Boki, ona još nije skroz zarasla jer je vađeno parče mesa, ostala je još oko 2 cm otvorena, pa se dešava da se povremeno malo upali, ali ima i gora varijanta, da je ostao unutra još neki deo obolelog tkiva, u kom slučaju sam naj....

A što kaže Mirjana, nije ni čudo kad se kupamo maramicama.

Preporuka je da se svake večeri potopim u hipermangan, tj. važno je da to bude pred spavanje, inače nema mnogo efekta, tako da ovo jeste najdirektniji atak na zdravlje. Dosad bi možda šest puta i zaraslo, nije ni čudo što se na moru sve smirilo kad smo imali normalne životne uslove.
Nego, da prijavim da je kečap fenomenalan

, ne znam kako će se održati, ali nadam se da hoće. Pišem recept odmah, dok još ima paprika:
- 10 kg mesnate crvene paprike
- 10 velikih zelenih kiselih jabuka
- 10 kašika soli
- 1/2 kg šećera (možda može i manje, ali pošto se ne stavlja konzervans, sigurnije je ovako)
- sirćeta po ukusu (oko pola flaše vinskog otprilike)
- velika glavica belog luka
- 4 kesice voćnog želatina (pektina) ili agar-agara (našla sam agar-agar pa stavila njega; u originalnom receptu ide salep, nešto veća količina, ali njega nema da se kupi)
- 5 l vode
- začini po izboru (ja sam stavila samo mleveni korijander da ne bi dominirali drugi začini)
- za ljutu varijantu dodaju se papričice
Paprike ispeći, vezati u kese da odmeknu, oljuštiti i očistiti uz ispiranje, moraju dobro da se operu od semena i ljusaka. Ne cede se, odbacuje se samo ta voda koja iscuri dok odmeknu. Iseći na krupnije komade, ubaciti u 3 litra vode. Dodati oljuštene, očišćene i krupno isečene jabuke. Kuvati dok se jabuke ne raskuvaju (možda 45 minuta da vri, nisam merila). Kad se prohladi, procediti, ali tečnost sačuvati i vratiti u šerpenju. Oceđene komade samleti na mašini za odvajanje ljusaka i semena - melje se lako, ali mora dvaput da se protera. Ostatak koji ne uspe da prođe samelje se u blenderu i protera još jednom kroz mašinu. (Od cele ture bilo je na kraju za jednu kašiku otpada od ljuščica.) Samlevena paprika izmeša se sa tečnošću u šerpi, doda se još litar vode. Doda se šećer, so, sirće, začini, skroz usitnjen beli luk. Dok se to ponovo zagreva, u petom litru vode razmutiti pektin ili agar-agar. Kad se kečap malo prokuva (petnaestak minuta da vri), umeša se i taj poslednji litar i ostavi se da vri još neki minut. Vruće sipati u flašice, najbolje ko ima one gumirane poklopce kao na kupovnim sosovima, ja sad stavljam celofan kao na paradajz pa ćemo videti kako će to da se održi. Poređati da se flaše ne dodiruju, pokriti perjanim jaknama... taj deo znate.

Edit* - Jedan deo ću i u teglice, pa da vidimo šta će bolje ispasti. Inače ukupno je ispalo 9,5 l, a bilo bi okruglo 10 da nisam malo više ocedila paprike na početku. Vrlo isplativ recept, za 700 dinara dobije se 28 teglica od 370 grama. Kad se zaljuti, identičan je kao čili, a znamo koliko košta onaj mali čili od 170 grama.