Devojke, hvala na poseti!
Sinoć sam malo imala gužvu, tj. goste, ali danas kreće redovan dan... e ovako, začini - to sam pisala već, ali ne smeta da se ponovim, posredi je bilje koja ima antiinflamatorno dejstvo, tj. smiruje upalne procese u telu, pa se preporučuje kao preventiva i za jačanje organizma za borbu kod nekih bolesti (čak i kod kancera), a pošto je kod mene baš doslovno postojala hronična upala tkiva (ovo što sam sad operisala), uredno uzimam te začine svakodnevno. Prva grupa je kurkuma (idealno je da se uzima najmanje 2,5 g dnevno), crni biber (pojačava dejstvo kurkume) i đumbir (slično dejstvo kao kurkuma, samo slabije). Druga grupa su biljke iz porodice Labiatae (ili Lamiaceae), a tu spadaju bosiljak, nana, ruzmarin, žalfija, timijan, majoran, origano... I na sve to sam dodala i mlevenu slačicu, pošto je ona majka mara za imunitet. Tako da svakog jutra u jogurt ubacim dobre dve kašičice mešavine svih tih začina (osnova je kari, jer je tu kurkuma već pomešana s biberom, a ostalo dodam po trenutnom raspoloženju), dodam malo vruće vode i nekoliko zrnaca morske soli da bi začini bolje otpustili lekovite sastojke, i posle u to ubacim lan (i on ima protivupalno dejstvo) i popijem tu bombu koja ima jače dejstvo od ibuprofena. E sad, ta zelena grupa začina bolje se koristi kad je propržena na ulju (tek tad se oslobađaju neki sastojci), tako da dodatno trpam to bilje u sve što spremam sa uljem, a može da ide i kao preliv za salate ili bareno povrće, samo se malo učvare začini na trunčici ulja, pa se time prelije. Inače je ovaj izbor začina baziran na istraživanjima više američkih i evropskih medicinskih institucija, i već dugi niz godina je to preporuka za zdravlje, uz još mnoge druge namirnice, naravno, ali začini su pogotovu zgodni jer mogu svakodnevno da se konzumiraju, a naročito je kurkuma dragocena. (Pojaviće se uskoro i kod nas jedna vrlo korisna knjiga o tome, pa se nadam da ću moći negde da postavim nešto više.)
Između ostalog, i kupusarke su u samom vrhu spiska... pa sve u svemu i nije loše što se ja odvalih od raznih kupusa, brokolija i prokelja ove jeseni.

Danas ne znamo šta ćemo, pojeli su mi moje prokeljčiće

koje sam sa onoliko ljubavi juče spremala. A ja sam "uzinad" pojela svu zelenu salatu. Sa' će mm u lov, pa da vidimo kakav će zeleniš da donese... imamo neku junetinu dinstanu s povrćem i vinom, ali to je za večeru. I da editujem jučerašnji dan, nisam stigla da popijem nes, ali zato sam stigla da popijem pivo s gostima.
D. jogurt s lanom i začinima
U: 1 velika mandarina
R: ipak prokelj
, sa dve kašičice pavlake, čaša mleka
U: neskafa sa 1,5 dl mleka, mandarine
V: dinstana junetina s povrćem (zelen, šampinjoni, brokoli, beli luk, vino), neka salata, verovatno mlekoP. S. Danas definitivno krećem iznova u borbu za smanjenje cigareta (molim nepušače da me ne ubeđuju da ih batalim jer ću odmah poželeti da zapalim pet odjednom

), što znači da ću uz sve ovo ceo dan grickati sitno seckan limun - jedino što mi pomaže. (Mada limun izaziva nezgodne asocijacije na neke druge stvari.

)