Evo sada ću opet da podvučem jednu crtu (kao što sam u prošlosti povremeno pravila neke rekapitulacije)....
Ovih dana, tj recimo 5.-6. maja, je godinu dana otkako sam završila sa UN (91 dan UN + 91 dan UN Održavanja). Takođe, pre skoro mesec dana je bilo godina i po otkako sam na forumu.
- UN sam počela 5.Nov 2012 sa 74 kg (realno sam imala 72 nego sam se u tih par dana bila nadula od nekih slatkiša i ljutog PMS-a, ali sam eto upisala tu svoju istorijsku maksimalnu kilažu).
- Tri meseca kasnije – UN sam završila sa 62 kg
-
Tri meseca kasnije – UN Održavanje sam završila sa 59 kg – 6.Maja 2013.- Mesec dana kasnije, 8.Juna sam došla na 58 kg bez dijete.....
- Do kraja 2013 sam se povremeno spuštala, sasvim spontano, na 57 kg, ponovo bez dijete.....ali sam održavala 58 kg
- U 2014.godini, u poslednjih recimo 3 meseca sam počela stalno da variram 58-59 kg.... i sada sam najčešće 59 kg.
-
Danas, 30.Aprila 2014 - skoro godinu dana kasnije - imam 59 kg – isto kao i 6.Maja 2013, kada sam završila sa UN (91+91)E sad,
kvantitet je jedno (broj kg) a što se tiče
kvaliteta (o ovome sam detaljno pisala u dnevniku početkom marta):
Krajem februara 2013 – nakon 4 meseca UN (visoko UH dijete) sam imala relativno dobre vrednosti što se tiče količine masti u odnosu na količinu mišića itd..... (merenje na InBody vagi u privatnom D.zdravlja)...
Početkom marta 2014 ponovo sam se merila (bila sam radoznala da vidim vrednosti nakon skoro godinu dana slobodne ishrane po svojoj volji i kako ja volim da jedem)......vrednosti su dodatno popravljene, izgubila sam više masnoće nego ukupno kg (što znači da je došlo i do transformacije masnoće u mišiće, jednim malim delom)....za godinu dana moje slobodne ishrane bez dijete i praktično bez sporta.
To poslednje merenje – mart 2014 je izgledalo ovako:
Merenje posle podne, nakon najmanje 2-2.5 litra vode, 2 velike kafe, obroka br.1 i br.2, te preskočene stolice tog jutra + nešto garderobe na meni. (spominjem ovo pitajući se koliko li je ova konzumacija mogla da utiče na težinu i naravno podrazumevajući mogućnost da moja vaga nije tačna)
Težina: 61.6 kg (ref 51.6-69.8 ) (visoka 168-169)
Ukupno voda: 34.4 litra (unutarćelijska 21.1, vanćelijska 13.3 ------ ref unut.19.2-23.4 odnosno van. 11.8-14.4)
Proteini: 9.1 kg (ref 8.3-10.1)
Minerali: 3.57 kg, koštano 2.97 (ref 2.86 – 3.50)
Telesna masnoća: 14.5 (ref 12.1 – 19.4)
Mišićna masa: 25.5 (ref 23.2-28.3)
,,Bezmasna,, masa: 47.1 kg (ref 39.4 - 50.4)
Dijagnoza gojaznosti:
BMI: 21.8 (18.5-25.0) ---- ako uzmemo da u stvari imam 59 kg...onda mi je BMI niži od ovog koji je izašao na tom merenju
Procenat telesne masnoće: 23.6 (ref 18.0-28.0)
Odnos Struk Kuk: 0.86 (ref 0.75-0.85) – (tip sam jabuke, ali umerene…. Zato mi je i onih 70ak kg izgledalo kao 90 čini mi se)
Bazalni metabolizam: 1387 kcal.
Količina masnoće oko unutrašnjih organa u normalnoj i zdravoj količini.
Fitness skor: 80 poena.
Zaključak nakon poređenja ova dva izveštaja
Razlika u težini: (- 4kg) --- ako uzmemo da imam 59kg razlika je onda veća
Razlika u količini telesne masti: (-4.9 kg)
Razlika u Procentu telesne masti: (-6)
Razlika u količini mišićne mase: (+0.6 kg)
Nisam dakle uvećala mišićnu masu, jer je 0.6 kg zanemarljivo, ali jesam smanjila masni deo u većoj količini nego što su smanjeni kilogrami telesne mase.
