Glavna jela (samo recepti bez komentara)
  • Wannya
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 12
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od Wannya » pre 14 godine

    Tortilje a la Mexicana

    Potrebno:
    -1 Pakovanje Tortilja
    -1 Gotova urnebes salata(Do jaja npr.)
    -1 Pakovanje Ice Berg salatice
    -100-200g pecuraka(po zelji)
    -2 Pileca filea
    -2 glavice luka
    -Jedna ljuta papricica
    -Ljuti kecap
    -Aleva paprika(moze i ljuta)
    -Tomatino(isto po zelji ljuti :oops: )
    -300g Gaude(ili Trapista svejedno)

    Priprema:Iseckamo luk i stavimo da se dinsta na malo maslinovog ulja dok ne bude staklast.U medju vremenu iseckamo piletinu na duge tracice(oko 5 cm) i dodamo luku.Pustimo da se isprzi na jakoj vatri i kada je priblizno gotovo dodamo pecurke.Kada voda ispari i kada se sve skuva dodamo tomatino i 2-3 kasike kecapa malo aleve paprike i soli i papricicu...Pustimo da se malo zgusne jedno 10 min i nadev je gotov.Uzmemo tortilje i premazemo ih urnebes salatom pa na to stavimo liske ice berg salate.Na ovako spremljene tortilje stavimo fil i izrendamo kackavalj.Zatvorimo tortilje kao lepezicu pomocu cackalice.Pecemo 10-ak minuta na 220 stepeni.Na tople tortilje stavimo jos malo ice berg salate i to bi bilo to!
    Prijatno!
    Polako ali sigurno!
  • biljka
    Amater
    Amater
    Postovi: 185
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od biljka » pre 14 godine

    Kineski ćevap

    - 500 gr mlevenog mesa (junetina/svinjetina)
    - 1,5 dcl vode
    - 5 kašika brašna
    - 3 kašike ulja
    - 3 jajeta
    - 1 pr.za pecivo
    - sitno seckani peršunov list
    - sitno seckani češanj belog luka
    - so, biber, vegeta
    Sve sastojke pomešati u kompaktnu masu (malo je ređa ali ne brinite zgusne se posle) i obavezno ostaviti da odstoj par sati. Kašikom vaditi i peći u dubokom ulju.


    Londonski ćevap

    - 500 gr mlevenog mesa (junetina/svinjetina)
    - 500 gr kromira
    - 1 jaje
    - so, biber, vegeta
    - 2 češnja belog luka
    - 1 pr. za pecivo
    Krompir skuvati i ispasirati, pomešati sa ostalim s tim da se odvoje žumanca i belanca pa se u meso dodaju samo žumanca. Odmah se naprave ćevapčići i ostave na tacni prekrivenoj folijom par sati da odstoje. Posebno umutiti belanca pa ćevapčiće umakati u belanca, prezlu i peći na ulju.


    Šnicle na lovački način

    Šnicle od divljači ili junetine dobro istući, uvaljati ih prezle i kratko ih ispržiti u ulju. Posebno šerpu nauljiti pa slagati red isprženih šnicli, posoliti, pobiberiti posuti seckanim peršunovim lišćem, belim lukom, sl.alevom paprikom i prezlom ... pa tako dok se ima šnicli i završiti sa prezlom. Smesu preliti sa gotovom supom i ostaviti da krčka oko 15 minuta. Pred kraj dodati malo belog vina.


    Šnicle specijal

    Šnicle istući, posoliti, pobiberiti, na jednu polovinu staviti dosta sira trapista i origana, drugom polovinom šniclu poklopiti i još malo dotući krajeve da se sjedine. Šnicle uvaljati u kukuruzno brašno pa jaja i peći, gotove premazati pavlakom da korica omekša i ukrasiti sa izrendanim sirom.


    Piletina u kajmaku

    Skuvano pile odkostititi, meso slagati u podmazanu vatrostalnu činiju, posoliti, pobiberiti i povegetiti, prekriti svo meso tankim režnjevima hamburške slanine ili suvog vrata, zatim tankim listovima trapista ili kačkavalja i sve zaliti sa kajmakom u koji su prethodno umešana dva jajeta. Zapeći svega 20-tak minuta.
  • madam mim
    Amater
    Amater
    Postovi: 165
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od madam mim » pre 14 godine

    Marokanski tažin

    Sastojci
    • 700 grama jagnjetine bez kostiju (može i junetina)
    • 200 grama suvih šljiva
    • 1 glavica luka
    • 2 čena belog luka
    • 50 grama oguljenih badema
    • 1 mala kašika susama
    • komadić cimetove kore od 4 cm
    • 1/2 male kašike đumbira
    • 1/2 omota šafrana
    • 1 kašika šećera
    • 6 kašika maslinovog ulja
    Način pripreme
    Operite suve šljive i ostavite ih pola sata u mlakoj vodi. Zatim dodajte cimet i šećer i kuvajte 10 minuta. Po potrebi dolivajte vruću vodu da bi šljive bile stalno pokrivene.
    U Maroku se ovo jelo priprema u karakterističnoj zemljanoj posudi koja se zove tažin (ja ga spremam u vatrostalnoj, i super je). Propržite crni i beli luk sa 5 kašika ulja, pa dodajte đumbir i šafran. Meso narežite na kocke, dodajte luku i začinima i pržite neprekidno mešajući 10 minuta na visokoj temperaturi. Dodajte šljive sa sokom u kojem su se kuvale.
    Posolite, poklopite i stavite u rernu. Neka se peče sat i po u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U međuvremenu propržite bademe na ulju, izvadite ih, pa ispržite susam. To dodajte u gotovo jelo.
  • Siena
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od Siena » pre 14 godine

    Oso buko

    2 telece kolenice
    100gr.maslaca
    2kasicice kapra
    20gr.bibera(u zrnu-zeleni)
    malo soli(po ukusu)
    1 limun
    1/2l bujona
    1dcl belog vina
    1dcl ulja
    1 veza persuna
    200gr.kisele pavlake

    Kada kupujete telece kolenice,trazite da vam ih preseku na komade debljine oko 4cm.Poredjati ih na vrelo ulje da se peku,okrecuci ih na svaku stranu.Stavljajte maslac( na
    srz) svaki put kad ih okrenete.Kada meso dobije boju,dodati vino, bujon,biber,kapar i sok od limuna.Poklopiti i dinstati na tihoj vatri (ni manje ni vise) nego 2h!
    Na kraju izvaditi pazljivo meso i poredjati na ciniju za sluzenje ,a u sok od dinstanja umutiti pavlaku i preliti meso.Seckanim persunom zacinite na kraju.Sluzi se toplo.

    -nije tesko-
  • mirnisan
    Amater
    Amater
    Postovi: 266
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od mirnisan » pre 14 godine

    Lignje punjene gljivama

    Sastojci:
    1 kilogram lignji, 20 dekagrama vrganja,(mogu bilo koje gljive) manja glavica luka, peršin, sol, biber, maslinovo ulje, bijelo vino.
    Priprema:
    Lignje očistimo, a krakove narežemo na komadiće. Na ulju popržimo nasjeckane krakove, sitno narezane vrganje, luk, peršin, dodamo sol, biber i podlijevamo bijelim vinom. Kada krakovi malo omekšaju skinemo s vatre i pustimo da se ohladi. Ovim nadijevamo lignje i pečemo ih na roštilju,tavi ili u rerni. Ostatak nadjeva nastavimo dinstati uz dodatak paradaiza.
    Prilozi
    Kao prilog lignjama možemo servirati blitvu, kuhani ili prženi krompir.
    lignje možete preliti sa sledecim nadjevom -od sira ribanca, pinjola, sjemenki tikve, maslinovog ulja, maslina, bosiljka, kapara i slanih inćuna
    U sjecka stavimo sir (5 dag), zatim sjemenke i dolijevamo maslinovo ulje dok ne dobijemo gustu masu. Na kraju dodamo i ostale sastojke, očišćene zelene masline, inćune, kapare i bosiljak, i sve zajedno dobro usitnimo.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od dudank » pre 14 godine

    Njoke s biftekom u saftu

    Njoke:

    600 g očišćenog krompira, kuvanog u ljusci
    200 g brašna
    2 jajeta
    100 g najsitnije rendanog parmezana (ako je suvi iz kesice, dovoljno je i 50 g)
    rendani muskatni oraščić

    Pobrašnjenim rukama praviti kuglice od testa, spljoštiti viljuškom (cele ili presečene na pola), prohlađene ubacivati u kipuću osoljenu vodu, ocediti u đevđiru.

    Saft:

    korak 1: spremiti 600-900 g bifteka rezanog na deblje šnite (od oko 2,5 cm) – može i lepo svinjsko meso, samo da je deo koji može da se reže popreko: vrat, očišćena krmenadla, ruža od buta. Naliti vodom da ogrezne (najbolje u ekspres loncu), dodati nekoliko iseckanih čenova belog luka, vrlo malo vegete (ili soli i peršuna), vrlo malo mlevenog bibera (max pola kašičice), oko pola decilitra belog vina, i kuvati dok meso ne bude skroz meko udinstano. Ako se dinsta u običnoj poklopljenoj šerpi, po potrebi dolivati vode jer meso ne treba da se uprži, a taj saft se koristi dalje.

    korak 2: u malo vode probariti šaku najsitnije iseckanih pečuraka i pri kraju kuvanja dodati glavicu brokolija iskidanu na što manje ružice (drške i listiće iseckati i takođe dodati) i 5-6 velikih šargarepa isečenih na pola pa na dugačke rezance. Povrće treba da bude samo kratko probareno, ne da bljakne.
    Napomena: u originalni recept idu cukini (italijanske tikvice) iseckane u tanke polumesece, ali pošto se teško nalaze, probala sam s brokolijem i još je ukusnije... znači, može jedno ili drugo, a može i jedno i drugo.

    korak 3: zagrejati komad butera (veličine šibice, recimo), ubaciti dve ravne kašike brašna i odmah skloniti s ringle, dodati malo vode u kojoj se kuvalo povrće, promešati, vratiti na ringlu pa polako dodavati saft od mesa i još vode od povrća, dok se ne napravi skroz redak bešamel (otprilike kao krem-supa). Opciono: može da se doda i malčice mleka ili kašika-dve pavlake; originalni recept je bez mleka.

    korak 4: u saft ubaciti meso (koje bi trebalo da se raskokalo na „ružice“), dodati po potrebi još malo vegete/soli, još muskatnog oraščića, mleveni đumbir (lepo ide i beli biber), još malo vina po ukusu, još nekoliko sitno seckanih čenova belog luka, vratiti na ringlu da sve to probije još nekoliko ključeva, ubaciti na kraju pečurke i povrće, promešati i odmah skloniti. U tako vrelo narendati još malo parmezana ili mocarele. (Dovoljno je 50 g parmezana ili 100 grama mocarele, da ne preovlada miris sira.)

    Na servirane njoke u saftu pobacaju se listići sveže nane, u nedostatku nane može celer i peršun.
  • madam mim
    Amater
    Amater
    Postovi: 165
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od madam mim » pre 14 godine

    Kari od piletine

    Potrebno:
    75 gr putera
    1 - 1.5 kg pilećeg mesa (ja sam stavljala belo)
    1 kk semenki slačice
    2 glavice sitno seckanog crnog luka
    2 čena belog luka, takođe seckanog
    4 cm korena đumbira, oljuštenog i narendanog
    1 kk mlevenog kima
    1 kk čilija u prahu
    1 sk mlevenog korijandera (može bez)
    1 sk garam masale (indijski, začin, ima ga po nekim radnjama zdrave hrane)
    1 kk kurkume (turmeric, isto u radnjama sa zdravom hranom)
    pola kk soli
    3 sk sirćeta
    1 konzerva kokosovog mleka

    Postupak:
    Istopiti puter, dodati semenke slačice, poklopiti, pa kad počnu da pucketaju dodati na kockice isečeno meso. Kad je meso prženo, izvaditi i staviti sa strane. U ulje dodati crni luk, beli luk i đumbir, i pržiti na umerenoj vatri. Dok se prži, mešati povremeno, a u posebnoj posudi napraviti pastu od kima, čilija, korijandera, garam masale, kurkume, soli i sirćeta. Pastu umešati u luk, pa pržiti 8 minuta. Na kraju vratiti meso, dodati kokosovo mleko, i na sasvim laganoj vatri krčkati još 1 sat. Poslužiti sa piriničem, u koji ste tokom kuvanja dodali cvet jasmina (sušeni za čaj).
  • mica258
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 19
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od mica258 » pre 14 godine

    Rolat od mlevenog mesa i jaja
    Napomena: nisam ga dugo pravila, tako da ne mogu da se setim kolicine

    Kora: mleveno meso, 1-2 svezih jaja (u zavisnosti od kolicine mesa 0,5 ili 1 kg), manja glavica izrendanog crnog luka, malo prezle (da se dobije kompaktna masa), zacini po zelji (so, biber, vegeta). Sve sastojke umesiti. Parce folije podmazati uljem, uzeti deo pripremljene mase i razviti do debljine 0.5-1 cm. Duzina zavisi od posude u kojoj se pece.

    Punjenje: kuvana jaja, kajmak i sir (trapist ili neki slican), prsuta (u ndeostatku moze da posluzi i sunka ili neka salama).

    Na pripremljenu koru, staviti kajmak (na polovinu), zatim po duzini staviti kuvana jaja (1 traka jaja, i to na polovini namazane kore), na jaja staviti naseckanu prsutu i izrendan sir). Sve to urolati, i fino umotatati folijom. Peci 30-40 minuta na maskimalnoj temperaturi.

    Evo jos jednog recepta koji ja obozavam, a idealan je ako vam preostane makarona od prethodnog dana ili od rucka...

    Ja sam ga osmislila pa cu ga nazvati Micini zapeceni makaroni
    Vatrostalnu ciniju premazati uljem i dodati polovinu skuvanih i zacinjenih makarona, zatim dodati sitno seckanu salamu po izboru i nesto dimljeno (slanina, prsuta ili sta vec imate kod kuce) da pokrije makarone. Preko toga narendati sir Karavan ili neki drugi dimljeni (ako nemate, dobar je i trapist) pa dodati ostatak makarona. Na vrh dodati jos malo salame i prsute ili slanine i opet narendan sir.
    Umutiti kiselu pavlaku, jaje, jogurt i malo mleka i dodati malo vegete i origana ili bosiljka i zaltii makarone.
    Zapeci na maksimalnoj tempertauri 20-30 minuta.
    Za 6 dana, 2 kg manje...
    22. dan, jos 1.5 kg manje
    32. dan. 1 kg manje; do cilja jos samo o.5 kg
    37. dan, jos 1 kg manje... i dijeta gotova
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od lasata » pre 14 godine

    HUMUS (Liban)

    1/2 kg leblebija
    1/2 kasicice sode bikarbone
    5 cenova belog luka, prognjecena
    3/4 case soka od limuna
    1 kasicica soli
    1 casa tahina
    Za ukras:
    * pola kasicice kima * pola kasicice mlevene crvene paprike * pet kasika maslinovog ulja * isecene rotkvice * listovi persuna * cela zrna leblebije
    Potapanje leblebija: ocistiti ih pa ih potopiti deset casova da stoje u hladnoj vodi koja sadrzi cetvrtinu kasicice sode bikarbone, a zatim ga ponovo ocistiti.
    Kuvanje leblebija: Promeniti vodu, dodati cetvrtinu kaike sode bikarbone, sipati leblebije i staviti na jaku vatru sve dok se voda ne podigne i na povrsini se pojavi pena. Skinuti penu, smanjiti vatru pa ostaviti na njoj dva sata da se leblebija dobro skuva (da se lako gnjeci rukom).
    U pasiru samleti kuvana zrna leblebije i to dobro, pa pomesati sa prognjecenim belim lukom. Dodati tahin, dobro izmesati, usuti malo vode, ukoliko je smesa tvrda. Postepeno dolivati sok od limuna i dobro mesati sa smesom. Smesu procediti kroz finu cediljku kako bi se razdvojile gromuljice.
    Rasiriti masu na sud za posluzenje cije ivice treba da su izdignute. Ukrasiti tanjir zrnima leblebije, rotkvom, persunom i odozgo posuti korijander.
    Kolicina je dovoljna za pet osoba, a priprema traje petnaestak minuta.

    Tahin (tan) moze da se kupi gotov u prodavnicama zdrave hrane ali ja i njega pravim sama ovako:

    Tahin

    2 šolje susamovog semena
    ½ šolje biljnog ulja dobrog kvaliteta
    1/3 kašike soli
    Pržiti susamove semenke u plitkom sudu u rerni zagrejanoj na 175 stepeni 10 minuta. Pečena zrna sipati kašikom u mlin pa ih fino samleti. Pečena zrna dobro pomešati sa uljem i solju pa spremiti u sterilisanu staklenu teglu.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od lasata » pre 14 godine

    Piletina sa leblebijama

    Slika

    Potrebno: 4 pileća fileta (po 150gr), 4 čena belog luka, po veza peršuna i celera, 6 kašika ulja, sok i kora 1 limuna, so, biber ,glavica luka, 400gr skuvanih sirovih leblebija (naut), mali koren celera, 6 oljuštenih paradajza, 50 ml supe od kocke, kašićica origana...
    Meso oprati i prosušiti... Dva čena belog luka oljuštiti i iseckati, kao i začinsko bilje... Razmutiti 2 kašike ulja, beli luk, začinsko bilje, sok i koru limuna, so i biber... U tome marinirati meso preko noći... lseckati crni i ostatak belog luka... Ocediti skuvane lebelebije... Iseckati celer i paradajz... Propržiti crni i beli luk na 2 kašike ulja, dodati celer i paradajz i krčkati 8 minuta... Posoliti i pobiberiti... Naliti supom, dodati leblebije i kuvati 5 minuta... Začiniti origanom... Izvaditi meso iz marinade i ispržiti ga na 2 kašike ulja, sa obe strane... Servirati uz leblebije...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od lasata » pre 14 godine

    Felafel (salata sa leblebijama)

    Sastojci: 200gr leblebija (kuvanih), 1 velika glavica seckanog crnog luka, 2 cena sitno seckanog belog luka, 2 kasike prezli, 1 ulupano jaje, 1 kasika svežeg seckanog peršuna, malo kima u prahu, so i biber... Sve dobro izmesati pa preliti sosom od jogurta...
    Sos od jogurta: 150gr jogurta, naseckani krastavac, kasika seckane sveze mente, jedan cen belog luka sitno iseckan, so i biber...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od lasata » pre 14 godine

    Juneći ragu sa prazilukom i leblebijama

    Sastojci: 800gr mesa od juneceg buta, 500gr praziluka, 500gr kuvanih leblebija, cetiri cena belog luka, desetak zelenih i crnih maslina, maslinovo ulje, so i biber...
    Meso nasecemo na kockice, a praziluk očistimo i nasecemo na kolutiće. U serpi zagrejemo malo maslinovog ulja pa proprizimo seckani beli luk, dodamo iseckani prazilu i meso... Zacinimo solju i biberom pa dodamo masline, leblebije... Dosuti toliko vode da prekrije sastojke pa kada provri jos malo posolimo... Poklopimo i kuvamo na laganoj vatri oko sat ipo... Jelo sipati u tanjir i preliti sa mrvicom maslinovog ulja...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od dudank » pre 13 godine

    Đuveč od svinjetine i pečuraka

    Ovo je jedna od bezbroj varijanata bugarskog "đuvečeta", jela ukrčkanog na tihoj vatri u zemljanoj posudi, đuveču ili grnetu (grne je okruglog dna i dublje, tako da se u njemu može i peći i kuvati). Iako je obično "đuveče" sirotinjsko jelo, skrpljeno od najdostupnijeg povrća, u planinskim krajevima, gde je bilo razvijeno stočarstvo, često se može naići na raskošne stare recepte kao što je ovaj. U izvornoj verziji su se mesni đuveči pretežno pravili od jagnjetine, tako da verovatno ne bi nimalo pokvarilo jelo ako se umesto svinjetine stavi teletina ili jagnjetina, ili čak, kako u mnogim bugarskim restoranima spremaju, očišćena piletina.

    Sastojci:

    1 kg. mesa od buta
    5-6 glavica crnog luka
    1 suva crvena paprika (može i ljutkasta)
    1 šolja vina
    250 g dimljenog mesa od grudi
    500 g pečuraka (obično se koriste livadski smeđi šampinjoni)
    100 g butera
    250 g kačkavalja
    mleven biber
    so

    Meso naseći na kockice i pržiti na buteru dok se ne zarumeni. Naseći luk, papriku, dimljeno meso i pečurke (pečurke krupnije, samo na polovine ili četvrtine) i naređati ih u glineno grne (ili dublji glineni đuveč ili glineni lonac), zaliti vinom, posoliti i pobiberiti. U izvornom receptu sud se zatim zatvara tako što se oblepljuje testom, ali u modernoj kuhinji može da ga zameni dobro stisnuta aluminijumska folija. Peče se 2 sata na tihoj vatri, koliko da krčka. Ukoliko suviše uvri, pri polovini se može doliti trun vode. Pred kraj se otvori, meso se pospe rendanim kačkavaljem, i tako otvoreno se peče još 5-10 minuta.
  • madam mim
    Amater
    Amater
    Postovi: 165
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od madam mim » pre 13 godine

    Pileći noazeti

    Potrebno:

    1 kg pilećeg filea
    2 jajeta
    2 kašičice senfa
    kašičica meda
    2 kašičice vegete
    po želji sok od 1 pomorandže
    200 - 250 gr mlevenih slanih krekera
    100 gr badema isečenih na listiće
    kafena kašičica aleve paprike
    origano

    Postupak:

    Pileći file iseći na kocke i pomešati sa senfom, vegetom, medom, i ulupanim jajima (i sokom od pomorandže). Staviti u podmazanu vatrostalnu posudu, pa prekriti mešavinom mlevenih krekera, badema, aleve paprike i origana. Odozgo se može staviti puter isečen na listiće, ili preliti uljem. peći u zagrejanoj rerni dok ne dobije lepu koricu (ako procenite da je potrbeno, na sredini pečenja možete prekriti folijom).
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Glavna jela (samo recepti bez komentara)

    od 314pezos » pre 13 godine

    Akara

    Jelo koje za svoje poreklo ima Nigeriju ali se pominje u varijacijama kroz nacionalne kuhinje Azije i Afrike pa tako je varijanta koju sam i ja lično isprobao i koju ću Vam predstaviti. Ovo može da ide i kao glavno jelo a može i kao predjelo.

    Potrebno je: za 4 osobe
    - 2 šolje pasulja
    - glavica crnog luka
    - 50 g đumbira
    - crvena paprika
    - zelena paprika (ovo je samo zbog bogatstva boja)
    - ljuta papričica
    - kašika kandiranog egzotičnog voća (i ovde je raznolikost voća dobitna kombinacija boja)
    - so
    - biber
    - 2 jaja
    - prezle
    - ulje za prženje

    Priprema:
    1. Pasulj potopiti i ostaviti preko noći da odstoji a sutradan skuvati pasulj tako da skroz ne omekša tj. skoro se ne raskuva ... pa ga ostaviti da se ohladi i potom ga ispasirati u glatku masu.
    2. Dodati sitno seckani crni luk, seckanu papriku, ljutu papričicu, rendani đumbir, so i biber po ukusu.
    3. Kandirano voće potopiti u hladnu vodu da omekša, 15 minuta, pa ga zatim ocediti od vode i dodati u smesu od pasulja i ostalih namirnica.
    4. Oblikovati smesu u kuglice, prvo u jaja pa zatim u prezle i pržiti u zagrejanom ulju.
    5. Ispečene kuglice dobro ocediti na papirnom ubrusu.
    5. Uz Akaru služiti kečap ili rendani krastavac preliven jogurtom ili pak neki drugi preliv/sos po ukusu.


    Slika
    Slika
    Slika

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju