Odgovori 914 postova
Un.....
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Un.....

od signorina » pre 9 godine

Narcisa, sad si me podsjetila sa tom gorkom kafom - to je isto jedino ostalo od mojih 1000 dosadašnjih dijeta!

Inače, muževa pasta se ne odbija, još se trudio da bude dijetalnije za tebe. Slatko!
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Mnogo je teže postiti i držati dijetu. Većina ljudi ishranu svede na testo i zapravo se ugoji za vreme posta.
    Ali ja sam se i upustila u ovaj eksperiment (post+dijeta) da bih naučila više o namirnicama koje koristimo i da bih se podsetila prirodnog ukusa povrća, pre par dana kuvala povrće na pari posle puuuno godina, samo posolila i zaključila da ima divan ukus, uopšte nema potrebe prekuvavati ga u varivima ... većina nas je zaboravila prirodan ukus namirnica, a on zapravo uopšte nije loš ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 11 godine

od ivaiva » pre 9 godine

Lrinida,slazem se da je povrce koje se sami kratko termicki obradi mnogi mnogo ukusnije,a mnoge zene ga bukvalno uniste prekuvavanjem i raznim zaprskama.
    Nesto sam gledala o racunanju kalorija i to mi sve izgleda toliko komplikovano,da se plasim da pokusam,a planirala sam da umesto odrzavanja nastavim sa brojanjem.Mislim da cu ipak da odustanem od toga. :)
    75/91 PROTEINI
    D:banana
    U:kikiriki
    R:podvarak sa pilecim fileom,kiseli krastavcici,parce hleba,solja supe
    V:pola od rucka bez h. i s.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Veruj mi da nije komplikovano i ne treba se strogo držati brojke, ako se ipak odlučiš, videćeš da se u stvari ne broje baš sve namirnice u gram! Naučiš vremenom toliko toga o hrani da neku nećeš ni jesti, jer su prazne i nezdrave kalorije itd.
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Kao sto rece TZLj nije tesko. Zahteva malo vremena u pocetku dok se ne uhodas, i kuhinjsku vagicu. A zaista je korisno jer naucis koliko sta kalorija ima, pa ti to pomaze oko odabira hrane (npr. kikiriki ima isto kalorija kao cokolada, tako da cu se ja uvek odluciti za cokoladu, plus sto kikirikija mogu da pojedem neograniceno, cokolade uglavnom ne 8)).
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

A gde vi citate koliko sta ima kalorija?Ja sam pronasla neke kalkulatore,ali tu ima brdo neke hrane koju niko ne jede(svinjska pluca,govedji mozak,svinjska krv),da je poprilican napor pronaci ono sto te zanima.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • signorina
    Amater
    Amater

Ma bezbroj tablica kalorija na netu, ivaiva, smao se zarovi malo!
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

