Cookie Monster... pms ...stara priča... Postoji dobra mogućnost da će ti sa uravnoteženijom ishranom pms simptomi biti blaži i podnošljiviji... Ništa ne ,,prejudiciraj,, hehe (što mi ovaj izraz nekako ne pripada dnevniku ishrane)... I moji su mnogo bolji (simptomi, prim. aut) otkako mi slatkiši više nisu svakodnevna zabava...
Ana, probala sam taj tvoj sir....jednom (baš nedavno) sam kupila da probam, kada nije bilo ovog mog.... Mislim da sam baš i u dnevniku tog dana pisala ,,sir (ne tako mlađan),, ili sam pisala ,,relativno mladi sir,,.. ne mogu da se setim tačno.... jer sam ga kupila pod mladi ali on mene nije baš kupio.... Meni ne odgovara, tačnije nije po mom ukusu jer mi je jači, slaniji i masniji nego što ja volim (prvenstveno mi je puno slan). Ja volim baš te blage neslane sireve, potpuno mlade...
Ovo inače nema baš nikakve veze sa dijetama i kalorijama, jednostavno tako volim... one dimljene npr jedem jednom u dve godine kad negde naletim baš na to... Zbog moje ljubavi prema blagim mlečnim proizvodima me npr ni kajmak nikada ne privlači i jedem ga jednom u sto godina... Takođe, svi oni najcenjeniji sirevi, sjenički itd...meni ništa ali baš ništa ne znače....a neko se specijalno angažuje da ih nabavi.... Eto koliko su ukusi različiti...
A što se tiče klasičnih kupovnih jogurta i kiselih mleka, tu uvek uzimam one sa normalnim % masnoće i nikada one 0%, 0.5% pa ni 1%... nego jogurt sa 2.8% recimo a nekada i jači.... Pavlaku sa onih 20-ak% i tako.... Ali pavlaku jedem u malim količinama a sir u velikim..
Nasuprot blagim mlečnim proizvodima, meso npr mogu da jedem i kada je malo masnije, nemam ništa protiv ponekad.... ne biram ga i ne kupujem planski, ali kada se nekad desi da je u ponudi i sastavni deo nekog obroka, ne bežim od toga. Ali eto jaki sirevi mi nisu omiljeni... osim kad su negde sastavni deo nekog ,,mezeta,, u nekoj posebnoj prilici, kad se nešto pijucka i ogladni, pa onda jedeš šta god ti se nađe na putu....
Ovaj moj mlađani sir kupujem u mlečnoj hali na mojoj pijaci (i nema ga uvek)...i POTPUNO je mlad jer inače ne bi mogao biti tako lep a istovremeno potpuno neslan.... Moguće je da se kupi (bar kod mene na Skadarlijskoj pijaci), samo nema uvek. A da bi bio takav, zaista mora biti od juče... Ako nije takav kakvim ga opisujem (na osnovu probanja) ja i ne kupim uopšte .... Čim ga donesem kući, obavezno posolim sa svih strana da ga sačuvam.... Danas sam kupila novu količinu... Ranije,kada nisam imala priliku da odem na pijacu (jer sam radila) kupovala sam onaj President u radnjama (ako nisam imala kozji)...a ovaj iz mlečne hale je i lepši i jeftiniji... zadovoljna sam, da ne ureknem.
Primećuješ, nema više kozjeg. One koze čiji sir sam dobijala ranije očekuju jariće uskoro, tako da ih već neko vreme ovi ljudi ne muzu i nemaju ni mleko ni sir jelte... Kad dođu jarići, neko vreme će mleko biti rezervisano za njih (na mladima svet ostaje hehe) a posle će početi muža... Ne znam kada će to tačno biti, nadam se da neće dugo potrajati... (a onda....iduće jeseni hehe ponovo će im biti organizovano druženje sa jarcem...zabavan je njihov život..... osim ako ovi ljudi prestanu da drže koze, što je takođe veoma moguće da se desi zbog nekih tehničkih problema....)
E da, taj domaći kozji sir koji dobijam (kada ga ima), nije baš tako blag ali nije ni jak ....ali to je stvarno izuzetak jer on je toliko lep i tako siguran i 100% proverenog porekla da tu nemam dilemu... Zato taj kozji i jedem u manjim količinama nego ovaj mlađani... Ni taj kozji sir nije star...dobijem ga čim bude gotov (pomuzu kozu danas, naprave sir, odstoji par dana u frižideru i to dobijem)...dakle nije star, samo hoću da kažem da nije od obranog mleka pa nije tako blag...
Cirkončiću, eto ispisah gore o mojoj ljubavi prema mladom i blagom siru... šta još da ti kažem....
Kao što napisah juče, jelovnike ovih prethodnih 3 dana mi se nije dalo da beležim i kuckam sa telefona (a nisam ni na papiriću, niti sam bila kod kuće)... a izuzetke od uobičajenog nekog ritma sam napomenula.....
Danas ovako
17. Feb ’14. ..... uglavnom zeleno i belo....sasvim lep prijalo...
1. Banana ali mini banana bukvalno (znate one ,,patuljaste,,....bezukusne)
2. Salatica (ribani svež kupus i šargarepa + 2 kuvanih jaja + 2-3 kašike pavlake), bajat hleb
3. Velika salata (zelena + svež praziluk + sto zezalica + malo parčića domaćeg suvog mesa + mlađani sir), hleb
4. Salata (zelene ne tako puno + svež praziluk + mladi luk), šolja jogurta, hleba sasvim maloEto toliko iz Kluba Mladog Sira (ovaj klub je sastavni deo Zelena Salata Republike)...