Odgovori 2547 postova
Srećna, sita i sve manje debela
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Srećna, ali debela

od Debeliccka » pre 9 godine

Opet ja....

Copy&paste, sa ponekim ubačenim komentarom, moje tadašnje kalkulacije (bilo je to davno):

Npr prosečan jelovnik (idemo na banane jer su kaloričnije i UH-astije voće i to na velike – iako nisu bile svaki dan banane ni svaki dan velike, ali idemo na crni scenario… kad je frka i nema šta drugo, znala sam pojesti i tri, mada preferiram drugo voće ali kako se banane najlakše nalaze, kupuju i konzumiraju....)…
    Tada sam jela 125 gr hleba dnevno.

5 obroka (tada je bilo tako)

1. kašika meda – 50 kcal (mala kašika),
    2. velika banana – 100 kcal
    3. velika banana – 100 kcal
    Ujutro - ukupno 250 kcal

4. Ručak -----
    hleb npr 85 grama – 200 kcal
    (velika crvena paprika npr 200 gr– 60 kcal, 1 paradajz- 40 kcal, 1 krastavac – 30 kcal, malo ulja – 135kcal) – salata 205 kcal
    npr 300 grama mladog kravljeg sira ili 100 gr kozjeg -300 kcal
    npr nešto tikvica (1 veća tikvica npr) 100 kcal (recimo da sam ih pekla u rerni i pouljila)
    Ručak – ukupno 805 kcal

5. Večera –
    velika šolja kozjeg mleka (3dl) – 250 kcal
    hleb npr 30 grama – 70 kcal
    isto salate kao u ručku – 205 kcal, 22 gr UH
    200 gr mesa od svinjske plećke, – 550 kcal, (npr mleveno dinstano sa uljem )*
    Večera – ukupno 1075 kcal

Kozja surutka npr 2 dcl – 50 kcal

Ukupno: 2180 kcal

(ovaj dan jeste bio jak, to je bio primer dana gde sam htela da ničega ne manjka tako da dobijem maksimalnu varijantu kalorija na redovnom danu – dakle ne neki VK dan)
    Ovde možda nije urađena pravilna kalkulacija, sve sam ja to odradila onako amaterski ali sigurno nisam ni udvostručila kalorije...

Evo ti primera....

EDIT,
    vidim da sam nešto pokvarila u računici kada sam editovala tekst... pa mi nije dobar zbir..(brisala sam proračune UH pa sam izgleda nešto zeznula.. popraviću drugi put, ne mogu sad, izvinjavam se)...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Svašta mene dočeka u rođenom dnevniku. Hvala svima na čestitkama, ja već zaboravila da je to bio minus i samo se privikla na činjenicu da sam 400 grama bliže cilju.
    Sinjorina ja sam ga pročitala tri puta prije nego što sam otišla u teretanu i kad sam se vratila još tri puta. Onda sam sjela da napišem post i spuštala se do njega bar deset puta. Stvarno ga treba zaljepiti na neko vidno mjesto, a prekopiran je u moju arhivu koju posjedujem od ranije.
    Jetrvo, hljeb ovaj moj je nepravilnog oblika pa nikako da mu uđem u trag kako da ga izmjerim bez mjerenja. Papirna kesa mi je negdje izlapila iz foldera u malom mozgu, mada ima logike da je bolja od plastične (muku mučimo s mravima koji nas napadju iz svih ćoškova pa sam valjda mislila da će iz zavezana kesica mnogo više namučiti).
    Kuvane i lajt varijante hrane nisu dobrodošle u moj stomak, zbog toga sam i izabrala un-ku pošto mi niko nije nametao čorbu od kupusa, karfiola i sl. Dakle jela sam sve što volim samo odvojeno i odatle moja ljubav prema njoj. Što se tiče uljenja stvarno se trudim, ali ja toliko ne volim i ne podnosim masno da me doslovno tjera na bljuvanje.
    Duda mi je dala par dobrih savjeta (pored svih onih koje sam ukrala iz njenog dnevnika) i hvala joj, a kmečaću joj opet za koji dan dok se malo odmori od mojih pitanja :D .
    Jučerašnja večera je bila cijela velika tunjevina Eva i paradajz i onda jojjjj....., po tim računicama ispadne da treba da pojedem dvije konzerve, a ja to još uvijek nisam u stanju da uradim.

11 dan
    D: jogurt, dvopek od 100 grama hljeba (387 kcal)
    R: sir sitni, paradajz, pečenica (113 kcal)
    V: feta, tikvica, paradajz (417 kcal)
    Ukupno:917 kcal

Duša me boli više zbog ovih kalorija. Ne smijem ni da pomislim koliki mi je godišnji unos uz unku bio. U potpisu pokisla Narcisa. :mahalo:
  • tamy
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 15 godine

od tamy » pre 9 godine

ja se bas i ne razumem u ovo brojanje, ali pokusacu, zasto ne ubacis za rucak nesto konkretno, neko jelo, meni je ovaj sir i pecenica vise za dorucak ili veceru ? :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 9 godine

Samo ti meni kmeči, u svako doba... :) Ovaj režim ti je idealan za izbegavanje baš tih klasičnih jela koja ne voliš, samo daj sebi malo vremena da uđeš u štos i da počneš da razvijaš maštu u tom smeru.

Samo jedan primer navodim (i bežim) - ovaj povrćoman ovde ne može očima da vidi čorbuljak od kupusa (i sladak kupus generalno). Šta sam uradila... našla način da ga spremim tako da i meni bude ukusan (NE čorbast), i kad ga tako spremim, biram da li ću ga jesti a) uz šniclu, b) uz sir, c) klot uz neki lep dvopek ili hleb.

Tako može da se radi sa svim povrćem koje ti je jestivo... ne kao jelo, nego kao PRILOG. Ukusan prilog.

Napiši mi ("tamo") neki spisak povrća koji ti je jestiv, pa ću ti baciti koju ideju. I da jedeš opušteno, bez brojanja. Zamara mozak.
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Narcisu moj žuti :) , da li se meni čini ili ti baš gladuješ? Ma ja ovo Debelickino nikako da skontam, glupa izgleda :020: . Jedino da mi neko sastavi jelovnik (a nisam uspjela sa nutricionistom).
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Signorina...narcisa ne gladuje...problem je što je sita sa ovom količinom hrane, a ne bi trebalo da se unosi ispod 1200kcal dnevno!
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Blago njoj kad ne gladuje :wink: !
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Dudo čim otčukam postove po forumu pišem. :009: (Hvala! Svaki dan imam potrebu i tebi i Debelićki da pošaljem po 100 zahvalnica)
    Sinjorina upravo je ovako kako je TZLj napisala. Količina hrane koja zadovolji moj želudac nema odgovarajući kalorijski zbir. Mislim da ću do kraja mjeseca uspjeti da pobjedim tu muku.
    Tamy, meni je to konkretno jelo :D . Slaba sam s eksperimentisanjem i ne volim da mi se hrana sudara po tanjiru i volim da vidim što izvorniji oblik namirnica.

Dan 12
    D: dvopek, jogurt (502 kcal)
    R: 2 jaja, sataraš, feta, dvopek (659 kcal)
    V: jogurt (78 kcal)
    Ukupno: 1239 kcal ! - napokon

Presrećna sam što sam uspjela da premašim magični broj. Večera bi možda bila i jača, ali se upravo odigrava i nemam mjesta u stomaku za bilo šta dodatno. Ustala sam jako kasno, doručkovala, malo provukla kroz kuću i onda me pokušala oboriti migrena, ali sam donjela instant odluku da je presječem jednom turom spavanja. Imala dogovor s drugaricama u pola 9 i umalo prespavala (da me jedna od njih nije pozvala u 8 i 10, ostavila bih ih na magluštini i hladnoći da me čekaju ko zna koliko).
    Na brzinu se obukla i nabacila ratne boje i ručala-večerala. Sad se vratila, popila ovaj jogurt i neću u krevet sigurno još koji sat.
    :mahalo:
    Sad sam se sjetila da sam zaboravila da napišem šta kalkulatori govore. My Fitness pal kaže 1580 kcal, Monitor Your Weight 2437 kcal, sajt ovaj naš 1848kcal u stanju mirovanja (dodati neke kalorije na fizičku aktivnost i oduzeti 500 za mršavljenje), tako da mislim da Fitness pal govori najpribližnije. Ja bih bila na konju kad bih nagurala na 1500. Work in progress!
  • tamy
    Amater
    Amater

od tamy » pre 9 godine

ne mora konkretno da znaci neki buckuris, mozes npr belo meso sa nekim prilogom :D
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

E ovako...
    Načela se priča o tome da li ti i možeš ili ne možeš da jedeš masnoću, zatim priča o deficitu kalorija koja je stara, načele smo nešto i meilom i upravo sam dobila mnoštvo ideja... Pišem ti ih ovde javno, (u duhu svega napisanog u tvom dnevniku, a možda se nađe još neka Narcisa (narcisa) koja se prepoznaje u tebi.... biću malo grublja uslovno rečeno i možda ću malo karikirati da bih dosegla poentu, a ti mi valjda nećeš zameriti), dakle javno zato što sam inspirisana da pišem i zbog drugih.

