LJUBOMORA (1. i 2. deo)
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    LJUBOMORA (1. i 2. deo)

    od andjela » pre 16 godine

    Kao sto sam obećala prva emocija o kojoj ću pisati je ljubomora. Iskreno da vam kažem mislila sam da će prva biti strah koja je po meni jedna od ključnih emocija kao i ljubav, ali obećanje je obećanje. :) Ipak nećete mi zameriti ako samo u 2-3 rečenice kažem nešto o strahu.

    Strah je emocija koju osećamo u situaciji da je ugroženo nešto što nam je vrlo vredno i da se ne možemo adekvatno suprostaviti objektu ili situaciji koja ga ugrožava. Pojam strah je vrlo neodređen jer ima puno vrsta i podvrsta straha. Navešću samo mali broj, kao što su oprez, panika,strepnja, trema, anksioznost, zabrinutost… strah za sebe, strah od sebe, strah za druge, strah od drugih…

    Ljubomora je vrsta straha koju osećamo kada procenimo da postoji opasnost da osoba koju volimo zavoli treću osobu. Vrlo je bitno da zapamtimo da je za ljubomoru potreban ljubavni trougao. Više puta sam čula da se kaže kako je neko ljubomoran jer mu npr. komšija ima bolja kola. To nije ljubomora već zavist. Za zavist je potrebno dvoje a za ljubomoru troje i ljubav. U partnerskim odnosima neko nekom drugom može zavideti na određenom partneru jer bi i on voleo takvog, ali može biti ljubomoran samo ako prethodno voli tog istog partnera.

    Ljubav je takva da uvek zbog nekog razloga, voljena osoba može otići i tada strepimo zbog gubitka ljubavi i voljenog partnera a nismo ljubomorni. Kao što sam već rekla, ljubomora mora imati treću osobu, ali kako ljubav tako je i strah od gubitka partnera samo osnova za rađanje ljubomore.

    Osobina ljubomore je vrlo izražena u detinjstvu, kada starije dete počinje bivati ljubomorno na mlađeg brata ili sestru u strahu da će ga roditelji manje voleti. Strepnja od gubitka ljbavi kako apsolutne tako i relativne vidimo i u grupama gde se mora deliti naklonost autoriteta. U ljubavi muškarca i žene (erotska ljubav) poseban problem predstavlja isključvost tj. da li se može voleti samo jedan partner i čak ako znamo da može postojati još partnera, onda postoji problem u tome ko se voli “više”?

    Pozitivnost ljubomore je u tome što nas nagoni na akciju da sačuvamo voljenu osobu.

    Imamo adekvatnu ljubomoru gde stvarno postoji mogućnost da neko treći zadobije ljubavnu naklonost osobe koju volimo i tu ljubomoru ispoljavamo na drustveno adekvatan način da bi očuvali ljubavnu vezu.

    Postoji i fantazmatska ljubomora tj. kada je treća osoba samo fantazija.

    Ako uzmemo svrhu koju ima ljubomora onda je možemo podeliti na konstruktivnu, kada ona pomaže u razrešavanju problema u okviru ljubavne veze i zbližava partnere i destruktivnu kada ona doprinosi udaljavanju partnera.


    Ljubomora (2. deo)

    Reakcije na ljubomoru.

    Kada se kaze ljubomora, većina ljudi vide razjarenu osobu punu besa. To može a i ne mora biti tačno, zato što su reakcije razne. Ne zaboravimo da je ljubomora vrsta straha. Navešću vam 4 onovne kombinacije osećanja i ponašanja kao reakcije na ljubomoru.


    Ljutnja-napad

    U tradicionalnom društvu, kod male dece (čak i kod životinja) situacija koju izaziva ljubomora rešava se tako što se napada treća osoba koju smatramo “uljezom”. Cilj je da zastrašimo, oteramo, ponizimo osobu da bi pokazali svoju superiornost.
    U “civilizovanom” društvu ovaj sklop ljutnja-napad okrenut je uglavnom ka voljenoj osobi, jer se ona smatra krivcem a time ona “izaziva i daje povod” trećoj osobi. Ako partner ne priznaje svoju”krivicu”, ljubomora može da kreće u bes i eskalira u fizičko zlostavljanje.
    Paradoks je u tome sto zastrašivanjem voljene osobe želimo da je zadržimo u “zlatnom kavezu” i samim tim mi je gubimo.
    U ovom sklopu postoji i sofisticirana vrijanta (kontraljubomora) a to je da ljubomorna osoba počinje “praviti " voljenu osobu ljubomornom i tako se oba partnera nadmudruju dok jedan ne popusti ili se veza prekida. Zbog mučnog osećaja ljubomore i inferiornosti, ljubomorna osoba može da uđe u preljubu jer time oseća da je došlo do poravnanja.


    Mrznja-unistenje

    U prethodnom sklopu ljubomorna osoba traži promenu ponašanja a treću osobu smatra protivnikom i tada može doći do agresije. U sklopu mržnja-uništenje dolazi do destrukcije i ona može biti usmerena kako ka rivalu tako i na partnera jer su po njemu oni neprijatelji, zli koje treba uništiti emocionalno, socijalno ili fizički. Voljena osoba ga je izdala, izneverila iskoristila i odbacila i samim tim ljubomorna osoba misli da ima pravo da je ubije.
    Istraživanja pokazuju da je trećina svih ubistava motivisana ljubomorom.


    Tuga-povlačenje

    Ovaj sklop je specifican po tome sto ljubomorna osoba svoju tugu nosi kao “orden" i jasno pokazuje partneru da treba da odustane od treće osobe jer je povređuje i time se nada da će ponovo biti izabrana. U prethodnim sklopovima partneru se nameće strah a u ovom slučaju osećaj krivice jer “Ja sam jadna i vidiš li šta mi činiš? Uradi pravu stvar i učini me srećnom”
    Preterano pokazivanje ovog načina ljubomore može eskalirati do pokušaja samouništenja pa i samog samoubistva.


    Strah-ugadjanje

    Suština ovog sklopa je u tome da u strahu od gubitka osoba ugađa i zadovoljava partnera, naravno pričamo o preterivanju. Jasno se stavlja do znanja, šta bi sve voljena osoba mogla da izgubi kada bi je ostavila.

    Ljubomora kao karakterna crta je specifična onda kada određena osoba oseća ljubomoru često sa različitim partnerima i to postaje karakterističan obrazac dotične osobe. Ova ljubomora je uglavnom neopravdana.

    Kada je ljubomora emocionalna dispozicija ona može biti rezultat raznih logika kao npr.
    *Ljubomora iz inferiornosti. Ovde osoba smatra da nije dovoljno vredna, lepa, privlačna, ženstvena, muževna, gde nema dovoljno moći da seksualno zadovolji osobu... Pošto su inferiorni smatraju da ce im oni koji su bolji od njih preuzeti partnera, oni “znaju” da ce taj momenat doći.

    *Projektivna ljubomora. Kada osoba drugom pripisuje svoje zelje i fantazije,npr.
    -kada partnera do te mere idealizuje da je sigurna da se njen partner svima sviđa i tada sve smatra uljezom.
    -kada svoje želje ka preljubi projektuje na partnera.
    -kada mu se dopada treća osoba i svoju želju projektuje na partnera, ubeđujuci ga da mu se sviđa ta treća osoba.

    *Paranoična ljubomora. Karakteristično za preterano sumnljičave osobe koje ne veruju u opšte ljudima tako i partneru. Ovde se uglavnom radi o precenjenim idejama.

    *Sestrinska ili bratska ljubomora (Kainov kompleks). Dešava se u situaciji kada u porodici sa više dece roditelji ne mogu razrešiti dečiju međusobnu ljubomoru. U odraslom dobu oni su vrlo posesivni jer nikada se ne zna odakle “vreba brat ili sestra”.

    Potisnuta ljubomora. Suprotnost ljudima kojima je ljubomora karakteristična crta imamo ljude koji prigušuju ili negiraju ljubomoru. Kao što sam rekla, adekvatna ljubomora je prirodan pratilac ljubavi, tako da osobe koji je negiraju (mislim u svim partnerskim odnosima) mogu imati problem sa vezivanjem za druge tj. nesposobni su da vole “svim srcem”.
    Ove osobe su uglavnom odrasle u porodici gde su prisustvovali scenama nasilja koja je bila potaknuta preteranom ljubomorom, tako da su zaključili da svaka ljubomora uništava ljubav, brak, sreću i užasavaju se kako svoje tako i tuđe ljubomore. Kao i većina potisnutih osećanja i ovo osećanje se izražava indirektno, simbolično kroz razne simptome i poremećaje.