Ukupna količina vode takođe povećana.
,,Bezmasna masa,, takođe malo povećana
Ovo se sve dogodilo bez dijete (ako izuzmemo prva dva meseca UN održavanja nakon čega sam jedva čekala da idem na svoju normalnu ishranu koja za razliku od UN sadrži proteine i obavezan mlečni proizvod svakodnevno izuzev ako postim pa nema mlečnih proizvoda)...
Krvna slika mi je odlična.
Ako nekoga (mislim na neke nove članove koji možda tek sada dolaze na forum i slučajno zavire u ovaj dnevnik ili vide negde moj tiker) zanima više o tome kako je sve ovo teklo...mogu da se vrate unazad u ovom dnevniku ili da me pitaju ako misle da možda mogu da im pomognem sa nekim informacijama. Mogu da odgovorim na pitanje ili dam sugestiju ako je nekome potrebno. Neću sada pisati ponovo o tome detaljnije ovde, jer sam već doobraano poznata po opširnosti, pa da ne dodajem još i tu priču ovde....
Ali, jedno ću sugerisati..... :
Ako ste slučajno tip kao ja: volite inače zdravu hranu (ali normalnu, dakle pravu hranu – povrće, meso, jaja, sir, i hleb pomalo.... a ne neke mrvice kao ptičica, ali zdravu hranu u smislu da vas ne zanima fast food i razne prerađevine niti pekara), a recimo da ste navučeni na slatkiše, kao što sam ja bila u jednoj fazi života.... i tako jedne godine došla na tu ogromnu kilažu... onda možete sigurno da postignete isto što i ja.
Odviknite se od slatkiša i sve će biti lako, ali zaista lako. (Ja sam se odvikla i izlečila u smislu da ih više ne jedem svakodnevno nego jednom u 4 ili u 6 ili u 8 dana (i to ih jedem planski i kupujem ono što baš baš volim) ili eventualno u vanrednim situacijama ili kada je slučaj težeg pms-a.
Odviknite se od slatkiša i praktično ćete moći da uživate u svakoj hrani bez gojenja, da se uklapate u svaku životnu, porodičnu i društveno situaciju, samo ako uspostavite neka pravila (jer svako mora da ima neka pravila, samo zavisi ko se u kakvim pravilima i principima pronađe)... Skinite se sa slatkiša (poradite na svom odnosu prema hrani) i vodite računa o relativno pravilnom kombinovanju namirnica bar veći deo vremena (mada je kod mene tako uglavnom 6 dana u nedelji....ali to meni ne predstavlja nikakav problem jer upravo tako i volim da jedem) i bez problema ćete dostići i održati kilažu! I ne jedite premalo NIKAD! Ni na dijeti ni posle dijete. I ne preskačite obroke takođe. Što se tiče dobrog kombinovanja, činjenica je da je, u smislu lakog varenja, bolje pojesti celo pile sa salatom nego mali batak sa krompirom i hlebom.... (e sad, ja i ne volim to skrobno povrće nešto posebno, krompir pogotovo, ali ko voli... može da se ,,prekombinuje,,)..
Meni su slatkiši bili
,,jedini,, problem, pa ako ste možda sličan tip....onda možete da uradite isto bez problema....
Ja zaista nisam na dijeti, jedem sve što volim i kako volim...čak ne volim ni da kuvam, lenja sam i svašta nešto... Ako bi neko rekao ,,lako je njoj, ona nema neke stresove i probleme a ja imam te i te muke i stresove...,, verujte mi da imam i stresove i probleme i uvek sam ih imala. Štaviše, u periodu kada sam bila na UN imala sam vanredne velike sekiracije, ali sam i tu dijetu normalno izgurala i iskoristila je kao alatku za postizanje cilja (skidanje sa slatkiša), na svoj način i po svojim pravilima....
Sve sam ovo ispisala u slučaju da nekoga zainteresuje .... a recimo da nije pre bio u prilici da prati moj dnevnik (u vreme kada sam skidala kilograme)....
-----------------------------------------------------------------------------------------
Inače danas sam imala planirane slatkiše......Doručak je bilo uobičajeno voće, ručak salata/mladi sir/hleb a večera palačinka i sladoled.
Jedino je problem što je palačinka bila loša....nikad više ne kupujem na tom mestu....
Ajd zdravo!