Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • Bobili
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3)

od Bobili » pre 15 godine

Pužiću, hajde mi napiši kako praviš tu svoju čorbicu, mislim ako želiš naravno, nije nikakav problem ako nećeš?
    :009:
    Volim te ne zbog toga sta si ti, vec zbog toga sta sam ja kad sam pored tebe...
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
    Y dígale también Que sólo junto a ella puedo respirar...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 15 godine

Nije uvek jedna te ista, ali kad skuvam, onda gledam da tu jednu jedem bar tri dana zaredom, da mi što više dosadi. :) E sad, kod mene je to uklopljeno u neki celodnevni okvir kalorija - meso oko 400-500 cal obavezno, mlečni proizvodi oko 300, povrće oko 200, a u ostatak do 1500 uturim ono za čim tog dana najviše kriziram i što osećam da mi fali (još mesa ili mlečnih proizvoda, ili dvopek, ili pivo), tako da je to neki put najobičnija supa od nemasne junetine i bilo kog povrća radi ukusa - pa kad se ohladi, jedan deo procedim za uveče ili za "krizne momente" između obroka; sad je npr. najprostija klot čorba od sitno seckanog kupusa, celera, luka, paradajza; neki put spremam čorbe koje se jedu hladne i u koje može da se doda jogurt (npr. od krastavca ili cvekle), itd, ali koju god da kuvam, sipam tonu vode, tako da usput imam i moj "niskokalorični napitak". Sad mi se s vremenom stvarno smanjila potreba za tolikim punjenjem želuca, ali u početku nikako nisam mogla bez supe 4-5 puta dnevno. :oops: Ako napraviš neku zaista niskokaloričnu (npr. samo od malo povrća, bez mesa) i procediš je, onda ti doslovno po tanjiru pliva nekoliko kalorija, možeš da se nalivaš ceo dan. :) Evo ti za primer jedan od mojih favorita (zovem je "grčka" jer sam recept smakla s kesice neke grčke supe, inače nemam pojma kako se zove :D ):

1 l domaćeg paradajz soka bez šećera
    oko 1/2 kg zeleni (šargarepa, celer, paškanat, peršun), na kolutiće
    pregršt (oko 150-200 g) svežeg zelja/blitve/spanaća/vinovog lista/lobode (šta već imaš od toga)
    nekoliko čenova belog luka
    estragon, origano
    MNOGO VODE
    malo soli ili 1-2 kocke za supu
    limunov sok
    po želji biber ili komadić ljute paprike

Dakle, sve se kuva zajedno (čenovi luka očišćeni ali celi), osim začina, limunovog soka i zelja odnosno spanaća ili čega već, to zeleno lisnato ubacuje se narezano na rezance na samom kraju, samo da ga malo probije ključ, isto kad i začini, a limunom dokiseliš naknadno. (Ako jede još neko, zakuvaš posebno knedlice od griza i dodaš komadić butera ili margarina ili maslinovog ulja, tako i izgleda originalan recept.) Čitava ova lončaga čorbe ima oko 250 kalorija sa sve povrćem, podeli na tri dana i dobijaš osamdeset i nešto kalorija dnevno. A ako piješ samo proceđenu tečnost, to su onda kalorije u tragovima.

Izvinjavam se ako sam se raspisala, ali supe i čorbe su mi oduvek slaba tačka. :oops: Mogla bi da teram nedelju dana s recopisima i da mi ne dosadi. :cry:
  • Bobili
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od Bobili » pre 15 godine

Hvala ti puno, pužiću, reko nije na odmet da se sazna, ko zna kad će mi zatrebati...Znači bitno je da se nestavlja skrobno povrće, jel' da? I sve to odjednom staviš, nema dinstanja na ulju prije toga i to?
    Samo ti piši te čorbice ja to volim... :009:
    Volim te ne zbog toga sta si ti, vec zbog toga sta sam ja kad sam pored tebe...
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
    Y dígale también Que sólo junto a ella puedo respirar...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Da, ništa skrob i dinstanje na ulju, bar dok si na dijeti. Ali čudo jedno koliko ukusnih čorbica može da se napravi i na taj način. :)
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater

od BeogradjankaONLINE » pre 15 godine

Chorbice su zakon!
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Da se pohvalim danas koliko sam "telegentna". :D Elem, sinoć moj muž spremio pečurke s limunom (bez ulja), a ja nisam mogla da odolim pa mu se pridružila. Jutros ustajem i pravo na vagu, a ona pokazuje dosta više nego juče. Na šta se ja odmah uhvatim za glavu, ko me terao da jedem onolike pečurke, iju crna ja... Ispsujem sebe, skuvam kafu, malo se razbistrim, pa otvorim moje tablice s kalorijama da vidim koliko sam zabrljala. Kad ono, šampinjoni 16 kalorija u 100 grama. Na stranu to što mi od početka dijete na pamet nije palo da ubacim pečurke, zato što sam se zbog nečeg utripovala da su kalorične (mislim, šta reći na takav trip), nego što sam jutros od panike zaboravila da odem u WC pre merenja i za džab-džabe se isprepadala. :D E, ne mogu da verujem da sam takav genijalac...

