Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3)

od dudank » pre 15 godine

Eksperiment je počeo čudesno, pola dana sam provela u... Ne znam za metabolizam u celini, ali varenje je proradilo i prebrzo za moj ukus. :16: Šta reći kad sam popila dva i po litra vode za poslednja dva sata da ne bih uvenula... sad sam rendala sebi muskatni oraščić... veselo. :D
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 15 godine

Moze i caj od kore nara... E Puzicu, sva si naopako okrenuta... Svi kukaju na zatvor a ti us* sebe, konja i oruzje... :16:
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

lasata napisao:a ti us* sebe, konja i oruzje... :16:

:16: Vala baš...
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater

od BeogradjankaONLINE » pre 15 godine

hehe...
  • Nena3110
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Nena3110 » pre 15 godine

Ja bih volela da znam nesto vise o tom eksperimentu, bar na pp.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Nije nikakva tajna, samo što ne bih da neko proba ovo isto pa da me posle psuje... :D A možda ću da psujem i ja, ali došao je trenutak kad nešto mora da se menja u režimu, Dora me je malo naterala da se zamislim... evo koliko već dugo unosim po 1200 kalorija dnevno, a nema pomaka, ako ne računam 300 grama za maltene mesec dana... pa se zapitah da li to znači da ću do kraja života da jedem tako žalosno. Zato krenem da guglujem malo u vezi sa usporavanjem metabolizma, šta, kako... i naiđem na neke zanimljive stvari, između ostalog da kao što metabolizam možemo da usporimo npr. dijetom, isto tako uz adekvatnu ishranu možemo da ga vratimo u njegov normalan tempo koji nam je genetski zacrtan, ili makar približan. Nisam baš pobornik verovanja svemu što piše na netu... ali zvuči prilično logično, e sad, pitanje je kako vratiti bar delimično tu staru brzinu sagorevanja kalorija. Ja sam trideset i više godina života jela za četvoro, jeste da se sad manje krećem, ali računam da bi trebalo da smem da jedem makar za jednu normalnu osobu... a i u tim ranijim godinama bilo je perioda kad se nisam kretala, tako da mislim da nije čak ni to presudno. Da skratim priču, potražila sam šta se preporučuje... ispada da dijete sa smanjenim unosom kalorija imaju manje efekta kod osoba s prirodno brzim metabolizmom (tj. tako kažu, videćemo), nisam sigurna da sad umem da objasnim proces, ali poenta je da su brzom metabolizmu neophodne sporo razgradive kalorične namirnice (tj. masti) da bi ga "opteretile" i naterale da topi i ostalo, u suprotnom (ako se unosi višak UH) organizam nema oko čega da se "muči", tako da upravo osobe s najbržim metabolizmom mogu najviše i da se ugoje... Ovo sve pišem s VELIKOM ogradom, samo prenosim šta sam našla. Savet za buđenje usnulog metabolizma glasi da se preslišamo kako smo se hranili dok smo bili mršavi, a šta nas je ugojilo, i naravno, povratak na "mršavi" režim ishrane. Dobro, ovo definitivno ima logike. Tako da sam ja sad raspalila po svom "mršavom" jelovniku... što će reći isto što i dosad, mlečni proizvodi, povrće, meso, ali sve s normalnim pa čak i povelikim količinama masnoće, samo su UH svedeni na minimum minimuma, jednostavno jedem onako kako sam jela većim delom života, vraćam neke namirnice koje dugo nisam konzumirala (pre svega mleko, jer mi je ono nekada bilo osnovna namirnica, a činjenica je da ga zbog nečeg nisam pila u čitavom svom periodu gojenja; isto tako i crni luk u abnormalnim količinama). Ako vratim koje kilo, sama sam kriva, ali bar ću znati da li je ovo sve tačno ili nije, a organizmu ću prirediti lep šok. Uostalom, i sama sam primetila da mi je posle svakog brljanja kilaža spadala, to se prilično uklapa u celu sliku... No, videćemo, krenula sam od preksinoć i dajem sebi za početak nedelju dana, ne očekujem da smršam, ali ako sa ovoliko kalorija dnevno ostanem na istom ili približnom, biće to... mali korak za čovečanstvo, ali veliki za mene. :D
  • Doramar
    Početnik
    Početnik

od Doramar » pre 15 godine

da, da, dudo, to sam i ja nasla.
    brz metabolizam mora da se spusti do tacke topljenja a spor da se podigne do te tacke.
    a i jedno i drugo moze izborom hrane.
    kod sporog se dodatno podize za 20% vezbanjem i u 3 sata koja direktno slede vezbanju.
    zato ja ponovo ubacujem teretanu, za sada 1 nedeljno + 1 yoga, pa da vidimo kako ce koleno da reaguje.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Još samo da ubodem tu tačku... tačkicu... :D
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater

Odlican ti je eksperiment i zaista ce to biti veliki korak za tebe u smislu vracanja na normalnu hranu.

ispada da dijete sa smanjenim unosom kalorija imaju manje efekta kod osoba s prirodno brzim metabolizmom

Po ovome ispada da je moj metabolizam brz jer uopste nisam slabila kad sam jela oko 1000 cal .. ako se secas pitala sam se zasto ne reagujem na toliko smanjen cal unos.

