Kazu da manjak spavanja gadno podize apetit. Nemam clanak iz nekog naucnog magazina kao dokaz, ali imam sopstveno iskustvo kao potvrdu - kad spavam manje od 5 za noc (a da se desi - desi se, i to mnogo cesce nego sto bi bilo pozeljno, kao verovatno i drugima), sutradan bih pojela vola s rogovima! I nije samo do kolicine hrane, vec i do izbora... Ima veze sa lucenjem hormona stresa koji zahteva odmor i/ili hranu.
Pokusaj da:
1. Jedes redovno (to UN-ka manje-vise resava, ali ako treba ubaci i uzine - o tome kasnije)
2. Zaboravis na preporuke da poslednji obrok mora da bude u toliko-i-toliko sati i prilagodi to svom tempu, tako da jedes 3h pre spavanja
3. Unosis dovoljno tecnosti
4. Ne forsiras sebe na fizicku aktivnost "da bi sagorela kalorije"
5. Pojacas unos neskrobnog povrca
Elem, o uzinama i neskrobnom (neutralnom) povrcu... U tu grupu spada sve sto nisu zitarice i proizvodi od zitarica, krompir, zrele mahunarke ("semenke" poput pasulja i sociva), semenke - sve sto nije na listi kao iskljucivo za skrobni ili UH dan. Sad bas i nije sezona kada je ovo povrce narocito dostupno, ali zato je tu voljena nam zimnica - ajvar, tursija, krastavcici, kiseo kupus... Cak i boranija, iako formalno spada u mahunarke, po svom sastavu ima manje ugljenih hidrata (i skroba) od sargarepe, koja spada u neutralno povrce.
Na temu fizicke aktivnosti za sagorevanje kalorija - nemoj sebe muciti ako 1) nemas vremena, 2) nisi u raspolozenju i/ili 3) si vec umorna. Poznajem ozbiljne sportiste (frikove koji su pre neki dan kad su pingvini zickali za caj na svakom cosku trcali svojih regularnih 10+ km) koji u jednom treningu po mojoj slobodnoj proceni umeju da spale preko 1000 kalorija. Mene ti sportisti smatraju rekreativcem u veoma dobroj formi, a ako bih pokusala da pratim njihov tempo - ispratili bi me na urgentni. E, ti isti sportisti frikovi propuste trening kada su umorni, neispavani, itd.
Da me ne shvatis pogresno, ne preporucujem ti da zaboravis na FA uopste, vec da zaboravis na FA kao sredstvo za sagorevanje kalorija. FA je super kao 1) anti-stres, 2) izvor zdravlja, 3) izvor lepote; ali sve to pada u vodu ako je "uguravas" u dnevni raspored. Tada ti FA dodatno dize hormon stresa, a posto neces dobiti dovoljno odmora - ostaje samo da budes gladna

A to ne zelis, zar ne?