Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od narcisa » pre 10 godine

Svinju jedem jednom godišnje, piletinu volim, ali kako sam počela da se osvješćujem po zdravstvenom pitanju zgraknuta sam koliko je to što nazivaju zdravim - nezdravo. :cry:
    Sve mi se više čini da živim/o u horor filmu.
    Što se tiče vas dvije u pijačnoj avanturi :headbang: Ne bi bio minus (osim možda na vagi). Prodale biste sveeee!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 10 godine

Magi, hvala! :) Ako nam se nebo ne sruši na glavu, idućeg leta se selimo, transakcije bi mogle i brzo da se okončaju (možda i neće, ne znam, u nekim pregovorima smo), ali čekamo da dete ovde završi osmi razred, takav je bio plan.

Mršo, videla sam kod tebe, to tek treba da ispitam, šta ste vas dve to petljale... :) 'Vako: mislim i ja da mu je dovoljno kratko da se propeče, a možda da probaš i u suvom tiganju, na ringli? (Uz mešanje, naravno.) Možda bi tako najbolje procenila kad je gotov? Apropo koza, nedavno sam gledala, prodaje se slatka kuća u nekom selu, sa FARMOM KOZA (i tp za neke ekstra male pare), reko', daj da kupimo to... ne mora dete da se školuje. :16: Nemam ovde više nikakve kanale, ne znam šta je s čovekom od kog smo pre nabavljali... čujem tu i tamo da je ovaj i onaj kupio kozji sir, ali niko neće da otkriva izvor. (Belo, sine, belo.)

Anči, samo da znaš da su pojedini delovi svinje dijetalniji od ribe i piletine... ne ubeđujem te, samo informišem. :) (Moj izbor bi bio govedina, svinjetina, jaga i divljač, ali ova dva poslednja su ovde apsolutno nedostupna.) Krupnu i dugovečnu ribu kao što je tunj u principu treba izbegavati, jer se nalazi u vrhu lanca ishrane i puna je teških metala (mala riba tokom života deponuje neke teške metale... a njom se hrani veća... i tako redom do najvećih riba.)

Narcisa, napisala sam ti malu zahvalnicu kod tebe (super sam ovo rekla), a što se kvantaša tiče, možeš i da se pridružiš, bolje bi išla prodaja. :D Što se piletine tiče, postoji ogromna sumnja da je "hormonsko meso" jedan od uzroka No1 što se javljaju čudne promene u građi čovečjeg tela poslednjih decenija, npr. drastičan porast prosečnog broja obuće i slično. Za slučaj da neko nije primetio (pisali smo o ovome 1000 puta, ali volim da ponovim), nekako ispada da je "zdravo" baš sve ono što je industriji hrane profitabilno, pa i ti pilići... jeste pile zdravo, ali kad pase travu i šetka po suncu. Kao mala sam se užasno zgadila kad sam videla da postoje pilići s rahitisom... još otad imam neku averziju (uz još neke razloge), a sad pogotovu.

I lepo se ja ispričah... klopa danas, valjda ću dosledno izgurati:

D: ajran 0,4 l (samo sa začinima)
    U: voće
    R: sir, salata, verovatno malo bistre supice
    V: ćufte u paradajz-sosu, salata od krastavaca
  • madam mim
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 15 godine

od madam mim » pre 10 godine

Uh, Dudićka, baš si oplela po omiljenoj mi piletini :? ...šalim se, znam i ja sve to, ali kad tako krenem u razmišljanje zaključim da je najbolje da prestanem da jedem, pijem, dišem.....šalu na stranu, mi smo u selu gde imamo vikendicu otkrili domoroce koji gaje koze i prave fenomenalan sir, tako da dok god je moguće kupujemo što sir što jarićI i uživamo. Mada, što kažeš, neki delovi gude mogu da prođu. Nekad :)

Poslušala sam te i napisala dve ideje koje smo mi juče i danas realizovali sa ciljem utrpavanja u stomake, sve se trudim da izmišljam recopise da razbijem monotoniju. Idem još malo da arbajtujem pa na roditeljski.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Magi, kad se neko nađe, daleko bilo, u situaciji kao što sam ja bila, pa grabiš svaku sitnicu da ojačaš organizam... postaje sve to važno, od vazduha i vode do pileta i koze. :)

Imam ovde neku moju zbirčicu linkova i statističkih mapa, pa eto, zanimljivost... Po glavi stanovnika, među najvećim "svinjojedima" je Kina (zemlja vitkih ljudi i izuzetno niskog prisustva kancera), a među najvećim "pilićojedima" su SAD... zaključak se sam nameće. Opet usput zanimljivost, najveći svetski konzument mesa (130 kg godišnje po glavi stanovnika, od čega manje od trećine piletina) jeste Luksemburg... zemlja sa prosečnom očekivanom starošću od preko 81 godine za muškarce i preko 83 za žene. Stalno se sa svim ovim temama vraćamo na ono pitanje šta nam se i zašto servira kao zdravo - nije nikakva teorija zavere, nego prost profit (nečiji). :(
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 10 godine

Tačno je da je piletina odavno ne bezukusna nego neukusna i često mi se gadi.... (ono što je čini ukusnom kad je ja napravim su samo začini i način spremanja, a sama po sebi je velika nula)...
    Svinjetina mi je najčešće na meniju, zatim jaretina, a piletina na poslednjem mestu... samo u retkim prilikama, ili kada su prilike takve da kupim ono gotovo pile kao najbrže rešenje za na brzinu najavljenog gosta i mene.... Istina, jedem od piletove majke jaja, i to redovno... Samo retko dolazim do pravih kokošjih jaja....
    I naravno da je tačno da je uglavnom sve što se na sva zvona reklamira kao najzdravije, obično i najgore.. Pričali smo i o muslijima i žitaricama, itd...
    Hvala bogu pa se konačno razotkrila i ona laž o holesterolu, masnoći itd...

Kvantaška ortakinjo, kod mene ću na brzinu ispisati slučaj Stigo Digo!
    :mahalo:

Edit: a ta kućica sa farmom koza.... da znaš da je to interesantno... Gde je to, u kojem kraju?
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

I ja sam se juče nešto zamislila o jajima... zašto se kod njih toliko malo primećuje razlika (iskreno, ne znam da li bih znala samo po ukusu da razlikujem domaće jaje i jaje sa farme). Verovatno tu priroda bar malo odradi nešto svoje, pa dobijemo delimično "filtriran" proizvod... a sa druge strane, ni nosilje se ne tretiraju isto kao pilići za klanje, možda je i u tome caka. Naravno da to više nije "ono" jaje, ali bar liči. (Tešim se. :( )

Mršo, kućica je u Sirigu, verujem da se može dokupiti još koja livada... ne uklapa mi se u planove, ali stvarno deluje primamljivo. :16: Imaju one smeđe kozice, ne znam kako se zovu. Nedavno je inače jedna porodica koju poznajem kupila imanje i bacila se na "proizvodnju" koza, tj. kozjeg mleka (tj. koze proizvode mleko, a oni ih gaje), ljudi su iz potpuno stote priče, ali eto, rešili su da se na to preorijentišu... i štaviše je isplativo. (Nisu blizu, inače bih im bila redovna mušterija.) Pa tako, ko zna...

Juče sam nadrljala, napad žuči i najstrašnije povraćanje, jelovnik je bio ispoštovan, ali je dobar deo izašao iz mene... zato je uveče palo nekoliko kašičica džema od limuna (mog domaćeg džema od limuna), a posle toga malo suvog hleba. Ne znam šta je izazvalo napad, jedino što je sumnjivo bio je sir od drugog prodavca (naš je opet iščezao netragom), ne u smislu da je bio loš ili pokvaren sir, nego sam strahovito osetljiva na vrste sira, tj. na različite procese fermentacije, i vrlo verovatno je bilo to posredi. Danas ću bez sira, sad se ne usuđujem da ga jedem. :( Ne znam šta da smislim za te obroke... upisaću.

D: ajran 04 l, samo sa začinima (ovih dana bez lana da smirim stomak)
    R: - ćufte u paradajz sosu, prebacila iz večere u ručak
    U: lubenica
    V: hleb i vurda, malo šunke
    čaša špricera (1,5 dl vina)
    Poslednja izmena od dudank u 06 Sep 2014, 14:33, izmenjeno 1 put ukupno.
  • madam mim
    Amater
    Amater

od madam mim » pre 10 godine

E, baš si se udesila....kad si takva sva suFtilna....nadam se da je već bolje. A kako praviš taj džem, zvuči sjajno?
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Jaja... (jajca)... primećuje se razlika ipak, veruj mi...
    Pa sećaš li se možda da sam ja pisala eseje o tikvicama prženim sa pravim domaćim jajima... pa kad je ispalo zeleno-narandžasto jelo... Velika je razlika. I kupovna su jaja lepa ali tek kad probaš neka prava domaća (kokoške po travi kljucaju, itd).. onda vidiš i ukus i boju i neku punoću.. Ali dobro, i dalje su mi sasvim ok i ova kupovna jaja...

Moram da ispričam priču o jajima... Kad sam ja živela napolju (a tamo su jaja bila potpuno bzvz ukusa a i paradajz bogme)... i dođem tako na odmor, dođem kod mojih (a oni tada u dvorištu držali kokoške... jedno vreme su držali i patke, e to su bila jaja)... a imali su i domaći paradajz (mada je i kupovni bio sasvim dobar, u stvari odličan)... E sad, ja sam bila željna da jedem (na)pržena jaja i paradajz... međutim nikako nisam imala priliku. Nisam nikad doručkovala a za ručak je mama uvek pravila nešto i još se posebno trudila zbog mene jer obično nisam dolazila češće od jednom godišnje (mada je bilo godina kada sam dolazila po dva puta). Moj problem je bio kada jesti ta jaja.. ne doručkujem, a ručak uvek neki ima.. Onda sam ja molila mamu da ne pravi ručak ili da pravi neki za koji mene neće planirati kako bih ja mogla na miru da ručam jaja i paradajz.... ah te lepote i vrhunca uživanja....

A Sirig... pošto nisam imala u vugla, pitala sam gugla gde je to mesto.. vidim da je okolina N.Sada.. A te braon koze, verovatno su alpske.. mada ima još nekih bravo.. Ma koze su čudo, koze su iz raja izašle! Gospođi Kozi stvarno skidam kapu!

Nekako zaključujem da su žučni problemi sada iza tebe (?)... Nadam se da ipak nije bilo daljih problema......
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Magi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od Magi » pre 10 godine

Dudićka, jesi li prizdravila??? :o
    Sirig je taaaaako blizu NS, jedino ako neko ne voli ravnicu...Ja vooooolem (Vojvođanka)... :)

Debeliccka napisao:.....I naravno da je tačno da je uglavnom sve što se na sva zvona reklamira kao najzdravije, obično i najgore.. Pričali smo i o muslijima i žitaricama, itd...

Šta ste pričali o žitaricamaaaa???? :evil: Ja svako jutro jedem ovsene pahuljice, susam i lan, nemojte mi, molim vas, reći da nešto ne valja jer je to nešto (što u kombinaciji sa kefirom i suvim grožđem) što najviše volim za doručak... :(
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 10 godine

Vraćam se na tvoj post od prethodnog dana i samo mogu da kažem, isto kao i ti da ja govedinu nisam videla-ne pamtim! Glupo mi je da se ponavljam, ali pitam se zašto lekari izričito zabranjuju konzumiranje svinjetine, koja priznajem je za mene najukusnije meso i posle nje nikada nisam gladna! Samo dok pojedem ovu piletinu, a imam je za nekoliko puta, počeću opet da jedem više svinjetine, ne radi dužeg života, već zato što mi je svega preko glave, pa što da ne? Što se mene tiće isto mi se hvata, manje svinjskog=porciji pilećeg!
    Žao mi je što ti nije bilo dobro! Nadam se da je sada to iza tebe?
    Moram još nešto da dodam, a to je-sećam se pre nekoliko godina kada sam ležala na Reumatološkom institutu, do mene je ležala žena seljanka, iz nekog sela, nije ni bitno. Inaće imaju farmu pilića i bave se poljoprivredom. Ona mi je rekla da seljaci ono što iznose na pijacu prskaju nebrojeno puta, a ono što oni jedu, sasvim se posebno gaji i tretira! Ta prićica mi je ostala duboko urezana u sećanje, zato ustvari ni seljacima na pijaci, kojih je jako malo i ne mogu se više praktično ni prepoznati, nimalo ne verujem!
    Nažalost činjenica je da uglavnom svi znako da ono što je izloženo, i što nije nekog finog izgleda na oko-krivo ili kvrgavo je zdravije, ali svi se hvatamo za one lepo odnegovane pravilne oblike i što krupnije i mesnatije! Zar ne?
  • Kiksi
    Početnik
    Početnik

od Kiksi » pre 10 godine

Ovde se uvek vode dobri razgovori na temu kvaliteta ishrane i hrane, pa ako mogu da i ja dodam nesto :)
    Ko ima mogucnosti i barata engleskim neka bar prelista knjigu Dilema svastojeda (Omnivore's Dilemma - naziv knjige je nastao usled toga sto u odnosu na biljojeda koji jede samo bilje ili mesojeda koji jede samo meso, svastojed se svaki dan suocava sa dilemom sta odabrati za obrok; na ovaj nacin autor je aludirao na kompleksnost ishrane coveka u odnosu na zivotinje).
    Knjiga prati tok hrane od njene ishodisne tacke do nasih trpeza. Sve pocinje i zavrsava se kukuruzom i mocnim korporacijama koje su lideri u poljoprivredi. On je apsolutno svuda, u svakom proizvodu. Od njega se pravi ne samo kukuruz kao takav, vec i kukuruzni sirup koji je preplavio proizvodnju industrijske hrane kao jeftina zamena za secer do hrane za ishranu zivotinja. Taj poslednji deo mi je i najmucniji. Tele prvih par meseci po rodjenju sisa i tada je jedino i zdravo za ishranu. Nakon toga ga odvajaju od majke i prelazi na cvrstu ishranu tj stocnu hranu u kojoj dominira kukuruz, nesto sto krava u prirodi ne bi jela. Posto jede ono sto mu ne pripada, njegov organizam propada, ali koga briga kada on u zivotu treba da bude samo nekoliko meseci dok ne postane junetina u supermarketu. Da bi dobacio kako tako do tog uzrasta kad je spremno za klanicu, kljukaju ga lekovima. Krave se jadne zbog mleka i mastitisa isto tako kljukaju hormonima i antibitioticima. I na kraju to sve dospe do nasih trpeza :( .
    Za piletinu ste vec sve rekli...Jos je moj tata pre 15 godina komentarisao kako to veze sa piletinom nema.
    Raspisah se ja, vidi se da me ova tema pogadja :D
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Juče sam napisala džinovski post i progutao mi ga je net, na kraju nisam imala vremena da pišem ponovo. Žuč je OK, hvala svima na pitanjima, a juče sam se oporavljala od brljavog jelovnika koji je bio u petak. Nešto sam bila na tri ćoška (ovo vreme stvarno me ubija u pojam) i nisam se potrudila čak ni da sebi napravim salate... pa je ispao prilično glup dan, ne toliko strašan, ali nije baš u mom stilu.

