Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1
Čitajte etikete i deklaracije proizvoda
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    Čitajte etikete i deklaracije proizvoda

    od Ella » pre 16 godine

    ''Deklaracija proizvoda je dokument proizvođača, kao što je osobna karta jedini valjani dokument o identitetu pojedinca.''

    Sve namirnice koje se nalaze na policama samoposluživanja ili na pultovima tržnica trebale bi odgovarati Osnovnom zakonu o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i drugim pratećim propisima nadležnih sanitarnih organa. S tom premisom idemo u nabavu prilično sigurni da nam se ništa ne može dogoditi. Ali za sigurnost procjene potreban je i dokaz!
    Na etiketi se moraju deklarirati svi korišteni aditivi (obilježeni E-brojem) u količinama prema redoslijedu i zastupljenosti.

    Da bi se stekao uvid u ono što se nalazi u pakiranim proizvodima, na njima postoji etiketa odnosno deklaracija proizvoda. To je dakle dokument proizvođača, kao što je osobna karta jedini valjani dokument o identitetu pojedinca. Nažalost, kod nas ne postoji kultura provjere kvalitete pa u pravilu svatko kupuje, a malo tko čita etiketu.
    Sadržaj etikete

    Svaka etiketa s prehrambenih proizvoda mora sadržavati temeljne podatke koji daju odgovore na sljedeća pitanja;
    što je u pakovanju,
    tko je proizvođač,
    odakle je proizvođač,
    koje su sirovine korištene
    i kolika je neto težina proizvoda.

    Sadržaj etikete je naime propisan, kao i veličina i oblik slova pa i dopuštena vrsta slova. Slika koja ilustrira sadržaj mora odgovarati sadržaju, što znači da nisu dopuštene nikakve slobodne interpretacije sadržaja. Sirovine koje ulaze u proizvod moraju biti navedene redoslijedom zastupljenosti, što znači prvo ona komponenta koje ima najviše pa dalje redom.

    Također, moraju se deklarirati svi korišteni aditivi (obilježeni E-brojem) u količinama prema redoslijedu i zastupljenosti. E-brojevi su samo skraćenice za kemijski naziv, a brojevi jamče da su aditivi testirani na sigurnost u okviru EU-a (E-broj) i da se mogu upotrebljavati bez ograničenja.
    Etiketiranje prema propisima EU-a

    Prema novim propisima, koji u paketima dolaze iz EU-a, bit će obvezno navesti i kemijski sastav proizvoda te njegovu kalorijsku vrijednost. Dijetetski proizvodi, koji čine prilično velik segment tržišta namirnica, imaju i neke posebne zahtjeve u pogledu etiketiranja. Tu su prije svega definicije pojmova "light", "strong", "high", "low" itd.

    Naime, postoje uvjeti koje treba zadovoljiti da bi se takav podnaslov uopće mogao staviti na proizvod. Primjerice, pojam natural označava proizvod dobiven od posve prirodnih sirovina. Ako u bilo kojem elementu etikete sadržaj ne odgovara navodima, proizvođač snosi odgovornost, odnosno to se smatra prijevarom potrošača.

    Što se tiče dojenačke i dječje hrane, uvjeti etiketiranja su još stroži, tj. može se reći da je doslovce sve propisano, a postoji i poseban dodatak koji se odnosi na dopuštena sredstva (aditive) i druge tvari. Čak je i ilustracija na limenci ili kartonskoj ambalaži strogo određena, kako se potrošače ne bi dovelo u zabludu.

    U slučaju dojenačke i dječje hrane, koja potpada pod Pravilnik o kakvoći dijetetskih pripravaka, osim već navedenih elemenata, na etiketama mora biti naputak kako se hrana priprema, u kojem se omjeru miješa i na kojoj temperaturi se grije prije davanja obroka djeci.

