Odgovori 10 postova Stranica 1 od 1
Kalorije i ishrana u trudnoći
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    Kalorije i ishrana u trudnoći

    od Ella » pre 16 godine

    S obzirom da je moja Odiseja debljanja započela upravo u prvoj trudnoći želi da ovom temom svim budućim mamama skrenem pažnju na pravilnu ishranu u ovom lepom periodu života svake žene, da se ne bih dogodilo da duplirate svoju početnu težinu i da se posle patite kao ja sada.

    Drugo stanje je doba kada je žena najzdravija, nekad i najlepša i uvek puna najrazličitijih pitanja koja postavlja sebi, okolini i lekarima

    Od pitanja koja su u vezi sa ishranom trudnice se najčešće pitaju - da li zaista treba da jedem za dvoje, šta u mojoj ishrani treba da se promeni u toku trudnoće, da li treba da uzimam vitamine, koliko ću se ugojiti (i koliko kilograma je medicinski opravdano), koliko su alkohol i kafa štetni, zbog čega mi se jede određena hrana, šta može da bude štetno?

    Pravilna ishrana tokom i pre trudnoće je veoma važan preduslov kako za bebino, tako i za vaše zdravlje. Još pre nego što zatrudnite, počnite da jedete pravilno.

    U početku trudnoće, tokom prva tri meseca, neke trudnice osećaju muku iz raznih razloga kako telesne tako i psihičke prirode, pa ne mogu da jedu dovoljno ili sve vrste potrebne hrane. Lekovi protiv muke nisu dozvoljeni u tom periodu, pa se preporučuje da trudnica jede manje obroke, lako svarljive hrane, da ne ustaje naglo iz kreveta, nego da pre ustajnja pojede 1-2 integralna keksa ili nekoliko badema, pa tek zatim da polako ustane.

    Tokom trudnoće se povećavaju potrebe za kalorijama, belančevinama, vodom, vitaminima i mineralima. U skladu sa obrazovanjem i informisanošću trudnica zabluda po pitanju trudnoće i ponašanja u toku trudnoće je sve manje, ali dileme uvek postoje. Zdrava ishrana podrazumeva kvalitet hrane i kvalitetan odabir namirnica - ne veću količinu.

    Energija iz hrane dobija se metabolizmom masti, ugljenihhidrata i belančevina, a iskazuje u džulima (kJ - kilodžul) i kalorijama (kcal - kilokalorija). Sagorevanjem 1 g belančevina ili 1 g ugljenihhidrata nastaje 4 kcal, dok sagorevanje 1 g masti daje 9 kcal. Dnevne potrebe u kalorijama za odraslu ženu kreću se u proseku između 2.000 - 2.200 kcal. Tokom trudnoće rastu potrebe u kalorijama. Podrazumeva se da se preporučuju kalorije iz zdrave hrane, a to su, najpre, voće i povrće kao bogat izvor vitamina i minerala. Ipak, nije ni potrebno ni dobro da se jede „za dvoje“, jer potrebe trudnice za kalorijama se povećavaju samo za 300-500 dodatnih kalorija na dan, kao i da dnevni unos kalorija treba da iznosi između 2500 i 2700 kalorija, što je neznatno više dnevnih kalorija nego van drugog stanja. Realno, vi jedete za jednu osobu, a dodatni kalorijski unos iznosi 15 odsto. Zato se preporučuje da trudnica dnevno unese 150 kalorija više u prvom trimestru, i po 300 kalorija više u druga dva trimestra, nego pre trudnoće. Uzimanje više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast, ne samo da je nepotrebno, već je i nerazumno: prekomerni dobitak na težini tokom trudnoće vodi nizu komplikacija ne samo tokom trudnoće i porođaja, već i u kasnijem životu vaše bebe. Unošenje manje kalorija nego što je to potrebno takođe je opasno, na ovaj način može se ozbiljno usporiti i ugroziti razvitak bebe. Ako je kalorijski unos u trudnoći smanjen, neće se uneti dovoljno proteina, vitamina i minerala za ishranu bebe. To će da rezultira i padom rezerva masti, što će da dovede do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronična, vrlo lako može da rezultira mentalnom retardacijom deteta. Nekoliko je izuzetaka od ovog osnovnog pravila, i u svakom od ovih slučajeva trudnica bi o svojim kalorijskim potrebama trebala raspraviti sa svojim liječnikom. Na prvom mjestu su to trudnice koje ulaze u trudnoću s izrazitim viškom kilograma i koje će pravilnom prehranom tijekom trudnoće vjerojatno moći unositi i manje kalorija od propisanih. Ozbiljno mršava trudnica treba više kalorija od prosječne trudnice, isto kao i trudnica adolescentica koja još i sama raste. Kod višeplodnih trudnoća, potrebe za kalorijama su naravno veće, za svaki od plodova je potrebo dodati 300 kcal/dan.

    Vrlo je bitan ravnomjeran raspored unosa obroka. Izbjegavajte duže periode gladovanja tokom dana. Doručkujte dovoljno! Ne zaboravite male užine!

    Svakodnevno treba unositi sve vrste hrane – belančevine ili njihove alternative bogate belančevinama, mleko i mlečni proizvodi (mleko, jogurt, mladi sir), voće, povrće, hleb (ne previše, a bilo bi dobro da je od integralnog brašna) i žitarice. Treba izbegavati hranu koja ima puno soli i veštačkih dodataka, ograničiti unos slanih, masnih i suhomesnatih proizvoda, ništa što je preterano začinjeno, previše slatkiša, testa, zaslađenih i gaziranih pića.Važno je unositi i meso (teletina, junetina, pileće i konjsko meso, riba) Šećere treba konzumirati u umerenim količinama i to posebno voćne šećere (što je važno kod osoba koje u porodičnoj anamnezi imaju dijabetes.

    Vitamin C koji se nalazi u agrumima, jagodama, dinjama, kupusu, paprikama, prokelju... obezbediće, vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem telu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje gvožđa. Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje nedovoljno pečenog ili sirovog mesa ili ribe, zbog mogućih problema koje neke bakterije iz ove hrane mogu da izazovu. Zdrav izvor proteina su i pasulj i koštunjavi plodovi. I tako dalje, i tako dalje. Suština je da zdrava ishrana u toku trudnoće podrazumeva umerenost.

    Optimalno dobijanje u težini u toku čitave trudnoće je od 9-11 kilograma. Naravno da ne sme da se jede za dvoje, jede se normalno, a beba uzima ono što joj treba. Žena se, inače, teže kreće kad je trudna. Višak težine nije posledica same trudnoće već preteranog unosa hrane, a to je potpuno nepotrebno" - navodi Anđela Petrović-Milinković, ginekolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenta.

    Alkohol koji trudnica konzumira dospeva u krv i, naravno, do bebe. Tako može da uspori njen rast, ošteti mozak i uzrokuje razne anomalije. Dobro bi bilo potpuno prestati sa alkoholom i pušenjem (ili smanjiti na minimum cigareta ako se ne može sasvim prestati). Što se kafe tiče, smatra se da umereno konzumiranje nije štetno. Neke novije studije, međutim, upozoravaju da kafa može ozbiljno da ošteti plod. Kafa deluje i na bebu kao i na vas, pa je nemoje piti uveče, a tri kafe dnevno su maksimum. Ako vam je muka na početku trudnoće, pa ne jedete dovoljno količinski ili neke vrste preporučenih grupa namirnica uopšte ne možete da jedete, jer vam ne prijaju, uzmite vitaminske preparate za trudnice koje će vam vaš lekar preporučiti. Ako postoji bilo kakva sumnja da ne jedete sasvim pravilno, ovi preparati će vam dobro doći.

    Metabolizam žene se u trudnoći menja - potreba za određenom hranom je potreba za određenim hranljivim sastojcima potrebnim bebi, i mami koja se sprema za određen period dojenja. Tako da sitnim hirovima, naravno, treba udovoljavati, ali sa svešću da je svako preterivanje štetno.

    Prekomerno gojenje tokom trudnoće može dovesti do komplikacija iz raznih razloga. Veća telesna težina dovodi do naprezanja mišića što ima za posledicu bol u krstima, nogama, povećan zamor i proširene vene, beba može da ima preveliku težinu i da porođaj bude teži, posle porođaja je teže skinuti suvišne kolograme, a najteža komplikacija je bolst koja se u trudnoći može javiti u psoeldnjem trimestru i koja podrazumeva povišen krvni pritisak, oticanje nogu (mogu da oteknu i ruke i lice) i belančevine u mokraći, što sve može ugroziti zdravlje i bebe i trudnice. Suvišni kilogrami su opterećenje i za majku (otežano kretanje, naduvenost, opterećivanje kičme...) i za bebu, i često je veliki problem izgubiti ih. (iako dojenje troši 500 kalorija dnevno). Anđela Petrović - Milinković ističe i da je važno da trudnice uzimaju multivitamine i folnu kiselinu. "Preparati folne kiseline se uzimaju zbog anemije i prevencije anomalije ploda. Ti preparati su dostupni kod nas. Preporuka je da se uzimaju godinu dana pre planirane trudnoće i u toku čitave trudnoće i dojenja."

    Normalan porast kilaže tokom trudnoće se razlikuje u zavisnosti od raznih faktora. Umeren porast težine trudnice je od 11kg do 16 kg, a veličina bebe ne mora da ima srazmeran odnos sa ovim. Trudnice koje imaju manjak kilograma treba da dostignu svoju idealnu telesnu težinu do početka drugog trimestra, a one koje su imale višak, treba da se manje ugoje, ali nikako manje od 8 kg. Žena srednjeg rasta treba da dobije oko 1-2 kg u prvom trimestru, a 5,5-6kg u drugom trimestru, tj. 400-500 g nedeljno i tako do poslednjeg meseca u kom trudnica treba da dobije oko 0,5 kg za ceo mesec ili da vise ne povecava težinu.

    Prosecan porast težine do kraja trudnoce je otprilike ovako raspoređen : beba 3500g, posteljica 700g, plodova voda 800g, uvećanje materice 900g, povećanje grudi 500g, povećanje zapremine majčione krvi 1250 g, tečnosti u tkivima majke 1400g i masne zalihe 3200g = 12, 25 kg

    izvor: ’’Vodič kroz trudnoću’’ i Jelena Jovanović
  • Pufna
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Pufna » pre 16 godine

    Odlicno! Ovo me bas interesuje! Bravo, Ella! :)

    To znaci da cu ja (kada dodje vreme) jesti ovako:
    *BMR+150 Kcal, prva 3 meseca
    *BMR+300 Kcal, do kraja trudnoce.
    Jesam dobro razumela?
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    Pod uslovom da tih +150 odnosno +300 kcal budu belančevine i uh iz voća, a ne ko kod mene coca-cola, pizza, pljeska, krem sa plazmom :10:
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Ela moja, gde si bila kada sam ja pocinjala moje trudnoce pre 18 godina.Ja tada o tim stvarima nisam razmisljala.Da sam tada imala istomisljenike sve bi bilo drugacije.
    Ruka ti se pozlatila, za sve buduce mame
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    Pa Jago u tome je i poenta.
    Ni ja nisam razmišljala pre 6 godina, već sam mislila e sada ću da se opustim, da jedem koliko hoću, da probam šta do sada nisam, kada sam počela da se gojim, onda sam mislila lako ću ja to skinuti, pa tolike godine sporta, opet ću ja trenirati, Bože kako sam lagala samu sebe. Sada kada bih izašla na teren zakotrljala bi se pa bih jedino mogla da im budem lopta, doduše medicinka za pripreme :013:
    zato buduće mame, pamet u glavu i čitajte ovo gore više puta tj. svaki put kada bi pojele nešto što nesme :26:
  • Asja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 42
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Asja » pre 16 godine

    Sve je to tačno i slažem se. Ali, ja kad sam prvi put ostala u drugom stanju, nisam imala one klasične jutarnje mučnine, već mi u neko doba dana bude malo muka...to sam rešavala za čas i to sa 100 g čokolade. Jela sam SVE! Čašu Nutelle, burek s jabukama, testenine... Pred porođaj sam imala 20 kg viška. Ono što je ostalo je otišlo za 3 meseca! Drugi put sam se ugojila 25 :shock: kg, i za to mi je trebalo oko 6-7 meseci. Sad se borim sa kilogramima koje nikad nisam volela, mnogo pre trudnoće.
  • mmance
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Kalorije i ishrana u trudnoći

    od mmance » pre 13 godine

    Jako koristan clanak. Mislim da se jako malo po medijima, specijalizovanim casopisima itd govori o ishrani trudnica. Ogromna vecina trudnica se tokom trudnoce jako mnogo ugoji i nakon trudnoce nikad vise ne moze da se vrati na normalnu tezinu. Zato je ovaj tekst jako koristan bravo.
  • malo buca
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Kalorije i ishrana u trudnoći

    od malo buca » pre 13 godine

    Draga Ella,
    vidim da si u ovo veoma upucena, i da si kompetentna za ovo sto govoris.
    Naime, ja sam prije 4-5 dana pocela dijetu sa brojanjem kalorija, medjutim, juce sam otkrila da sam u drugom stanju.
    Buduci da sam se u 1. trudnoci ugojila skoro 20 kg jako se plasim da mi se to ne ponovi, pa te molim da mi pomognes da izracunas koji je za mene optimalan unoss kalorija, da se ne ugojim, a da beba bude ok. 66.5kg, 169cm, 24 godine. Hvala ti u svakom slucaju! :009:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kalorije i ishrana u trudnoći

    od dudank » pre 13 godine

    Imaš na netu tabele i kalkulatore, ali uvek je preporučljivo (ja bih čak rekla - obavezno) konsultovati se dodatno sa svojim lekarom.

    Okvirno za tvoju visinu/težinu/godine raspored je ovaj:

    prvo tromesečje - 1828 kcal dnevno
    drugo tromesečje - 2028 kcal dnevno
    treće tromesečje - 2218 kcal dnevno

    Naravno, to je SAMO okvirno, a pogotovu se treba čuvati one greške da se broje kalorije, a ne pazi se na kvalitet tih kalorija... zato opet kažem, ništa bez doktora ili makar dobre i proverene trudničke literature.
  • malo buca
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Kalorije i ishrana u trudnoći

    od malo buca » pre 13 godine

    Duda, hvala ti puno, potrazicu jos na netu, nadam se da necu sebi dozvoliti da postanem prase :oops:
Odgovori 10 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju