Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Voda: jednostavno neophodna
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Voda: jednostavno neophodna

    od lasata » pre 15 godine

    Morska voda sadrzi niz lekovitih supstanci poput silicijuma, joda, magnezijuma i ekstrakata algi koje kozi daju vlagu, pojacavaju cirkulaciju i deluju na razgradnju celulita i masnoca.
    Termalna voda je svaka izvorska voda koja pri izviranju ima temperaturu visu od 30 stepenic Celzijusa, a pri povrsini otapa razlicite minerale (cink i kalcijum) i njihove soli, ali i elemente u tragovima koji podsticu regeneraciju koze i deluju umirujuce na nju. Suvoj kozi vracaju prirodnu vlaznost i sprecavaju nastanak akni i bora.
    Obicna voda siri pore, a naizmenicno toplo-hladno tusiranje podstice cirkulacijiu i ucvrscuje tkivo.
    Voda i koza
    Unosenje vode u pravilnim razmacima ne cini samo da se osecate vec i da izgledate dobro. Voda koju pijete pomaze da vasa koza bude hidrirana iznutra. Medjutim, voda i spolja ima posebno blagotvoran uticaj na kozu. Cisti je, masira, ucvrscuje i pospesuje obnovu cvelija. Razlicite vode razlicito deluju na kozu.
    Voda i leto
    Znojenjem se leti, na suncu, ne gubi samo tecnost vec i vazni minerali. Osim tecnosti, vama je bitno da unosite i hranu bogatu vodom, antioksidansima i vitaminima A, C i E, pa i da napravite sopstveni jelovnik kako biste bili sigurni da cete uneti onoliko tecnosti koliko vam je neophodno da biste se sa letovanja vratili zadovoljni, preplanuli i zdravi. Paradajz sadrzi likopen, antioksidans koji stiti kozu, ali i 87% vode. Njegovo delovanje mozete uporediti sa kremom sa zastitnim faktorom 3. Kajsije spadaju u hranu bogatu vodom, ali i beta karotinom koji ubrzava tamnjenje puti i ogranicava stetno delovanje UV zraka. Ima ga i u drugom vocu i povrcu zuto-narandzaste ili tamnozelene boje, kao sto su dinja, sargarepa, paprika, persun. Kivi sadrzi najvise vitamina C, koji pojacava prirodnu odbranu organizma od oksidansnih agenasa, ucestvuje u obnavljanju tkiva i doprinosi elasticnosti koze. Kao i sredstva za zastitu od sunca, pazljivo treba odabrati i sredstva za hidrataciju i oporavak koze posle suncanja. Na kraju dana, posle tusiranja kada, nakon morskom, koza dobija i tretman obicnom vodom, neophodno je naneti deblji sloj hidrantnog mleka. Sredstva koja se koriste posle suncanja obogacena su materijama koje umiruju kozu nadrazenu suncem i daju joj prijatan osecaj svezine, a takodje sadrze i materija koje pomazu kozi a odrzi svoje odbrambene funkcije, sto znaci da je pripremaju za novi susret sa suncem bez ostecenja.
    Ako vase telo ne dobija dovoljnu kolicinu vode, to ce na vasu kozu uticati vise nego na druge organe. Voda pomaze u hidrataciji koze i cini je glatkijom, meksom, neznijom i otpornijom na bore.
    Dodatno sredstvo za svakodnevnu hidrataciju koze odnedavno se nalazi u 'kozmetickim vodicama' koje se nanose vise puta u toku dana. Temelje se na glicerinu, aloe veri, ekstraktima belog caja, secernim derivatima kukuruza koji stite povrsinski hidratantni sloj i ekstraktima kamilice. Sprej u trenutku otkloni osecaj zategnutosti, glavni simptom dehidrirane koze. Tokom intenzivnog kupanja i suncanja kozi je potrebno vratiti vlagu hidrantnim kremama koje su obogacene vitaminima A, C i E, u zavisnosti od tipa koze. Najvaznije u ocuvanju vlage jesu kreme koje 24-casovnim delovanjem obezbedjuju celijama optimalnu hidrataciju, imaju izolacionu funkciju zastitnog sloja koze i ogranicavaju delovanje vazdusnih varijacija. Ovakvi rezultati postali su moguci zbog povecanja proizvodnje lipida, cime ove, poboljsane formule ogranicavaju isparavanje vlage a dodatni silikon popunjava povrsinske 'neravnine'. Dehidriranost se osim na suncu, povecava i na vetru, ekstremnim temperaturama ili boravkom u prostorijama sa klima uredjajima.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Voda: jednostavno neophodna

    od Misha79 » pre 14 godine

    Voda život znači
    Voda je tečnost koja je često zanemarena namirnica. Pošto čini oko 65% ljudskog organizma, neophodan je njen stalno obnavljanje, jer svakodnevno dolazi do izlučivanja oko 1.5 do 2 litre,na vidljivi i ne vidljivi način(preko kože). Nedostatak vode posebno je vidljiv na koži.Voda održava našu kožu mekom, elastičnom i pre svega mladom Za optimalno funkcionisanje organizma neophodno je pravilno uzimanje tečnosti, posebno vode i osvežavajučih napitaka.
    Dnevna potreba je 35 grama vode na kilogram težine. Vodu treba uzimati između obroka, a ako je neophodno, posle, a ne pre i u toku jela. Uzimanje vode u toku jela slabi organizam i razređuje želudačnu kiselinu neophodnu za pravilno varenje hrane. Za regulaciju vode u organizmu važno je uzimati dovoljnu količinu soli, jer so vezuje vodu u organizmu. Odraslom čoveku prosečne težine neophodno je da sa hranom unese 3,5 g soli dnevno. Kako zadovoljiti potrebe
    Prirodna i čista voda postaje sve nedostupnija, pa da bi se zadovoljila dnevna potreba organizma, najčešće se poteže za negaziranom ili gaziranom mineralnom vodom u bocama, koja ne sadrži hlor, štetne materije i neželjene mikroorganizme, a bogata je mineralima. Izbor mineralne vode zavisi od ukusa, ali lekari savetuju uzimanje vode bez dodatka ugljen dioksida. Glavna mana flaširane vode, čak i ako potiče iz najčistijih izvora, je što ima veštački ukus, koji joj daje sama ambalaža. Sa tim ukusom u nju dospevaju i makromolekuli plastike. Zato se preporučuje voda iz česme, ali filtriranu što će smanjiti broj mikroorganizama u njoj. Jedan od načina struktuiranja je zaleđivanje i ponovno odleđivanje, uz odlivanje određene porcije vode u kojoj su se zadržale štetne materije. Drugi način, koji možda više odgovara mentalitetu savremenog čoveka, jeste se koriste impulsni magnetizatori, koji se jednostavno postave na slavinu i strukturišu vodu na isti način kao da je bila zaleđena i ponovo odleđena.
    Prirodna alternativa mineralnoj vodi i prirodnim nezašećerenim sokovima su voće i povrće, koje sadrži mnogo vode. Povrće koje je najbogatije vodom je krastavac, koji sadrži 96,8% vode, paradajiz - 92,9%, patlidžan - 92,6%, tikvice - 92,2% vode. Kada je reč o voću, najbogatija je lubenica sa 90,2%, jagode s 89,55, grejpfrut sa 89,0%, papaja sa 87,9% breskva sa 87,5% vode.
    Zašećerene napitke, kafu, crni čaj i alkohol, koji sadrže previše šećera, a malo ili nimalo hranjivih sastojaka, radi zadovoljavanja potrebe za vodom treba umereno dozirati. Oni imaju i diuretsko dejstvo, što znači da pospešuju izlučivanje tečnosti iz organizma. Pravilna i zdrava ishrana podrazumeva ograničeno, a po mogućnosti i potpuno odricanje ovih pića, kao i vrlo retko uzimanje mleka, čokolade, sladoleda i slatkiša. Ukoliko se pije kafa, treba je piti isključivo posle podne, čajevi treba da budu biljni, a mleko, čokoladu, sladoled i slatkiše uzimati na prazan želudac.
    Dehidratacija
    Nedovoljno unošenje vode postepeno i neprimetno menja metabolizam i dovodi do niza hroničnih degenerativnih promena tkiva i organa. Bolesti kao što su čir na želucu, visok pritisak, holesterol, artroza, alergije i astma mogu biti posledice konstantne dehidracije.
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju