Visina: 159 cm
Normalna težina (većim delom života): 47
Najgora faza: 69 kila (leto 2006)
Trenutno: 59,5 kila
Želja pusta: 49 kila
Uvod (za one koji možda imaju slično iskustvo)
Oduvek sam bila vitka. Usled blago pojačanog rada štitaste žlezde, čitav život sam bila od onih srećnika koji mogu za ručak da pojedu 4 tanjira pasulja ili tri pice za večeru a da ostanu na svojih 47 kilograma. Posle prvog deteta sam čak oslabila na 44!!!!!!! Bez ikakve dijete, naravno. VOLIM DA JEDEM, i od srca znam da uživam u hrani.
Posle rođenja drugog deteta (2001) takođe sam brzo spala na nekih 49 kilograma. No tad su nastale izvesne postporođajne komplikacije, usledile su hirurške intervencije, i gotovo godinu dana bila sam vezana za postelju. Do leta 2002. nagurala sam 58 kila!!!!!!
Taman kad sam skinula na pristojnih 55 (nikad nisam držala dijetu, samo sam počela da se krećem), dobila sam posao koji zahteva sedenje od jutra do mraka. Od 2002. do leta 2006. dodala sam još 14 kilograma. Ukupno 69.

Tu se javljaju dva glavna problema: i dalje radim isti sedeći (honorarni) posao, koji mi ne ostavlja ni trenutka vremena za šetnje ili vežbe, a dijeta mi je mislena imenica. Naravno, ne maštam o manekenskom izgledu (muž me voli i debelu

PUŽEVSKU DIJETU
Pravila sam postepeno uspostavljala i dodavala sama, konsultujući razne izvore o ishrani:
Pravilo broj jedan: nauči da jedeš dok ne osetiš prvu sitost. SVAKI SUVIŠAN ZALOGAJ JE LUKSUZ KOJI TE GOJI.
Rezultat: do leta 2007. skinula sam na oko 63-64 kg.
Pravilo broj dva: polako ustanovi čega možeš da se lišiš. AKO MOŽEŠ BEZ NEČEGA ŠTO GOJI, VEĆ SI NA DIJETI A DA JE I NE OSEĆAŠ!
Pošto zbog manjka nekog enzima ne jedem slatkiše već gotovo dve decenije, čega da se lišim? Jedino: a) viška peciva; b) piva.
Tačno je da pivo ne goji tragično. Ali od njega se želudac nadme, a zatim naglo splasne - i onda traži hranu. Dakle, hleb i pivo svela sam na normalnu meru.
Rezultat: do leta 2008. skinula sam na 59 kg. To je već deset! URA!
Pravilo broj tri: u nekom trenutku više ne pomažu sitna lišavanja.

I dok sam ja osmišljavala svoju dijetu, u međuvremenu sam se opustila i počela ponovo da dodajem kilograme!!!!!!! Srećom, ta dijeta koju držim (ja je zovem "dosadna dijeta", o njoj kasnije) pokazala se efikasnom i skinula sam tih nekoliko januarskih kila. Dijeta je, međutim, prestala da deluje. Sad sam sebi dopustila nekoliko dana jela ne bih li malo "razdrmala" metabolizam (i da bih isprobala mogu li da uz normalnu hranu ostanem na manje-više istoj težini), zatim planiram da nastavim s "dosadnom dijetom". Cilj mi je da u roku od dve do tri godine smaknem težinu na 49 kila. (Ili možda 51, za slučaj da mi se pojave bore.) Ako na forumu ima "dugoročnih puževa" koji se drže sličnog sistema - volela bih da čujem sve korisne savete!
PS Unela sam naknadno male izmene težine u raznim fazama, pošto ih je moj muž očigledno bolje upamtio nego ja. (Nije ni čudo, dve godine je mlađi, pa bolje i pamti.