    Još jednom bi napomenula da ne trebamo zazirati od ljubomore ako je ona adekvatna čak može i da nam pomogne da spasimo partnersku vezu
    Poslednja izmena od andjela u 11 Feb 2008, 11:58, izmenjeno 1 put ukupno.
  • VipStar23
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 16 godine

    od VipStar23 » pre 16 godine

    Andjela, ovo je fantasticno.... :009:
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 15 godine

    Ljubomora je vrsta straha koju osećamo kada procenimo da postoji opasnost da osoba koju volimo zavoli treću osobu. Vrlo je bitno da zapamtimo da je za ljubomoru potreban ljubavni trougao. Više puta sam čula da se kaže kako je neko ljubomoran jer mu npr. komšija ima bolja kola. To nije ljubomora već zavist. Za zavist je potrebno dvoje a za ljubomoru troje i ljubav. U partnerskim odnosima neko nekom drugom može zavideti na određenom partneru jer bi i on voleo takvog, ali može biti ljubomoran samo ako prethodno voli tog istog partnera.


    Lep članak.
    Razjašnjena mi je nedoumica između ljubomore i zavisti. Iskreno rečeno, nisam znala da je ljubomora vezana samo za ljubav i da je to granica prema zavisti
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 15 godine

    Drago mi je da ti se svideo clanak :)

    Vrlo cesto se mesaju zavist i ljubomora, zato sam imala zelju da to objasnim.
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 15 godine

    Znači sada znam da mi komšinica zavidi na poslu, kući, društvenom životu, deci,.. a da je ljubomorna kada ćaskam sa njenim mužem :29: Mislim tako mu doJde
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 15 godine

    Tooooooooooo je to Ella 8)
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Mish
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 30
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Mish » pre 15 godine

    Help me!!!

    Vec dugo trazim nesto na netu gde bih mogla zatraziti pomoc i mislim da sam konacno nasla. UZASNO sam ljubomorna, i UVEK to potiskujem u sebi.

    Znam da nemam razloga, ovo je prvi decko za koga sam sigurna da me nikada nece prevariti (jer i pre nego sto smo bili u vezi bio mi je najbolji drug i ... "omiljena osoba", srodna dusa... kao i ja njemu!). Ovo sto imamo je neprocenljivo.

    Zasto sam onda TOLIKO ljubomorna kada se on nadje na istom mestu gde i njegova bivsa, a mene nema tamo? :( Mislim da cu poludeti... Gubim se totalno, izadjem iz kuce u spavacici, placem, panicim, i sl... :(
    I <3 choco&coco x]
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 15 godine

    Evo pokusacu da ti dam neke odgovore. :)

    Znaci, vec kao sto je napisano ljubomora je vrsta straha koju osećamo kada procenimo da postoji opasnost da osoba koju volimo zavoli treću osobu.
    Ne znam da li si procitala ceo tekst koji sam napisala o ljubomori a pogotovo deo koji pokusava da odgonetne sta je mozda uzrok ljubomori.
    Moguce je da osecas ljubomoru jer ne mislis da si dovoljno lepa,privlacna, sexi itd.
    Ne znam ni to da li te je neko prevario?
    Da li si ti nekog prevarila?
    Stanje u porodici.
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Mish
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 30
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Mish » pre 15 godine

    Da, procitala sam naravno :)

    Mislim da sam dovoljno privlacna, itd... Nikada nikoga nisam prevarila, mene pre-daaaaaaaaa, i to je uzasno. Stanje u porodici-raj. Roditelji mi jos uvek izgledaju kao da su se tek zaljubili jedno u drugo, nikada se nisu posvadjali, itd...

