Nije nikakva tajna, samo što ne bih da neko proba ovo isto pa da me posle psuje...

A možda ću da psujem i ja, ali došao je trenutak kad nešto mora da se menja u režimu, Dora me je malo naterala da se zamislim... evo koliko već dugo unosim po 1200 kalorija dnevno, a nema pomaka, ako ne računam 300 grama za maltene mesec dana... pa se zapitah da li to znači da ću do kraja života da jedem tako žalosno. Zato krenem da guglujem malo u vezi sa usporavanjem metabolizma, šta, kako... i naiđem na neke zanimljive stvari, između ostalog da kao što metabolizam možemo da usporimo npr. dijetom, isto tako uz adekvatnu ishranu možemo da ga vratimo u njegov normalan tempo koji nam je genetski zacrtan, ili makar približan. Nisam baš pobornik verovanja svemu što piše na netu... ali zvuči prilično logično, e sad, pitanje je kako vratiti bar delimično tu staru brzinu sagorevanja kalorija. Ja sam trideset i više godina života jela za četvoro, jeste da se sad manje krećem, ali računam da bi trebalo da smem da jedem makar za jednu normalnu osobu... a i u tim ranijim godinama bilo je perioda kad se nisam kretala, tako da mislim da nije čak ni to presudno. Da skratim priču, potražila sam šta se preporučuje... ispada da dijete sa smanjenim unosom kalorija imaju manje efekta kod osoba s prirodno brzim metabolizmom (tj. tako kažu, videćemo), nisam sigurna da sad umem da objasnim proces, ali poenta je da su brzom metabolizmu neophodne sporo razgradive kalorične namirnice (tj. masti) da bi ga "opteretile" i naterale da topi i ostalo, u suprotnom (ako se unosi višak UH) organizam nema oko čega da se "muči", tako da upravo osobe s najbržim metabolizmom mogu najviše i da se ugoje... Ovo sve pišem s VELIKOM ogradom, samo prenosim šta sam našla. Savet za buđenje usnulog metabolizma glasi da se preslišamo kako smo se hranili dok smo bili mršavi, a šta nas je ugojilo, i naravno, povratak na "mršavi" režim ishrane. Dobro, ovo definitivno ima logike. Tako da sam ja sad raspalila po svom "mršavom" jelovniku... što će reći isto što i dosad, mlečni proizvodi, povrće, meso, ali sve s normalnim pa čak i povelikim količinama masnoće, samo su UH svedeni na minimum minimuma, jednostavno jedem onako kako sam jela većim delom života, vraćam neke namirnice koje dugo nisam konzumirala (pre svega mleko, jer mi je ono nekada bilo osnovna namirnica, a činjenica je da ga zbog nečeg nisam pila u čitavom svom periodu gojenja; isto tako i crni luk u abnormalnim količinama). Ako vratim koje kilo, sama sam kriva, ali bar ću znati da li je ovo sve tačno ili nije, a organizmu ću prirediti lep šok. Uostalom, i sama sam primetila da mi je posle svakog brljanja kilaža spadala, to se prilično uklapa u celu sliku... No, videćemo, krenula sam od preksinoć i dajem sebi za početak nedelju dana, ne očekujem da smršam, ali ako sa ovoliko kalorija dnevno ostanem na istom ili približnom, biće to... mali korak za čovečanstvo, ali veliki za mene.