Da bar uturim jelovnik za danas (krenuo nepravilno jer je frižider uglavnom prazan):

D: nekoliko šnita goveđeg suvog mesa
    U: 6 šljiva (ukupna količina kao 2 veće breskve)
    R: čorba od povrća + jogurt
    V: šnicla od sveže junetine, glavica crnog luka, jogurt

Ovo suvo meso zapravo nije suvo nego na foru barene šunke, pa ne znam kako da ga nazovem, ali znam da je brlj, bolje da sam ga ostavila za večeru. Večeras ima da mi sviraju crevca od gladi... :veseljak:
    Edit*: Ipak se ja nakrkah šnicle za večeru... nisam mogla da odolim. :neznalica:
    Poslednja izmena od dudank u 26 Aug 2009, 21:40, izmenjeno 1 put ukupno.
  • tratinčica
    Amater
    Amater

od tratinčica » pre 15 godine

Meni su pečurke 1 od glavnih stavki u ishrani, baš ih volim , a što je bitno nisu kalorične.
    Mislim da se ta sušena mesa vrte oko 400kcal/100g. nisam sigurna, ali tako nešto, pa ti račuNJaj :-P . Ja kad ne znam tačno, uzimam najvišu vrednost za namirnice tog tipa, kojih ima u tablicama.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Ma što je najcrnje, i ja bih jela pečurke od jutra do sutra, a odakle mi ta ideja da su kalorične - :neznalica: ... Pazi kad nisam ni proverila! Definitivno sam kandidat za medalju za glupost. :D Nego, slatka, nije valjda da ova čuda stvarno imaju 400 kalorija? :shock: Auh, onda sam baš zabrljala, mogla sam akonto toga svašta da pojedem. :( Kad ne pišu kalorijsku vrednost na pakovanju, grrrr! Kod mene u tablicama ima neka "mršava šunka" (šta god to bilo) - 153 kalorije, pa sam se nadala da je to to. :crybaby: Sad nema šta da račuNJam, ne gine mi srkanje čorbice. :D

Edit* - Sad sam našla kalorijsku vrednost, nije tako strašno. :) To je ono što Englezi zovu "Pastrami", a mi pastrma (konačno mi je kliknulo kako se zove!), i za goveđu pastrmu piše ovo:

28 g - 41 cal

Good points:
    Very low in sugar
    High in niacin
    High in phosphorus
    High in selenium
    Very high in vitamin B12
    Very high in zinc

Bad points:
    High in cholesterol
    Very high in sodium

Znači, malo sam se overdozirala holesterolom i natrijumom, ali kalorije su OK... :headbang:
  • tratinčica
    Amater
    Amater

Nemam pojma, ima stotinu nekih proizvoda, al ne nađoh to tvoje. Moguće da je to to, nego ja kad nemam pojma šta je, računam, za kaznu, najveću vrednost. Koliko si toga pojela od prilike, jer šnita može da bude da kroz nju gledaš, a može i prst debela :26:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Tanke da gledaš, ali površina šnite... :cry: Kupljeno nasečeno i vakuumirano, pa me mrzelo da merim, samo sam onako odlepila nekoliko komada. Eh sad, šta mi je - tu mi je, nema svrhe da kukam. :) Vi'š ti šta ti je ljudska stoka nezahvalna, ovoliko sam skinula, a sad sam se unervozila za ova poslednja tri kilca. :D Udarila mi "mršavoća" u glavu... :16:
  • tratinčica
    Amater
    Amater

Il' ti udario u glavu silni holesterol. Sve sve ,al' kad "mršavoća" počne da te trese..., pa.... :zuba: nije lako mršavima.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Što bi rekao moj muž, "pij malo da te ne uhvati meso..." :16: U stvari čak nije ni 3 kila nego 2,5, samo još nisam pomerila tiker, ali nešto sam se unebulozila, prvo se tripujem da mi je premalo kalorija, onda kukam na previše... u stvari ne znam šta hoću, očigledno. Bolje da se malo ugledam na tebe i da isplaniram jelovnik za više dana, pa polako... :)
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater

od BeogradjankaONLINE » pre 15 godine

Nikad ne bih planirala unapred jer uzivam u kreiranju planova u hodu .. i znam da se plana ne bih ni drzala, pa sto dzabe da trosim vreme i osmishljavam .. a zamisli ono kad ustanem, pa otvorim frizider, pa gledam da l` da uzmem grozdje, ili breskvu, ili jabuku ... zapravo uzivam u toj dilemi .. :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Eh, ja bih uzela sva tri. :D Zato i moram da planiram, jer ako jelovnik ostavim svojoj inspiraciji... :cry:

Elem, već treći dan vaga pokazuje malo manje od 51,5, pa sam pomerila tiker, a jelovnik otprilike sledeći:

D: šljive
    R: čorba od povrća, jogurt
    U: isto
    V: roštilj i salata
    + dva piva

(vo poslednje mi je najbezbolnija varijanta, treba da idemo na neku večeru u restoranu.)
    Poslednja izmena od dudank u 29 Aug 2009, 10:59, izmenjeno 1 put ukupno.
  • biljka
    Amater
    Amater

od biljka » pre 15 godine

Nisam baš u toku, da li to treba da se radujemo još nekom minusu ("pomerila sam ticker na 51.5) ...
    Ako je tako :skakutalo: :veseljak: a ako sam pogrešila sorry :bas_tuzan: onda ovo računaj da sam ti prva čestitala na nekom budućem minusu :D
Odgovori 9033 postova