od alfa » pre 9 godine
Moje znanje o ishrani je prilično ograničeno i ne bih se usudila da sa njim ulazim o priču o neophodnom unosu ovog ili onog, pogotovo ne na dnevnom nivou.
Ono malo što znam o ishrani, naučila sam iz kompetentne literature i, mnogo više od nekoliko kompetentnih ljudi (po obrazovanju i poslu kojim se bave, ali i načinom na koji mu pristupaju).
Jedan od njih, inače veliki ljubitelj mesa, naročito pečenog na roštilju tvrdi da meso uopšte nije neophodno unositi, pogotovo ne svakodnevno i pogotovo ne u kombinaciji sa skrobnim namirnicam. Njegov savet je da se meso jede maksimalno jednom do dva puta nedeljno, isto toliko i riba (ali nikako iz konzerve). Drugi kaže da je mleko, uključujući i sve prerađevine od mleka izuzev putera, više štetno nego korisno i da ga treba izbaciti iz ishrane ili upotrebu svesti na najmanju moguću meru i koristiti isključivo fermentisane proizvode. Treći kaže da je mleko korisno u ishrani samo kod dece u razvoju i po nekad kod starijih ljudi.
I ja sam sklona da im verujem, tim pre što i lično imam osećaj da mi je ono što unesem od proteina sasvim dovoljno (i kad jesam i kad nisam na uslovno rečeno dijeti, ne jedem meso više od 2-3 puta nedeljno). I zadržaću se na mesu, odnosno proteinima životinjskog porekla, samo kao primeru kontradiktornosti i različitih stavova o tome šta je "zdrava hrana".
I, da ne bude zabune, moja ideja nije da "branim" UN dijetu, niti da bilo koga ubeđujem kako je ona "Bogom dana", savršena ili bilo šta slično. Naprotiv, uvek naglasim da su nam organizmi različiti, različite su nam potrebe i navike u ishrani i da treba osluškivati svoj organizam, pratiti sopstvene potrebe i naći sopstveni model.I, kad sam već započela temu, imala sam i potrebu da pojasnim sopstvenu tvrdnju da je puno toga oko ishrane nepoznanica čak i za mnogo bolje poznavaoce i građe ljudskog organizma i stepena iskorišćenja i upotrebljivosti određene vrste namirnice nego što ću ja ikad biti.