Po chemu se kaze da je neciji metabolizam brz? Mora da ima josh neka odlika ..
  • Doramar
    Početnik
    Početnik

od Doramar » pre 15 godine

osobama sa brzim metabolizmom obicno nikad nije hladno, i uglavnom se goje u predelu trupa, ne guze i butina. ali ovo je zaista arbitrarno, kod tebe je slucaj specifican jer si u menopauzi pa i to ima uticaja, ne bih da se zalecem da ti kazem ovo ili ono.
    ma ima bilion tekstova, izguglaj pa ces videti.
    a doktor/dijeteticar bi znao da ti kaze malo vise o tome.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

BeogradjankaONLINE napisao:Po chemu se kaze da je neciji metabolizam brz?

Ima neka dva osnovna načina utvrđivanja lekarskom analizom... ali postoje i opšta mesta, npr. ako jedeš za četvoro a ne gojiš se, kretanje/nekretanje i vežbanje/nevežbanje ti nimalo ne utiče na težinu, imaš brz rad creva, u nekim slučajevima i prirodno povišenu temperaturu ili/i rad srca... onda si definitivno programiran da budeš "na spidu". Kod mene je nešto kvrcnulo dok sam se oporavljala od operacije, što nije ni čudo posle onolikih anestezija i lekova... tako da možda vredi probati. Skinula sam višak, tako da ovo nije izgovor jer mi teško pada dijeta, jednostavno hoću svesno da pokušam sve što eventualno može da mi ubrza motore. :)

Btw, ona sličica u kratkoj majičici na trećoj strani - u tom periodu radila sam u drugom gradu i jela isključivo po restoranima i kioscima (i proslavljala razvod pivom), tako da kad sad sračunam, ispada da sam unosila dobrih 4-5000 kcal dnevno... sad sam unosila 1200 a deblja sam nego na toj slici... ne znam da li da se smejem ili da plačem. :D
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater

Sto rece Dora imamo malo vise godina i malo nam je drugaciji metabolizam nego u tridesetim.

A u vezi sa istim sta mogu da dodam ... veselica redovna, nije mi hladno (po ceo dan u majici i gacama, bosa), ugojena po celom telu, ali najvise u trupu ... ali - puls nije ubrzan, kad jedem za 4-oro onda se i gojim ..

Vazi, izguglacu ... nego me mrzelo, reko`, Duda je to vec uradila :)
  • Nena3110
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Nena3110 » pre 15 godine

Srecno draga moja. Moram ja malo vise da citam, nisam sigurna da sam dobro razumela...bas sam glupa, ali...naucicu, sve se moze nauciti.
    Srecno sa novim rezimom! :009:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

To sam ja komplikovano napisala, Neno. :oops: Poenta je - kad dijeta uspori, znači da si usporio metabolizam, e sad, kako ga vratiti u normalnu brzinu... kod osoba s prirodno sporim metabolizmom preporučuje se pojačana FA, a kod osoba s brzim preporučuju se promene u režimu ishrane, najviše u korist masnoća. Pa reko' da probam ja to na svojoj koži.

Raspored mi je otprilike:

D - jogurt
    R - dinstano/prženo povrće s mesom i/ili nekim mlečnim proizvodom, mleko, salata (u povrću može da bude skroba, ali hleb zasad izbegavam jer me mnogo mami)
    V - meso, koncentrovane masnoće, mleko, salata

Količine - neograničene (mada nažalost ne mogu da pojedem ni upola od ranije). Promene na vagi - prvi dan mi se solidno povećala težina jer sam jela količinski dosta više, ali onda je spala na malo više od ovog što je na tikeru i zasad stoji u mestu (što ne znači da neće da krene naviše, mada se nadam da neće). I da, sinoć mi se prvi put posle 1000 godina vratila moja normalna telesna temperatura (blago povišena), nju inače pratim skroz nevezano za dijetu, zbog raznih boleština koje deca dovlače iz škole, svi u kući imamo naviku da često merimo temperaturu. Tako da MISLIM da se nešto pokrenulo... a možda i nije... :D No, videćemo, prerano je da izvodim zaključke.
  • biljka
    Amater
    Amater

od biljka » pre 15 godine

Naučila sam nešto o metabolizmu od tebe Dudo.
    Srećno sa novim početkom :D
Odgovori 9033 postova