    Etiketa proizvoda propisana je isključivo radi zaštite zdravlja potrošača. Ona služi kao temeljna orijentacija da se sazna što se zapravo unosi u organizam. Dok se na Zapadu etikete opskrbljuju i raznim dodatnim podacima (zasićene i nezasićene masne kiseline, kalorijska vrijednost), kod nas je zasad još jedva pokriven donji prag informacija.
    Etiketa proizvoda
    Deklaracija sirovinskog sastava

    To je svakako najvažniji dio svake etikete; oči treba najviše otvoriti kod sirovinskog sastava proizvoda, jer tu se zapravo krije glavni izvor problema. Otprilike kao kad kupujete mušku košulju: ne gledate najprije izgled ovratnika, već kakav je odnos pamučnih i sintetičkih vlakana. O tome, naime, ovisi hoćete li se bespotrebno znojiti pri ulasku u toplu prostoriju ili ne! Kada pak pročitate sirovinski sastav hrane, saznajete što ćete jesti.
    Nutritivni dio etikete daje detaljnji uvid u ono što se stavlja u organizam i naročito je koristan dijabetičarima, sportašima, trudnicama...

    Sirovinski popis mora biti vidljivo otisnut na donjem dijelu prednje strane etikete. Mnogi proizvođači to tiskaju sitnim slovima (da se ne bi vidjelo), ali propisana je čak i veličina slova. Nakon navođenja sirovina, primjerice - narezana jabuka, sirup, modificirani škrob - slijedi nabrajanje aditiva, primjerice, prirodna aroma, konzervans i umjetna boja.

    Deklarirani sirovinski sastav obvezuje proizvođača na ustaljenu kvalitetu, jer ako nakon nekog vremena dođe do promjene kvalitete, a laboratorija to utvrdi, to se može tretirati kao pokušaj namjernog rušenja vrijednosti proizvoda zbog materijalne koristi, što se također smatra pokušajem falsificiranja.
    Etikete s nutritivnim podacima

    Etikete na prehrambenim proizvodima koji su namijenjeni izvozu u zemlje EU-a moraju, nakon 1994. godine, sadržavati već spomenute nutritivne podatke, koji se stavljaju u poseban okvir. Dakako, podaci moraju biti vjerodostojni i moraju biti rezultat vlastite kemijske analize ili kompjutorske simulacije na jednom od poznatih softverskih programa.

    Ovisno o namjeni proizvoda odnosno o tržištu, nutritivni dio etiketa može biti manje ili više opširan. Ponekad se traži specifikacija masnih kiselina, ugljikohidrata ili drugih sastojaka hrane. Primjerice, u slučaju proteinskih dodataka za body buildere, nužna je specifikacija aminokiselina i pojedinih masnoća.

    Nutritivni dio etikete daje detaljnji uvid u ono što se stavlja u organizam i naročito je koristan dijabetičarima, sportašima i drugim posebnim kategorijama potrošača. Primjerice, visokotlakašima je nužno saznanje o količini soli, a dijabetičarima o sadržaju i strukturi šećera. Bilo bi idealno kad bi takva etiketa sadržavala podatke o glikemičnom indeksu pojedinih namirnica.
    Etikete sa zdravstvenim upozorenjem

    Već sada postoje etikete namirnica na kojima se daje upozorenje "ne sadrži gluten" ili "nema laktoze". To su uobičajena upozorenja za potrošače s problemima kao što su celijakija i preosjetljivost na laktozu.

    Postoje i razna druga upozorenja, naročito za alergične osobe. Osim toga, poznato je da neke namirnice sadrže alergene (jagode, kikiriki, soja). Takve namirnice u cjelini ili proizvodi u kojima se one nalaze kao komponente, trebale bi na etiketama nositi upozorenje. Poseban je problem alergije na neke umjetne boje, napose u djece.

    Naučite, dakle, čitati etikete na prehrambenim proizvodima, jer time štitite svoje zdravlje.
    Kako spriječiti obmane?

    Nije svejedno kako se proizvod naziva te gdje i kako je smješten naziv. Američki propisi to pitanje precizno definiraju - ilustracijom. Traži se pravi naziv, a ako ga nema, onda treba upotrijebiti alternativan naziv, ali se točno mora znati što se krije iza proizvoda.

    To je važno - i propisano - zato što se nazivom potrošača može dovesti u zabludu. Primjerice, uobičajeni naziv za nadomjesnu dojenačku hranu, formula, mora se pobliže objasniti, tj. mora se reći "mliječna hrana za dojenčad" iza čega slijedi dodatno objašnjenje, "do 3 mjeseca života".

    Na etiketi za sireve trebalo bi deklarirati vrstu mlijeka od kojeg je dobiven (ako je riječ o smjesi, treba navesti sastav), količinu mliječne masti, količinu kolestrola, je li fermentiran ili ne i što je sve dodano. Ako sir nije dobiven prirodnim procesom već raznim starter kulturama, trebalo bi naznačiti "imitacija".

    Kod voćnih sokova također postoji nekoliko mogućnosti; gust, rijedak, gaziran i negaziran. Ako se "zaboravi" deklaracija, proizvod se smatra falsificiranim. Dakle, nije važno samo ono što piše, već i ono što ne piše, a trebalo je biti napisano!

    Ako piše da je sok "100% prirodan", onda ništa ne smije biti dodano, pa ni šećer, arome i boje. Ako pak na soku piše "zaslađen", mora se navesti kojim sladilom.

    Svi propisi za voćne sokove vrijede i za povrtne. Naziv juice daje se samo 100% prirodnim sokovima. Sve ostalo su voćni napici. Ako je sok načinjen od više vrsta voća, može nositi naziv cocktail, ali moraju biti navedene sve vrste voća po količinskom redoslijedu.

    izvor: [url=http://www.coolinarika.com/clanak/citajte-etikete-i-deklaracije-proizvoda]Autor: Ignac Kulier, dr. sc.
    Nutricionist te specijalist za dojenačku i dječju hranu dugogodišnjim djelovanjem pokriva područje na relaciji hrana-zdravlje. Objavio je preko 50 stručnih i znanstvenih radova i desetke knjiga o prehrani.[/url]
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    Komšinica je kupila čokoladu, pogledala deklaraciju i videla tabelicu sa nutritivnim vrednostima, pisalo je 152 kcal,...sva srećna da mi javi kako je pronašla niskokaloričnu čokoladu punjenu ukudom jagode. nisam povrovala pa sam tražila omot. Jeste pisalo 152 kcal ali za 2 bloka tj. 2 kockice koje imaju 33 gr, pa vi vidite koliko je to kcal za jednu tu čokoladu, e to je 460 kcal/100gr.

    Dobro pročitajte sve što piše na deklaraciji a ne samo cifru kcal vrednosti jer ne znači da se ona odnosi na 100 gr proizvoda!
  • mmance
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Čitajte etikete i deklaracije proizvoda

    od mmance » pre 13 godine

    Vidim da se dobro razumes u deklaracije na etiketama pa da pitam koja je E oznaka za ASPARTAN?? Cuo sam da je taj vestacki secer 1 000 000 puta sladji od obicnog repinog secera i da kao metabolit daje metanol koji se akumulira jedno vreme tako da ako se uzme veca kolicina proizvoda od dozvoljene moze da izazove trajna ostecenja pa i smrt. Takodje sam cuo da aspartan ubija mozdane celije. Tako da preporucujem da svako ko procita u kokakoli, vestackim i prirodnim sokovima, zvakama, lekovima itd da sadrzi ovaj sastojak da ga zaobilazi u velikom luku.

    Zato i pitam koji je E znak za aspartan da znam da me to ne prevari????????

    Cuo sam da je za aspartan oznaka od E950 pa sve do E999, da li je to tacno?

    A i ima simbolike E999 - 3 obrnute sestice!!!
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Čitajte etikete i deklaracije proizvoda

    od lasata » pre 13 godine

    Neke od osnovnih E oznaka:

    E300 - antioksidansi: vitamin C, odnosno askorbinska kiselina...
    E150a - boje koje zamenjuju prirodne koje su se izgubile u procesu obrade...
    E322 - emulgatori, stabilizatori, sredstva za zeliranje i zgusnjavanje, npr lecitin...
    E440 - sredstvo za zeliranje i pektini koji se upotrebljavaju u proizvodnje marmelade...
    E621 - dodaje se supama, sosovima, suhomesnatim proizvodima...
    E220 - konzervansi koji sprecavaju kvarenje hrane ali i susenje i zaustavljanje nastanka plesni i bakterija...
    E240 do E252 - nitriti i nitrati...
    E951 - aspartam
    E954 - saharin
    E950 - acesulfam
    E240 - sorbitol
    Svi ovi zasladjivaci cesto se upotrebljavaju umesto secera pogotovo kod gaziranih pica, jogurta, zvakacih guma...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • mirkaa
    Amater
    Amater
    Postovi: 217
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Čitajte etikete i deklaracije proizvoda

    od mirkaa » pre 12 godine

    Štetni dodaci

    Neki smatraju da aditivi nisu opasni jer su korištene količine jako male. Tvrde da je maksimalna dopuštena količina aditiva sto puta manja od količine kod koje je rizik od štetnog djelovanja na zdravlje čovjeka još jednak nuli. S druge strane, smatraju da “upitne” aditive treba zabraniti.

    ŠTETNOST ADITIVA E211 ODAVNO JE POZNATA
    Od prije se zna kako E211 u kombinaciji s vitaminom C stvara benzen, koji je kancerogen. Apsurdno je da se preporučuje da se iz sokova izbaci vitamin C, a ne štetan konzervans E211, detaljnije objašnjeno u knjizi“Što se krije iza E brojeva”, svi aditivi od E 210 do 219 razni spojevi benzojeve kiseline, koji su štetni za zdravlje, a organizmu je sasvim svejedno koji od njih ljudi unose u tijelo. Stoga se preporučuje što više svježe hrane.

    BOLJE BI BILO ZAMIJENITI GAZIRANE SOKOVE PRIRODNIM
    Ne treba stvarati histeriju oko štetnosti gaziranih pića, ali je važno da ljudi budu osviješteni koliko su ona nezdrava. Važno da se sve dozira i uzima u manjim količinama, zato ako popijemo jednu, dvije čaše gaziranog napitka, neće nam ništa biti. - Smatram da su istraživanja koja govore o štetnosti aditiva u gaziranim pićima na zdravlje ljudi točna, ali treba utvrditi o kojoj se količini radi - kazala je Olja. Gazirana pića nisu dobra i zato jer imaju mnogo “brzih”, rafiniranih šećera koji nužno uzrokuju višak kilograma i smanjuju želju za drugim namirnicama. Bolje bi bilo da se takvi sokovi zamijene prirodnim sokovima od voća.

    E102 Nalazi se u svim gotovim umacima za jelo. Može izazvati alergiju, smetnje disanja, osip na koži.
    E412 Može prouzročiti mučninu, napuhivanje i grčeve, snižava razinu kolesterola.
    E104 Riječ je o žutoj prehrambenoj boji koja je zabranjena u Austriji, Japanu, SAD-u i Norveškoj.
    E122 Bojilo, derivat katrana. Može prouzročiti teške reakcije astmatičara i osoba alergičnih na aspirin.
    E211 Ima ga u gaziranim pićima, a on može utjecati na DNA, što dovodi do degenerativnih promjena.
    E110 Osim u čokoladnim i gumenim bombonima, nalazi se i u plastičnim posudicama te topljenim sirevima.
    E407 Ima ga u pakiranim sladoledima. Nedavno je dokazana veza s razvojem kancerogenih stanica.
    E621 Može biti uzročnik glavobolje, žeđi, vrtoglavice, trbušnih grčeva, proljeva, zabranjen za dječju prehranu.
    E622 Koristi se za poboljšanje okusa. Može biti razlog mučninama, povraćanju, proljevu.
    E124 Bojilo. Kancerogen je u životinja, može uzrokovati teške reakcije u ljudi koji boluju od astme.

    DODACI PREHRAMBENIM PROIZVODIMA

    1. Dodaci koji nisu štetni:

    E100, 101, l03, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

    2. Sumnljivi dodaci:
    E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477.

    3. Opasni dodaci:
    E102, 11O, 120, 124

    4. Dodaci koji su štetni za zdravlje
    a.) problemi s crijevima: E220, 221, 232, 224
    b.) problemi s prebavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463,465, 466, u pakiranom sladoledu E407
    c.) kožne bolesti: E230,231,232,233
    d.) uništava vitamin B12: E220
    e.) povećava kolesterol: E320,321
    f.) nadražuje živce: E311, 312
    g.)upala usne šupljine: E330 NAJOPASNIJI DODATAK (uzrukuje rak), nalazimo ga u Schweppesu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi....

    5. Dodaci, koji uzrukuju rak:
    E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
    Pažnja: E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD
    Posebnu pažnju obratite na slijedeće proizvode:
    E123 i E110 u gumenim bonbonima, čokoladnim bonbonima, puding sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđena riba , vrhnje za kuhanje topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije, E102 i E110, u gotovim umacima raznih vrsta.

    Molba za svakoga: Prilikom kupovine namirnica koristite ovaj popis ili ga negdje zalijepite na vidlivo mjesto u kuhinji. Jer, radi o zdravlju Vas i vaše djece. Prilikom izbora namirnica birajte one koje ne sadrže ove dodatke!

    ZAPAMTITE: Vi sami birate proizvode koje kupuje. Razmišljajte o zdravlju Vas i vaše djece! Tehnološki obrađena hrana je biloški »mrtva« i ima kratak rok trajanja; zato su nužno potrebni kemijski dodaci koji produžavaju rok trajanja kako u skaldištima tako i na policama u trgovinama. Upotreba sintetičkih tvari u namirnicama je slabije istražena, ali za mnogobrojne aditive već sad je poznato da uzrukuju određene rizike.

    Među njima su konzervansi označeni od E200 do E290, koji mogu uzrokovati niže nabrojane zdravstvene probleme odnosno negative posljedice:

    E210 - astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost djece;
    E211 - astma;
    E216 - alergije
    E218 - kožne alergije;
    E220 - astma, uništava vitamin Bl;
    E235 - mučnina, povraćanje, proljev, nadražaj kože, anoreksija;
    E249 - potencialni kancerogen, poremećaj prijenosa kisika, glavobolje, nekoncentriranost, poteškoće sa disanjem;
    E250 - potencialni kancerogen, u želudcu stvara nitrozamine, hiperaktivnost djece;
    E251 - u organizmu se pretvara u nitrit;
    E252 - hiperaktivnost, potencialni kancerogen, slabokrvnost, ozljede bubrega, zabranjen u nekim zemljama;
    E261 - neka ga izbjegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega;
    E264 - mučnina, povraćanje;
    E280 - uzrokuje migrene;
    E281 - uzrokuje migrene;
    E290 - povećava učinak alkohola.

    Pažljivi budite na antioksidante regulatore kiselosti koji su oznaćeni od E296 do E385.

    Oksidativni procesi i promjene pH ubrzavaju razgradnju hrane, te proizvođači zbog toga doodaju prikladne kemijske tvari među kojima su posebno opasne sljedeće:

    E302 - uzrukuje stvaranje bubrežnih kamenaca;
    E310 - nadražaj želudca i kože
    E319 - mučnina, povraćanje, delirij, smrtna doza je 5g.
    E320 - alergije, hiperaktivnost, kancerogeni i estrogeni učinci;
    E325 - neka ga izbjegavaju djeca sa intolernacijom na laktozu;
    E339 - ruši ravnotežu između kalcija in fosfora;
    E363 - zabranjen u nekim zemljama;
    E370 - zabranjen u nekom zemljama;
    E375 - ozljede jetra, podiže razinu mokraćne kiseline, gastritis;
    E380 - ozljede jetra i trbušne sluznice;
    E385 - zabranjen u nekim zemljama;

    I među stabilizatorima, tvarima za zgušnjavanje i emulgatorima označenim od E400 do E495, sa kojima se postiže primjerena stabilna struktura i gustoća namirnica, također nalazimo i one koje su zdravlju štetne:

