Priča o CA i HACCP nije nikakva tajna, sva dokumentacija uredno postoji na netu i dostupna je svima.

Pisala sam već negde na forumu o tome. CA i HACCP predstavljaju minimum standarda kvaliteta koji mora da se ispuni da bi neka zemlja učestvovala na međunarodnom tržištu sa svojim proizvodima. Za neke zemlje on predstavlja ogroman napredak jer nemaju ni taj minimum minimuma. Što se tiče glavnog kamena spoticanja, to jest GMO hrane (koja ovim standardima nije zabranjena), svaka zemlja ima pravo da na nivou države uvede sopstvene dodatne propise vezane za proizvodnju i prodaju GMO. Tako se na istom proizvodu mogu naći oznake da on ispunjava standarde HACCP i da NE sadrži GMO. (Takvih uvoznih evropskih proizvoda ima i kod nas na tržištu.) Sam natpis HACCP uopšte ne znači da neki proizvod sadrži GMO, već samo mogućnost da je sadrži ako ne znamo ko je proizvođač i sa čime radi. Gotovo sve evropske zemlje ušle su u taj sistem i sasvim je normalno da ga prihvatimo i mi, samo što kod nas, po običaju, odmah kreće teorija zavere i trenutno se vrlo pogrešno pristupa tom problemu - uču i buču protiv CA, WHO itd., umesto da se prosto radi na pooštrenju zakona o GMO i da se traži da se svi naši proizvodi obeležavaju.
Upravo je dobar primer ova mlekarica, koja je na 12 kilometara od mene, pa znam o čemu pričam. Te krave u životu nisu videle GMO hranu - mleko se ne dobija na farmi, nego se kupuje od lokalnih seljaka - ali pošto bi (nažalost) bilo praktično neizvodljivo da svaki seljak podnese dokaz da nije hranio kravu GMO sojom, da je nije špricao hormonima itd., to mleko nema natpis da ne sadrži GMO. Tako da neko paranoičan može da ga ne kupuje zato što na njemu stoji HACCP, a ja ću ga kupovati zato što pouzdano znam da je to savršeno organsko mleko i da je pritom ispunilo bar minimum standarda kvaliteta i higijene, o čemu svedoči taj natpis.

I obrnuto, kupiš "domaće" kokoške na pijaci i srećan si što nemaju nikakvo HACCP obeležje, a ta kokoška je možda kljukana GMO sojom i kukuruzom, plus ti niko ne garantuje da su ispunjeni određeni standardi kvaliteta i higijene.
Mršavićka, dobro si me sad podsetila, potrošila sam nedavno poslednje zalihe kozjeg sira, ufffff, moraćemo u potragu! Obično uzmemo veliku količinu pa ga rasporedimo u mala pakovanja za zamrzivač, uopšte se ne promeni u zamrzivaču.
D: kefir + dodaci
R: sir 200 g, salata
U: voće
V2: boranija sa suvim mesom, manje parče sira
V2: sejtan hlepčić i ??? (upisaću)