Mim, za džem nemam recept jer sam ga skuvala zbrda-zdola i u vanrednim okolnostima (zatrebao mi zimus hitno za jedan kolač za slavu, pošto je u čaršiji ponestalo kandiranih citrusa), pamtim samo da sam dodala i neku pomorandžu, a koja je razmera bila, pojma nemam (više limuna svakako). Sve lepo izoprano, isečeno, koštice izbačene, samleveno, po ukusu zašećereno i ukuvano, i spakovano u teglice. U međuvremenu je blago želiralo, pa je gotovo identično kao nekadašnji citro (ako pamtiš citro :D ), što znači da nisam stavila preterano mnogo šećera. (Limun inače pomaže kod žuči, a sad sam utvrdila da pomaže i džem od limuna, he-he... prosto da čovek poželi da ga malo žigne žuč.)

Mršo, to s jajima razumem u potpunosti, i ja bih da smem! (Moji favoriti bi bili pržen luk s jajima ili one krdžave poslednje jesenje paprike s jajima, što se oberu u oktobru i budu 10 cm.) Možda ne primećujem baš toliko razliku zato što su sva jaja koja jedem kuvana/pečena sto godina... tu pola ukusa strada. :( Ako je za utehu, nosilje se ne tretiraju hormonima, tako da s jajetom dobijemo eventualno samo antibiotike + poremećen odnos masnih kiselina i još nekih sastojaka. ("Samo" antibiotike je već dovoljno da pojurimo domaća kad god je to moguće, ali opet manje zlo nego hormoni.)

Magi, bolje da ne znaš šta smo sve pričale o žitaricama, heh. :D Šalim se, ali jeste široka priča i razvlačimo je već bukvalno godinama. Ne znam da li može da se sažme u jednu rečenicu... recimo da je mit o zdravim žitaricama nastao iz najbolje namere da se reguliše zdravlje stanovništva u nekim zemljama, na prvom mestu Americi, da bi u međuvremenu xy istraživanja pokazalo da žitarice uopšte nisu toliko zdrave koliko se zamišlja (naročito neke nove hibridne sorte), uz paradoks da je Amerika, koja je najveći konzument pahuljica, muslija & slične "zdrave" hrane postala najdeblja nacija, i jedina u kojoj je debljina uzrok smrti br. 1, ali pošto je u međuvremenu i industrija žitarica postala br. 1 po zaradi u čitavoj prehrambenoj industriji, sada se mit održava, koliko god naučnici širom sveta dizali glas. Da ne bih sad razvlačila o tim zdravstvenim aspektima, dovoljno je da se podsetimo da su žitarice 50% UH, a svaki UH kao krajnji proizvod u našem organizmu daje šećer... a znamo kako šećer deluje na zdravlje... pa zato sa žitaricama treba umereno i oprezno. (Plus svest o tome da smo ih kupili za cenu koja je 30 ili 50 ili 100 puta veća od cene osnovnog materijala.)

Anči, koliko sam ja upućena, svinjetina se zabranjivala zbog stvaranja štetnog holesterola, a u međuvremenu je utvrđeno da štetni holesterol stvaramo sami (ima minimalne veze s holesterolom koji unesemo jedući meso), tj. najveći uzročnik su skrob & šećer, pogotovu u kombinaciji s nekim nezdravim masnoćama tipa rafinisanog ulja... ali čak i kad ne bismo verovali toj teoriji, stoji činjenica da npr. 100 g kuvanog ili pečenog svinjskog filea ima 51 mg holesterola, a 100 g kuvanog ili pečenog pilećeg belog mesa bez kožice ima 85 mg holesterola. Što se ovog drugog tiče, slažem se da su proizvođači postali užasno neodgovorni prema tuđem zdravlju. Ovo mi se sad povezuje i sa izgledom voća i povrća koji si pomenula, pa bih rekla da je kriv i kupac isto koliko i proizvođač... kupac mora da bude informisan i da se ne grabi za te napumpane "plastične" voćke i povrćke. Jedan primer od pre nekoliko decenija, moj deda je bio odgajivač bresaka (i drugog voća, ali najviše bresaka), i jednom sam ga na pijaci iskritikovala što drži izbuškane breskve koje su načeli insekti i što mu se skuplja roj osica i pčela oko tezge... a on mi je na to rekao da je to najbolja reklama, jer znači da njegovo voće nije prskano i da je slatko. I stvarno se uvek razbijao od prodaje, što znači da su ljudi nekada znali i šta kupuju. Ja sam nepoverljiva prema previše lepom voću i povrću, evo neki dan smo kupili džak domaćeg crnog luka koji je naizgled krdžav i nikakav... ali znam da će se održati odlično jer ima suvlju strukturu od onog krupnog i savršenog, i neću morati na zimu da bacam po pola glavice.

Kiksi, samo ti piši, sve to stoji što kažeš, i treba da se piše o tome... slična je priča s pšenicom i još nekim kulturama, a to pogađa sve nas. A i mi jedemo svašta za šta nismo prirodno predisponirani, počev od rafinisanog šećera na prvom mestu, pa se onda čudimo šta nam je.

Nadoknadila sam za juče :D , a dugujem i jelovnik... bio je dan BEZ HLEBA (samo povrće, mlečno, meso), krunisan jednim pivom, i danas je na vagi nestao sav onaj mali višak što se danima vukao. Stiskam zube i nastavljam bez hleba:

D: ajran + začini
    R: sveže paprike s vurdom
    U: izmena - umesto lubenice, breskva + jabuka
    V1: malo sira + pečene paprike (samo 3 komada :D )
    V2: oko 100 g šunke
    Poslednja izmena od dudank u 08 Sep 2014, 15:02, izmenjeno 2 puta ukupno.
  • layla021
    Početnik
    Početnik

od layla021 » pre 10 godine

Uf evo moje omiljene teme.
    Ja evo već 2 godine kako meso ne jedem i to sve zahvaljujući mojoj babi koja je pre dve godine za moj rođendan kupila piletinu u trgovini i ispekla je. To je odvratno bilo, nakon toga sam počela sve više da čitam o svemu i došla do zaključka kako apsolutno svo meso je zatrovano sa raznim miksevima "hrane" koja se daje životinjama. Čak i na selu žene daju kokoškama tu hemiju da brže budu za klanje, jako retko će te naći da neko još uvek ima piliće koje hrani pravom hranom.
    Još uvek jedem ribu što moj dragi upeca na reci, dok ova kupovna sa ribnjaka je hranjena sa svim i svačim.
    A što se jaja tiče razlika može da bude ogromna. Jednom prilikom nisam imala jaja i odem do lokalne trgovine da ih kupim, u jelima se nisu osetila, međutim kad sam ih htela same jesti onako samo pečena odvratna su bila.
    Imam priliku da budem često na selu pa čujem kako te žene pričaju za piliće i jaja. Kokama daju isto neku hemiju kako bi što više jaja davale, tako da i sa sela kad se kupuje nešto isto je kvalitet upitan.
    Da naravno krave se kljukaju sa homonima i antibioticima zbog mleka koje je sve lošije kvalitete. Priča mi dečko koji radi na jednoj farmi krava kako od njihove jedne litre mleka oni u mlekarama naprave 4 do 5 litara.

Generalno problem je i sa povrćem i voćem. Sve je puno pesticida, koji se naravno sa vodom ne mogu oprati, a mi ih unosimo u sebe. problem je i kad neko ne želi špricati razne bolesti napadaju biljke tako da ti sve propada.
    Nažalost sve nam je zatrovano od vode, tla do vazduha. Vezano za to da seljaci gaje za sebe posebno, to sam isto i ja čula od više ljudi, čak na pijaci se jedan seljak žalio kako mu je u svakom luku crv a neki drugi mu kaže pa prskaj, a ovaj njemu odgovara kako to da prskam to mi deca jedu.

Najveći apsurd mi je taj što u Srbiji se dobijaju subvencije za špricanje biljinh kultura (možda se nisam dobro izrazila da se to baš tako zove,ali poljoprivrednici za kupovanje tih otrova dobijaju neke pare nazad). Halooooo pa šta sve te velike kompanije zajedno sa vladom neće napraviti kako bi što više zarađivale bez obzira što nam na taj način ugrožavaju zdravlje.

O prerađenim proizvodima stvarno se nema šta reci, jer to prave hrane videlo nije, sve je sama hemija.

Joj raspisala sam se na široko sada o ovome. :D
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Otišao višak, otišao višak! :013:
    (i ja večerala bez hleba danas, jer sam imala poremećaj juče, hrana bila mimo moje režije pa mi se pokarabasalo moje carstvo jednoličnosti koje obožavam)..

A žitarice... dovoljno mi ih je u ono malo hleba dnevno (koji mi je potreban) a sve drugo Neka Hvala! Pojedem jednom u sto godina onu čorbu od geršla koju moji spremaju i volela bih ono keške o kojem smo pričale (ali keške je nešto posebno, za mene)... i ništa više mi ne treba.... O barovima, štapićima, listićima, pločicama sam se mnogo puta izjašnjavala (kao neki šovinista i ,,mrzac,, :) ) a za musli i pahuljice me takođe ne vežu nikakve ali baš nikakve simpatije ni logična veza.... (inače sam konstatovala da UH baš nisu za mene.... i planiram da pišem sad o tome u svom dnevniku jer sam baš juče imala specifično iskustvo)....
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, uz višak odoše još 200 g! To je taj apsurd hleba, ista količina kalorija, ali čim njega ukinem, kreće naniže. Nažalost sam privremeno ukinula i lan, moraće tako neko vreme. "Mrzac" sam i ja kad je posredi ta kvazihrana, to jest, ne bih bila kad bi se prodavala po realnoj ceni i bez posebne reklame, pa nek svako sebi bira šta hoće i šta voli (mada se pitam ko bi tad kupovao), ali to reklamiranje takvih proizvoda kao "zdravih", plus cifra (upravo gledam bonžitu na netu, kao jedan od najjeftinijih proizvoda tog tipa... cena po kilogramu 1.349,50 dinara), to bukvalno doživljavam kao kriminalni akt. (U mojoj glavi su "integralne žitarice" vezane za onu bledu, izmučenu decu a la Oliver Tvist, koja su živela na poridžu i crnom hlebu, a to nije daleko od istine, već sam navodila podatke o integralnim žitaricama i anemiji.)

Layla, dobro došla, izvol'te u moj dnevnik! :) Kao što vidiš, mi na istu tu temu razvlačimo stalno (zdrave i "zdrave" namirnice), i u najvećoj meri se slažem sa ovim što pišeš. S obzirom na to da smo mi mala zemlja i da se manje-više sve zna, srećom još imamo mogućnost i da se raspitamo i saznamo koji proizvođač kako radi, pa možemo da napravimo neki izbor (stalno pominjem jednu ovdašnju malu mlekaru koja prodaje pravo mleko i pravi maslac, a takvih sigurno ima još... firme kao što su Imlek i Meggle ne ulaze u našu kuću), malo se sližeš s kasapinom da bi ti rekao kad je meso stiglo odavde, a kad odande... itd. Koze i ovce su trenutno najbezbedniji izbor mesa, nažalost ovde nemam gde da ih kupujem, tako da mi je najmanje zlo guda.

Sinoć je bio simbolični brlj, nazdravili smo za rođendan mm, pa sam popila malo likera jer se samo to zateklo u kući, ali kao što gore rekoh, svejedno je minus od 200 g. :) Danas:

D: ajran 0,4 l
    R: malo sira, salata
    U: ogromna jabuka
    V: pečenje + salata (iz dvaput)
    ozbiljnija količina piva
    Poslednja izmena od dudank u 09 Sep 2014, 13:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori 9033 postova