Da li ste znali ?
  • Boba R.
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 33
    Pridružio se: pre 12 godine

    Da li ste znali ?

    od Boba R. » pre 10 godine

    Evo nekoliko dodatnih stvari koje ce vam pomoci da sagorite kalorije:

    1.Ljuta papricica
    Kada je jedete u dovoljnoj kolicini ona je prava termogena hrana, tada se vasa telesna temperatura povecava i zapravo mozete da osetite kako se znojite. Ako se hranite zdravo onda dodavanjem papricica pospesujete sposobnost vaseg tela da spreci nagomilavanje masti. Ljute papricice sadrze veoma mali broj kalorija tako da kada ih uzimate u velikim kolicinama one ne dodaju mnogo vise energije u vasoj ishrani. Kapsaicin je supstanca koja je odgovorna za ljut ukus nekih vrsta papricica i to je, ustvari, aktivan sastojak za ubrzani rad metabolizma i povecanu potrosnju masti. Kapsaicin deluje tako sto podize nivo norepinefrina, hemijske supstance u mozgu koja ubrzava srcanu frekvenciju, oslobadjanje glukoze i protoka krvi u misicima, a takodje ublazava osecaj gladi i samim tim i unos hrane.

    2.Cimet
    Pomaze u kontroli masti u telu tako sto pozitivno deluje na telesni odgovor na insulin i tako pomaze da se sagore masti u telu sto predstavlja dva pozeljna efekta kada pokusavate da oslabite.
    1.Cimet povecava dotok insulina do celija misicnog tkiva sto dovodi do izgradnje misica kod fizicki aktivnih ljudi, ali ne i do talozenja masti.
    2.Istrazivanja su pokazala da jedno jedinjenje koje se nalazi u cimetu podstice smanjenje masti u telu tako sto povecava sagorevanje glukoze unutar celija masti.
    Upravo iz tih razloga cimet se koristi kod mnogih sagorevaca masti + cimet ce poboljsati ukus vase hrane tako da imate dupli efekat.

    3.Djumbir
    Koren poznat po redukciji upalnih procesa u telu i po prevenciji mucnine moze da bude koristan i po redukciji masti u telu jer svez i sasusen djumbir ubrzava metabolizam, a pored toga on povecava proizvodnju mlecne kiseline u misicnim tkivima sto moze da stimulise oslobadjanje hormona rasta istovremeno sa povecavanom lipolizom tj. sagorevanjem masti.

    4.Kafa
    Moze da razbudi i vas kao i vas metabolizam, a kofein i stimulise mozdanu aktivnost i ima sposobnost da pozitivno utice na vasu fizicku sposobnost u teretani. Kafa je jedan od najvecih izvora antioksidanata - supstance koja pomaze da se neutralisu stetni slobodni radikali. Naravno kada ste na dijeta kafa bi trebalo da se konzumira bez mleka i secera.

    5.Zeleni caj
    Primarni sagorevac masti u zelenom caju pored kofeina je katekin epigalokatekin galat (EGCG) koji blokira enzim koji razgradjuje norepinefrin (ljuta papricica) i time efikasno ubrzava metabolizam. I kafein i EGCG imaju blago individualno dejstvo tako da skupi su dobri pokretaci sagorevanja masti.

    A sada hrana i pice bez koga bodibilderi, a i drugi sportisti ne mogu, a koja je takodje odlicna i pomaze sagorevanju masti uz ove pomenute:

    6.Jaja
    Ona pospesuju proces mrsavljenja, pojacavaju osecaj sitostii tako doprinose manjem unosu kalorija u toku dana. Jaja kada se jedu za dorucak pomazu da se smanji apetit i unos kalorija u periodu od 24h i, takodje, kada se jedu jaja gube se znatno vise kilogrami kao i masti u predelu stomaka! Pored toga protein u jajima sadrzi jedan od najboljih profila aminokiselina koji se nalazi u hrani tako da je ova hrana odlicna za izgradnju misica. Masti koje se nalaze u zumancetu pomazu da se uspori varenje, a time se smanjuje osecaj gladi i istovremeno pruza veliki broj korisnih dejstava.

    7.Ovsene pahuljice
    Ovakva vrsta dorucka moze da pomogne u redukciji nivoa masti zato sto sadrzi ugljene hidrate koji se sporo vare kao i veliku kolicinu vlakana kako bi se odrzao stabilan nivo insulina tokom citavog dana.

    8.Protein u prahu
    Cak i ako niste fan suplemenata trebalo bi da ukljucite protein u svom planu ishrane zato sto jedna merica pomesana sa vodom daje oko 25g proteina i oko 100 kalorija, a mali procenat masti i ugljenih hidrata + aminokiseline razgranatog lanca koje pomazu u izgradnji misica i smanjenju masnih naslaga.

    9.Hladna voda
    Jedna istrazivanja su pokazala da hladna voda moze znatno da ubrza metabolizam mada druge studije tvrde da termogeni efekti hladne vode nisu toliko znacajni, ali jedno je tacno: konzumiranje vece kolicine vode ima mnogih prednosti kao sto su odrzavanje hidriranog stanja organizma i tako se poboljsava energetski nivo organizma, takodje voda je neophodna za sagorevanje masti i ona doprinosi manjem ukupnom unosu kalorija. Preporuka je da se popije jedna casa hladne vode na prazan stomak tri puta u toku dana - prvu ujutru cim se probudite na prazan stomak i one dve kasnije u toku dana izmedju obroka, a takodje i da se pije sto cesce uz hranu. Znaci pijte sto vise vode!

    http://www.exyu-fitness.com/forum/vitam ... ste-znali/

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju