- objektivna stvarnost je ona koja pokazuje kakav svet jeste
- subjektivna stvarnost je samo naša reprezentacija objektivne stvarnosti i za osobu kojoj su ove dve stvarnosti vrlo slične kažemo da je svesan (realan).
Subjektivna stvarnost zavisi od našeg opažanja koju registrujemo našim čulima ili od naše mašte i vrlo je bitno da shvatimo te predstave, dajemo joj određenu važnost i značenje. Konstruišemo stvarnost.
Sama opažanja možemo podeliti u dve grupe a to su one koje možemo opaziti samim čulima (ne uključujem šesto čulo

Slikovita predstava ove dve stvarnosti može da se predstavi i ovako. Teritorijom ćemo predstaviti objektivnu stvarnost a mapom objektivnu stvarnost. Naša mapa se gradi našim iskustvima, osećajima, doživljajima… uključujemo “automatskog pilota” i letimo po mapi koja je po našim pretpostavkama tačna. U zavisnosti koliko je mapa tačna, mi ćemo leteti kroz život pravo, krivudati, vrtiti se u krug, gubiti se, udarati o prepreke dok mapu ne promenimo ili dok se ne slomimo. “Automatski pilot” je u stvari naš referentni okvir po kojem funkcionišemo.
Većina ljudi ne pravi razliku između mape i teritorije već uključuju “pilota” jer im je tako lakše da žive umesto da se preispituju a time su sigurniji u sebe (pa makar to bio kriv stav), ne žele da troše svoju energiju i vreme, jer rad na sebi to izistkuje, pa maker povređivali sebe i druge.
Referentni okvir je reprezentacija stvarnosti u kojem egzistiraju tri polja stvarnih pojava. To su ja, drugi (svi drugi ljudi tj.čovečansto uopšte) i svet (sve ostale pojave u prirodi i društvu). O svakom polju mi imamo različita mišljenja koje osoba pretpostavlja da su tačna. Kada se dete rodi on ima prazan referentni okvir i onda po malo se ispunjuje, vaspitanje, iskustvom, zaključivanjem…