Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3, 78)

od boki 66 » pre 11 godine

Dudooo ,bolje si i to me raduje :009: ,nema sanse da pricitam propusteno 8)
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 11 godine

Dudo ti si čudo! :wink: (ali ne zbog minusa nego inače)
    Čestitam trijumfalno ,,smaknuće,,! :013: (Ja sam iz mase koja uživa da gleda javna smaknuća / ali kilograma).
    Riba se vraća i sprema uveliko za one svoje mini haljinice, samo da ispratiš još malo te brige....

Krompir me nešto nikad i ne vuče....valjda skrob uzmem iz hleba....
    A razmišljam nešto, vis a vis ovih masnoća i teorija i kvaziteorija (iz magazina i sa interneta i slično) o ishrani i to....
    Znaš šta me nekad jako nervira (?)... To zagovaranje neke superbezmasne ishrane... Ima jedna kvazinovinarka i voditeljka sa tv koja uvek širi neke teorije o pilećem i ćurećem belom bla bla.....To forsiranje piletine, spremanja svega bez masnoće i slično... Koliko samo zabluda....
    Naravno da su kombinacije važne i ti si najbolji poznavalac svih tih podataka kojeg sam ,,upoznala,, ali govorim generalno kako me te bukvalizacije i mitovi nerviraju....Tek ta piletina....doživljavam je kao maltene najnezdravije meso (u današnje vreme)...I šta fali ako upotrebimo malo ulja kad dinstamo nešto....A da ne pričam da je neophodno u salati...
    Ili recimo vidim da neko bude na nekoj ,,bezukusnoj,, dijeti spremajući isključivo bareno meso i ni slučajno nešto malo drugačije... i onda mu se uskoro smuči sva ta bezukusnost hrane i bum tras.... pojede nešto slasno i kalorično, upropasti dijetu... ne znajući da je sve vreme mogao da bude na mnogo ukusnijoj ,,dijeti,, i da istovremeno mrša...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Ružo, videla sam i čestitam! :) Svratim ja u tvoj dnevnik redovno, samo što nisam imala u poslednje vreme baš nešto pametno da dodam na sve to.

Boki, i nisam baš posebno bolje, problemi su do guše, samo se trudim da ostanem prisebna jer su moguće dodatne komplikacije, pa će mi tek tad biti potrebni živci. :)

Mršo, iza mnogih takvih mitova stoji prehrambena industrija, nije nikakva teorija zavere već nešto o čemu se sada vrlo otvoreno govori i piše... Amerika je pre više decenija razvila taj zvanični državni program ishrane (može se svuda naći na netu), a rezultat je svima poznat (jedina zemlja na svetu u kojoj je debljina uzrok prevremene smrti br. 1), pa su čak i oni stavili prst na čelo... ali sada im je vrlo teško da se izbore protiv industrijskih giganata (problematika kojom se kod njih bave najozbiljniji stručnjaci), budući da je najprofitabilnije meso piletina i ćuretina, najprofitabilnija namirnica uopšte jesu pšenica i kukuruz (što je kod njih većinom GMO, ali to je baška), i to je jedan teško oboriv lobi, a sad je prisutan i u drugim zemljama. Pisala sam već o nedavnoj mahinaciji koja je izvedena s Batutom - "dokazano" je da smo svi mi ovde užasno debeli i da su nam neophodne Nestle pahuljice za doručak... a u ovom naučnom radu http://www.hormones.gr/83/article/article.html (koji je btw i nagrađen) može se videti da smo među najvitkijima u Evropi. (Iako imamo "strašnu" naviku da krkamo ćevape, pljeskavice, bureke... i gle čuda, nismo debela nacija.) Te preporuke da jedemo piletinu i ćuretinu (meso s najgorim upalnim faktorom), usput nakrcanu hormonima i GMO sojom kojom se te 'tice hrane (a čak i ako nije GMO, opet se koriste neki vrlo sumnjivi hibridi), da kljuckamo zrnevlje (umesto da ga kljuckaju te koke koje jedemo), da se klonimo masnoće kao kuge, da izbegavamo zapravo pola onih namirnica na kojima se ljudski rod održao stotinama hiljada godina... mislim da i najprostiji čovek može da uvidi ogromne nelogičnosti u svemu tome, ne treba ni mnogo pameti ni znanja. Dovoljno je da se vratimo nekoliko decenija unazad i da uočimo koliko smo odlutali od normalne ishrane. A recept je vrlo prost, sve namirnice (jer su nam sve i potrebne), samo ih treba pametno jesti... nije ni ova priča o krompiru bila za džabe, ona je samo jedan od primera pravilne ishrane koja je nekada bila u našoj tradiciji. (I potpisujem da su se naši stari hranili izuzetno zdravo, jer sam rasla uz ljude rođene u 19. veku i znam kakve su bile njihove navike - i uglavnom prepisujem "recept", pošto bih i te kako volela da doživim devedeset i kusur godina kao moja prababa.)

I opet sam rasprela... ali tema je takva da prosto nagoni na mozganje. :neznalica:
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od boki 66 » pre 11 godine

Zao mi je sto sam sve propustila :( Nisu te komlikacije valjda zdravstvene :neznalica:
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Tvoja poslednja rečenica je zaista tačna i navodi na sve napisamo, a i ono od ranije na mozganje i rasčlanjivanje problema. Nekada nije bilo ovoliko hemije i terianja svega što unosimo u organizam, pa je verujem zato je i bilo manje bolesti, a možda se varam. Nekada ljudi nisu toliko čitali, niti su se interesovali za neka naučna istraživanja, manje birali, više se prehranjivali itd. Sada se takodje velika večina prehranjuje, ali je razlika u tome što je sve zatrovano i drugi dan već nije za upotrebu.
    Nisam pametna!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Sve se slažem, i u vezi sa našim babama i dedama i sa svim......ali nisam ni ja htela da se rasplinjavam pa da ulazim još i u dublju priču sa GMO, hormonima, komercijalnim momentom...i ,,teorijama zavere,,(mislim nisam htela da spominjem još i taj aspekt).... Pa bili su narod ubedili da je zdravije da se jede margarin nego maslac.... Inače to su teme koje me bole i brinu... Prvi plazma keks koji se reklamira kao neizostavan deo svačijeg detinjstva ali i dalje (od kolevke pa do groba)...nije ni najmanje poželjan da se jede.... Ali to je kao neka mantra, ta plazma i njene blagodeti....
    I radije ću (povremeno) pojesti nešto napravljeno na masti - proverenog porekla... nego na raznim ovim kupovnim uljima i mazivima....
    Kupovna pavlaka...rok trajanja po tri nedelje..a probaj da je sačuvaš dva meseca...neće se ništa promeniti.....kako to može da bude zdrav proizvod...zar mlečni proizvodi ne treba da budu jako kvarljivi....

Jao, izvini što upadoh sa ,,teorijama,, ponovo....ignoriši...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Evo upadam i ja! Kod Dudičke se o svemu raspravlja, a ja sam odmah tu da ispratim, naravno. Sve što ste rekle slažem se, ali ne zaboravi da te reklame gledaju i deca, pa se odmah zalepe ustvari ne za taj keks, ili ne znam šta je u pitanju, već za sličicu koja prati reklamu!
    Što se tiće pavlake, baš sam neki dan isto to komentarisla, naravno sama sa sobom!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Bokac, nisi ništa propustila, nisam ni pisala... nisu stvari za pisanje. :)

Anči, Mršo, vrtimo često ovu temu, ali toliko je akutna da mislim da nijedna napisana reč nikad nije višak. Tačno je da imamo taj problem hemije, prekomerne hibridizacije i GMO, ali u svemu tome jednu veliku ulogu ima i svest... kampanje u vezi sa ishranom nisu nikakva "državna tajna", tj. niko ne krije da one postoje (ima zanimljivih primera u istorijatu marketinga, među njima čak i kampanja koje su zaista bile na dobrobit stanovništva), problem je samo u zloupotrebi moći reklame - pritom ne mislim na one obične reklame koje nam 65 prekinu film dok ga gledamo, nego na razrađen sistem, počev od privlačne ambalaže i mesta gde će nešto biti locirano u prodavnici, preko raznih "stručnih" napisa u novinama i na netu, itd. - a ide se sve debljim đonom, jer su zarade ogromne. Šta reći za taj plazma keks, koji, ako dobro izračunah, košta 608 dinara po kg, a znamo šta mu je sastav (sve sami egzotični sastojci poput brašna i soje) - naravno da mora da se reklamira na milion načina da bismo stekli ubeđenje da je on mnogo zdrav i neophodan u našem životu, jer kako bi se inače opravdala tolika zarada? To je jedan od dva bitna plana na koje su naciljane reklamne kampanje, dakle ubeđivanje da je nešto dobro po naše zdravlje (svi vole da budu zdravi, naravno), i drugi bitan plan je ušteda vremena - sečeni hleb, mleko koje se ne mora kuvati, ta dugotrajna pavlaka... i ponovo prisutna razlika u ceni, ne velika, ali dovoljna da zapazimo da se proizvođaču više isplati da mi kupujemo baš taj proizvod. I da po mogućstvu razvijemo u sebi osećanje zahvalnosti što nam je za tu malu razliku u ceni i za tu gomilu aditiva nakrkanih u neki tamo hleb ili pavlaku omogućeno da uštedimo dnevno celih 15 sekundi za sečenje tog hleba, ili ne znam ni ja koliko minuta nedeljno koje bismo potrošili na kupovinu sveže pavlake. Pritom su i ti hlebovi i te pavlake neukusniji od onih "običnih"... eto kolika je moć marketinga. Usput se time automatski potiskuju manji i slabiji proizvođači ("nekonkurentni", što bi se reklo) i stvara se monopol, izbor nam se sužava, i u nekom trenutku zaista dolazimo dotle da ne možemo ni da nađemo zdraviju varijantu neke namirnice, a sami smo za to krivi.

Pominjala sam xy puta da imamo ovde u komšiluku sjajnu i staru mlekaru... gde se i sad proizvodi pavlaka koja traje pet dana i posle toga se kvari, gde mleko u proleće miriše na travu, buter sadrži toliko mali procenat vode da sam zimus upropastila kasato štanglice (ispale previše suve i mrvile se) - taj proizvođač nikada moći da se probije na šire tržište, prosto zato što nema šta da reklamira (kako reklamirati pavlaku koja nam ne štedi vreme, a pritom je još i masna? - na stranu što poenta pavlake i jeste u tome da bude masna), pa tako, Mršo, ako zalutaš u moje krajeve opet, vodim te obavezno u šoping mlečnih proizvoda. :)

U međuvremenu opet zastoj u zelenišima (i automatski i zastoj sa skidanjem viška), čekam da se pijaca dovede u red... a sa njom i ja. :)
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

O marketingu već sve znamo i onjihovoj zloupotrebi!
    Zavidim ti na toj mlekari, baš retko da se naleti na takvu! Volela bih da je imam negde u kraju!
    Ja takodje jedva čekam pijacu, gde će biti velikog izbora. Sada je nekako tužno otići na pijacu! Moja pijaca je ogromna, ali sada praktično nema nekog izbora. Vide se tezge pune limuna, pomorandji, mandarina, ali pitam se dali se to južno voće mrzne na niskim temperaturama? Sve sada uglavnom kupujem u marketu, nadam se da je ipak zaštićeno od smrzavanja?
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ajd važi! Vidimo se u mlekari! (A posle možemo u biblioteku, šta kažeš?! 8) Najbolje bi bilo da u biblioteci popričamo o kvalitetu ishrane, tamo ima i literature i svega....)
    P.S. Pretpostavljam da imate dosta biblioteka tamo, možda i sa živom muzikom?! Ja častim!
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Anči, mislim da mogu i te kako da promrznu. Ja uzimam isključivo u prodavnici, ali se desilo nekoliko puta zimus da kupim divne i jedre, a do sutra uveče krenu naglo da omekšavaju i gnjile, baš kao voće koje je pretrpelo smrzavanje. Mada im očigledno ništa ne fali ako se pojedu odmah, pre nego što omekšaju.

Mršo, ima finih biblioteka, s povoljnom članarinom... dugo radno vreme i tako to... samo izvoli, mada je kod nas običaj (kao i svuda :) ) da domaćin časti.

Bili su neki stomačni problemi prisutni, pa se jedno dva dana grickao dvopek... sad je sve OK, a mogu baš i da upišem kakvi su mi jelovnici inače u poslednje vreme, tj. ovo je konkretno današnji.

D: moja "prolećna salata" (zelena salata, kuvana jaja, pečeni susam, maslinovo ulje, balzamiko bez šećera, morska so)
    R: veća kriška mladog sira i mlad luk
    U: kiselo mleko
    V1: gusta čorbica od spanaća i mladog luka na mleku i buteru (ogromne količine verovatno)
    V2: parčence nečeg mesnog, mlad luk, mleko
    i negde noću u sve ovo ubacim jednu-dve pomorandže
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ajd nek si se ti vratila pisanju jelovnika! Nadam se da je to dobar znak!

Inače, čim kupim onaj pekarski kvasac u kocki, praviću onako kako si ti rekla....nego ga nigde ne vidim nego samo one male kockice malo veće od kutije šibica....Sećam se da si ti preporučivala 1kg maks.po pečenju....ja bih verovatno trebala da ostanem na 0.5kg jer imam malecku rernu i mali pleh (duplo manji od onog standardnog četvrtastog koji zauzima celu normalnu rernu)....
    A ta Tvoja Prolećna Salata kao da je moja..... :wink:

Do viđenja u mlekari i biblioteci!
    Slika

• AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Danas ti je klopa odlićna i raznovrsna!
    Problemi sa stomakom izgleda da su u ekspanziji! Ne znam o čemu se radi. Verovatno nam je hrana daleko više zatrovana?
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Samo svratih da te obidjem, pošto vidim da posle mene nije niko navraćao! :mahalo:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, moj je nešto kao 41 x 43 cm, pa ti proceni... u svakom slučaju je bitno da ne bude predebeo sloj kvasca, jer onda ne može ravnomerno i lepo da se osuši, namučiš se bez veze.

Anči, imala sam i temperaturicu, pa podozrevam da je bio virus. Sad se još nekako i provlačimo s neprskanim povrćem, ali s toplim vremenom kreće hemija, ne radujem se tome.

Upali smo u neke "projekte", tj. u pokušaj zarađivanja para, i vrlo sam tesna s vremenom, pa ne stižem da svratim ovde, ali sad stvarno klopam lepo i klopam zdravo, uglavnom slično kao što je ovaj poslednji napisani jelovnik. Povremeno malo ubrljam nečim (sinoć popila 4 x 0,3 vermuta, na primer), ostalo je uglavnom "uzorno", a nemam ni problema s tim, čim ima svežeg povrća, odmah se diže i energija i ne moram da razmišljam previše šta ću sipati sebi u tanjir. (Ili u mom slučaju vanglu, hah, te količine salate ne mogu da stanu u tanjir.) I pitanje za svakog ko slučajno svrati - ne znam da li mi je rano da posejem začine u saksije, nikad nemam dobru procenu... ako neko zna nešto o tome, nek me izvesti. :) (Prošle godine mi nisu bili dobri baš, ali pojma nemam kad sam sejala.)

Svima pozdrav, javljam se kad ugrabim! :mahac:
Odgovori 9033 postova