupite kartu za nogometnu utakmicu. Napravite nešto što zaista volite, ali obično za to nemate vremena.
    Nagradite li se za dobro obavljen posao, obnavljate vjeru u sebe. Recite si kako ste silno ponosni na sve što ste ostvarili. To
    će vas natjerati da želite još više, i da vidite koliko daleko možete stići. I u odgovaranju na takve izazove krije se sva punina života.

    izvor: knjiga Anne Alexander -OPREZ S MASNOĆOM
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
  • mila_usa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: DESET ZAPOVEDI MRŠAVLJENJA

    od mila_usa » pre 11 godine

    podpisujem....jako dobar clanak ...
    Success is Journey not Destination
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju