Nega lica - prirodna kozmetika
  • Karolj

    Nega lica - prirodna kozmetika

    od Karolj » pre 16 godine

    Vrlo česta problematika, kako kod žena, tako i muškaraca. Evo nekoliko saveta:



    Bubuljice


    Poremećen rad lojnih žlezda doprinosi njihovoj nepopularnoj pojavi. Smatra se da bubuljice nije moguće izlečiti, već ih jednostavno uklonimo. Napravite sami ovu tinkturu. Uzima se 10 gr kamilice i potopite u razblažen alkohol i tako držite 8 dana u tamnom prostoru. Posle toga odvojite kamilicu, a losionom nekoliko puta mažite lice. Dobre su i maske od kvasca, banane, meda, krompira, pasulja.



    Mitiseri


    I mitiseri su pojava masne kože. Pojavljuju se najčešće na nosu, čelu, bradi, vratu, leđima. Uzmite losion od peršuna, tako što ćete potopiti 10 gr suvog lista peršuna u 150 gr 60 % alkohola i ovaj rastvor držite 6 dana na tamnom mestu, zatim procedite i dobićete zelenu tečnost. Sa dobijenim losionom losinirajte lice više puta u toku dana.




    Sredstvo za skupljanje kože od rastavića


    Za ovaj preparat potrebno je 20 gr tinkture rastavića, 80 gr destilovane vode, i 4 kapi etarskog ulja ruzmarina. Etarsko ulje ruzmarina rastvoriti u tinkturi rastavića i promućkati. Zatim dodati destilovanu vodu i još jednom promućkati. Ovaj adstrigens se koristi za čišćenje nečiste masne kože sa aknama, velikim porama i bubuljicama. Tampon vate se natopi u tečnost i njime se istrljaju mesta na kome se nalaze bubuljice i proširene pore.

    ( tinkture, kao i etarska ulja možete kupiti u apoteci, ili pak napravite sami - 100 gr 70 % alkohola i 5 gr litova rastavića - za tinkturu od rastavića )


    Tekst :

    Dušanka Savić - " Lek iz prirode 2 " 2007 god.
    Dragiša Milovanović - " Atlas lekovitog bilja " 2005 god.
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Dobri ti ovi saveti :23: .
  • Karolj

    od Karolj » pre 16 godine

    Fala, fala... :headbang:
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    :24:
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    Nega lica


    Tonik protiv proširenih pora
    Ukoliko imate vidno proširene pore, najbolje je da primenite obloge od kamilice. Dakle, prvo temeljno očistite kožu, a zatim nanesite tonik od kamilice. Za tonik su vam potrebne jedna filter kesica čaja od kamilice, jedna čaše vrele vode i dve kašike jabukovog sirćeta. Kesicu čaja prelijte vrelom vodom, pokrijte i ostavite da se ohladi. Uklonite kesicu i dodajte sirće, a zatim prelijte u sterilisanu flašicu. Tonik upotrebljavajte jednom nedeljno, a možete ga čuvati u frižideru.
    Kamilica će smiriti kožu i smanjiti proširene pore, a sirće uništava bakterije i prljavštinu.

    Bosiljak protiv bubuljica

    Bosiljak je efikasno sredstvo protiv bubuljica i nečiste kože. U litar ključale vode stavite dve kašike bosiljka, sačekajte nekoliko minuta, stavite peškir preko glave, a glavu iznad posude sa vodom i bosiljkom i udišite paru 15 minuta. Nakon što ste tako naparili lice, obrišite ga i nanesite uobičajenu hidratantnu kremu.

    Protiv umora
    Protiv umora, naduvenog lica i otečenih kapaka napravite masku od banane. Izgnječite bananu viljuškom i dobijeni pire nanesite na lice. Ostavite masku da deluje petnaest minuta. Uklonite masku pomoću vate i mlake vode. Još nešto: ako u masku od banane dodate sok od jednog limuna, dobićete odličan preparat za podmlađivanje kože.

    Led i limun za dekolte
    Redovnom masažom kockicama leda (sok od jednog limuna pomešajte s 2,5 dl vode i zamrznite u kockice) koža grudi i dekoltea će biti čvršća. Lagano masirajte kožu nekoliko minuta.

    Izvor
    Slika
  • VipStar23
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 16 godine

    od VipStar23 » pre 16 godine

    ok su vam saveti...ali sve to imate vec gotovo u vidu preparata....
    btw...ja sam uvek za proizvode brandiranih kozmetickih kuca....one znaju sta rade...ne bih ja to muckao nesto sam..iskreno i ne verujem u delotvornost home-made preparata....suvise je jednostavno...
  • jedna mala
    Amater
    Amater
    Postovi: 418
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jedna mala » pre 16 godine

    imate li neki savet za suvu kozu ?
  • VipStar23
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 16 godine

    od VipStar23 » pre 16 godine

    jedna mala napisao:imate li neki savet za suvu kozu ?

    \
    pokusaj sa nekom kolekcijom loreala, garniera, nivea-e...to je dosta pristupacno...ako imas vece finansijske mogucnosti , tu je uvek chanel, estee lauder, shiseido, elizabeth arden, biotherm, guinot, kanebo....

    licno bih ti preporucio prirodnu kozmetiku Dr. Hauschka...
  • Andrijana
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 13
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Andrijana » pre 16 godine

    Za piling lica

    Pomesati malo meda i secera i koristiti za piling lica jednom nedeljno, jako je dobar!!!
  • Tajci

    od Tajci » pre 16 godine

    Ovaj savet deluje jako jednostavan, ali verujte, vrlo je efikasan za odrzavanje ravnoteze vlage lica.

    Ne koristite peskir kad se umivate. Ostaviti da se voda na licu osusi.
    To je sve.
  • Pippi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Pippi » pre 16 godine

    Balsam za usne

    - pcelinji vosak
    - mirisno (etericno) ulje po izboru
    - kokosovo ulje
    - stara plasticna kutijica od grozdjane masti

    "Nastruzite" vosak u neku serpicu. Stavite na slabu vatru i sacekajte da vosak pocne da se pretvara u tecnost. Dodajte dve kasike kokosovog ulja u zagrejani vosak. Promesajte i sklonite sa vatre. Zatim dodajte par kapi nekog mirisljavog ulja (od ruze, lavande, cimeta...). Sipajte tecnost u kutijicu. Kada se ohladi, dobili ste sjajan balsam za usne!
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    Saveti su ok i ja ću dati svoj doprinos, ali molim drugare da kada daju neki recept da naglase za koji tip kože je.

    VipStar i ja uglavnom koristim kupovne proizvode, pronašla sam se u Nivei, koristim sve njihovo: za kosu, lice, telo,...ali nekad i lepota iz kuhinje ume da odradi svoj posao i tekako, naravno najbolje je otići prvo kod kozmetičara ili dermatologa da ti odredi tip kože i da osnovne savete pa onda možemo i sami a sve u skladu sa mogućnostima
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    jedna mala napisao:imate li neki savet za suvu kozu ?


    suva koža je tanka, siromašna masnoćom i vodom, stvara perut, lako se zacrveni, sklona je boranju, naročito oko očiju, i pusanju kapilara, s malim porama i veoma dobro podnosi šminku.

    Ovaj tip kože najbolje se čisti nekim blagim sredstvom specijalno namenjenim suvoj koži i to uveče obavezno, a po potrebi i u toku dana. Vrlo je važno da losion bude na bazi alkohola i da se izbegavaju sva sredstva koja sužavaju pore. Za čišćenje osetljivih delova oko očiju koriste se posebni preparati. Ovoj vrsti kože potrebno je stalno vlaženje preko dana, zbog toga u toku dana treba koristiti hidrantne kreme sa većim procentom masnoće. Noću se koristi hranljiva masna krema i antirid za kožu oko očiju i vrat. Poželjno je da se 1-2 puta nedeljno koriste stimulativne vlažne i masne maske. Piling bi trebalo obaviti barem jednom nedeljno.

    Nega lica počinje čišćenjem. Najčešće se koristi sapun za suvu kožu koji nakon upotreba treba dobro isprati mlakom vodom. Takođe, možete koristiti mleko, emulzije, pene, želee, kreme, ulja,...Nakon upotrebe nekog sredstva ispljuskajte lice prvo mlakom, pa zatim hladnom vodom i osušite ubrusom, ali ne trljajući već samo blago pritiskajući.
    krema za čišćenje: žumance dobro umutiti sa 1 kašikom jabukovog sirćeta i 1/2 kašičice šećera. Uz neprestano mešanje postepeno dodajte 8 kašika maslinovog ulja. Dobijenu kremu sipajte u teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

