Debeliccka napisao:Krcko, srećna sam što biram sarmu. Ja moram da vodim računa jer ja nisam na dijeti i nemam propisanu ishranu, a tu se lako upadne u zamku, ajd malo ajd još danas, pa malo parče pa ovo pa ono... Zato moram da imam svoja pravila....
Postaviću opet jedan link. Slučajno sam pre neki dan naletela na ovo. Ne znači uopšte da je tačno sve što ovde piše i otkud pa ja to znam, ali osnovni razlog zašto ovo postavljam je što sam ALERGIČNA na lažnu zdravu hranu, što obožavam razbijanje mitova o integralnim štapićima i raznim stvarima iz Zdrave hrane i slično....i što me jako nervira kada se to propagira i što mislim da su u iluziji ljudi koji to bogzna kako opsesivno kupuju i konzumiraju.....Eto to su motivi...

Ali to na stranu, krupnik jeste zdrava žitarica (pod uslovom da nije i on pretrpeo milion hibridizacija... a verovatno jeste), i sve to je jedna lepa kombinacija raznih zrna... ali ono što u deklaraciji ne piše jeste GI, a to bi bio jedini način da mi kao potrošači procenimo da li je neutralisano štetno dejstvo opne zrna (problem svih integralnih hlebova). Brašno koje je prošlo fermentaciju daje i nizak GI, a ruku-podruku s fermentacijom ide i neutralizacija fitata, i ako ona izostane, taj zdravi integralni hleb ometa apsorpciju minerala iz hrane (kod pojedinih umanjuje apsorpciju čak i za 2/3). Većina hlebova sad se pravi sa agensima za brzo narastanje, i to daje nefermentisane hlebove, sa visokim GI, plus što integralno brašno samo po sebi ima veći GI nego belo brašno... naravno da GI nije jedina i presudna odlika koju treba da gledamo, ali navodim to samo kao primer zašto ne treba ni idealizovati integralne hlebove. Neki idealan hleb bi bio kiseli hleb od neke tako fine kombinacije žitarica... e sad, da li se može naći - sumnjam. Mada mi se sviđa što vidim ovde na spisku "ražano kiselo testo", ali to je verovatno neki mali procenat. Šta hoću da kažem - ovaj hleb je sigurno bolji od većine hlebova (zaista mi tako deluje po ovoj deklaraciji), ali mi i dalje nemamo dobar hleb na tržištu. Mislim, s količinama koje ti jedeš, te razlike su svakako zanemarljive, pričam uopšteno... ali se vraćamo na to što si pomenula, na problem "zdrave" hrane - ima proizvoda koji jesu zdraviji od nekih varijanata na koje smo navikli, ali i dalje su mnogi od njih još daleko od stvarno "zdravog". Nedavno sam pročitala jedno vrlo fino formulisano poređenje, u vezi s pričom o hibridizovanoj pšenici i fami vezanoj za integralne hlebove - prepričano, otprilike poenta glasi: ako jedne cigarete imaju manje katrana od drugih i manje su štetne, to ne znači da treba da pušimo što više tih manje štetnih cigareta. (I onda ide zaključak da je ista stvar s belim i integralnim hlebom - a ja bih dodala da je ista stvar i sa masom drugih proizvoda.)

i hvalaaaa 

Nekako mi se cini da je u 21.veku moda dijeta i dijetalna ishrana,sve se vrti oko toga,reklame na TV,a bogami i ovi proizvodjaci su u samo 2-3godine toliko prosirili svoje proizvode,koliko proizvodjaca pa puta 50 vrsta proizvoda.Sada sve sto je bilo u obicnom obliku ima i u integralnom.Prosto me to vec iritira,sve je to "zdravo",navlace narod kako bi profitirali.Sto se tice lanenog semena,kada sam ga ja uzimala u celom zrnu dosta je iritiralo pri stolici i prestala sam ga koristiti.

Posebno veliko bravo za održavanje kilaže i za tih čuvenih 58 kilograma! Bravo, bravo, bravo! 

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju
Copyright 2017 © Dijeta.net. All Rights Reserved. Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited.