Devojke ...mogla bih knjigu da napishem ( i kanim se

) na ovu temu jer pricha i sudbina nas emigranata sam se nagledala i naslushala za ovih 24 godina emigracije tushta i tma. A priche su svaka za sebe jedan roman

Nisam zavrshila knjizevnost , mada sam bila upisala, u ona vremena, Jugoslovensku knjizevnost ali se udala i porodila te godine , shvatila da treba da se preshaltam na neshto shto ce " 'lebom da nas rani" i upisala zatim spoljnu trgovinu

Nisam ni od toga imala velike vajde

Studirati naravno treba ( to sam govorila i svojoj deci, ako nishta da razvijesh vijuge i da ne budesh budala i da te svaka shusha ne pravi budalom i da ti teze ispiraju mozak

) a najbolje ono shto volish ...da li cesh od toga imati vajde veliko je pitanje , pogotovo danas ...Juche ovde na TV -u analitichari kazu da ce za generaciju koja sada ima od 12-25 godina (gde spada i moja unuka) to da imaju POSAO , STAN i mogucnost da naprave porodicu i izdrzavaju decu biti " PIPE DREAM" , tj da 70 % ove generacije moci ce samo da sanja o tome. Eto tako JAVNO kazu u ovoj zemlji "blagostanja". Pri tome kazu da ce u proseku ta generacija za svog radnog veka promeniti oko 11 zanimanja

Znachi to shto si studirao uopshte ne znachi da cesh to celog zivota raditi. I inache ovde i ljudi ovih starijih generacija promene 4-5 zanimanja u toku zivota.Idu tamo gde ih pare vuku. To medjutim nije u nashoj kulturi pa nam se chude shto se drzimo svog osnovnog posla
Slonche...odmah da ti kazem da sa knjizevnoshcu shanse da nadjesh ikakav posao, barem ovde, su ti nula. Ne smem da se upushtam dalje u razradu ove teme jer cu napisati roman

Ovamo da bi chovek dobio papire ( pa da uopshte krene da trazi posao) mora da bude idealan kandidat , znachi da je vec struchnjak sa iskustvom u nekoj od tehnichkih nauka , da je mlad i zdrav i da perfektno govori engleski. Moze im se da biraju pa biraju

Vidim da su u Evropi pomalo odshkrinuta vrata za vas iz Srbije ali opet ozbiljnije poslove dobijaju samo oni slichni ovome gore navedenom. Nema vishe "pranja sudova" na zapadu.Mozda eventualno pranja zadnjica starcima josh moze da se nadje

I u generaciji emigranata nashoj ( koji smo doshli pre 20 godina) imash veterinare, zubare,pilote i inzenjere koji voze gradske autobuse ovde...eno ih shtrajkuju sada i ne naplacuju ljudima karte namerno...traze vece plate ( mada nisu loshe placeni ali kad rade ko crnci prekovremeno). Nece ni oni imati posla za desetak godina kada autobusi budu ishli bez vozacha ( vec su probe u toku).
Elem Slonche , ne znam shta tvoj dechko radi i kakve bi bile njegove shanse ali pre nego shto date otkaze tamo i pokushate da se otisnete, DOBRO prouchite stvari a josh bih vam zapravo preporuchila da PRVO nadjete posao (ma gde da idete) a to je teza varijanta kad nisi u toj zemlji u koju idesh...
Znam da vam je teshko u Srbiji...i moja cerka radi ko konj za male pare ( srecom ima nas da je pomazemo)...mozda da probash neki svoj biznis , da osmislish neku svoju ideju ( u struci ili van nje)...mozda cesh isto zaradjivati malo ali cesh se osecati kao chovek. Shto se tiche pranja WC -a i ovde ti je tako ako radish u maloprodaji ( radnji)...ovde niko ne zaposhljava chistachice kao u ona "sretna vremena" socijlizma
E sad dosta o tome...stvarno ce nas banovati

PS Da se vratimo na temu kilograma.Necu da vas davim za svakih pola kile koje vaga pokaze manje ali danas je pokazala 600 gr manje a meni svaki gram znachi