Masnoće

Ja upravo shvatih da si ti u velikom nesporazumu sa masnoćama i sa samom sobom na temu masnoća.
    Ti u stvari uopšte nemaš ništa protiv masnoća, jer ti možda nemaš ni pojma (uslovno rečeno) šta su to masnoće. Ti ili neko sličan tebi (po pitanju odnosa prema masnoći). Pošto pretpostavljam da ti peciva iz pekara nisu strana mogu da kažem da voliš masnoće.
    Kao prvo, ti možda zamišljaš kada ti ja sugerišem da dodaš masnoću npr povrću da to znači neko plivanje u masnoći, do granica gadnosti i ne znam čega. Garantujem da kada bih ti ja spremila nešto sa masnoćom i rekla ti da tu nema trunke masnoće, da bi mi ti momentalno poverovala bez trunke sumnje da te lažem. Mogu da se kladim u šta hoćeš!

Drugo, veoma važno. Nisam analizirala ceo svet ni sve osobe koje sam u životu srela ali ću ovde da pričam o ljudima koje sam bolje poznavala (npr kolege i poznanici) a koji imaju odnos prema masnoći (tako se izjašnjavaju, gadi im se, plaše se toga, beže od toga i slično) isti kao što imaš ti i mnogi koji su se slično izjašnjavali na forumu npr:

Dobar deo, da ne kažem većina, tih ljudi koji tvrde da ne vole masno, kojima se to gadi, koji u životu ne bi pojeli masno meso, parče slanine, (jedna S. npr – sećam se kako je na slavama uzimala parče pršuta i pažljivo nožem odstranjivala i najmanji trag belog i bukvalno govorila BLJAK ali ova ista osoba je u stanju da pojede tonu pekarskih proizvoda, kolača i slatkiša), koji bi reagovali isto kao ti kada bih im rekla da preliju povrće sa malo masnoće – PO PRAVILU DOBAR DEO TIH LJUDI IMA VIŠAK KILOGRAMA ILI IMA VELIKE POTEŠKOĆE SA ODRŽAVANJEM KILOGRAMA I DRAMATIČNE USPONE I PADOVE SA KILAŽOM. (Uzgred, mnogi hronično vitki ljudi i ljudi koji nikada nisu imali problem sa kilogramima, koje poznajem, na masnoću gledaju isto kao i ja i vole pojesti pečenje i slično, koriste svinjsku mast, jedu slaninu, čvarke npr..).

Zajednička osobina tih ljudi – ovih kojima se masnoća gadi, izbegavaju je i slično:
    - Obožavaju pekaru
    - Obožavaju slatkiše, kolače, slane grickalice, gazirane sokove
    - Ne umeju da se obuzdaju sa gore navedenim

Prava ISTINA o ovim ljudima:
    - u stvari obožavaju masnoću a da toga nisu ni svesni (u kombinaciji sa skrobom / UH / šećerom – i to je to što goji)
    - jedu ogromne količine masnoće
    - jedu ogromne količine masnoće na nepravilan način i u nepravilnoj kombinaciji (to je ono što goji)
    - jedu ogromne količine NEZDRAVE masnoće na gore navedeni način (ponovo, to je ono što ne samo goji nego i čini loše krvnim sudovima i veoma loše utiče na zdravlje u svakom pogledu)

Sve gore navedeno tvrdim zato što ovi ljudi sve to dobijaju iz pekarskih proizvoda koje sam konstatovala da vole (kroasančića, kiflica, pituljica, kur*ića /palčića, pleteničica, posna peciva i pite iz pekare) koji sadrže mnogo margarina (NEZDRAVA VEŠTAČKA MASNOĆA), kifli iz pekare, kolača (margarin), kupovnih slatkiša (kojekakva nezdrava biljna ulja i koješta), slanih grickalica, pica, bureka, sladoleda, nutele i sličnog itd....(plus aditivi).

Dakle, oni su zavisnici o ovoj hrani koja je nezdrava i treba da se toga JUČE ratosiljaju (a ne sutra) i ostave to kao nešto što se ponekad jede (kao što pričamo za slatkiše) i uče se da jedu hranu (pravu) pravilno.

Ovim sam htela da vam kažem kolike su razmere nesporazuma koji može da se ima sa pojmom masnoće.

Ponovo, definitivno tvrdim da bih mogla štošta da ti podvalim pod nemasno i da mi poveruješ, a da sam u stvari koristila masnoću u pripremi...

Što se tiče tvojih kalorija i te teme...

Možeš da ih pojačaš masnoćama. Šta su masnoće? Npr: badem, kikiriki, susam, lan, kašika kajmaka, majonez, masline, feta sir, pavlaka... Dodaj kašiku nečega obroku... Tu možeš da dodaš mnogo kalorija malom količinom.
    Ulje tj masnoća se svežem povrću (salati) dodaje zato što se tako bolje iskorištavaju vitamini i minerali iz te hrane i zato što je tako bolje za naša creva.
    Svi smo shvatili da ne možeš da jedeš količinski više nego što jedeš... Ti si i navikla na male količine i dok si bila na UN.... Dodavanje u zapreminskom smislu očigledno ne dolazi u obzir, dakle samo kvalitativno / kalorijsko (koncentrovane kalorije, male količine nečega)... Dodaj jače obroke (jače kalorijama a ne količinom, pređi na feta sir, ubaci pavlaku u sitan sir i učini ga kaloričnijim (mada ni pavlaka nije bogznakako kalorična), ubaci kikiriki / badem/ orahe....

U svakom slučaju, ja bih na tvom mestu malo zanemarila i brojanje kalorija i brojanje grama i ne bih više ni jedno ni drugo merila ni brojala... svakako piješ šolju / flašicu jogurta ujutro i nećeš preći na bure jogurta ako prestaneš da brojiš... znaš svoje mere i onako, nisi glupa niti si imala amneziju. Nisi alava, nisi izjelica, nemaš gladne oči, pa prema tome i bez brojanja nećeš praviti nikakve omaške. Ovako ćeš rasteretiti mozak i zaboraviti malo da si na nekakvom režimu ishrane nego jednostavno jedeš i živiš i ne opterećuješ se tim. Samo znaš šta treba da izbegavaš tj šta jedeš samo iznimno i povremeno.

Potroši još samo petnaest minuta na istraživanje o kalorijskim vrednostima tako što ćeš izvaditi listu namirnica - gore navedenih ,,pojačivača dana,, koje ti daju dodatnih npr 200 kcal (ili 100 ili 300): npr 30 gr kikirikija, toliko pavlake, toliko toga, toliko ovoga... otprilike... Tako nekako. Napravi kalorijske grupe pojačivača - po 100, 200 i 300 kcal.

PS. *ebem ti te tvoje kalkulatore, što za kalorije što za minimalni dnevni unos... pouzdani su nema šta... hehe... (šalim se).

Zauvek tvoja,
    :mahalo:

EDIT:
    Dodatno ću ti se javiti meilom na onu temu...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

U gostima sam pa samo da najavim da odgovaram oko 1 kad stignem kući. Pisala bih i sad, ali mrzim ćelava slova. Danas je bio bum tras ka- bum. Mislim da ću eksplodirati i da sam unjela 5845 kcal ;). Ne snalazim se s telefonom i ne mogu da uđem na mejl. Jedva čekam da dođem kući i sve na tenane pročitam. Ja i S smo ista osoba glat. I ja uklanjam bijelo s pršuta, skidam svaku tračicu s mesa, samo čista krtina dolazi u obzir....sutra nastavak i opširnije***

Napokon stigoh.
    Dakle ja sam čist primjer osobe koja obožava skrivene masti (skrivene šećera, sve što je meHko i ušuškano), a ako je vidim kako pluta negdje neću joj ni prići (ne znam da li se sjećaš moje traume oko salamure za koju sam mislila da je neka skorena mast :020: ). U lisnatom tijestu mi ništa ne smeta, ni u kolačima (osim ako je baš ono ukus margarina). Puter mi je čak i u kolačima agresivan i ne mirišem ga. Margarin, kajmak i majonez nikada ne jedem u izvornom obliku (majonez čak ni u sosevima), a koštuničavo voće jako volim i uvrštam ga u raspored od danas.
    Dan 13 (crni, a nije petak :) )
    D: jogurt, dvopek (340 kcal)
    R: sir, ajvar, ćabata (donio kumin brat što je on mijesio na poslu i ne kajem se) (797 kcal)
    V: gladne oči - 2 višnjice (rakije), 2 minjon kocke, 2 napolitanke, 3 američke palačinke (1 suva zato što volim suvo i 2 s pakmezom od kajsije iako su bile i opcije krema, kokosa,keksa....volim pekmez od kajsije) (500000000 kcal)
    Ukupno: vk na nivou

Kumin brat radi nekih mjesec dana u pekari i sav ponosan je donio ćabate (bosiljak,ružmarin) s posla da nas počasti pošto su mu ispale kao nikada do sad. Ljudi moji, da ima u Bl da se kupe tj. da je bilo kad sam bila na un, bez razmišljanja bi bile za svaki uh ručak.
    Kad smo već kod ručka mislim da ovaj kalkulator pokazuje više nego što je bilo. Jela sam oko 300 grama (odokativna metoda) njihovog mladog sira, 2 kašike ajvara i tu ćabatu.
    Bilo kako bilo ja sam stvarno zadovoljna za sada, mimo sve sekiracije oko "bildovanja" kalorija. Jako me interesuje šta će vaga reći u srijedu.
    Poslije sinjoćašnje bahanalije osjećala sam se kao slon (i još uvijek se osjećam, nisam bila u vc-u). Al da je bilo ukusno - bilo je.
    Hihihihih kalkulatori su baš - baš precizni :17: . Mislim da je tih 1500 optimum. Neću brojati do iza narednog VK dana, da stvarno malo odmorim mozak pošto su me ovi niski brojevi bacali u očaj (koliko god da je banalan razlog za to stanje). Pripreme za slavu počinju, u najavi upala ručnih zglobova od mljevenja 5000 kila svega i svačega. :mahalo:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Plutanje masnoće i nije opcija. Nikad nisam ništa takvo pripremila.
    S postoji i nisam pričala o tebi a tvoje identifikovanje samo govori da ima smisla ova moja kategorizacija (mislim, ja svakako znam da ima jer je i dokazana i logična). To je taj neki šablon. Energija iz masnoće je neophodna za organizam, a S bira da je uzima iz te hrane iz koje je uzima a da nije ni svesna... ona misli da je u low fat fazonu, da se zdravo hrani jer izbegava meso (još jedna zabluda), misli da bi trebalo da ukine slatkiše ali NARAVNO DA JOJ NE POLAZI ZA RUKOM, jer se sa nepravilnom hranom nikada ne može rešiti slatkiša ili pekarskih đakonija – one se intenzivno traže organizmu dok god se ne pređe na pravilnu hranu, ona sada posti i kljuka se posnim slatkišima (pekara, pojedini keksovi i slično, poneka gluparis integralis iz Prodavnice Zdravus hranaris.. i tako...
    E da, ima nekih loših pokazatelja što se tiče krvne slike i zdravstvenog stanja – tipične posledice ove ishrane: slatkiši i masti u kombinaciji sa skrobom / UH / testom plus skoro potpuno odsustvo mesa.

Hrana i antihrana
    Što se tiče tih navika i odnosa prema određenim vrstama hrane kao i odnosa prema antihrani (analogno reči antihrist)…
    Nije ni za očekivati da jedna S ili ti, ili bilo ko iz opisane grupe, to u potpunosti promeni… ali u nekom delu svakako treba da radi na tome. Neophodno je menjati odnos prema ishrani:
    - Pod obavezno se oslobađati osećaja gađenja prema hrani (odrasla si osoba, nemoj da se ponašaš infantilno) osim ako je problem higijensko-sanitetske ili GMO prirode.
    - Pristajati postepeno da se otkriju i zavole novi ukusi i načini pripremanja hrane* (prirodniji / tradicionalniji, ukusniji, zdraviji), dati šansu promenama kako bi se u nekom delu usvojio drugačiji pogled na hranu

*zadaj sebi misiju da jednom nedeljno pojedeš nešto sasvim drugačije, na način kako to nikad nisi jela pre.. npr ne voliš izmešane tri vrste hrane.. jednom nedeljno prodinstaj piletinu brokoli i tikvicu npr zajedno u jelu tako da bude šareno… Sledeće nedelje uradi nešto drugo što nikad pre nisi, proprži tri parčenceta slanine na teflonu bez masnoće (jer će slanina da ti da masnoću) pa onda ,,ubij,, jaja preko toga.. zamisli da ti život zavisi od tog obroka – stisni i pojedi (rekla sam ti više puta da bih ja i g**** pojela kada bih znala da je to dobro za mene) ali nauči se da to možeš. Nije ti lako jer si odrasla na specifičnoj hrani ali čovek sve može kad hoće..

Svi možemo da se promenimo u nekoj meri… Živ sam primer.
    Sećam se, nekad davno pre skoro 20 god, moj bivši muž i ja (živeli u inostranstvu) … zbog sticaja okolnosti a i posla često smo jeli u restoranima, baš često.. italijanski, mađarski, srpski, japanski, itd.. Elem, tajlandska hrana je planetarno popularna i njihovi restorani su bili na sve strane a postojao je jedan koji je on obožavao a ja nikada nisam htela tamo da jedem jer ,,ja ne volim ljuto,,. Išli smo tamo da on jede jer nije mogao da odoli (restoran je tipa brzog restorana tako da je brza usluga) a posle u neki restoran zbog mene da ja jedem i da popijemo piće. Jednog dana konačno i ja pristanem da to probam, uzmem neljutu verziju jela (koja je takođe ljuta), zaljubim se i u ljuto i u njihova jela i u neke načine pripremanja nekih namirnica.. Nisam mogla da prežalim sve propuštene prilike da jedem u tom restoranu. Posle sam štimala, kada sam imala posla po gradu, da mi bude usput kad sve završim i ogladnim (čuvala se za taj obrok) da odem tamo na klopu… Sad ja nisam mogla da odolim tom restoranu za koji sam tvrdila da ,,ja to ne volim,, (ali sam bila detence, dvadeset koja godina šta sam ja znala šta volim šta ne volim….).
    Svašta nešto nisam znala da volim, nisam znala da umem da jedem ili nisam znala da umem i volim da spremam dok nisam saznala i zavolela…

Elem, u nekom delu možemo i treba da se menjamo… a pogotovo kada je reč o prihvatanju boljih – zdravijih načina i stvari….

Kad smo kod masnoća… primer čokoladne glazure na kolaču (sprema se topljenjem čokolade za kuvanje i maslaca)… bez toga to ne bi bilo to…

O ostalom privatnim kanalima….

Priče Iz Separea
    Neka mi društvo ne zameri na mojim sada učestalim uletanjima u ovaj dnevnik i dugačkim i prosečnom forumašu zamornim i dosadnim postovima – sa Narcisom ja imam posebna posla i uporna sam da se bavim njom na koji god način budemo mislili da će biti delotvorno… Neko bi rekao Moj Veliki Projekat koji sam sprovodi 150% posla a ja gledam iz prikrajka i pomažem kako god mislim da treba… Od svih forumaša ikad koji su meni upali u oči, iz kategorije onih koji nisu umeli da se hrane kada su došli ovde i pred kojima je stoga bio jako težak put, Narcisa je apsolutni šampion po količini svog truda, neodustajanja, prihvatanja promene, slušanja saveta i preporuka, rada na sebi.. bez obzira što joj je ovo sve užasno teško (s ozbirom na sklonosti u ishrani, borbu protiv sebe itd…).
    Zbog toga svega, ovaj dnevnik je opterećen mojim postovima koji sigurno kvare atmosferu ali ja sam ovde na posebnom ,,zadatku,, prema tome, ovaj moj separe je zakupljen na neodređeno vreme odnosno dok god mi ga Narcisa ne uskrati.. Hehe (ubuduće ćemo moju rubriku kod tebe zvati ,,Priče Iz Separea,,…. kao neka baba iz separea / iz ćoška)…

EDIT: Poslala sam ti privatnim kanalom..
    Slika

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Sve sam ti već odgovorila u privatnom separeu, a u mom dnevniku (i srcu) uvijek imaš rezervisano mjesto pa kad došla - dobro došla. :009:
    Moj infantilni pristup hrani je upravo takav - bebeći. U posljednjih nekoliko godina sam uvrstila gomilu stvari koje nikada nisam jela, ali neke stvari jednostavno ne ulaze u usta, a od pomisli na pojedine mogu instant da povratim (bez pretjerivanja neku noć je malo falilo dok sam drugarici prepričavala jedno probavačko iskustvo).
    Mama kaže da sam kao beba sve jela, a onda sam počela da razumijem sestrino fuj i neću pa prekopirala. Ona je brzo izašla iz te faze, a moja je trajala do kasnog puberteta. Npr. mnogima je čudno da je ne jedem i ne volim špagete, makarone, njoke, lazanje,... ali se meni gade klizava tijesta. Kad sam imala par godina mama se naljutila što nisam htjela da jedem makarone i nije mi dala da ustanem od stola dok tanjir nije bio prazan. Završilo je sa praznim tanjirom čiji se sadržaj za minut našao na tepihu. Što se tiče špinata sestrino fuj je upotpunila serija fotografija na kojima je brljava od njega. Majonez nikad, ni u čemu, ni pod tačkom razno ne dolazi u obzir. Ne jedem rusku salatu za koju većina ljudi daje kraljevstvo, a strah od majoneza ide toliko daleko da sam prije dvadest i nešto godina u trenutcima visoke temperature odbila voćnu salatu sa šlagom pošto sam bila ubjeđena da pokušavaju da mi uvale rusku (sjećam se cijele situacije do u detalj).
    Pristajem ja da probam svašta, ali što u startu znam da ne može da ima prođu ne vrijedi pokušavati.
    Sviđa mi se ideja o kuvanju novih stvari. Sinjorinine tikvice i parafraza Dudine lažne pice bez tijesta (u originalnom receptu idu tikvice, a kod mene su bile gljive) su mi se baš svidjele.

Dan 14
    D: jogurt, dvopeko
    R: jaja, sir, tikvice, praziluk - rerna
    V: planirano isto što i za ručak, ali su bili jogurt i kriška dvopeka
    Fa: bic, vježbe za noge, bic

Ručak je kombinacija Sinjorininih tikvica i Dudine ideje kako bih u taj kvazi ižljevak bez brašna mogla da uvalim i ne osjetim razno povrće koje ne ljubim pretjerano. Ja biser sam stavila praziluk i ne preporučujum nikome. Pekla sam u malim vatrostalnim posudama i izgledalo je kao iz žurnala. Pošto sam napravila veliku količinu odlučila sam da mi pola bude za večeru. Kad sam ručala bilo je toplo, prilično ukusno i praziluk je malo preovladavao. Hladnoj verziji je malo falilo da završi kao pomenute makarone (srećom imam maramice na stolu pa sam imala gdje da pljunem i vodu da isperem ukus). Naravoučenije je: praziluk obavezno dinstati i ne stavljati u ovu mješavinu. Želudac iziritiran ovom situacijom je poželio jogurt pa ga je i dobio u kompletu sa dvopekom da pokupi kiselinu. :mahalo:
  • Treshnja
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od Treshnja » pre 9 godine

Evo me, javljam ti se uz prvu kaficu i pred polazak na biznis :)
    A-pro-po postavljenih slikica: Pa gde si zeMska? :) Sto cinis? :)
    Naravno da te nisam tako zamisljala, jer sam ja samo tvoju energiju pokupila i sa istom ostala odusevljena! Igras se transformera sa svojom linijom i napredak se vidi, recicu ti samo jedno: Hrabro, dalje!
    A to su TIII plavi pramenovi :) Sklopile su se kockice!
    Svaka cast, go girl :009: :hi-fi:
    Mislim na tebe i saljem ti brdo pozitivne energije :013:
    1. Cilj: 66kg
    05.10.2014. pocetak Unke 82 kg, 05.04.2015.kraj 71,7 kg
    11.05.2015. pocetak II kruga Unke 71 kg, kraj 67.8 kg
    2. Cilj: 62kg
    14.09.2015. pocetak III kruga Unke
  • tamy
    Amater
    Amater

od tamy » pre 9 godine

citam ovo kako ako odlucis da nesto ne volis neces ni da ga probas, i kao da sam ja pisala :D
    ja od kad sam dosal na fakultet, pocela sam da jedem mnoge stvari zahvaljujuci bratu, mada neke jos uvek ne zelim ni da probham :D
    ja imam parolu da ako mi se ne svidja kako mirise i izgleda, mora da je i groznog ukusa :D :16:
Odgovori 2547 postova