E ovako...
Načela se priča o tome da li ti i možeš ili ne možeš da jedeš masnoću, zatim priča o deficitu kalorija koja je stara, načele smo nešto i meilom i upravo sam dobila mnoštvo ideja... Pišem ti ih ovde javno, (u duhu svega napisanog u tvom dnevniku, a možda se nađe još neka Narcisa (narcisa) koja se prepoznaje u tebi.... biću malo grublja uslovno rečeno i možda ću malo karikirati da bih dosegla poentu, a ti mi valjda nećeš zameriti), dakle javno zato što sam inspirisana da pišem i zbog drugih.
MasnoćeJa upravo shvatih da si ti u velikom nesporazumu sa masnoćama i sa samom sobom na temu masnoća.
Ti u stvari uopšte nemaš ništa protiv masnoća, jer ti možda nemaš ni pojma (uslovno rečeno) šta su to masnoće. Ti ili neko sličan tebi (po pitanju odnosa prema masnoći). Pošto pretpostavljam da ti peciva iz pekara nisu strana mogu da kažem da voliš masnoće.
Kao prvo, ti možda zamišljaš kada ti ja sugerišem da dodaš masnoću npr povrću da to znači neko plivanje u masnoći, do granica gadnosti i ne znam čega.
Garantujem da kada bih ti ja spremila nešto sa masnoćom i rekla ti da tu nema trunke masnoće, da bi mi ti momentalno poverovala bez trunke sumnje da te lažem. Mogu da se kladim u šta hoćeš!
Drugo, veoma važno. Nisam analizirala ceo svet ni sve osobe koje sam u životu srela ali ću ovde da pričam o ljudima koje sam bolje poznavala (npr kolege i poznanici) a koji imaju odnos prema masnoći (tako se izjašnjavaju, gadi im se, plaše se toga, beže od toga i slično) isti kao što imaš ti i mnogi koji su se slično izjašnjavali na forumu npr:
Dobar deo, da ne kažem većina, tih ljudi koji tvrde da ne vole masno, kojima se to gadi, koji u životu ne bi pojeli masno meso, parče slanine, (jedna S. npr – sećam se kako je na slavama uzimala parče pršuta i pažljivo nožem odstranjivala i najmanji trag belog i bukvalno govorila BLJAK ali ova ista osoba je u stanju da pojede tonu pekarskih proizvoda, kolača i slatkiša), koji bi reagovali isto kao ti kada bih im rekla da preliju povrće sa malo masnoće – PO PRAVILU DOBAR DEO TIH LJUDI IMA VIŠAK KILOGRAMA ILI IMA VELIKE POTEŠKOĆE SA ODRŽAVANJEM KILOGRAMA I DRAMATIČNE USPONE I PADOVE SA KILAŽOM. (Uzgred, mnogi hronično vitki ljudi i ljudi koji nikada nisu imali problem sa kilogramima, koje poznajem, na masnoću gledaju isto kao i ja i vole pojesti pečenje i slično, koriste svinjsku mast, jedu slaninu, čvarke npr..).
Zajednička osobina tih ljudi – ovih kojima se masnoća gadi, izbegavaju je i slično:
- Obožavaju pekaru
- Obožavaju slatkiše, kolače, slane grickalice, gazirane sokove
- Ne umeju da se obuzdaju sa gore navedenim
Prava ISTINA o ovim ljudima:
- u stvari obožavaju masnoću a da toga nisu ni svesni (u kombinaciji sa skrobom / UH / šećerom – i to je to što goji)
- jedu ogromne količine masnoće
- jedu ogromne količine masnoće na nepravilan način i u nepravilnoj kombinaciji (to je ono što goji)
- jedu ogromne količine NEZDRAVE masnoće na gore navedeni način (ponovo, to je ono što ne samo goji nego i čini loše krvnim sudovima i veoma loše utiče na zdravlje u svakom pogledu)
Sve gore navedeno tvrdim zato što ovi ljudi sve to dobijaju iz pekarskih proizvoda koje sam konstatovala da vole (kroasančića, kiflica, pituljica, kur*ića /palčića, pleteničica, posna peciva i pite iz pekare) koji sadrže mnogo margarina (NEZDRAVA VEŠTAČKA MASNOĆA), kifli iz pekare, kolača (margarin), kupovnih slatkiša (kojekakva nezdrava biljna ulja i koješta), slanih grickalica, pica, bureka, sladoleda, nutele i sličnog itd....(plus aditivi).
Dakle, oni su zavisnici o ovoj hrani koja je nezdrava i treba da se toga JUČE ratosiljaju (a ne sutra) i ostave to kao nešto što se ponekad jede (kao što pričamo za slatkiše) i uče se da jedu hranu (pravu) pravilno.
Ovim sam htela da vam kažem kolike su razmere nesporazuma koji može da se ima sa pojmom masnoće.
Ponovo, definitivno tvrdim da bih mogla štošta da ti podvalim pod nemasno i da mi poveruješ, a da sam u stvari koristila masnoću u pripremi...
Što se tiče tvojih kalorija i te teme...
Možeš da ih pojačaš masnoćama. Šta su masnoće? Npr: badem, kikiriki, susam, lan, kašika kajmaka, majonez, masline, feta sir, pavlaka... Dodaj kašiku nečega obroku... Tu možeš da dodaš mnogo kalorija malom količinom.
Ulje tj masnoća se svežem povrću (salati) dodaje zato što se tako bolje iskorištavaju vitamini i minerali iz te hrane i zato što je tako bolje za naša creva.
Svi smo shvatili da ne možeš da jedeš količinski više nego što jedeš... Ti si i navikla na male količine i dok si bila na UN.... Dodavanje u zapreminskom smislu očigledno ne dolazi u obzir, dakle samo kvalitativno / kalorijsko (koncentrovane kalorije, male količine nečega)... Dodaj jače obroke (jače kalorijama a ne količinom, pređi na feta sir, ubaci pavlaku u sitan sir i učini ga kaloričnijim (mada ni pavlaka nije bogznakako kalorična), ubaci kikiriki / badem/ orahe....
U svakom slučaju, ja bih na tvom mestu malo zanemarila i brojanje kalorija i brojanje grama i ne bih više ni jedno ni drugo merila ni brojala... svakako piješ šolju / flašicu jogurta ujutro i nećeš preći na bure jogurta ako prestaneš da brojiš... znaš svoje mere i onako, nisi glupa niti si imala amneziju. Nisi alava, nisi izjelica, nemaš gladne oči, pa prema tome i bez brojanja nećeš praviti nikakve omaške. Ovako ćeš rasteretiti mozak i zaboraviti malo da si na nekakvom režimu ishrane nego jednostavno jedeš i živiš i ne opterećuješ se tim. Samo znaš šta treba da izbegavaš tj šta jedeš samo iznimno i povremeno.
Potroši još samo petnaest minuta na istraživanje o kalorijskim vrednostima tako što ćeš izvaditi listu namirnica - gore navedenih ,,pojačivača dana,, koje ti daju dodatnih npr 200 kcal (ili 100 ili 300): npr 30 gr kikirikija, toliko pavlake, toliko toga, toliko ovoga... otprilike... Tako nekako. Napravi kalorijske grupe pojačivača - po 100, 200 i 300 kcal.
PS. *ebem ti te tvoje kalkulatore, što za kalorije što za minimalni dnevni unos... pouzdani su nema šta... hehe... (šalim se).
Zauvek tvoja,

EDIT:
Dodatno ću ti se javiti meilom na
onu temu...