od Pali Debela » pre godinu dana
Kad god pocinjem neku promenu imam potrebu da pisem. Kako se uhodavam, sve manje i manje, da bi na kraju kada se vec osecam dosta stabilno, ta potreba vec sasvim iscezla.
Evo kako je protekao danasnji dan.
Ova nedelja je neradna. Tako da cu predahnuti.
Nemam nikakve planove da putujem negde i nisam ni zelela. Treba mi malo mira.
Kasno sam sinoc zaspala i ustala sam u 11.30.
Nisam se razvlacila po ustajanju, sto ponekad zna da traje satima, i odmah sam otisla do pekare carli. Kupila pogacicu, jogurt i 2 kifle za veceru. Pogacicu i pola case jogurta pojedoh na licu mesta, tamo za sankom. Onda na pijacu. Uzbrdo kuci. Pozavrsavala sta je trebalo, tusiranje, pripremanje papira, lekar.
Pa, prilicno se raspadam. Tako da sad ili nikad mora promena. Imam neki problem zdravstveni vec 5 godina. Pa drugi, 4 i po, zbog tog drugog sam debela. A debljina mi pogorsava prvi. Pa imam i treci, a terapiju ne uzimam redovno, vrlo neodgovorno. Taj treci mislim da bi se ishranom resio 100%. Krvna slika, sve na ivici. Secer na ivici, nizak dobar holesterol, blago povisen los, blago poviseni trigliceridi, transaminaze povisene. Znaci, sve zbog nepravilne i prekomerne ishrane i nedostatka fzicke aktivnosti. I kazem doktorki da me nesto muci, ona kaze moramo da vidimo pritisak. 140 sa 95. Dakle bas visok donji. I moram na ultrazvuk srca. I taj pritisak je od stresa i ove prevelike debljine.
Evo sta su mi doktori rekli.
1. problem, doktorka misli ako smrsam da ce se dosta popraviti, onda misli da mi je to od debljine
2. problem, fizicka aktivnost dosta umanjuje taj problem to mi doktor kaze svaki put kada odem kod njega, ali mora malo jaca fizicka, da se preznojim
3. problem, resava ga pravilna ishrana, znaci ne samo da smanjim tezinu, tj. ni ne znam ima li veze sa tezinom, ali od nepravilne ishrane problem
4. i sad ovo sa srcem, sto treba da proverim, mozda nije to, ali kaze doktorka da krenemo od toga pa da vidimo sta je, jer je cudno
Znaci, umerena i pravilna ishrana i malo jaca fizicka aktivnost i to je to. Mozda resim i sva cetiri problema. Polako.
Od doktorke pravo u apoteku, koja mi je daleko, ali samo tu imaju lek za problem 1. Tu sam popila jednu cedevitu. U povratku kupim sebi rucak, tamo gde prodaju kuvanu hranu. Pileci paprikas, normalna kolicina i mala projica, ali bas isposnicka, nisu imali normalnu. Taman rucah zove me kuma.
Sa kumom do kasno uvece, 2 limunade se popise. Kada sam dosla kuci, neko je pojeo po pola od obe moje kifle, nema veze i napravila sam sendvic: kifla, pavlaka, paradajz, pohovane tikvice. I onda sam pojela i cinijicu jagodica.
Koje bi bile popravke.
- uz pogacicu cinija salate od paradjza i krastavca
- uz paprikas cvekla
- posle dorucka jabuka
- posle rucka madnarina
Da jedem kao danas smrsacu 20 kg sigurno za pola godine.
Aj samo da nastavim.