    I'm still confuzed :(
    I <3 choco&coco x]
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 15 godine

    -drago mi je sto si procitala :)

    -drago mi je i to sto imas lepo misljenje o sebi....to je vrlo bitno :)

    -to sto te je neko prevario nije uzas. Takvi dogadjaji su mogici svakom nasem delu zivota. Neprijatano osecanje i dogadjaj ali ne i uzas ili strava ili katastofa itd. Ostaje trag u nama ali trebas shvatiti da to nije model koji ce se obet pod obavezno ponoviti. Odluci da verujes momku i opusti se. Bitno je da verujes njemu, pogotovo sto dosta o njemu znas. Ovde je bitna SAMO tvoja odluka. U drgom slucaju od svoje veze mozes napraviti pakao.

    -divno je sto zivis u skladnoj porodici pune ljubavi :)
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Mish
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 30
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Mish » pre 15 godine

    Hvala na savetima, jedva sam cekala tvoj odg na ovu temu :oops:
    I <3 choco&coco x]
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 15 godine

    :009:
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • AuRoRa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 15 godine

    od AuRoRa » pre 15 godine

    Andjela...text je xtra! :D Ej ali prepoznala sam se u vise stvari...sto znaci da sam...jel da...ljubomorna! Ali imam jedno pitanje za tebe.
    Ja sam vec tri godine sa deckom. Super nam je i verujem mu i nikada nisam bila ljubomorna...do sad. Ja znam da se ljubomora radja iz straha da se ne izgubi nesto sto nam je drago, i da to nema veze sa poverenjem nego sa samopouzdanjem. To je nesto licno. Ali moj problem je u tome sto sam ja ljubomorna na svaku zensku osobu za koju moj decko nesto kaze...na glumice, pevacice...cak sam neke i pocela da mrzim jer ih on voli i cesto menjam kanal kada se one pojave. Imali smo i par sitnih svadjica....e sad, to moze da bude zato sto sam ja pomalo iskompleksirana :shock: ili zato sto moj decko ima stav da muskarci mogu da pricaju i misle o zenama dok sa druge strane zene...hm...ipak ne bi trebale da pricaju o muskarcima...njegov izgovor je da oni drugacije to gledaju od nas....

    Pozdrav...
  • andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 16 godine

    od andjela » pre 15 godine

    Hvala Aurora :)

    Ajde reci mi u cemu si se sve prepoznala u tekstu koji je napisan?

    Ja sam vec tri godine sa deckom. Super nam je i verujem mu i nikada nisam bila ljubomorna...do sad.

    Sta je sada razlicito od pre?

    Naravno imam i stav o tvom nastavku teksta ali bi prvo volela da mi odgovoris na ovo pa moj nastavak sledi :)
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • AuRoRa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 15 godine

    od AuRoRa » pre 15 godine

    Pa hajde da kazem ovako...recimo da se moja situacija provlaci kroz ceo text i da sam se skoro prepoznala u svakoj recenici po malo...e vidis draga moja to je ono sto mene i zbunjuje!
    Pre ovog decka ja nikada nisam bila ljubomorna, zaista...a bilo je situacija kada sam imala povoda. Od kad sam sa ovim deckom kao da ja vise nisam ista kao pre! Na pocetku nase veze on je (tipicno muski) komentarisao devojke, nije mi smetalo...e sad, moje misljenje je da je onh to skontao i zato se opustio i poceo u tome da preteruje, ali bas...do skoro sam cutala, a onda sam shvatila da je presao granicu. To me je valjda promenilo. Znas ono, kako ova ima lepu kosu, noge grudi...znam da je normalno da to pomisli ali zar to ne bi trebao da sacuva za sebe i recimo ortake.
    Ja sam mu to i rekla i tada sam bila jako nervozna, moze se reci histericna i valjda iz nekog revolta i ja sam pocela da gledam frajere...ali ne osecam se bolje.
    Ja inace sebe smatram za realnu i racionalnu osobu i zato mi nije jasno odakle sve ovo u mojoj glavi.

    Ono sto ja mislim je da je moja tolerancija sa pocetka i njegovo preterivanje ohrabreno mojim cutanjem, meni napravilo recimo nek vrstu traume...pogotovo sto je to period kada sam pocela da se gojim, verovatno na nervnoj bazi, pa sam samim tim izgubila i malo samopouzdanja...trenutno radim na tome da ga povratim... :) :) :)

    Hvala i pozdrav

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju