Ovde u Australiji je vrlo jednostavno otvoriti firmu, nema puno papira i ide brzo ( a pre svega ne morash nikog podmicivati).Knjigovodja ( ali ne za dnevno vodjenje knjiga jer to moze i sam chovek, makar u tkz.malom biznisu, vec za godishnji obrachun) je jako bitan jer moze znachajno da smanji stavku poreza. Medjutim , ovde kad se otvara mali biznis ovi australijanci ( ali ne i emigranti koji su vrlo oprezni i shtedljivi) uvek pochinju " na veliko"...odu u banku zaduze se maksimalno, nakupuju kola najskuplja ( jer ih otpisuju kroz porez) za celu familiju , nakupuju svashta i za biznis i za kucu (sve shto se moze otpisati) jer narochito prvih godina drzava im gleda kroz prste za porez. Svashta se radi, chak se i otvori josh jedna firma koja ce praviti gubitke da bi se porez skidao onoj prvoj koja pravi pare...ma marifetluka koliko hocesh.Kupuju se nekretnine za izdavanje na kredit ( placaju samo kamatu a ne i glavnicu, izdaju i chekaju da cena naraste a rasla je nenormalno zadnjih decenija) jer se i tako smanjuje porez.Ekipa je pomocu svojih politichara nadonosila sebi zakone tako da shto si bogatiji sve manje poreza placash, Ovde porez samo placaju oni koji rade za drugoga

E sad kad je bilo zlatno vreme to je sve radilo jer su bili i profiti odlichni...ali sad je drugo vreme. Kako bogati ne placaju porez tako je sve manje para u budzetu pa kako njihovi politichirai ( i tkz "levi" isto kao i desni) ne bi da kvare prichu bogatima onda se uzima od srednje klase( koju su na putu da unishte) i sirotinje. Nije mi samo jasno kako ne vide da ako "ne bace neshto preko ramena" raji , raja nema shta da troshi pa onda ce i njihovi biznisi da propadaju ( kao shto i propadaju). Medjutim jb se njima jer oni su osmisli da kapital ulazu po Aziji gde su milijarde ljudi kojima se dize standard zadnjih decenija, pa im se jb za australijsku srednju klasu i sirotinju ( malo nas je ovde ).Globalizacija je sine i smishljena radi bogatih.Medjutim Azijati nisu mutavi, zaimali i oni u ovoj igri zapada , nakupili se kapitala pa sad oni preuzeli stvar u svoje ruke.
Ih ja vam odrzah ovde predavanje iz politichke ekonomije
Srbija je drugo...ona se tek ukljuchuje u ove tokove globalizacije (kasno) ali fenomen je isti...bogati sve bogatiji, siromashni sve siromashniji, srednja klasa tavori i nestaje (utapa se u sirotinju).
Svi znamo da ce cela pricha da kolapsira ( jer to su Dafina i Jezda samo na globalnom planu) a jedino ne znamo kad ce. Juche ovde na TV jedan milioner koji bash daje u dobrotvorne svrhe mnogo poruchio svojim "kolegama" milijarderima da daju vishe para u dobrotvorne svrhe jer je razlika izmedju bogatih i siromashnih sve veca i rekao im da ako ovako nastave i u Australiji ce doci do "Francuske revolucije". Jedna analiticharka je lepo prokomentarisala da ne treba oni da daju u dobrotvorne svrhe nego bre da placaju porez kako treba i eto ti para u budzetu za sirotinju. Ali nece oni...naviklo to da grabi...Tako je u celom zapadnom svetu, pa tako idemo dalje do kolapsa i giljotina
Izvinite na tiradi ali gledam sve ovo i muka me spopadne