od leonida » pre 9 godine

Na našem forumu :D
    https://www.dijeta.net/tablice/tablice.htm

Ma nije komplikovano, poenta je da ukapiraš da povrća možeš da jedeš koliko hoćeš (neskrobnog, skrobnog ograničeno, ali nipošto izbegavati mahunarke bez obzira što su nešto kaloričnije - one su i sitije, a neophodne su organizmu), mesa posnijeg i ribe u normalnim količinama, mlečnih proizvoda takođe ... namirnice spremati bez pohovanja i masnih zaprški. Voća takođe unositi svakodnevno, u normalnim količinama, orašaste plodove ograničiti, ali nipošto izbegavati.
    Izbegavati masna mesa, bela brašna, beli pirinač, testa od belog brašna, ograničiti krompir. Od ulja maslinovo. Što se životinjske masti tiče ... vode se polemike, ja sam pristalica toga da se meso peče na masti, pogotovu ako je od mangulice. (samo se tava namaže minimalnom količinom masti), jaja takođe, a povrće na masl. ulju, ali ima ih koji mast izbegavaju, mnogo pametnji ljudi od mene prepiru se oko toga da li je mast korisna ili štetna.
    Svesti unos žitarica, i od celog zrna, na normalnu meru.
    Slatkiše svesti na minimum. Jedan kolač tu i tamo je zaista dovoljan.
    Grickalice svesti na najmanju moguću meru, ako je moguće i izbaciti.
    To bi bila suština. Računanje kalorija u početku ti pomogne da shvatiš šta su ograničene, a šta normalne količine namirnica.
    A povrće je u principu toliko niskokalorično da ga možeš jesti kad god si gladna .
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Ovo sto je leonida napisala da sve odstampamo i stavimo na vidno mesto. Sve potpisujem sto je napisala, ukljucujuci i ovo za svinjsku mast. Od mangulice na zalost nisam probala, ali sigurno je bolje. Gde to ima da se kupi?
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Ovo ja koristim...ako nešto nema guglam http://nadijeti.com/pravilna-ishrana/ka ... e-tablice/

Imala sam priliku da probam slaninu od mangulice...topi se u ustima- bukvalno i nema onaj ukus masti kao obicna slanina!
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Ja nikako nisam čovjek od masti i ulja... strašno. Mislim moja mama kuva baš nemasnu hranu i ne znam nikoga ko kuva na masti osim kumine mame. Kad god odem kod njih jedem šta god je na redu (osim kad sam izvoljevala na un) i svaki put sam imala osjećaj kao da mi je neko pucao u stomak. Moje tjelo jednostavno nije programirano da podnosi masno i začinjeno.... :( .
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

Moja baka je sve przila na masti i nikada necu zaboraviti ukus tih krompirica i pohovanog mesa!Bila je i ona debela i deka ,a i mama i tetka.Kada su njih dve pocele da kuvaju za svoje porodice,naravno,bez te masti,postale su zgodnice.Mama danas ima 60 kg,a visoka je 1.70,tetka ima 55 kg,ali ona je niza.Prema tome,mast u moju kuhinju nece uci,bez obzira na te rasprave da li je i koliko zdravija od ulja.
    Moja vaga ne mrda.Nadala sam se bar nekom minusu u ovih desetak dana,ali nista....
    76/91 SKROB
    D:banana
    U:kikiriki
    R:musaka od pecenih paprika ,pirinca i sampinjona,parce hleba,corba od brokolija,tursija
    V:pola od rucka,bez hleba
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • tamy
    Amater
    Amater

od tamy » pre 9 godine

Tvoja baka je bila takva zato što je preterivala sa korišćenjem masti , i moja baka preteruje :D
    Mama ne preteruje i ima 70-ak kg na visinu od 1,70 i super izgleda , kao i druga baka koja je žena sa sela i po ceo dan nešto radi :D
    Interesantna je cinjenica da šerpu od zejtina ili ulja ne mozes da opereš bez vruce vode i deterdženta a šerpu od masti možeš ( iz iskustva) :)

Tako da nije problem u mašti nego u količini koja se koristi :D
  • signorina
    Amater
    Amater

Ja sam kao Narcisa, ne podnosim masno. Baš bih mogla da jedem potpuno nemasnu hranu bez problema. Zato ivaiva, slažem se sa tobom ma koliko i LCHF stručnjaci tvrdili da je masno zapravo neškodljivo.
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Ja takodje ne kuvam masnu hranu, ali za neka jela je masnoca (mast/ulje, nebitno) neophodna. Jaja je tesko isprziti bez masnoce, cak i na teflon/keramickoj tavi, prilikom kuvanja mnogih jela treba nesto proprziti, to ne znaci da pliva u ulju, nego sipati nepunu kasiku ulja, ili mrvicu masti. U salate obavezno dodam malo kvalitetnog ulja, kao i u marinade. A previse masno ne volim ni ja, ali o tome mislim da ne pricamo ovde.
Odgovori 914 postova