    Posle čišćenja i skidanja šminke koriste se losioni. Njime se odstranjuju ostaci sredstava za čišćenje, masnoće i prašine...
    losion od kamilice: skuvati blagu kamilicu i procediti je. Kad se rashladi, čaj sipati u flašicu iz koje će se upotrebljavati. Zatim dodati 2-3 zrnca hipergmangana i dobro promućkati. ovako pripremljen losion veoma je blag i pogodan za suvu i normalnu kožu. Rok upotrebe: nedelju dana nakon pripreme

    Sledeći korak je toniziranje koje zatvara pore, osvežava i stimuliše kožu.
    losion od breskve: sok od 1 breskve pomešati sa 1 kašikom mleka i malo rižine vode.
    losion od belog sleza: 50 listova i cvetova belog sleza kuva se u 1 lit.vode, procedi i ohladi. Losion koristiti ujutru i uveče, a možete koristiti i kao oblog za lice koji ublažava crvenilo - držati 20 min
    Voda u kojoj se kuvao spanač, praziluk, kupus ili šargarepa, kao i drugo povrće, može se koristiti kao losion za negu pre spavanja.

    Vlaženje kože je neophodno da bi se koži vratila potrebna vlažnost i ponovo uspostavio normalan kiselinski omotač koji predstavlja prirodnu zaštitu kože. Vlaženje se postiže i maskama, kao i korišćenjem hidratantnih krema.
    ružina voda: sveže ili osušene latice ruže preliti vrelom vodom
    čaj od ruzmarina: 50 gr ruzmarina staviti u 1 lit.prokuvane ili destiolvane vode i ostavi se da odstoji 1 dan, pa se procedi. Pomeša se sa ružinom vodom u razmeri 1:1

    Prilikom kupovine proizvoda obično kupujemo mleko za skidanje šminke, losion za uklanjanje ostataka nečistoća i tonik za osvežavanje i stezanje pora, međutim neki preparati sadrže sastojke za višestruku primenu zbog kojih je upotreba losiona suvišna ili upotrebom losiona nije potreban tonik. Zato pažljivo čitati deklaraciju i uputstvo.

    maske za suvu kožu:
    - ½ banane se ispasira i pomeša sa malo maslinovog ili badevmovog ulja. maska se nanosi na lice i vrat i ostavi da deluje 15 min a zatim ispere mlakom vodom
    - 2 manje šargarepe sitno izrendati i ostaviti da odstoje u šolji mleka najmanje 1 sat. dobijeni talog nanositi na lice i posle 10 min. isprati vodom
    - pivskom kvascu rastopljenom u vodi dodati malinovo ili bademovo ulje i po 1 kašičica meda i raženog brašna. Dobro ujednačenu masu naneti nalice i držati 20 minuta, skinuti mlakom vodom.

    piling
    - mekinje prelivene vodom kojima se dobro istrlja lice
    - smeša 1/4 kvasca i 2-3 kašičice jogurta, kada se masa stegne na licu istrlja se blagim pokertima i ispere
    - kvasac rastvoren u vodi uz dodatak pšeničnog griza, kada se stegne uklanja se trljanjem prstima
  • jedna mala
    Amater
    Amater
    Postovi: 418
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jedna mala » pre 16 godine

    hvala na ovim savetima :D
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    jedna mala napisao:imate li neki savet za suvu kozu ?


    Sličan slučaj sam ja. Suva dehidrirana koža...jedino rešenje - Eucerin. Nivea, garnier, vichy, avon, oriflame, afrodita, vitaskin...sve sam isprobala i sve mi odgovaraju samo neke 2-3 nedelje, posle toga odmah iritacije. Bila sam kod deramtologa i rekla mi je da probam medicinsku kozmetiku poput Eucerina ili Avenie (jedino je te dve preporučila) - prilično su skupe - Eucerin kreme oko 1100din,ali se meni isplati. Krema mi traje po 6-8 meseci a super mi bude koža..Takođe mi je dermatolog rekao da se od preteranog čišćenja koža upropaštava. Savet je glasio: mleko za lice samo kada se skida šminka, potom tonik, pa umivanje i krema...Ukoliko se ne koristi šminka umiti se mlakom vodom, pa posle ispljuskati hladnom lice da proradi cirkulacija, otapkati peškirom višak vode, pustiti da se osuši lice i po potrebi namazati kremom. Ako dozvoljavaju fin. mogućnosti bolje je kupiti papirne peškire za lice (one kao veliki tolet papir) i njima brisati lice, jer se na običnom peškiru posle par upotreba nakupljaju bakterije na vlagu..Eto otprilike nešto tako. :)
    Slika

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: _Debeljuca_ i 15 gostiju