    E407 - u vezi s etilen oksidom stvara etilenklorohidrin, koji je opasan kancerogen, uzukuje čir;
    E412 - mučnina, napuhivanje i grčevi, snižava razinu kolesterola;
    E413 - mogući kontaktni alergen;
    E414 - nadraženje sluznice, alergen
    E416 - mogući alergen;
    E420 - ozljede želudca, nije dozvoljen za dječju prehranu;
    E421 - proljev, mučnina, povraćanje, ozljede bubrega;
    E432 - zabranjen u nekim zemljama;
    E450 - remeti omjer između kalcija in fosfora;
    E461 - napuhivanje, obstrukcija tankog crijeva;
    E463 - zabranjen u nekim zemljama.
    Sredstva protiv zgrušavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585. Opreznost kod nabrojanih:

    E503 - nadražuje sluznice;
    E508 - pokreće ulcerozna stanja želudca.
    E510 - neka ga izbjegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom;
    E513 - zabranjen u nekim zemljama;
    E514 - remeti vodenu bilancu organizma;
    E553 - veza s rakom želuca;
    E554 - teškoće s placentom kod trudnoće, alzheimejreva bolest.

    Pored atraktivne obojanosti, kod namirnica su bitni i privlačan miris i okus. Za krivotvorenje mirisa i okusa su aditivi od E620 do E640 odnosno umjetne arome:

    E620 - neka ga izbjegavju djeca;
    E621 - glavobolja, žeđ, vrtoglavica, trbušni grčevi, proljev, smetnje u otkucajima srca (aritmija), zabranjen za dječju prehranu;
    E622 - mučnina, povraćanje, proljev;
    E626 - može uzrokovati protin;
    E627 - može uzrokovati protin, zabranjen za dječju prehranu;
    E629 - može uzrokovati protin;
    E631 - može uzrokovati protin;
    E633 - može uzorkovati protin;
    E635 - može pokrenuti promjene kože, zabranjen u mnogobrojnim zemljama.

    Zaslađena ovisnost potrošaća i blješatvi izgled donose i gorke i manje slatke zaključke, u vezi sa upotrebom zaslađivača i glazura pod oznakom od E900 do E1520:

    E905 - moguća veza s rakom prebavnih organa;
    E907 - zabranjen u nekim zemljama;
    E924 - mućnina, povraćanje, proljev;
    E925 - kancerogen, uništava biološku vrijednost hrane;
    E927 - zabranjen u nekim zemljama;
    E950 - spada među najopasnije aditive, kancerogen za pokusne životinje, smetnje štitnjače;
    E951 - mnogobrojni izuzetno opasni učinci, alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje vida, sluha i okusa, smetnje pamćenja, depresije, smetnje ponašanja, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonske smetnje;
    E952 - migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj;
    E954 - kancerogen kod pokusnih životinja;
    E967 - pokreće nastanak bubrežnih kamenaca, diuretik, smetnje ponašanja kod pokusnih životinja;
    E1505 - u metabolizmu se mijenja u etanol;
    E1520 - veza s fatalnimi infarktniim stanjima (intravenozno), smetnje živčanog sistema, dermatitis.

    Silovita kemizacija kojoj smo svjedoci u modernom svijetu je zahvatila i našu hranu i to sasvim nekritično i prebrzo. Oba dva nedostatka imaju zajednički korjen, a to je brzi prijenos znanstvenih zaključaka u upotrebnu tehnologiju. Znanstvena postignuća nisu dostupna javnosti, kako bi to trebala biti po tradiciji humane akademske znanosti, već se patentira kao intelektualno vlastništvo korporacija. Iza toga stoji moćni profitni interes kojemu nisu briga dugoročne zdravstvene posljedice za ljude zbog tih korištenih tehnologija. Istraživanja koja bi trebali pokazati i nuditi ocjenu rizika kod dugoročne upotrebe aditiva se ne objavljuju. Sve više postajemo pokusne životinje globalnog neetičnog eksperimenta.

    Pouka?
    Konzumirajte što je manje moguće prerađevine bilo koje vrste! Jedite što više svježe hrane, a naručito obratite pozornost na konzumaciju prerađevina kod djece!
    http://www.prirodom-do-zdravlja.net
Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju