Kosa
  • Koliko često perete kosu?

    Glasanje se završava pre 15 godine

    svaka 1-2 dana
    26
    54%
    svakih 3-5 dana
    18
    38%
    jednom nedeljno
    4
    8%
     
    Ukupno glasova: 48
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    Kosa

    od melisa » pre 16 godine

    Struktura kose

    * Kao koza i kosa kontinualno raste, prolazeci pritom kroz razlicite faze. Treba znati da deo kose koji vidimo je u stvari vec mrtav.
    * Stanice zaduzene za rast kose nalaze se u korenu vlasi, gde im je omogucena ishrana putem krvi. Vlasi kose se sastoje od keratina, iste supstance od koje su nacinjeni i nokti.
    * Svaka pojedina vlas se sastoji od sundjerastog unutrasnjeg dela i cvrsceg spoljnog omotaca. Na spoljnjem omotacu vlasi, nalaze se keratinske plocice koje se preklapaju kao crepovi na krovu.

    1. Vlas
    2. Medula
    3. Omotac
    4. Pokozica
    5. Lojna zlezda
    6. Koren
    7. Kvrzica
    8. Vrecica
    * Ako je kosa u dobrom stanju, plocice su u dobrom stanju i dobro prijanjaju jedna uz drugu. Ukoliko kosa nije negovana, plocice ne nalezu dobro, pa je kosa suva i nema sjaja.
    * Naglaseno isticanje suncu, mini-val, izbeljivanje, bojenje, susenje fenom, kao i delovanje centralnog grejanja isusuju kosu, te je lisavaju zivotno vazne prirodne vlage. Ako je ne skracujemo redovno, vlasi se kidaju i kosa cveta.
    * Uravnotezena ishrana, boravak na svezem vazduhu, redovno vezbanje i opste dobro zdravstveno stanje - sve ovo podsticajno deluje na rast kose. Vazan je i san, jer se tokom spavanja cirkulacija poboljsava, a time i ishrana korena kose.


    Tipovi kose


    MASNA KOSA


    * Masna kosa i koza, najcesce idu zajedno. Usled naglasenog lucenja lojnih zlezda u kozi glave, na vlasima se formira masan sloj. Vlasi postaju opustene, gube sjaj i deluju bezivotno.
    * Buduci da masnoca privlaci prasinu, kosu treba cesto prati, u nekim slucajevima i svakodnevno. Pri tome treba koristiti blage sampone da cestom upotrebom ne ostetimo kosu i kozu.
    * Nakon svakog pranja, prilikom zadnjeg ispiranja, preporucuje se u vodu staviti malo sirceta ili limunovog soka, kako bi se ponovo uspostavila prirodna kiselost.

    SUVA KOSA

    * O suvoj kosi govorimo kad lojne zlezde ne proizvode dovoljno loja koji "podmazuje" vlasi. Umesto da je meka i sjajna, kosa u ovom slucaju postaje krta, lomljiva, neelasticna, i na krjevima procveta.
    * Stanje suve kose pogorsavaju spoljnji uticaji kao sto su preterano izlaganje suncu, tretmani hemikalijama i cesto pranje kose.
    * Suvu kosu nije potrebno precesto prati. Energicna masaza koze glave, i upotreba raznih proizvoda za kondicioniranje moze izrazito popraviti stanje suve koze.

    NORMALNA KOSA

    * Normalna je kosa sjajna i zdrava, kao posledica dobrog zdravstvenog stanja i pazljive nege.
    * Za negu normalne kose dovoljan je blagi, neutralni sampon i pranje samo onda kada je kosa zaprljana.

    Kondicioniranje - za sve tipove kose

    * Glavni je cilj kondicioniranja ponovo uspostavljanje elektriciteta vlasi, i glacanje keratinskih plocica. Na taj nacin kosa postaje rastresitija i sjajnija.
    * Regeneratore treba pazljivo utrljati u teme, na opranu i ispranu kosu. Nakon nekoliko minuta trebamo je isprati, uz obilje mlake vode.
    * Regeneratori dubinskog delovanja, te ulja za kosu imaju za cilj negu ozbiljnije ostecene kose.
    * Ulje za kosu se primenjuje nakon pranja kose samponom.
    Izvor
    Poslednja izmena od melisa u 06 Feb 2008, 10:10, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    Nega kose: neke istine i zablude

    Svako, ne samo žene, voli da mu je kosa lepa i negovana. U vezi s negom kose postoje različita uverenja, neka tačna, a neka netačna - nije loše znati koja su koja, barem prema trenutnim saznanjima.

    Jedna od čestih priča jeste da feniranje isušuje kosu, i to je, nažalost, tačno. Ukoliko fen držite blizu glave, i vazduh koji izlazi iz njega je vreo, to nimalo neće prijati koži glave, a i vlas će biti isušena. Ukoliko baš ne možete bez fena, pokušajte da nakon pranja kosu prvo što duže tapkate mekim peškirom da bi se upila voda (trljanje peškirom, naročito žustro, može da ošteti vlasi), a zatim sačekajte još pet minuta, tako će još nešto vode ispariti iz vaše kose. Tek onda uključite fen, po mogućnosti, ne na najjače, i držite ga na dvadeset ili više centimetara od glave.

    Još jedno često uverenje jeste da od skraćivanja kosa jača i brže raste. Pa, neće rasti ništa brže, a neće uvek ni jačati. Međutim, time što će se odseći oštećeni krajevi kosa će svakako izgledati bolje - neće biti jača, ali će izgledati bolje. Isto je i ako je kosa suva; ako se uklone oštećeni delovi, kosa će izgledati bolje. Ukoliko se opredelite da kosu skratite na dva do tri centimetra dužine, vlasište će moći bolje da diše, i tada će kosa zaista postati zdravija.

    Farbanje i mini val oštećuju kosu: ne uvek. Kvalitetne farbe danas sadrže mnoge supstance koje neguju kosu. Ukoliko se postupa pravilno (prema uputstvu - najviše se odnosi na doziranje i na dužinu stajanja hemikalija na glavi) i ako se koriste kvalitetne farbe za kosu, kao i kvalitetne hemikalije za mini val, kosa neće biti oštećena - izuzev ako ste alergični na neki od sastojaka, što, s obzirom na njihov broj, uopšte nije nemoguće. Takođe, može se desiti, naročito ako se često farbate i eksperimentišete s različitim hemikalijama, da vam s vremenom organizam postane prezasićen pa da, u kombinaciji s opštim padom imuniteta, postanete alergični na nešto što vam nikad ranije nije smetalo (recimo - nema veze samo s kosom - sve je češća alergija na polen i kod onih koji nikad u decenijama dugom životu nisu bili alergični na njega).

    I još jedno uverenje: neki lekovi izazivaju opadanje kose. Ovo se može desiti prilikom produžene upotrebe antibiotika, antidepresiva, antikoagulanata, a kod nekih žena i ako uzimaju kontraceptivne pilule. Ukoliko vam se bilo šta od navedenog desi, konsultujte se s lekarom da vam možda promeni terapiju (što se kontraceptivnih pilula tiče, mogu se odabrati one s drugačijim procentom hormona). Ako je opadanje kose izazvano lekovima, trebalo bi da se kosa sama od sebe oporavi nakon šest meseci.

    Pripremila: Ivana Milaković Izvor
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    Nega kose


    Za sjajnu kosu
    U četiri šoljice tople vode sipajte jednu kašičicu meda. Ako imate svetlu kosu, u smesu možete da dodate i malo isceđenog limuna. Nakon što ste je oprali, prelijte smesu po kosi i nakon toga je osušite.

    Protiv opadanja kose
    Skuvajte šaku iseckanog svežeg bosiljka u pola litra vode i dobijenim tonikom svakog jutra masirajte kožu glave.

    Regenerator za kosu od meda
    Potrebne su dve šoljice meda, dve šoljice maslinovog ulja (dve kašike za normalnu kosu), prazna plastična flašica (može od starog šampona ili regeneratora). Izmešajte med i ulje u staroj flašici. Nanesite mešavinu pažljivo na svaki pramen i ostavite da odstoji najmanje dva sata. Nakon toga isperite kosu i osušite je.


    Izvor:Blic
    Slika
  • jedna mala
    Amater
    Amater
    Postovi: 418
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jedna mala » pre 16 godine

    ja imam jako suvu i kovrdzavu kosu tako da vecito imam problem sa njom i nikako da nadjem preparat za koju mogu da kazem da je super tek kad stavim 10 preparata oni izgleda da kazem normalno :cry:
  • ViA V.

    od ViA V. » pre 16 godine

    Ja mnogo cesto perem kosu - svaki drugi dan.
    Sad sam pronasla Nivein sampon i neki 'serum' ili sl. za sjaj plave kose.
    Odlican je! :)
    Slika Slika

    Kosa sija fenomenalno a i ovaj 'serum' istice plavu boju i prosvetljava kosu...
    Fe-no-me-nal-no!!! :013:
  • VipStar23
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 16 godine

    od VipStar23 » pre 16 godine

    loreal - elseve i cerutti 1881 shampoo and shower
  • uporna
    Amater
    Amater
    Postovi: 212
    Pridružio se: pre 16 godine

    od uporna » pre 16 godine

    pa ja perem leti svaki dan,zimi svaki drugi dan.koristim Tony and Guy preparate,a na svakih par meseci menjam za Professional(Wella) i jako sam zadovoljna.mada eto desilo mi se u nedelju proslu da sam zaboravila da kupim ostala bez,i kupila sam u apoteci lorealov crveni,za farbanu kosu,sampon,balzam i fenomenalnu masku. :009:
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Med i glina za jaku kosu

    Često se, zbog osciliranja nivoa hormona u organizmu ili promene godišnjih doba, dešava da pri češljanju veći broj vlasi ostaje na četki. Stručnjaci ipak kažu da tokom proleća i jeseni kosa opada više nego inače. Ipak, razloga za paniku nema, pravilnom negom možete da sprečite ovu pojavu i ojačate kosu.

    - Kod žena opadanje kose dodatno pojačava i često feniranje, farbanje i korišćenje hemijskih preparata za oblikovanje kose - objašnjava Dejan Ivanović, modni frizer. - Zato se preporučuje da preventivno utiču na ovaj problem, a ne da čekaju poslednji trenutak.

    Pravilna ishrana za zdravu kosu

    U mnogim namirnicama se nalaze sastojci koji deluju kao pravo blago za kosu. Važan je vitamin C, biotin (džigerica i kvasac), belančevine (ananas, šargarepa, sočivo) kao i cink (integralni proizvodi). Cink je neophodan za stvaranje i širenje kolagena, koji se vezuje ne samo za kožu glave već je značajan i za strukturu dlake. Na zdravlje kose utiče i pravilna ishrana. Pored proteina, koji izgrađuju vlasi, neophodni su minerali i vitamini, kao i hrana bogata materijama koje u biohemijskim procesima u organizmu za sebe vezuju slobodne radikale. Njima je bogato takozvano crveno voće: jagode, ribizle, borovnice, kao i zeleni čaj, koji možete naći u biljnim apotekama. Korisni su i sirevi, jer su bogati cistinom i cisteinom, aminokiselinama koje izgrađuju proteinsku strukturu vlasi. Posle dobrog jela nađite vremena i za odmor, jer je ustanovljeno da težak umni rad dovodi do pojačanog opadanja kose.

    Šampon
    Umutite dva žumanca i utrljajte u mokru kosu. Ostavite kratko da deluju i isperite.

    Farbanje
    Ukoliko se farbate, izbegavajte tokom ovog perioda često farbanje ili koristite farbe bez amonijaka.

    Piling za kosu
    Ako želite temeljno da očistite kosu od prljavštine i ostataka proizvoda za oblikovanje, ili da oživite boju kose, umasirajte glinu u kosu i isperite posle 15 minuta.

    Za ispiranje kose
    Tanka kosa: redovno je ispirajte sa šoljom hladnog čaja od žalfije.
    Za dugu kosu napravite: kašiku meda otopite u 1 l mlake vode i dodajte kašičicu jabukovog sirćeta. Mešavinu pažljivo nanesite na kosu i utrljajte u vlasište - čini kosu glatkom.
    Za suvu kosu: pomešajte 2 jaja sa 4 kašike maslinovog ulja i utrljajte u koren kose, posle 10 minuta isperite.

    Sprečite sede
    Da biste sprečili sede vlasi, redovno utrljavajte razblaženo jabukovo sirće. Za ispiranje izmiksajte 1/3 sirćeta i 2/3 mlake vode i kosu više ne ispirajte.

    Energetska kura sa alojom
    Podarite vašoj kosi jednom nedeljno pakovanje sa alojom: pomešajte 3 kašike maslinovog ili susamovog ulja, 2 kašike izgnječenog gela od aloje, 1 žumance i 5 kapi soka od limuna i nanesite na vlasište. Zavijte glavu u foliju i posle 20 min. isperite blagim šamponom. Zahteva manje vremena ako nakon pranja utrljate sok od aloje i sušite kao obično. Kosa ostaje zaštićena sve do vrhova i mnogo lakša za oblikovanje.

    Med protiv lomljive kose
    Pomešajte kašiku tečnog meda sa 1 žumancetom i ostavite 15 min.

    Preliv za intenzivniju boju
    Kamilica za svetliju kosu: plavu kosu ispirajte čajem od kamilice nakon pranja.

    Banana kroti kosu
    Pomešajte zrelu, izgnječenu bananu sa kašikom bademovog ulja i kašu nanesite na koren glave i isperite posle 15 minuta.

    Za ispiranje masne kose
    Ispiranje sa žalfijom sprečava stvaranje znoja: pomešajte 1 litar mlake vode sa 2 kašike jabukovog sirćeta i s jednom kapi ulja od žalfije. Ili prelijte 10 kašika sveže isceđenih listova nane sa litrom vode, zakuvajte i ostavite sat vremena. Ocedite i dodajte litar jabukovog sirćeta i time ispirajte kosu.

    Kvalitetan pribor
    Korišćenje jeftinih, plastičnih češljeva i četki slabog kvaliteta može da dovede do kidanja kose. Isto važi i za pranje isuviše jakim šamponom. Takvi šamponi isušuju kosu ostavljajući je suvom i grubom na dodir. Kada upotrebljavate balzam, pročešljajte kosu češljem s velikim zupcima kako biste ravnomerno rasporedili balzam po kosi (od korena do vrhova kose). Ne treba upotrebljavati češljeve sa oštrim zupcima niti četke sa oštrim vrhovima, jer se time nadražuje inače već oštećena koža na temenu.
  • ALEXANDRA92
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 16 godine

    od ALEXANDRA92 » pre 16 godine

    ja imam jedno pitanje da li znate neki dobar preparat za trajno ispravljanje kose,ali da nije mnogo skup?A da i nesto za bas,bas ostecenu kosu?
  • Angelina
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Angelina » pre 15 godine

    Aleksandra izgleda da imamo isti problem. Da ti kazem iskreno NE POSTOJI ni jedan preparat koji moze da ispravi kosu! Veruj mi isprobala sam 1001 i N I S T A! Kosu jedino mogu da isprave presa i dobar fen i cetka. Ali posto imas problem sa "ekstremno" ostecenom kosom vidim da to vec znas! :D Ne znam kakva ti je prirodna kosa, moja je talasasta i mislim da je to najruzniji tip kose koji postoji. Ali sta cu prihvatila sam to i vise se ne trudim da je ispravljam, tj retko,retko kad. Kosa mi je bila toliko ostecena da je to bilo strasno :cry: I resila sam da napokon prestanem da unistavam svoju kosu, :013: kupila sam Niveinu penu za kovrdze i talase, lepo operem kosu, stavim penu i pustim da se prirodno osusi, svaki pramen se lepo oblikuje i bude mi super! Ali ako BAS volis pravu kosu moj ti je savet da kupis dobar profesionalni fen, koji ne susi toplotom nego jacinom kojom duva, i veliku okruglu cetku od prirtodne dlake (imas sajt HERBA MARKET-a tamo imas sve). I u oba slucaja kupi ampule ELSEVE zute i stavljaj ih na kosu bar jednom nedeljno posle pranja i videces koliko ce ti oporaviti kosu za kratko vreme. Obavezno koristi i regenerator, ja ti preporucujem Panten i regenerator i sampon. SRECNO!
  • Angelina
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Angelina » pre 15 godine

    da, jedna ampula kosta 99din. A zasto ne probas da tvoju kosu ustas da ti bude kovrdzava a osisaj samo siske u stranu ili pravo i njih ispravljaj, imaces(u roku od par nedelja) i urednu frizuru i lepu, zdravu kosu!
  • ALEXANDRA92
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 16 godine

    od ALEXANDRA92 » pre 15 godine

    Angelina hvala ti puno;)Ja stvarno ne znam sta vise da radim s kosom,sad mi je jos gora nego pre nego sto sam pocela da peglam...sad i kad ispeglam o5 mi nije skroz ravna...a da i ja imam talasastu kosu,uzasnu;(A siske ne mogu da osisam,posto mi ne stoji i takoo;)tnx jos jednom...
  • CicibankA
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 15 godine

    od CicibankA » pre 15 godine

    Ja kao frizer cu se nadovezati samo na ove preparate za ispravljanje kose.. Sve to su zablude, nista ne moze ispraviti kosu dok se ne dohvatis fena i cetke, moze samo u nekim slucajevima blago da pomogne, a da ispravi samo tako nema sanse..

    Drugo, bilo kakve ampule uopste nisu zdrave, one trenutno pomazu, a samim tim i prodiru u strukturu dlake, dlaka se nakon nekog vremena prezasiti i samim tim postaje krta, lomljiva itd.. Znaci to je za izbegavanje!

    Za negu kose koristite kvalitetne sampone, balsame, pakovanja, bilo bi dobro da nekad i dubinski ocistite vlasi, a ostalo je sve bacanje para uzalud..
  • ALEXANDRA92
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 16 godine

    od ALEXANDRA92 » pre 15 godine

    CicibankA e posto si frizer,jel mozes da mi kazes da li ima neki tretman za ostecenu kosu ili tako nesto...?
  • krawica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 13
    Pridružio se: pre 15 godine

    od krawica » pre 15 godine

    da li mozete nesto da mi preporucite za satiranu kosu?
    prelepo mi stoji satirana kosa,ali sve brze i brze propada,krajevi pucaju,listaju,lome se...da se to ne bi videlo sisam se svako malo.to nije strasno jer mi kosa nenormalno brzo raste,ali ipak bih htela da je jos malo pustim,a to mi nikako ne polazi za rukom zbog silnih sisanja.
    o slabosti,majko gojaznosti...

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta