Anči, gastroskopijom mogu da vide samo da li je sluznica upaljena i oštećena, a ne mogu da vide da li je posredi kiselina ili manjak kiseline, tako da se sve svodi manje-više na eksperiment (sem da se radi sondiranje, fala lepo, nije dotle došlo). U svakom slučaju, fino ide sad... jedem strogo hleb s dodatkom amilaze, tako da mi je lice minimalno otečeno, uglavnom samo ujutru, pazim na količine, težina miruje... ali volela bih da to ne potraje dugo, nego da se vratim na svoju redovnu ishranu što pre.

Usput se, igrom ironije, bakćem tekstovima o štetnosti savremene pšenice (hibridizovane, modifikovane itd.), pa mi svaki zalogaj hleba zastaje u grlu... na momente se, naravno, zapitaš da ne preteruje autor malčice, ali onda se sinoć desi nešto od čega mi se digla kosa na glavi. Možda neko pamti da sam prošle godine pominjala čudno brašno koje sam kupila u Bugarskoj i koje NE MOŽE da se razdvoji na skrob i gluten (jednostavno se rastopi), inače to testo narasta duplo brže od običnog testa, ali mi nije delovalo nimalo prirodno... e, sad takvog brašna ima i kod nas!!! Prvo mi je palo u oči da je prevelik procenat proteina (piše na pakovanju), što bi trebalo da daje neku ogromnu količinu glutena (namera mi je bila da napravim sebi sejtan), ali ono se RASTOPILO... nije mogao da se izdvoji bukvalno ni gram glutena od 2 kila brašna... i prva logična pomisao je da je to brašno možda delimično prerađeno, tretirano nečim, šta ja znam, ali onda sam se vratila u mislima na tih 25% proteina (umesto desetak %, koliko je kod uobičajenih sorti) i prosto me podiđe jeza... ja ne znam kakva je to nova sorta i možda sam samo glupača koja zazire od svega nepoznatog... ali meni nije prirodno brašno koje se tako ponaša i krajnje sam nepoverljiva i zgrožena. To mi je u rangu onog plastičnog paradajza koji ne može da istruli... jednostavno nemam želju da jedem namirnicu koja se ne ponaša onako kako treba da se ponaša. (Ne znam da li je po pravilima foruma da navedem proizvođača, pa ću samo reći da je skroz nov i nepoznat... i neka ovo bude generalni predlog - proveriti svako novo brašno koje se pojavi.)
Danas kupujem normalno brašno i pravim sejtan, planirana klopa ovako izgleda:
D: jogurt + dodaci
R: sir, zelena salata blago začinjena
U: šaka belog grožđa
V1: lovačka sarma (samo malo - eksperimentalno) + mleko
V2: sejtan hlepčić, neki sirni namaz, mleko