Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od Luna85 » pre 9 godine

Hvala :)

Pravila sam ponovo hleb sa proklijalim zrnima i po alfinom savetu sam napravila male lepinjice i sada nije živo unutra. Inače hleb i domaća vegeta je prošla test kod mame, koja se inače ne oduševljava ničim, ovim jeste, čak je ponela i hleb i malo "vegete" sa sobom i rekla mi je da nastavim da pravim i da napravim još ovoga jer je odlično i da bolji hleb nije jela nikada, ukus neobičan, ne može da ga definiše.
    Vegeta mi se nekako brzo troši pa ću dodati više soli u nju a moraću uskoro još jednu turu. Ono što bi me zanimalo je da li može da se stavi količina u malo debljem sloju pa meša povremeno dok se sve ne osuši jer je proces dug. A mislim da ću probati jedan deo da sušim prirodno napolju, možda nas Sunce obraduje ovih dana :)

Još jedno pitanje čitala sam da je mnogo bolje mešati dva skroba nego dva proteina, da telo mnogo lakše vari dva skroba. Da li to znači da se može jesti grašak sa krompirom, tj sa čime kombinujete grašak?

Ja sam primetila da mi testo ipak nije omiljena hrana i da mogu da odolim čipsu iako ga svi grickaju oko mene :D Moj suprug je skinuo 5 kg od kako sam kupila vagu, ali on jede sve normalno, jedino što je promenio je što ne jede kolače i pite koje ne pravim više :nasilan: i što više niko ne večera sto puta kao ranije, večera se do 20h i to je to, eventualno deca kada se vrate kasnije sa treninga večeraju ali to je do 22h i nešto zanemarljivo.
    juče sam se smejala, kažem sinu "sutra vam pohujem meso" i on kao super i kasnije dodam ali ću ga pohovati na kokosovom ulju a kaže on "Znao sam da postoji neka caka!" Naravno šalila sam se, moja šnicla će biti na tom ulju, njima ću spremiti normalno, malo da im se umiri želja :D
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater

od volja cini cuda » pre 9 godine

Znas ta prica ne mesati Uh i proteine potice od toga sto se jedna hrana razlaze na alkal. a druga na kiseline, pa je zelucu potrebno vise vise vremena(enzima..) da sve to razlozi. S druge strane takav kompletan obrok drzi mnogo duze sitim osobu. Ja recimo volim grasak i sargarepu zajedno da skuvam.
    Sto se tice tvog mrsavljenja..mislim da neces napraviti stetu ako uz grasak dodas i neko manje masno meso, jer grasak ako te ne nadima , on ima opnu i nece otici u salo. Ja bih na tvom mestu pre obratila paznju da ne jedem testa, tj. sve ono sto je cist skrob, sto nema tu opnu. Recimo proso, pirinac, kinoa, mahunarke..sve to ima opnu i to je tradicionalana hrana istocnih naroda i tamo do pre 20 godina nije bilo debelih ljudi. Svi su imali normalnu gradju spram svog tela. Ali kad je i kod njih dosao fast food, McDonalds...i oni su se ugojili. Mislim da je najdeblji covek pre nekoliko godina bio bas jedan Kinez.
    Ne opterecuj se, napravi grasak kakav zelis, ali pripazi na hleb(mislim da ti uz grasak hleb ni ne treba).
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Hleb ne jedem uopšte ni za ručak ni večeru od starta tako da to nije problem. I ja smatram da ne bi bila velika greška tako kombinovati pogotovo kada je to u granicama normalnog, hvala :)

Dan 45
    D 9h - kefir, lan, čija i dve moje lepinjice
    U 13h- par čvaraka i pola lepinjice
    R 18h - šnicla na kokosovom ulju sa dve pečurke i kašikom integralnog pirinča
    V 21h - pola tunjevine i pola zelene salate, gric lepinjice
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Da. Kinezi do skora nisu bili debeli.
    Ja sam čak čitala nekad vrlo jednostavan savet nekog poznatog lekara - želite da smršate ... jedite kao Kinezi.

Za razliku od uvreženog mišljenja, oni ne jedu puno pirinča. On se jede na kraju obroka, posle supe, da dopuni prazninu ako nije bilo dovoljno kvalitetnijih namirnica, UH jedu za doručak (imaju one divne - mislim da se zove dim-sum doručke - njihova verzija pitica sa kvasnim testom ili testom nalik na naše kore - imaju obe vrste - koje se puni mesom i povrćem, zavija u zamotuljke i kuva na pari - zaista ukusan doručak, ali nije predviđeno da se pretera).
    Imaju i oni vrste jela koje se prže na puno ulja i pohuju ... ali kako im je u tradiciji da za svaki ručak bude najmanje 6 jela ... to ispadne nešto kuvano na pari, nešto prženo, puno salata, supa, jako malo mesa i puno povrća u svakom jelu, jako malo skrobnog povrća, puno zelenog ...

I ... tradicionalno im je zadnji obrok taj u 5-6 popodne ... pa koji se Kinez drži tradicije, nema šanse da se ugoji. A da ne pričam o tome da svi, uključujući i vrlo stare ljude imaju naviku da izlaze u parkove i rade bar lagane vežbe svaki dan!!! To im je ugrađeno vaspitanjem ... tradicionalnih slatkiša imaju vrlo malo i jedu ih vrlo retko ... ali zato jedu puno voća ...
    Čovek se zamisli ... možda o ishrani imamo puno da naučimo od njih ...
    A i taj zeleni čaj koji piju umesto vode po ceo dan ... na način koji sam već opisala ... kažu da je odličan za smanjenje masnoće u krvi ...

Nažalost, kod nas je teško naći restoran sa pravom kineskom hranom, sve je to prilagođeno za restorane brze hrane, bez pravih začina (začini uopšte nisu zanemarivi, svaki ima svoju funkciju u organizmu), prilagođeno našem ukusu ... ja imam kući nešto kineskih začina pa povremeno smućkam sama ... kad se uželim ... princip pripreme hrane je skroz drugačiji ... mi sve prekuvavamo i uništimo svaku korisnu stvarčicu u povrću ... u njihovoj kuhinji je čak način sečenja mesa/povrća bitan ... da bi se sve spremilo u manje - više isto vreme
    u jednom jelu, sve mora biti isečeno na isti način , bili to štapići, kockice ... ali sve se seče na isti način ...

Ja se raspisah ... očito sam fan kineske kuhinje ... šta da radim, morala sam ... zaista mislim da imaju jako puno zdravih jela i da im je u globalu prosečan jelovnik puuuuno zdraviji nego prosečan naš ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Uživala sam citajuci :)
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Uhvatila me je neka prehlada i dan je bio baš bzv za ishranu ali dobro sutra će biti bolje. Naduvena sam kao balon!
    Dan 46
    D - 7h kefir, čija, lan, parče mog hleba
    U - malo čvaraka, parče hleba
    R - potpuna glupost - opet čvarci i beli hleb nisam imala snage da umesim moj, malo zelene salate i dva koluta kobasice i kačkavalj - ono što se našlo u frizu
    U - 3 bombone
    V - dve domaće palačinke sa džemom
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater

od volja cini cuda » pre 9 godine

Malo si zabrljala od rucka do kraja dana. Mozda te je prehlada izbacila iz koloseka. Ali dobro je sto si bila umerena. To je veliki uspeh!!
    Brzo ozdravljenje zelim. :mahalo:
  • pink rose
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 12 godine

od pink rose » pre 9 godine

Svi su nesto bolesljivi...mi nase uglavno prebubasmo. Sto i tebi zelim. :wink:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Dobro znam taj osećaj kad nemaš snage da ustaneš iz kreveta, a kamoli još i da nešto skuvaš!!! Samo se ti brzo oporavi!!!

• Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Boli me zub i grlo dva dana, tj desni kod umnjaka. hocu da poludim. Bar nesto dobro je da vaga svako jutro stoji na 66.8 nema ono kao ranije plus dva kg svako drugo jutro. Jelovnik nije za pohvalu ali nemam snage da mrdnem. Danas imam prvi dan nekog kursa koji sam upisala, ne znam ni sama kako cu stici do tamo ovako bolna.

Juce dan 47
    D kefir, lan, cija, hleb
    R pasulj bez ičega
    V sir, pola konzerve sardine i kupus salata

Danas dan 48
    D - pola konzerve sardine i parce hleba
    R - pasulj od juce
    V - bicu na kursu ne verujem da cu jesti, eventualno kefir oko 17h i u ponoc kad se vratim.

Od slatkog sam jela neke domace bombone za bol u grlu - pomesala sam djumbir i karanfilic, vitamin C, secer, med, limun, caj od nane.
  • NevenaS
    Početnik
    Početnik

od NevenaS » pre 9 godine

Luna brzo ozdravljenje ti zelim :009:
    UN dijeta (I) 01.02/01.05.2016= -17kg
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

jedva stigla do grada, usput počeo i stomak da me boli, tj jajnici, ja sam se bas prehladila. Evo putujem kuci i da legnem da spavam.Posto sam rucala malo pasulja u 14h sigurno cu vecerati sir i neku salatu. Ponela sam sa sobom flasicu sa kefirom, lanom i cijom pa sam to popila dok sam cekala bus. Sad vidim tiker pomeren na cilj, nemam pojma kako se to desilo. Cim stignem kuci ispravljam.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Bilo bi dobro, ako si u mogućnosti, da preležiš par dana ... znam da je kod nas žena sa porodičnim obavezama to leškarenje moguće samo u teoriji, ali ... probaj ... ovi današnji gripovi ako se ne odleže baš znaju da se vuku ...

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

E da ga J. Nadam se da će boljka brzo zacijeliti. :009:
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Mrdaj zadnjicu :D na noge lagane...ove domaće bombone za grlobolju su me izuzetno obradovale :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
Odgovori 885 postova