Odgovori 432 postova
Dnevnik....
  • Eleonor
    Amater
    Amater
    Postovi: 230
    Pridružio se: pre 13 godine

    Dnevnik....

    od Eleonor » pre 8 godine

    Dobro vece svima :)
    Evo mene opet... Valjda mi je nesto konacno kvrcnulo u glavi, pa dok me jos drzi, da otvarim novi dnevnik i pokusam da uradim nesto povodom...pa znate vec... :oops:

    Istorijat: Pokusaja milion. Najbolji rezultat sam imala pre 4 godine, kada sam zahvaljujuci UN dijeti skinula 20-ak kg. To nije bas dugo potrajalo....U trudnoci sam se ugojila neverovatnih 40 kg-a, a nakon porodjaja-jos desetak :( Bilo je pokusaja (naravno) da se sredim-pokusala jos par puta sa UN dijetom ali vrlo brzo bih odustala-sto zbog slabog efekta, sto zbog nedostatka motivacije...i jos kojecega.
    Sada: gledam ispred sebe broj od 123kg, i osecaj je strasan, ali je to moja krivica i moja je odgovornost da ucinim nesto povodom toga. Ako ni zbog cega drugog, onda zbog moje porodice... Deca neverovatno brzo rastu, i uce....
    Osim mene, na ovo dugo putovanje krece i MM koji ima 110kg-a i puno problema sa varenjem i intolerancijom na odredjenu hranu.

    Daklem, da rezimiram:

    29 godina
    tezina 123 kg
    visina 167

    E sad, sto se tice rezima ishrane-nisam pametna sta mi je ciniti.... Dok bude trajao post, ne bi da pocinjem ni sa jednom konkretnom dijetom, ali bi se drzala pravila iz Un-a, sto se tice dorucka i kombinovanja namirnica. Tako necu mnogo da odlutam. Posto ne mogu da ispostujem redosled dana, zvanicno, nisam na UN-u.

    Svaki savet, kritika i podrska su dobrodosli :)
  • Vedrana
    Amater
    Amater
    Postovi: 115
    Pridružio se: pre 8 godine

    Re: Dnevnik....

    od Vedrana » pre 8 godine

    Dobrodosla, na pravom si mestu :veseljak: :)
    Nisi napisala detaljnije cime se hranis, sta je osnova tvoje ishrane, ali ces veliki deo problema resiti tako sto ces se odreci (da, sasvim odreci) gaziranih sokova, i izbegavati teske i masne obroke u vecernjim satima. Slatkise i testo smanjiti sto vise, recimo da nije svakome moguce odreci ih se sasvim, ali moguce ih je smanjiti, a sto vise se okrenuti neskrobnom povrcu, poneka vockica svakog dana... Eto, to je meni pomoglo, ali ja i nisam bas neki ekspert, i ja sam ovde relativno nova, ovde ima mnogo iskusnijih i uspesnijih od mene, koje ce takodje dati svoje misljenje. Ovde ima divnih ljudi koji ce ti kao i meni, pomoci savetima. Pozivam te da svratis i do mog dnevnika.
    Neka je sa srecom, i tebi i tvom suprugu!
    19.09.2018. 103.3 kg
  • Sax
    Amater
    Amater
    Postovi: 289
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Dnevnik....

    od Sax » pre 8 godine

    Dobro došla i srećno!!!
    Super je što ti se i muž priključio, u paru je sve lakše.
    A ako ponovo osetiš da volja i motivacija popuštaju, pravac forum, ovde ima podrške i vetra u leđa na pretek :mahalo:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1702
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Dnevnik....

    od narcisa » pre 8 godine

    Dobro nam dosla!
    Un-ku mozes da drzis u izvornom obliku i kad postis, ali vjerujem da ti je jednostavnije da se ne zamaras detaljima. Samo ti je p-dan problem, ali ni to nije problem posto mozes da jedes ribu.
    Iskreno mislim da je bolje da nadjes neki sistem koji vodi do trajnih promjena prehrambenih navika. Iz unle ukradi to pravilo o ne mijesanju proteina sa uh-ovima (skrobom). Srecno :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1461
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Dnevnik....

    od leonida » pre 8 godine

    Dobrodošla.

    Ja sam UN-ku držala i na postu prošle godine ... bez problema, samo sam na P dan jela ribu. Božićni sam držala po strogim pravilima, dani bez ulja i riba samo vikendom i uz brojanje kalorija ... to me je totalno iscrpilo tako da ovaj post preskačem ...

    Neka pravila moraš postaviti ... kombinovanje namirnica iz UN-ke je nešto čega se još uvek držim, uz puno neskrobnog povrća u svakom obroku u koji uspem da ga utrpam ... slatkiše ograniči i količinski i samo povremeno ... da li će to biti svaki četvrti dan kao na UN ili jedanput nedeljno čega sa ja držim ... pitanje je izbora, ali slatkiši se definitivno ne mogu konzumirati svaki dan i u neograničenim količinama.

    Srećno, to su kile koje se mogu skinuti, samo je potrebna odlučnost i dobar plan koga ćeš se držati.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

    Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Eleonor
    Amater
    Amater
    Postovi: 230
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Dnevnik....

    od Eleonor » pre 8 godine

    Drugari :009:
    Hvala puno na dobrodoslici :) Bas vesele prijateljski i dobronamerni komentari i saveti :) Pokusala sam prosle godine bez vase podrske, ali je bilo "kratkog daha"...sad sam odlucnija da istrajem....

    Sto se tice UN dijete. Ja je volim :) Nije mi problem drzati je u toku posta, sta vise, mislim da mi je najlakse tad jer ima manje iskusenja za mesanjem i grickanjem kojecega. Medjutim, sad zelim da istrajem na vodi (slava Bogu), i zbog toga mi je jako tesko drzati proteinski dan. Ne znam da li je neko pokusao a jede sirovu-skuvanu soju bez icega, ali verujte-uzasno je :shock:
    Moj plan je da taj dan zamenim skrobnim, tj.da imam dva skrobna, pa uh i vitaminski normalno... Jasno je meni da to nikako nije po pravilima, zato i kazem, nisam na UNki, samo kradem ponesto :)
    Kilogrami svedoce sami za sebe-hranimo se nezdravo! Mislim da su kasne vecere najveci problem, a i mnogo testa, peciva pita, hleba u krajnjem slucaju. Hleb je najslabija karika - mogu leba bez nista, al nista bez leba :?

    Dakle, krenuli smo prosle nedelje... Dok nisam imala obaveze i ustajala, pa...kasnije :020: , vocni dorucak mi je bio melem. Od kad ustajem u 6, i nije bas tako divno. Jedva izdguram do 16h, kad inace rucamo jer MM tada dolazi s posla. Tako da,, posle one dve vocke, a pre rucka, moram jos nesto da gricnem-ili bude jabuka ili par badema, kikirikija....da ne bi skroz odlepila.
    Danas sam skrenula s kursa:
    D:banana
    U:jabuka
    R:parce hleba, dinstani kupus, sampinjoni i stapici lignje (znam da su zabranjeni)salata
    V:uzecemo pecurke i ostatak lignji
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1461
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Dnevnik....

    od leonida » pre 8 godine

    Što se hleba tiče ... većina nas smo bili ovisnici o hlebu. Najbolje rešenje je izbegavati ove vruće naduvane hlebove pune aditiva (u ovom mom procesu sam usput otkrila da su oni ti koji su mi blokirali varenje) i kojih možeš pojesti ceo hleb za obrok i preći na zdraviju varijantu. Najbolja varijanta za dijetu je dvopek koji sama napraviš od hleba bez aditiva, najbolje ako imaš vremena da ga sama umesiš, ali sada u većini gradove postoje pekare koje prave hlebove/peciva bez aditiva. Ima i hrono hlebova u prodavnicama zdrave hrane, ali oni su previše ukusni i teško je ograničiti se Ja, budući da u zadnje vreme nemam vremena da sama mesim hleb, a nažalost, dvopek koji volim i koji daje najbolji osećaj sitosti tokom dijete mi takođe blokira varenje, koristim tonus kao zamenu - njega takođe ne možeš pojesti puno - 2 parčeta te savršeno zasite. 100 gr hleba na dan je neko ograničenje kojeg je pametno držati se.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

    Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1702
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Dnevnik....

    od narcisa » pre 8 godine

    Ju hu, uzine su i te kako dozvoljene, i to na svaka dva sata, s tim da posljednja bude bar dva sata prije rucka. Tako da opleti po tim dozvoljenim vockicama u medjuvremenu.
    Ti lignja stapici nije da nisu dozvoljeni, ali nisam sigurna da su posni. Provjeri. Koliko se sjecam imaju neke veze s bjelanjcima.
    Soju ni u kom obliku ne bih preporucila nikome (ocim mozda svjeze sojino zrnevlje).
    Ribu mozes bez ulja da spremis u rerni u foliji. Zacini je, jer ce biti malo bljutava, i obavezno povrtnog priloga.
    Plan sa dva uzastopna skrobna dana nisam sigurna koliko je pametno, pogotovo sto je skrob po sastavu skoro cisti uh. Mislim da je i taj jedan regularni dan previse (to je vec moj problem :oops: ).
    Oko hljeba te razumijem 150%. Ja sam isto covijek od tijesta, ali ziv se covjek na sve navikne. Ja kad sam presla s un-kinih 50g na 100g bilo mi je puno, ali sam se i na to navikla, a prije dijete bih bez problema pojela 200-300g po obroku.
    Sta god da odlucis visestruko je bolje od zatrpavanja kasnonocnim zalogajima. :mahalo:
  • Vedrana
    Amater
    Amater
    Postovi: 115
    Pridružio se: pre 8 godine

    Re: Dnevnik....

    od Vedrana » pre 8 godine

    Eleonor, po nekom pravilu, pretpostavljam da si upoznata, hleb se ne jede uz krompir, testenine i pirinač. Ja sam pre par godina usvojila to pravilo, ali su se kile i dalje gomilale jer sam jela mnogo testa u drugim oblicima, tipa žu žu, pice, burek, pogačice, razne domaće pite, a da i ne govorim o slatkišima i Pepsiju... Od novembra sam sva ta testa i slatko smanjila, a gazirano izbacila sasvim.
    Mi sami pravimo hleb, u obliku kiflica i na dan uglavnom pojedem samo jednu tu kiflu, većinom uz doručak, a sve drugo, bukvalno sve drugo, jedem bez i grama hleba.
    Vezano za kasne obroke, meni je lekar rekao da ne jedem ništa posle 7 naveče, e sad pošto veoma kasno ležem, usvojila sam savete članica odavde da ipak pojedem nešto lagano posle tog vremena, zelenu salatu, jogurt, kiselo mleko... Svrati do mog dnevnika da se družimo :mahac: .
    19.09.2018. 103.3 kg
  • Eleonor
    Amater
    Amater
    Postovi: 230
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Dnevnik....

    od Eleonor » pre 8 godine

    Ma ja ne kupujem, ja sama pravim-te pita, te zeljanik, te krofne.... Mozda nema aditiva ali ima masti...i moram da prekinem s tim... A hleb beli jeste zez, kad je taze ne mogu da ga se zasitim. Cak i sad kada se trudim, kao uzmem jednu krisku, al obavezno dodam jos pola. Zato sam resila da pravim neki integralni ili poluintegralni dok se ne naviknem. Imam i onu mini pekaru pa cu tu da isprobavam. Ne znam da li u njoj mogu hrono hlebovi? Nije problem za mesanje, nego za pecenje-nije bas sjajna...

    Narcisa, hvala sto si me ohrabrila za uzine :) Pade mi kamen sa srca :) Soja je diskutabilna oduvek bila...cas dobra, cas GMO... Mi je svi koristimo u toku posta-naravno ne preterano i ...ne znam....???ostavljam otvoreno...

    Idem da spremam decu za krevet, pa cu posle natenane da vas posetim uz neku kafu :)

    Vecera do 21h jel ok?
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1702
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Dnevnik....

    od narcisa » pre 8 godine

    Vecera tri sata prije spavanja i sve je ok.
    Mislim da je taj pekac hljeba diskutabilan za beskvasne hljebove... Probaj pa javi :wink: .
    Malo jos procackaj to oko soje. Ja sam je bas temeljno izucila, i trajno je se odricem. Nemam komp sa sobom pa nemam linkove... ;(. Mada opet kontam da u ogranicenom periodu nije frka. :mahalo:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Dnevnik....

    od 314pezos » pre 8 godine

    Dobro nam došla u povratku i sretno u svojoj odluci 8)
    Slika
    Slika
  • Sax
    Amater
    Amater
    Postovi: 289
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Dnevnik....

    od Sax » pre 8 godine

    Uh i ja sam veliki ljubitelj pita, krofni, vrućeg hleba, testa... Ali sam se (po hrono principu) ograničila da te lepote ako jedem, jedem isključivo za doručak, a nikako popodne ili što je najgore uveče, jedini izuzetak je kad sam u gostima.
    Juče sam bila ponosna na sebe što sam ignorisala vruć beli hleb što je mm kupio, a mirisala je cela kuća.
    Što se užine tiče Narcisa ti je već rekla, ne da nije zabranjena nego je i poželjna, jer ti je pauza između doručka i ručka poprilično velika.
    A večera do 21h cenim da je ok ako ležeš posle 23h.
    :mahalo:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • Eleonor
    Amater
    Amater
    Postovi: 230
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Dnevnik....

    od Eleonor » pre 8 godine

    Hvala Gigo, lepo je vratiti se :)

    Narcisa, javljam obavezno za hlebic. Danas necu da pravim, jerbo cemo na vockama da budemo :007: ali sigurno ovih dana :)

    Sax, i ja sam ponosna na tebe :009: Hrono ishrana mi deluje jako primamnjivo, ali kad god se udubim u proucavanje, odustanem... Restriktivni period je bas-pa restriktivan. :oops: Mozda cu da pokusam kasnije, kad krenu rezultati pa se ohrabrim. U svakom slucaju, ocekuj bezbroj pitanja :)

    Kao sto rekoh, danas smo mm i ja odlucili da imamo vitaminski dan. Dodacu veceras sta je bilo na meniu :) Za pocetak

    D:dve jabuke
    U:malko kikirikija
    R:vocna salata (jabuka, pomoranca, banana, malo grozdjica)
    U:kikiriki
    V:jabuka i semenke (uz film :wink: )
    Poslednja izmena od Eleonor u 22 Mar 2016, 00:50, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Sax
    Amater
    Amater
    Postovi: 289
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Dnevnik....

    od Sax » pre 8 godine

    Nisam ni ja na hrono :)
    čitala sam pre 4, 5 godina o hrono ishrani i dosta toga mi se svidelo, svašta mi je delovalo logično, ali je i za mene isuviše restriktivno i komplikovano šta sve sa čime sme i ne sme da se kombinuje.

    Primenjujem par stvari:
      čim ustanem popijem šolju čaja
      doručak jači, slan, mogu da se kombinuju uh i proteini, masnoće poželjne
      nadalje u toku dana se trudim da ne mešam uh i proteine
      smanjila sam mleko, jogurt sam odavno još zamenila kiselim mlekom, osim kad mi se baš javi želja za šoljom jogurta
      večera lagana, idealno bi bilo proteinska
      pauze između obroka
      ako užinam popodne, jedem voće

    verovatno ima još nekih stvari, samo ih se treba setiti :)
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
Odgovori 432 postova

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju